Czy pobieranie renty jest etyczne?
Moderator: moderatorzy
- koniczynka26
- bywalec
- Status: rencistka
Re: Czy pobieranie renty jest etyczne?
Niewiem na jakim poziomie jest twój krytycyzm Gehenno ponieważ cię nie znam jako osoby i czytam tylko twoje posty na tym forum ale mimo to życzę ci żebyś była spokojna , zrównoważona i zadowolona z twojego życia i żebyś żyła w zgodzie z sobą w taki sposób który ci odpowiada.
- Hesse
- zaufany użytkownik
"Post udostępniał prywatne dane
w sposób niezgodny z zasadami
panującymi na tym forum.
Zostały one usunięte. Hvp2"
Żadnych prywatnych danych nie udostępniłem!
w sposób niezgodny z zasadami
panującymi na tym forum.
Zostały one usunięte. Hvp2"
Żadnych prywatnych danych nie udostępniłem!
Dręczony strachem, wyszydzany, namawiany do samobójstwa. Sam posród szeptów.
Świadom mojej niedoskonałości i oczywistej ułomności przepraszam!
Pobieranie renty jest etyczne, o ile nie zamierza się na niej pozostawać do końca życia przy dobrym stanie zdrowia. Kiedyś te pieniądze wrócą do ZUSu w postaci składek na emeryturę, więc nikt nie traci.
Ale z kolei jak ktoś nie jest w stanie pracować z powodów zdrowotnych to tym bardziej renta mu się należy.
Ale z kolei jak ktoś nie jest w stanie pracować z powodów zdrowotnych to tym bardziej renta mu się należy.
- Hesse
- zaufany użytkownik
hvp2 pisze:Świadom mojej niedoskonałości i oczywistej ułomności przepraszam!
Dziękuje za to. Oczywiście to nie było aż taka niestosowność co do której ja sam bym trzymał urazę. Także wyciągam rękę na zgodę i dzięki za to słowo. To wiele dla mnie znaczy.
Szkoda że milczaca czarna mery nie zachowała się z klasą tak jak Ty i ona mnie nie przeprosiła. Nie rozumiem tego typu osób jak jej pokroju. Może jakby poszła na terapie to by była lepszym człowiekiem. Ja kiedyś chodziłem i terapia uratowała mi "życie".
Co do wypowiedzi koniczynki to co byś zrobiła gdybyś nie miała mamy? Nie wiem gdzie mieszkasz ale nawet z renta rodzinna ciężko się utrzymać w wielkim mieście np. w Warszawie. Same rachunki wynoszą ok. 800 zł a gdzie jedzenie? Gdzie ubranie? Przyjemności? Także dziwie się Twojej wypowiedzi ze uważasz to za nieetyczne skoro renty w Polsce są aż takie niskie!
- koniczynka26
- bywalec
- Status: rencistka
Hesse ja uważam że renty w Polsce powinny być na takim poziomie finansowym żeby można się było z nich utrzymać i żyć godnie i wtedy nikt nie musiałby wykorzystywać absurdalnych i paradoksalnych przepisów polskiego prawa umożliwiających jednoczesne pracowanie przy pobieraniu renty. Według mnie jeżeli ktoś jest zdolny do pracy i radzi sobie w pracy to powinien pracować tak jak normalni zdrowi ludzie którzy przecież jakoś radzą sobie bez pobierania renty utrzymując się z samej tylko pracy Hesse teraz moja mama mnie utrzymuje finansowo ale czekamy z mamą na przyznanie nam mieszkania socjalnego w którym czynsz będzie na minimalnym poziomie więc na pewno po śmierci mamy będę w stanie utrzymać się z renty socjalnej renty rodzinnej i zasiłku pielęgnacyjnego bo już sobie orientacyjnie liczyłam koszty utrzymania na tych świadczeniach Poza tym co prawda w bardzo odległej przyszłości ale jednak moja mama odziedziczy prawo do domu i ziemi na wsi i z tego też będą pieniądze które stanowią mojej mamy i moje zabezpieczenie finansowe na przyszłość więc na pewno sobie z moją mamą poradzimy finansowo w przyszłości Oczywiście jeżeli stanę się zdolna do pracy i Zus orzeknie że mój stan zdrowia poprawił się na tyle że powinnam pracować to spróbuję pójść do pracy i jeżeli dam radę to będę pracować
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Toż nie oceniaj, jakim Mery jest człowiekiem bo jej najzwyczajniej nie znasz...
A co do renty?
A co do renty?
z prochu powstałeś i w proch się obrócisz
Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 11:28 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2014 11:28 pm przez mateuzs, łącznie zmieniany 2 razy.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
Z chwilą gdy powstał pierwszy rząd i pobrano pierwszy podatek przestała istnieć etyka. Kradzież została oficjalnie zalegalizowana i stała się czymś normalnym i pospolitym.
