status prawny osoby z F20

Moderator: moderatorzy

Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Re: status prawny osoby z F20

Post autor: Zagubiona we mgle »

milcząca czarna mery pisze:Ja myślę, Zagubiona, że nie znasz realiów polskich szpitali psychiatrycznych. Nie trzeba być ani agresywnym, ani niepoczytalnym, żeby tam trafić pod przymusem. Ja tam poznałam bardzo dużo ludzi i oni nie trafiali dlatego, że byli agresywni.
Ja myślę, że trafiali tam dlatego, że byli chorzy i musieli się leczyć.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Schizo, myślę, że nie masz co się unosić. Ja sądzę, że zigi poszukuje odpowiedzi na swoje pytania i z nami dyskutuje. Wcale nie odebrałam wypowiedzi w taki sposób jak Ty.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

@up, Milcząca czarna mery napisała już jak niestety wyglądają realia polskich szpitali psychiatrycznych.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Post autor: zigi »

@ Zagubiona we mgle

Masz racje. Sam się jeszcze bije z myślami..
W moim przypadku bardzo długo zajęło mi podjecie decyzji o leczeniu (wizycie u lekarza).

@Schizo
Pisząc o tym aby nie unikać lekarza, miałem też na myśli fakt że może to komuś zaoszczędzić wielu strat (rodzina, znajomi, otoczenie). Każdy jest inny, każdy ma swoje życie i uważam że ma prawo o nim decydować w pełnym zakresie.

Ale nikt mnie nie przekona, że decyzja o zaprzestaniu leczenia schizofrenii jest dobra.
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Awatar użytkownika
milcząca czarna mery
zaufany użytkownik

Post autor: milcząca czarna mery »

Zagubiona we mgle pisze:
milcząca czarna mery pisze:Ja myślę, Zagubiona, że nie znasz realiów polskich szpitali psychiatrycznych. Nie trzeba być ani agresywnym, ani niepoczytalnym, żeby tam trafić pod przymusem. Ja tam poznałam bardzo dużo ludzi i oni nie trafiali dlatego, że byli agresywni.
Ja myślę, że trafiali tam dlatego, że byli chorzy i musieli się leczyć.
Nie wszyscy byli chorzy, wielu z nich trafiło dlatego, że rodzina chciała się ich pozbyć z domu, albo pokłócili się z kimś w pracy i ten ktoś naściemniał policji, co ta osoba robiła. Zdanie tej osoby i to, czy była chora, wcale się nie liczyło.
Jedna z koleżanek trafiła, bo komuś wydawało się, że ma myśli samobójcze, ale jej na szczęście po kilku dniach udało się udowodnić, że ich nie miała (co za absurd!) i ją wypuścili po prawie tygodniu bezprawnego przetrzymywania SIŁĄ!
Takich ludzi było mnóstwo.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

zigi pisze:Ale nikt mnie nie przekona, że decyzja o zaprzestaniu leczenia schizofrenii jest dobra.
Ok. to tylko twoja opinia, nikt cie tutaj nie będzie przekonywał, że jest inaczej. Każdy ma własny rozum i nikt nie powinien za niego decydować o tym co ma robić. Jeżeli uważasz "leki" za wybawienie to je bierz i tyle. Zamykać wbrew woli powinno się jedynie kryminalistów, ale nawet oni mają większe prawa - nikt takich psychopatów nie faszeruje chemią bez ich zgody, nawet jeśli zamordują wielu ludzi dla zabawy.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

@ Schizo

Leki nie są wybawieniem, teraz jestem na minimalnej dawce i też czuje się lekko otępiały.

Ale w trakcie psychozy i dużych problemów ze snem bardzo mi pomogły i bardzo dobrze, że je dostałem.
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Post autor: lemro »

Pamiętam, że podczas mojego kolejnego pobytu w psychiatryku, był pacjent, Starszy Pan któremu nic nie dolegało pod względem psychicznym. Rodzina chciała się go po prostu pozbyć. Podczas obchodu Ordynator nalegał na natychmiastowe skontaktowanie się z jego rodziną, celem wypisu z szpitala. I tak ten Pan przeleżał z około 2 tygodnie za nim go z powrotem wypisano. Utkwiło mi to bardzo w pamięci, jaka potrafi być wredna najbliższa rodzina oraz smutek i strach tego Pana.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
mono
bywalec

Post autor: mono »

Osobiście szpitala panicznie się boję (nigdy nie byłem w szpitalu). Gdy zaczęły się dziać niepokojące rzeczy, sam zgłosiłem się do lekarza, by uniknąć zainteresowania mną przez sadystycznych fałszywych 'przyjaciół'.
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Makaron pisze:
Zagubiona we mgle pisze: Tak więc diagnoza nic nie zmienia.

I to samo odnosi się do odpowiedzialności karno-skarbowej takiej osoby. Sam fakt bycia zdiagnozowanym schizofrenikiem jest co najwyżej przesłanką do obserwacji psychiatrycznej i oceny stanu zdrowia przez biegłych psychiatrów, czy dana osoba była poczytalna w trakcie popełniania czynu zabronionego, a nie ja, jak wielu myśli, że są bezkarni, bo mają F20.
Mam pytanie jak to jest według prawa norm i wyznaczników społecznych. Jeśli by szanowany policjant dorwał jakąś ładną kobietę z F20 bez światków w ciemnych zaułku i nagle dewiacja by mu wzięła górę poczym by ją skrzywdził lejąc ją masakrując jej urodziwą twarz tak żeby ją oszpecić takie skrzywienie poczym ją zbrukał seksulanie np. spuścił się na twarz to jakie by ta osoba miała szansę według prawa na udowodnienie czegoś takiego jeśli by miała zdiagnozowaną chorobę F20 ?. Pytam nie bez kozery isntieniją psychologowie o nieposzlakowanej opinii zajmujący się dziećmi gdzie nagle okazywali się że te dzieci wykorzystywali seksulanie. W przypadku F20 prawa nawet człowieka to fikcja!!!!
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Ale nie da się przewidzieć jak sprawa by się potoczyła. Dużo zależy od tych, którzy by się tym zajmowali. Przecież nawet jeśli sprawa dotyczy osoby chorej psychicznie to trzeba sprawiedliwie dowieść prawdy.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

schizofrenik82 pisze:
Mam pytanie jak to jest według prawa norm i wyznaczników społecznych. Jeśli by szanowany policjant dorwał jakąś ładną kobietę z F20 bez światków w ciemnych zaułku i nagle dewiacja by mu wzięła górę poczym by ją skrzywdził lejąc ją masakrując jej urodziwą twarz tak żeby ją oszpecić takie skrzywienie poczym ją zbrukał seksulanie np. spuścił się na twarz to jakie by ta osoba miała szansę według prawa na udowodnienie czegoś takiego jeśli by miała zdiagnozowaną chorobę F20 ?. Pytam nie bez kozery isntieniją psychologowie o nieposzlakowanej opinii zajmujący się dziećmi gdzie nagle okazywali się że te dzieci wykorzystywali seksulanie. W przypadku F20 prawa nawet człowieka to fikcja!!!!

Według mnie takiego pacjenta złapałby drugi policjant i wsadził do więzienia. A tam by go odpowiednio potraktowali!! :D
Ostatnio zmieniony wt sie 20, 2013 3:21 pm przez zigi, łącznie zmieniany 1 raz.
My Way My Generation
F20
bywalec

Według mnie osoba z F20 jest niewiarygodna ze względu na swoją chorobę. Proces byłby jedynie poszlakowy jeśli jedynymi śladami byłyby zmiażdżona twarz połamane kości i wstrząśnienie mózgu to wówczas możliwe że by nie doszło nawet do żadnego procesu. Tego uczą w szkołach policyjnych
"Rodzaje kłamstwa
WyróŜnia się kłamstwo "normalne" i patologiczne:....
...............
...............
W różnych postaciach pojawia się w schizofrenii paranoidalnej i katatonicznej,
współwystępuje z neurotyzmem (skłonności do niepokoju i lęku). Jako objaw
zaburzeń osobowości moŜe przyjmować postać mitomanii, czyli opowieści na swój
temat nierealnych historii lub pseudologii fantastycznej, która jest połączeniem
fantazjowania "dla siebie" z "fantazjowaniem dla innych". Posiada ona charakter
mechanizmu, gdzie z jednej strony osoba w ten sposób broni się podnosząc swoją
wartość w oczach innych, a z drugiej strony usilnie stara się manipulować innymi
osobami dla osiągnięcia korzyści dla siebie (pochwały, uznania, akceptacji, poczucia
dumy)."

Wygrzebałem to z "Czynniki wpływające na wiarygodność zeznań świadków" link poniżej
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2593,d.bGE
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

schizofrenik82 pisze:W przypadku F20 prawa nawet człowieka to fikcja!!!!
Bzdura, tylko jeśli trafi do szpitala nakazem sądu (np. stanowił zagrożenie) będzie zmuszony do leczenia, ale tylko do czasu wyjścia. Same rodziny "chorych" mają praktycznie zerowe szanse na ubezwłasnowolnienie takich osób i czerpanie z tego jakichś korzyści (z tego co czytałam sprawami ubezwłasnowolnionej osoby i jej pieniędzmi zajmowałby się ktoś wyznaczony przez sąd z urzędu), ale to są raczej skrajne przypadki chorych, którzy w ogóle nie kontaktują i nie mogą o siebie zadbać.
schizofrenik82 pisze:Według mnie osoba z F20 jest niewiarygodna ze względu na swoją chorobę. Proces byłby jedynie poszlakowy jeśli jedynymi śladami byłyby zmiażdżona twarz połamane kości i wstrząśnienie mózgu to wówczas możliwe że by nie doszło nawet do żadnego procesu.
To nazywasz "jedynymi śladami"?
Z resztą któż by się w takiej sytuacji co wcześniej opisałeś procesował kiedy jedynym sprawiedliwym wyrokiem jest dorwanie takiego skurwiela i... (chyba nie trzeba opisywać szczegółów). :wink:
schizofrenik82 pisze:"Czynniki wpływające na wiarygodność zeznań świadków" link poniżej
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2593,d.bGE
I dalej:
Kontakt z osobami chorymi psychicznie:
- wierzymy w to, co mówi, nie zaprzeczamy,
- nie lekceważymy, nie ironizujemy,
- kaŜdą informację sprawdzamy i weryfikujemy,
- nie udzielamy „głupich” rad dla żartów-co będzie, gdy osoba potraktuje je poważnie i zastosuje się do nich?
- okazujemy zainteresowanie, zrozumienie,
- wzbudzamy zaufanie,
- traktujemy jak każdą inną ofiarę,
- wykazujemy empatię,
- spokojnie wysłuchujemy, dajemy możliwość wygadania się,
- wykazujemy cierpliwość,
- zapewniamy bezpieczeństwo.

F20
bywalec

Drogi schizo wcześniej tam piszą o kłamliwości takiej osoby a potem "wierzymy w to, co mówi, nie zaprzeczamy" :). Najpierw budujemy stereotyp a potem sprawdzamy to co mówi będąc już wcześniej zasugerowanym
"Rodzaje kłamstwa
WyróŜnia się kłamstwo "normalne" i patologiczne:....
...............
...............
W różnych postaciach pojawia się w schizofrenii paranoidalnej i katatonicznej,
współwystępuje z neurotyzmem (skłonności do niepokoju i lęku). Jako objaw
zaburzeń osobowości moŜe przyjmować postać mitomanii, czyli opowieści na swój
temat nierealnych historii lub pseudologii fantastycznej, która jest połączeniem
fantazjowania "dla siebie" z "fantazjowaniem dla innych". Posiada ona charakter
mechanizmu, gdzie z jednej strony osoba w ten sposób broni się podnosząc swoją
wartość w oczach innych, a z drugiej strony usilnie stara się manipulować innymi
osobami dla osiągnięcia korzyści dla siebie (pochwały, uznania, akceptacji, poczucia
dumy)."
Wtedy to się trzyma obiektywizm ;).
Taka sugestia wcześniej musi działać na podświadomość szczególnie jeśli ma się do czynienia z czymś co jawi się jako autorytet. Osobiście często sceptycznie podchodzę staje jako oponent żeby móc jak najbardziej obiektywnie zbadać sprawę taką mam zasadę w życiu i nie chodzi mi tylko o wątki kryminalne :D.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Drogi schizo82, to co tam wypisują to tylko stereotypy jakiegoś cwaniaka na temat wszystkich ludzi z diagnozami psych, ci "chorzy" najczęściej nie mają ze sobą nic wspólnego - niestety do prostaków to nie trafia i tak wrzucają ich do jednego wora. :P Co do kar za przestępstwa, żadna diagnoza cie przed tym nie uratuje (chyba, że uważasz zamknięcie i faszerowanie chemią do końca życia za wakacje). :wink:
schizofrenik82 pisze:Mam pytanie jak to jest według prawa norm i wyznaczników społecznych. Jeśli by szanowany policjant dorwał jakąś ładną kobietę z F20 bez światków w ciemnych zaułku i nagle dewiacja by mu wzięła górę poczym by ją skrzywdził lejąc ją masakrując jej urodziwą twarz tak żeby ją oszpecić takie skrzywienie poczym ją zbrukał seksulanie np. spuścił się na twarz to jakie by ta osoba miała szansę według prawa na udowodnienie czegoś takiego jeśli by miała zdiagnozowaną chorobę F20 ?. Pytam nie bez kozery isntieniją psychologowie o nieposzlakowanej opinii zajmujący się dziećmi gdzie nagle okazywali się że te dzieci wykorzystywali seksulanie.
Mamy to uznać za kolejne "patologiczne fantazje" o zemście na "personifikacji schizofrenii", o której ciągle piszesz chociaż według "autorytetu-psychiatry" jej nie masz, czy to już plan znalezienia ofiary na evocie? :wink:

