.
Moderator: moderatorzy
Re: baba w kuchni pyta o...
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:36 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
- moi
- moderator
- Posty: 27824
- Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
- Gadu-Gadu: 9
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: baba w kuchni pyta o...
Gehanna, może akurat nikogo piekącego nie było w pobliżu? Nie tak łatwo znaleźć przepis na ciasto, które zawsze wychodzi.
Poczekaj. Ukradłam mojej mamie zeszyt z przepisami, w wieku nastu lat ciągle coś pichciłam, zaraz znajdę tam ciasto, z którym jest najmniej problemów i nigdy nie miałam z niego zakalca. Cierpliwości
Pozdrawiam.m.
Poczekaj. Ukradłam mojej mamie zeszyt z przepisami, w wieku nastu lat ciągle coś pichciłam, zaraz znajdę tam ciasto, z którym jest najmniej problemów i nigdy nie miałam z niego zakalca. Cierpliwości

Pozdrawiam.m.
Re: baba w kuchni pyta o...
.
.
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
- lea
- zaufany użytkownik
- Posty: 2882
- Rejestracja: ndz maja 31, 2009 8:52 am
- Lokalizacja: tunel czasoprzestrzenny
Re: baba w kuchni pyta o...
Może http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,3,682.html Zamiast śliwek, chyba że masz, to możesz dać, jeśli masz np. mrozone wiśnie. Ja je robię wprawdzie latem lub jesienią, ale zawsze wychodzi, a ja jestem beztalenciem kulinarnym 
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- moi
- moderator
- Posty: 27824
- Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
- Gadu-Gadu: 9
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: baba w kuchni pyta o...
Już mam:
Cztery jajka całe dobrze ubić ze szklanką cukru. Na talerzu (osobnym) przygotować 2 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli. Wsypać do ubitej piany, wymieszać, dodać 8 łyżek oleju oraz 1 łyżkę mleka. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę, nałożyć owoce (może być dżem), piec na wolnym ogniu około godziny.
Ten przepis rekonstruowałam, bo z czasem słowa się zatarły na kartce.
Ale przepis na murzynka pozostał nienaruszony (tez wychodzi):
2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
To wszystko zagotować i ostudzić. Odlać pół szklanki. Do reszty (po przestudzeniu) dodać:
2 szklanki mąki
3 żółtka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
a białko ubić i dodać na końcu.
Upiec i polać polewą z pierwszej części przepisu.
To łatwe przepisy i są to pewniaki
Pozdrawiam.m.
Cztery jajka całe dobrze ubić ze szklanką cukru. Na talerzu (osobnym) przygotować 2 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli. Wsypać do ubitej piany, wymieszać, dodać 8 łyżek oleju oraz 1 łyżkę mleka. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę, nałożyć owoce (może być dżem), piec na wolnym ogniu około godziny.
Ten przepis rekonstruowałam, bo z czasem słowa się zatarły na kartce.
Ale przepis na murzynka pozostał nienaruszony (tez wychodzi):
2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
To wszystko zagotować i ostudzić. Odlać pół szklanki. Do reszty (po przestudzeniu) dodać:
2 szklanki mąki
3 żółtka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
a białko ubić i dodać na końcu.
Upiec i polać polewą z pierwszej części przepisu.
To łatwe przepisy i są to pewniaki

Pozdrawiam.m.
- lea
- zaufany użytkownik
- Posty: 2882
- Rejestracja: ndz maja 31, 2009 8:52 am
- Lokalizacja: tunel czasoprzestrzenny
Re: baba w kuchni pyta o...
przy murzynku ważne jest aby tę pianę z masą delikatnie wymieszać, inaczej może powstać zakalec, przynajmniej ja mam takie doświadczenia z murzynkiem. Ulepszoną wersją murzynka jest ciasto marchewkowe.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Re: baba w kuchni pyta o...
W internecie jest od xxx stron kulinarnych z przepisami, gdzie ludzie (głównie kobiety) wymieniają się swoimi spostrzeżeniami. Sam z nich korzystam chcąc coś upiec. Ostatnio mając sporo miodu upiekłem miodownik. W smaku bardzo dobre ciasto i proste w wykonaniu. Polecam.
- moi
- moderator
- Posty: 27824
- Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
- Gadu-Gadu: 9
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: baba w kuchni pyta o...
Pitu, pituWspaniale pisze:Ostatnio mając sporo miodu upiekłem miodownik. W smaku bardzo dobre ciasto i proste w wykonaniu. Polecam.