Czy pobieranie renty jest etyczne - nie jest. Ale system w którym żyjemy też etyczny nie jest. Czy nas to usprawiedliwia - znowuż nie. Ale ja osobiście nie mam żadnych wyrzutów sumienia z tego powodu że dostaję kasę która jest uprzednio rabowana siłą ludziom którzy ciężko na nią pracują. Nie mam ich dlatego że w żaden sposób nie współtworzę tego systemu, nie popieram go ani nigdy się na niego oficjalnie nie zgodziłem, zresztą nikt mnie nawet o to nie prosił.
Paradoksalnie wyrzuty sumienia miałbym dopiero dostając jakąś dobrą posadkę tylko dlatego że mam papiery czubka podczas gdy ludzie bardziej wykwalifikowani i potrzebujący niż ja pozostają bezrobotni lub pracują 2x ciężej za te same pieniądze tylko dlatego że są "normalni". Sprawiedliwość społeczna w praktyce.
A oto doskonały przykład jak system deprawuje ludzi, nawet w obrębie najbliższej rodziny:
Ostatnio nie odebrałem kasy od listonosza. Kasę odebrała moja matka z poczty. Wręczyła mi 300zł mówiąc że 20zł sobie wzięła za fatygę. Zażądałem kwitka z zusu. Powiedziała że zapomniała wziąć, że była kolejka, że się śpieszyła itp. Znalazłem później ten kwitek w jej torebce - kwota 420zł. Z tego zwinęła 120zł a powiedziała że 20. Nie dość że kradzież to jeszcze perfidne kłamstwo. Kłótnia była straszna a linia obrony bardzo prosta : jej się przecież należy!
Czy pobieranie renty jest etyczne - nie jest. Ale system w którym żyjemy też etyczny nie jest. Czy nas to usprawiedliwia - znowuż nie. Ale ja osobiście nie mam żadnych wyrzutów sumienia z tego powodu że dostaję kasę która jest uprzednio rabowana siłą ludziom którzy ciężko na nią pracują. Nie mam ich dlatego że w żaden sposób nie współtworzę tego systemu, nie popieram go ani nigdy się na niego oficjalnie nie zgodziłem, zresztą nikt mnie nawet o to nie prosił.
Paradoksalnie wyrzuty sumienia miałbym dopiero dostając jakąś dobrą posadkę tylko dlatego że mam papiery czubka podczas gdy ludzie bardziej wykwalifikowani i potrzebujący niż ja pozostają bezrobotni lub pracują 2x ciężej za te same pieniądze tylko dlatego że są "normalni". Sprawiedliwość społeczna w praktyce.
A oto doskonały przykład jak system deprawuje ludzi, nawet w obrębie najbliższej rodziny:
Ostatnio nie odebrałem kasy od listonosza. Kasę odebrała moja matka z poczty. Wręczyła mi 300zł mówiąc że 20zł sobie wzięła za fatygę. Zażądałem kwitka z zusu. Powiedziała że zapomniała wziąć, że była kolejka, że się śpieszyła itp. Znalazłem później ten kwitek w jej torebce - kwota 420zł. Z tego zwinęła 120zł a powiedziała że 20. Nie dość że kradzież to jeszcze perfidne kłamstwo. Kłótnia była straszna a linia obrony bardzo prosta : jej się przecież należy!
Live one day as an eagle or a lifetime as a fly
Renta powinna trafiac na konto bankowe. Jak najmniej osób winno być wtajemniczonych. Pieniadze budza emocje, ZLE emocje.wildchild88 pisze: system deprawuje ludzi, nawet w obrębie najbliższej rodziny:
Ostatnio nie odebrałem kasy od listonosza. Kasę odebrała moja matka z poczty. Wręczyła mi 300zł mówiąc że 20zł sobie wzięła za fatygę (...) zwinęła 120zł a powiedziała że 20. Nie dość że kradzież to jeszcze perfidne kłamstwo. Kłótnia była straszna a linia obrony bardzo prosta : jej się przecież należy!
Bogaci i tak płacą więcej. Na renty składają się lekarze, adwokaci i inni wyzyskiwacze.wildchild88 pisze:. Ale ja osobiście nie mam żadnych wyrzutów sumienia z tego powodu że dostaję kasę która jest uprzednio rabowana siłą ludziom którzy ciężko na nią pracują. Nie mam ich dlatego że w żaden sposób nie współtworzę tego systemu, nie popieram go ani nigdy się na niego oficjalnie nie zgodziłem, zresztą nikt mnie nawet o to nie prosił.
10% składka z wynagrodzenia najwyżej zarabiających pewnie pokrywa większość kasy.
A najubożsi udają niepełnosprawnych, więc i tak biorą renty.
- Hesse
- zaufany użytkownik
Irytują mnie osoby które piszą że powinniśmy pracować a nie "kombinować" z rentami. Ci albo sami sobie pracą załatwili po znajomości albo nie zaznali biedy. Zresztą o czym my tu mówimy! Kłócimy się o te 700 zł pożal się Boże. Jest to żenada. Godziwa renta to co najmniej powinna wynosić ok. 2 tysięcy.
