Kto się przyznał w pracy że choruje na schizofrenię?

Moderator: moderatorzy

redaktor
bywalec

Re: Kto się przyznał w pracy że choruje na schizofrenię?

Post autor: redaktor »

Jako poszukujący pracy, spokojnie może. Wiem, bo kiedyś zarejestrowałem się.
mirek2r
zarejestrowany użytkownik
Status: Stolarz , Tapicer

Post autor: mirek2r »

Przez kilka pierwszych lat po wyjściu ze szpitala w zasadzie nie pracowałem , od kilkunastu lat pracuję w zasadzie nieprzerwanie . Lepiej mówić tylko lekarzowi medycyny pracy i nawet lekarz nie ma prawa tego przekazywać pracodawcy na co chorujesz . W pracy możecie być dobrymi pracownikami , bo nie jest powiedziane że osoba ze schizofrenią jest nieefektywna w pracy , wręcz przeciwnie , jest efektywna bo były badania i to są opinie lekarzy i nie tylko lekarzy , bo byłem w takich pracach gdzie i koledzy i szef doceniał moją pracę . Ale może być inaczej , będziecie robić robotę i mogą w pracy wiedzieć że jesteście chorzy bo się jakoś dowiedzą , ale do puki będziecie robili robotę to będzie ok. szef będzie się cieszył i będzie zadowolony , ale jeżeli wyczują że mogą sobie na to pozwolić to pojadą po was jak po bandzie i nawet nie będziecie wiedzieć dlaczego , a dlatego że w pracy większość myśli o tym jaką pozycje ma ...w grupie i to jest walka o pozycje jeżeli byłeś w psychiatryku to może to komuś zacząć przeszkadzać , schizofrenicy mają tak że nie walczą o swoją pozycję , no bo o co walczyć , w pracy chyba ważne jest co zrobisz , a nie intrygi . Dużo zależy od szefa żeby nie dopuszczał do donosicielstwa i innych "dobrodziejstw" międzyludzkich . Ja byłem w kilku zakładach pracy , każdy jest inny w jednych było lepiej w innym nie , i trzeba mieć pewność siebie a w tej chorobie nie łatwo o to ... Ale nikt nie musi mówić na co choruje . Pan Prof. Antoni Kępiński napisał w swojej książce "Schizofrenia" że kłopoty w pracy zaczynają się najczęściej kiedy koledzy w pracy się o tym dowiedzą . (jakoś) , ... pozdrawiam .
jakotako
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: jakotako »

Mądrze prawisz :)
Awatar użytkownika
netka
zaufany użytkownik
Status: analityk internetowy

Post autor: netka »

mój pracodawca i bezpośredni przełożony wie, że mam F20 i nie zmieniło to ich nastawienia do mnie, no ale ja pracuję w ZPChr. pracuję jako analityk internetowy w domu na umowę o pracę (7 godzin)
"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Netka, a na czym polega taka praca? Chyba chciałabym robić coś takiego.
Awatar użytkownika
netka
zaufany użytkownik
Status: analityk internetowy

Post autor: netka »

kampanie internetowe, monitorowanie for, prowadzenie fan pejdży, social media, blogi, facebook, analiza ruchu sieciowego, excel, word skype, Web 2.0 itp...
"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Brzmi groźnie, zwłaszcza te kampanie internetowe, to nie dla mnie.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

A ja się przyznałem. Trudno mi utrzymać język za zębami, gdyż i tak w swoich urojeniach myślę, że to po prostu widać. A takie brzemię jest ciężkie do zniesienia. Początkowo przyznałem się do borderline, kiedy to miałem jeszcze tę diagnozę. Później, jak dostałem od lekarza F20 też się przyznałem, początkowo brygadzistce, a później stety-niestety dwóm współpracownikom. Że się leczę i biorę leki. I oczywiście się rozniosło. I oczywiście, jak to z ludźmi bywa, jest różnie. Są różni ludzie i różne reakcje. Brygadzistka pocieszyła mnie, że na "naszej" nocnej zmianie zostałem zaakceptowany, a to, co sobie myślą i mówią pozostałe dwie zmiany, mam mieć w głębokim poważaniu (pocztą pantoflową rozeszło się to po całej firmie, wszystkich trzech zmianach). Niektórzy ludzie są mili, wykazują zrozumienie, a niektórzy nie. Generalnie mnie się nie boją, jako stwarzającego zagrożenie. Nie jestem szykanowany z powodu choroby, ani wyśmiewany, jednak jeśli chodzi o to, że jem tabletki, to każdy zgrywa wielkiego lekarza. Zazwyczaj każą mi odstawić leki, bo jestem po nich rzekomo powolny, a chorobę sobie ubzdurałem i mógłbym funkcjonować bez leków.