F20
bywalec

Schizuniu tego uczą w szkołach policyjnych w dodatku materiały są publikowane. Co do kar to oczywiście schizofrenia człowieka nie uchroni od poniesienia konsekwencji ale uchroni oprawcę tudzież bandytę od poniesienia konsekwencji jeżeli uczynił zło na osobie i tutaj słowo kluczyk cierpiącej na schizofrenię.
Zamknięcie i faszerowanie chemią ?. Wyobraź sobie że ktoś nastaje na Twoje życie którego w obronie stajesz i okaleczasz napastnika może go i nawet zabijasz poczym dowiadujesz się że mózg spłatał Ci figla i raniłeś albo zamordowałeś niewinną osobę. Zamknięcie i faszerowanie chemią zamiast leczenia takiego cierpiącego człowieka ? piszesz jak jakiś lekarz psychiatra a może jesteś i z ciekawości penetrujesz te forum :) ?.
F20
bywalec

Jeszcze drobnostka tak się szkoli psychiatrów więc jakie oni mogą mieć do nas wariatów podejście ?
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

schizofrenik82 pisze:Co do kar to oczywiście schizofrenia człowieka nie uchroni od poniesienia konsekwencji ale uchroni oprawcę tudzież bandytę od poniesienia konsekwencji jeżeli uczynił zło na osobie i tutaj słowo kluczyk cierpiącej na schizofrenię.
Wniosek: "chorzy" powinni sami wymierzyć sprawiedliwość oprawcom?
schizofrenik82 pisze:Wyobraź sobie że ktoś nastaje na Twoje życie którego w obronie stajesz i okaleczasz napastnika może go i nawet zabijasz poczym dowiadujesz się że mózg spłatał Ci figla i raniłeś albo zamordowałeś niewinną osobę.
Niemożliwe, ale pewnie właśnie taką "wiedzę o wariatach" przekazują w tamtej szkółce policyjnej...

F20
bywalec

Nie schizo nie taką wiedzę lekko spłyciłem ale streszczam. Ludziom normalnym brak empatii bardziej niż schizofrenikom chyba. Co do wymierzania sprawiedliwości wariat jej sam nie wymierzy bo niby jak w kaftanie bezpieczeństwa :D ? albo na wpół przytomny dzięki działaniu leków :mrgreen: ?. Jeśli mamy tak wyedukowaną policję, a może i nawet sędziów i prokuratorów to jak ktoś Cię wrobi w schizofrenię to staniesz się pod człowiekiem któremu jedynie co to sprawiedliwość można wymierzyć. Dlatego schizofrenia jest genialnym instrumentem w psychiatrii represyjnej co więcej będąc oprawcą bandytą czy nawet mordercą poprzez psychiczne męczenie i doprowadzenie do samobójstwa to nawet by Ci włos z głowy nie spadł za to a i ksiądz dał by Ci rozgrzeszenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”