A widzę że niektóre osoby na tym forum jak już jedna tu przytoczona na początku rozmowy uparcie twierdzi że to nieetyczne. Żal.
A widzę że niektóre osoby na tym forum jak już jedna tu przytoczona na początku rozmowy uparcie twierdzi że to nieetyczne. Żal.
To pełna renta czy jakaś cząstkowa, że tak niska?wildchild88 pisze: Znalazłem później ten kwitek w jej torebce - kwota 420zł.
- wildchild88
- zaufany użytkownik
W ogóle nie jest to renta, renty nigdy miał nie będę gdyż legalnie przepracowałem w życiu tylko 1 miesiąc (a przynajmniej na papierze). To jakieś świadczenie "rehabilitacyjne".
Live one day as an eagle or a lifetime as a fly
mnie ostatnio namawiaja do starania sie o rente i troche sie dowiadywalam w zusie i trzeba napisac ze to co wypisuje koniczynka nie jest zgodne ze stanem faktycznym.
renty sa:
- z tytulu calkowitej niezdolnosci do pracy
- z tytulu czesciowej niezdolnosci do pracy
w przypadku pierwszym pracowanie jest zabronione i tutaj swiadczenie rentowe jest w wiekszosci przypadkow wyzsze. w przypadku drugim istnieje mozliwosc podjecia pracy na stanowisku dostosowanym do stanu zdrowia chorego, np: w zakladzie pracy chronionej. pracowanie w zakladzie pracy chronionej i jednoczesnie pobieranie renty nie jest nieetyczne i nie jest to zaden paradoks. renta w takim przypadku jest rekompensata od panstwa dla osoby, ktora ze wzgledu na zly stan zdrowia nie moze podjac pracy w kazdym zawodzie lub w zawodzie zgodnym z wlasnym wyksztalceniem.
a tak na marginesie to pobieranie renty, wydawanie jej na swoje zachcianki i pozostawanie na utrzymaniu spracowanych rodzicow - to jest dopiero nieetyczne!
renty sa:
- z tytulu calkowitej niezdolnosci do pracy
w przypadku pierwszym pracowanie jest zabronione i tutaj swiadczenie rentowe jest w wiekszosci przypadkow wyzsze. w przypadku drugim istnieje mozliwosc podjecia pracy na stanowisku dostosowanym do stanu zdrowia chorego, np: w zakladzie pracy chronionej. pracowanie w zakladzie pracy chronionej i jednoczesnie pobieranie renty nie jest nieetyczne i nie jest to zaden paradoks. renta w takim przypadku jest rekompensata od panstwa dla osoby, ktora ze wzgledu na zly stan zdrowia nie moze podjac pracy w kazdym zawodzie lub w zawodzie zgodnym z wlasnym wyksztalceniem.
a tak na marginesie to pobieranie renty, wydawanie jej na swoje zachcianki i pozostawanie na utrzymaniu spracowanych rodzicow - to jest dopiero nieetyczne!
Я завжди хочу бути поряд з тобою
Mi lekarka mówiła, że przy całkowitej niezdolności do pracy można pracować, ale tylko w zakładzie pracy chronionej.kara83 pisze: - z tytulu calkowitej niezdolnosci do pracy
w przypadku pierwszym pracowanie jest zabronione i tutaj swiadczenie rentowe jest w wiekszosci przypadkow wyzsze. w przypadku drugim istnieje mozliwosc podjecia pracy na stanowisku dostosowanym do stanu zdrowia chorego, np: w zakladzie pracy chronionej.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Starzy spracowani rodzice też są na rencie...kara83 pisze:
nie spotkalam sie jeszcze z taka sytuacja, naprawde.cezary123 pisze:Starzy spracowani rodzice też są na rencie...kara83 pisze:
ja sie pytalam w zusie, kobieta mi powiedziala wlasnie, ze wczesniej tak bylo i to bylo niezrozumiale, bo potrzebny byl dodatkowo pisemny zakaz pracy od lekarza. jeszcze sie dopytam, w kazdym razie na f20 daja rente z tytulu czesciowej niezdolnosci do pracy w prawie wszystkich przypadkach z tego co sie dowiedzialam. mozna podjac prace w normalnym zakladzie pracy ale na nastepnej komisji trzeba przedstawic taki formularz - wywiad zawodowy i jak orzecznik zobaczy ze ktos podjal prace w normalnym zakladzie to z tego powodu czest sa odbierane renty kiedys nie bylo tego wywiadu zawodowego i nie zwracano na to uwagi. jeszcze bede w zusie to zapytam o szczegoly.mei pisze:Mi lekarka mówiła, że przy całkowitej niezdolności do pracy można pracować, ale tylko w zakładzie pracy chronionej.kara83 pisze: - z tytulu calkowitej niezdolnosci do pracy
w przypadku pierwszym pracowanie jest zabronione i tutaj swiadczenie rentowe jest w wiekszosci przypadkow wyzsze. w przypadku drugim istnieje mozliwosc podjecia pracy na stanowisku dostosowanym do stanu zdrowia chorego, np: w zakladzie pracy chronionej.