Przykra sytuacja spotkała mnie bodajże przedwczoraj, bo stałem w grupce i jeden zapytał mnie, jak ja to zrobiłem, że skończyłem studia (politologia). Ja na to, że normalnie i to na ocenę bardzo dobrą. Na to się włączył kolejny specjalista - domorosły lekarz rzekłszy: "No, ale wtedy nie byłeś chory (a prawda taka, że pierwszą psychozę miałem w wieku jakoś 16 lat) i nie zażywałeś leków". Zrobiło mi się przykro, bo co to niby miało znaczyć, że jestem głupszy na lekach? Wiem, że w dziedzinie, którą studiowałem, czy ogólnie w humanistyce byłbym teraz lepszy, szybciej się uczący i mądrzejszy, mniej młodo-narwany i dojrzalszy. Nie doszło u mnie do degeneracji umysłu i myśli mi się i uczy lepiej, lepiej mi się przyswaja fakty, niż 20 lat temu.

No, ale tak, pracę mam taką, w której nie mogę się ani zrealizować, ani w pełni wykazać, gdyż ma ona wiele wspólnego z matematyką, a z niej zawsze byłem bardzo kiepski.

Ale summa summarum nie jest źle, jest tyle różnych reakcji, ilu ludzi w pracy i niektórzy są naprawdę przyjaźnie nastawieni.

AHA. EDIT. Na mojej nocnej zmianie mam też jeszcze jednego schizofrenika. Powiedział o tym tylko mnie, a innym powiedział, że leczy się na depresję. A do niedawna pracował z nami jeszcze inny, trzeci schizofrenik. I on się nie zdradził. Dopiero jak odchodził z pracy przyznał się mi i jeszcze dwóm osobom: "Teraz jak odchodzę mogę się wreszcie przyznać - czy jak bym Wam powiedział, że choruję na schizofrenię, to byście uwierzyli?"
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Prawie w każdej pracy wiedzieli, że jestem chory, nikt mnie z tego powodu nie skreślił lub gorzej traktował.To nie choroba Was definiuje tylko Wasze zachowanie za które w pełni sami odpowiadacie.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
kanapkaaaaa
bywalec

Post autor: kanapkaaaaa »

Catastrophique pisze: ndz maja 07, 2023 2:02 am Prawie w każdej pracy wiedzieli, że jestem chory, nikt mnie z tego powodu nie skreślił lub gorzej traktował.To nie choroba Was definiuje tylko Wasze zachowanie za które w pełni sami odpowiadacie.
Weź nie pier dol.

Wolałabym przyznać się,że mam HIV czy gruźlice niż do schizofrenii.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Dlatego Twoje zycie wygląda jak wygląda. Przez wyolbrzymione obawy i zrzucanie odpowiedzialności.
Bo tak latwiej - jak niby źle traktują z góry przez chorobę nie trzeba nic robić bo i tak się nie uda.
Slabo, bardzo.
kanapkaaaaa
bywalec

Don Kichot się znalazł.

Wszędzie trąbią o dyskryminacji chorób psychicznych, robią marsze, żeby dotrzeć do normalnego społeczeństwa a ten będzie mi wmawiał, że życie schizofrenika to raj na ziemi.
Farmazoniarz z Ciebie, ale kiedyś się tym zmęczysz 😉
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Nie pisze, ze to raj na ziemi, ale w bardzo dużym stopniu Twoje zycie zależy od Ciebie, czy masz schizke czy nie.
Szczęśliwe, spełnione zycie nigdy mi sie nie znudzi. Chciałbym byc nieśmiertelny bo je kocham i doceniam.
Tylko na to trzeba sobie zapracować, na pewno nie przez uciekanie od problemów i zrzucanie odpowiedzialności.
kanapkaaaaa
bywalec

No no, spełniaj się dalej. Dobrze Ci idzie 😄
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Idzie jak nikomu innemu tutaj. I ciezko na to zapracowalem. Tak trzeba, gdy chcesz do czegos dojsc w zyciu, cos osiagnac. Tylko komu ja to pisze :/.
kanapkaaaaa
bywalec

Aha, czyli powoli dociera to do Ciebie, że nikt Cię tu na poważnie nie bierze. W życiu też nie i ratujesz się tymi marnymi prowokacjami. Aż zal się Ciebie robi
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Alez bierzecie mnie powaznie, widac ewidentnie po hejcie przez zazdrosc, To zadne prowokacje tylko fakty, bolesne dla tchorzliwych slabiakow. A w zyciu jestem spelniony i doceniany, jak wspominalem. Nie mierz mnie swoja miara.
Lepiej mnie nasladowac niz zalowac, ale trzeba miec do tego jaja ;).
kanapkaaaaa
bywalec

Tfu. Z takim zakłamanym ryjem w lustro nigdy bym sobie nie spojrzala
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Tak tak, bo kazdy kto zyje lepiej od Ciebie pewnie zmysla ;).
Swoja droga, patrzac na Twoje podejscie do zycia, i tak Ci jest pewnie z tym trudno ;).
kanapkaaaaa
bywalec

Nauczyłeś się jednej śpiewki, i tak *słowo niedozwolone* bez sensu w kółko to samo. Nic innego nie potrafisz wymyśleć. Nara znajdź sobie inne zabawki
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”