Pozdrawiam.m.
Re: baba w kuchni pyta o...
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: baba w kuchni pyta o...
Według tego robiłem, wklejam z notatnika oryginał wzięty z sieci, raz robione, w pełni udane. Modyfikacja z mojej strony - zamiast żurawin dałem rodzynki, bo bardziej mi smakują. I oszczędziłem na orzechach
> -1 szk masła
> -1/2 szkl brązowego cukru
> -3 jaja
> -1 szkl miodu
> -1 i 1/2 szkl mąki
> -2 łyzeczki proszku do pieczenia
> -1 łyżka kawy instant rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
> -1 łyżeczka cynamonu
> 3/4 szkl całych orzechów włoskich
> -1/2 szkl suszonej żurawiny ( ja nie lubię więc daję rodzynki i skórkę pomarańczową )
> Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Natłuścić formę o wymiarach 35x10 cm. Ucierać masło i brązowy cukier na średnich obrotach miksera ok 2 minuty. Dodać jaja - od kury
- miód, mąkę , proszek, kawę i cynamon. Miksować aż składniki się połączą. Za pomocą łopatki wmieszać orzechy i żurawinę - lub rodzynki . Przełożyć do formy i piec przez 35 minut.

> -1 szk masła
> -1/2 szkl brązowego cukru
> -3 jaja
> -1 szkl miodu
> -1 i 1/2 szkl mąki
> -2 łyzeczki proszku do pieczenia
> -1 łyżka kawy instant rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
> -1 łyżeczka cynamonu
> 3/4 szkl całych orzechów włoskich
> -1/2 szkl suszonej żurawiny ( ja nie lubię więc daję rodzynki i skórkę pomarańczową )
> Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Natłuścić formę o wymiarach 35x10 cm. Ucierać masło i brązowy cukier na średnich obrotach miksera ok 2 minuty. Dodać jaja - od kury

- moi
- moderator
- Posty: 27824
- Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
- Gadu-Gadu: 9
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: baba w kuchni pyta o...
W tym wątku nie ma niczego złego.Gehenna pisze:Moi zrób mi proszę przysługę i przesuń wątek do niechcianych
Nie ma powodu, by przesuwać go do niechcianych.
Przepisy to fajna sprawa. Wątek może się jeszcze przydać - wróżę mu dobrą przyszłość

Pozdrawiam.m.
Re: baba w kuchni pyta o...
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
- moi
- moderator
- Posty: 27824
- Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
- Gadu-Gadu: 9
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: baba w kuchni pyta o...
Śledzie też są ok.
Ja nie jestem mistrzynią kuchni. Mam kilka sprawdzonych potraw i staram się nie eksperymentować. To niemal zawsze źle się kończy
Pozdrawiam.m.
Ja nie jestem mistrzynią kuchni. Mam kilka sprawdzonych potraw i staram się nie eksperymentować. To niemal zawsze źle się kończy

Pozdrawiam.m.
Re: baba w kuchni pyta o...
Ja nawet nie wiem czy wypada się przyznawać, ale w ogóle nie umiem piec - na wszelkie okazje w pracy przynoszę ciasto maminej roboty, albo kupne
. Jakieś proste gotowanie bez cudowania, dania obiadowe mi jeszcze wychodzą, ale na słodko... sadzę wybryki kulinarne
.


Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Re: baba w kuchni pyta o...
W rodzaju szarlotka zamiast z jabłkami jest z gruszkamithink pisze: sadzę wybryki kulinarne.
albo drożdżówka z bakłażanami

dalej lubię.
Re: baba w kuchni pyta o...
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
- Posty: 18813
- Rejestracja: pt lut 17, 2023 4:23 pm
- płeć: mężczyzna
- Gadu-Gadu: bla bla
- Lokalizacja: Brak
Re: baba w kuchni pyta o...
Lekko się rozłazi, ale jest świetnie tłuściutka i ma świetne rodzynki.
nic
Re: baba w kuchni pyta o...
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.