Według mojej wiary to istnienie, które teraz mamy, obejmuje dowolną osobę, która kiedykolwiek zaistniała. Dopóki rzeczywistość naprawdę nie znika, nie udowodnisz nicości nikomu, nawet ze zmarłych.Wspaniale pisze:I takie z tobą pisanie...cezary123 pisze: Wykluczone. Nawet Hitler nadal istnieje i jest świadomy siebie samego. Bez żadnego fizycznego ciała.
Tajemnica sensu życia ujawniona
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Re: Tajemnica sensu życia ujawniona
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Sens posiadania oczu jest taki, abym widział świat. Sens posiadania nóg jest taki, abym mógł się poruszać po świecie, skakać, jeździć samochodem, rowerem i robić tysiące innych rzeczy. Sens posiadania rąk jest taki, abym mógł chwytać różne rzeczy, podnosić, grać na fortepianie, pisać i tysiące innych rzeczy.Wspaniale pisze:
A jaki ma dla ciebie sens posiadania ręki? Albo nogi czy nóg? Albo oczu?
A jakie jest sens życia ludzi niezdolnych do reprodukcji?
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
To jest jakaś humanistyczna wykładnia, taka trącąca romantyzmem - oczy mam po to, bym widział świat44 pisze: Sens posiadania oczu jest taki, abym widział świat.

Sens posiadania nóg jest taki, abym mógł skakać, jeździć samochodem, rowerem
Z pewnością człowiek ewoluował, byś mógł nóg używać do jeżdżenia na rowerze albo rekreacyjnego skakania

Na to pytanie tobie odpowiedziałem - subiektywnie może mieć różnorakie. Jeśli ta grupa (pisałeś o milionach czy dziesiątkach milionów, co przy 7 miliardach tego jest nie mającym większego znaczenia) jest mała, dla istnienia gatunku jest bez znaczenia, czy powiększą pulę genową. Gatunek z tego powodu nie przestanie istnieć. Pomyśl, że nagle wszystkich ludzi na świecie opanowuje wirus powodujący, że przestają być płodni. Kwestią krótkiego czasu jest wymarcie tych zwierząt.A jakie jest sens życia ludzi niezdolnych do reprodukcji?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Ta teoria jest nieprawdziwa z jeszcze z innego względu. Ludzie po przedłużeniu gatunku nagle traciliby sens życia. Gdzieś połowę swojego życia żyliby bez sensu. Dlaczego ludzie po urodzeniu i wychowaniu dzieci nie popełniają masowo samobójstw?Wspaniale pisze:Tajemnicą sensu życia nagą jak święty turecki jest przetrwanie gatunku.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ewolucja ruszy jeszcze raz. Jak nie tu, to obojętnie gdzie we Wszechświecie. A poza tym to z wirusem jest niemożliwe. Żaden wirus nie zabija i nie przekształca w siebie 100% żywicieli.Wtedy sam znika.Wspaniale pisze: Pomyśl, że nagle wszystkich ludzi na świecie opanowuje wirus powodujący, że przestają być płodni. Kwestią krótkiego czasu jest wymarcie tych zwierząt.
44 pisze:Ta teoria jest nieprawdziwa z jeszcze z innego względu. Ludzie po przedłużeniu gatunku nagle traciliby sens życia. Gdzieś połowę swojego życia żyliby bez sensu. Dlaczego ludzie po urodzeniu i wychowaniu dzieci nie popełniają masowo samobójstw?Wspaniale pisze:Tajemnicą sensu życia nagą jak święty turecki jest przetrwanie gatunku.
Stosunkowo niewiele gatunków w przyrodzie ginie tuż po rozmnożeniu. Ludzie dziś żyją dużo dłużej niż jeszcze sto czy kilkaset lat temu, nie umierają przed 40 rokiem życia, starcem nie jest 60 latek. Dzięki postępowi (paradoksalne zgubnego dla samej ludzkości), gatunek ten dzisiaj rozmnaża się jak szarańcza i potrafi długo trwać przy życiu (często sztucznie podtrzymywany, faszerowany lekarstwami, uposażany częściami zamiennymi, co jest zupełną nowością; rozruszniki serca czy by passy obecnie tak powszechne w medycynie są świeżynką na przestrzeni trwania człowieka na Ziemi). Popełniasz jednak błąd generalizacji. Patrzysz na ludzkość przez pryzmat bogatego zachodu, który na przykładzie krajów najbardziej posuniętych w swoim nowoczesnym spojrzeniu na świat, jest skrajnie brutalny dla człowieka-zwierzęcia stadnego. W takiej Danii powszechne są umieralnie zwane domami starców. Tam wręcz oczekuje się od człowieka w podeszłym wieku, który już nie jest aktywny zawodowo i nie całkiem sprawny, iż nie będzie obarczał sobą swoich dzieci. Coraz śmielej oczekuje się eutanazji od ciążących społeczeństwu starców. To jednak świat zachodu. A popatrz na tę większość świata ludzi, w którym z braku środków do życia ludzie jak za dawnych czasów żyją w stadach pokoleniowych. Rozmnożyć się to dopiero początek. Potem przychodzi czas na wychowanie dzieci. Dzieci rodzą wnuki i cedują część lub większości opieki na swoich rodziców. Najczęściej to kobiety w tych społeczeństwach zajmują się wpierw swoimi dziećmi, później wnukami, zaś mężowi i dziadkowie harują tak długo jak są w stanie, żeby zarobić na utrzymanie tych, którzy opiekują się młodszymi w stadzie. Wszyscy oni pracują na rzecz przetrwania gatunku, patrząc na to ze swojej małej perspektywy przekazania swoich genów dalej: my, nasze dzieci, wnuki, prawnuki. Cykl się powtarza, co już pisałem. Taki jest 'sens' życia z perspektywy biologii, a jest on zakodowany, instynktowny.
- JudasHonor
- moderator
Wydaje mi się, że słowo miłość jest zbyt często wykorzystywane. Życie to znacznie więcej niż miłość.
Na przykład dziś był skwar cały dzień u nas ale pod wieczór zaczeło padać. Wyszłem wtedy na dwór i wciągałem zapach świerzego powietrza, piękne uczucie i żadnej miłości.
Teraz piszę posty na forum i daje mi to satysfakcję, także żadnej miłości w tym nie ma a sprawia radość i ma dla mnie sens.
Na przykład dziś był skwar cały dzień u nas ale pod wieczór zaczeło padać. Wyszłem wtedy na dwór i wciągałem zapach świerzego powietrza, piękne uczucie i żadnej miłości.
Teraz piszę posty na forum i daje mi to satysfakcję, także żadnej miłości w tym nie ma a sprawia radość i ma dla mnie sens.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Jest wiele stanów umysłowych - miłość jest jednym z nich choć w tej ziemskiej więcej przywiązania niż wolności...
Żyjemy w ciemności a wynalazki na które i tak nikogo nie stać( więc jaki to postęp?) skutecznie wpędzają nas właśnie w iluzję postępu.
Paradoksu jednak nie ma bo żaden postęp nie ma miejsca. Chociaż to słowo jest nagminnie nadużywane w celach propagandy. Pomijając to, że paradoksy zawsze są pozorne. Realny postęp to możliwość rozwoju społeczeństw przy zachowaniu wartości duchowych, moralnych. Nic takiego nie ma jednak miejsca.Wspaniale pisze:
Dzięki postępowi (paradoksalne zgubnego dla samej ludzkości)
Żyjemy w ciemności a wynalazki na które i tak nikogo nie stać( więc jaki to postęp?) skutecznie wpędzają nas właśnie w iluzję postępu.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU