.

Moderator: moderatorzy

Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:36 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Gehanna, może akurat nikogo piekącego nie było w pobliżu? Nie tak łatwo znaleźć przepis na ciasto, które zawsze wychodzi.
Poczekaj. Ukradłam mojej mamie zeszyt z przepisami, w wieku nastu lat ciągle coś pichciłam, zaraz znajdę tam ciasto, z którym jest najmniej problemów i nigdy nie miałam z niego zakalca. Cierpliwości :)

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik
Posty: 2882
Rejestracja: ndz maja 31, 2009 8:52 am
Lokalizacja: tunel czasoprzestrzenny

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: lea »

Może http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,3,682.html Zamiast śliwek, chyba że masz, to możesz dać, jeśli masz np. mrozone wiśnie. Ja je robię wprawdzie latem lub jesienią, ale zawsze wychodzi, a ja jestem beztalenciem kulinarnym ;)

Pozdrawiam.
pustamiska pomóż klikając
walka zaczyna się w głowie
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Już mam:

Cztery jajka całe dobrze ubić ze szklanką cukru. Na talerzu (osobnym) przygotować 2 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli. Wsypać do ubitej piany, wymieszać, dodać 8 łyżek oleju oraz 1 łyżkę mleka. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę, nałożyć owoce (może być dżem), piec na wolnym ogniu około godziny.

Ten przepis rekonstruowałam, bo z czasem słowa się zatarły na kartce.

Ale przepis na murzynka pozostał nienaruszony (tez wychodzi):

2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
1/2 szklanki wody

To wszystko zagotować i ostudzić. Odlać pół szklanki. Do reszty (po przestudzeniu) dodać:

2 szklanki mąki
3 żółtka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
a białko ubić i dodać na końcu.

Upiec i polać polewą z pierwszej części przepisu.

To łatwe przepisy i są to pewniaki :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Zrób murzynka. Babole za nim oszaleją ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik
Posty: 2882
Rejestracja: ndz maja 31, 2009 8:52 am
Lokalizacja: tunel czasoprzestrzenny

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: lea »

przy murzynku ważne jest aby tę pianę z masą delikatnie wymieszać, inaczej może powstać zakalec, przynajmniej ja mam takie doświadczenia z murzynkiem. Ulepszoną wersją murzynka jest ciasto marchewkowe.

Pozdrawiam.
pustamiska pomóż klikając
walka zaczyna się w głowie
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik
Posty: 5585
Rejestracja: pt paź 26, 2012 6:59 pm

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Wspaniale »

W internecie jest od xxx stron kulinarnych z przepisami, gdzie ludzie (głównie kobiety) wymieniają się swoimi spostrzeżeniami. Sam z nich korzystam chcąc coś upiec. Ostatnio mając sporo miodu upiekłem miodownik. W smaku bardzo dobre ciasto i proste w wykonaniu. Polecam.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Wspaniale pisze:Ostatnio mając sporo miodu upiekłem miodownik. W smaku bardzo dobre ciasto i proste w wykonaniu. Polecam.
Pitu, pitu ;) Daj przepis - sprawdzony :) W necie jest wiele przepisów wziętych z kija. Nie wiem, czym się kierowali ludzie, którzy je umieszczali, ale wiele z nich nie ma, po prostu, prawa wyjść. Przerabiałam to przy okazji poszukiwania przepisu na sałatkę owocową :)

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik
Posty: 5585
Rejestracja: pt paź 26, 2012 6:59 pm

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Wspaniale »

Według tego robiłem, wklejam z notatnika oryginał wzięty z sieci, raz robione, w pełni udane. Modyfikacja z mojej strony - zamiast żurawin dałem rodzynki, bo bardziej mi smakują. I oszczędziłem na orzechach :mrgreen:

> -1 szk masła
> -1/2 szkl brązowego cukru
> -3 jaja
> -1 szkl miodu
> -1 i 1/2 szkl mąki
> -2 łyzeczki proszku do pieczenia
> -1 łyżka kawy instant rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
> -1 łyżeczka cynamonu
> 3/4 szkl całych orzechów włoskich
> -1/2 szkl suszonej żurawiny ( ja nie lubię więc daję rodzynki i skórkę pomarańczową )
> Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Natłuścić formę o wymiarach 35x10 cm. Ucierać masło i brązowy cukier na średnich obrotach miksera ok 2 minuty. Dodać jaja - od kury :D- miód, mąkę , proszek, kawę i cynamon. Miksować aż składniki się połączą. Za pomocą łopatki wmieszać orzechy i żurawinę - lub rodzynki . Przełożyć do formy i piec przez 35 minut.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Gehenna pisze:Moi zrób mi proszę przysługę i przesuń wątek do niechcianych
W tym wątku nie ma niczego złego.
Nie ma powodu, by przesuwać go do niechcianych.
Przepisy to fajna sprawa. Wątek może się jeszcze przydać - wróżę mu dobrą przyszłość :)

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Posty: 27824
Rejestracja: czw maja 18, 2006 12:12 pm
Gadu-Gadu: 9
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: moi »

Śledzie też są ok.
Ja nie jestem mistrzynią kuchni. Mam kilka sprawdzonych potraw i staram się nie eksperymentować. To niemal zawsze źle się kończy ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
think
zaufany użytkownik
Posty: 4298
Rejestracja: ndz lis 06, 2011 3:09 pm
Lokalizacja: Śląsk

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: think »

Ja nawet nie wiem czy wypada się przyznawać, ale w ogóle nie umiem piec - na wszelkie okazje w pracy przynoszę ciasto maminej roboty, albo kupne :oops: . Jakieś proste gotowanie bez cudowania, dania obiadowe mi jeszcze wychodzą, ale na słodko... sadzę wybryki kulinarne ;).
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik
Posty: 5585
Rejestracja: pt paź 26, 2012 6:59 pm

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Wspaniale »

think pisze: sadzę wybryki kulinarne ;).
W rodzaju szarlotka zamiast z jabłkami jest z gruszkami
albo drożdżówka z bakłażanami :D Zakalce kiedyś uwielbiałem,
dalej lubię.
the end
zaufany użytkownik
Posty: 18813
Rejestracja: pt lut 17, 2023 4:23 pm
płeć: mężczyzna
Gadu-Gadu: bla bla
Lokalizacja: Brak

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: the end »

Zrobiłem paschę, wielkanocny sernik bez pieczenia. :)
nic
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
the end
zaufany użytkownik
Posty: 18813
Rejestracja: pt lut 17, 2023 4:23 pm
płeć: mężczyzna
Gadu-Gadu: bla bla
Lokalizacja: Brak

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: the end »

Lekko się rozłazi, ale jest świetnie tłuściutka i ma świetne rodzynki.
nic
Gehenna
zaufany użytkownik
Posty: 9559
Rejestracja: sob lip 17, 2010 8:24 am

Re: baba w kuchni pyta o...

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 10:37 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kulinaria”