olzapin czy zolafren ?

zyprexa, zolafren, zalasta, zolaxa, velotab, zypadhera

Moderator: moderatorzy

ligasz
bywalec

Re: olzapin czy zolafren ?

Post autor: ligasz »

Inny ewentualnie jest czat http://czat.onet.pl/antypsychiatriA,chat.html
inny pisze: Nie jestem przekonany do swojej choroby.
Szukam informacji, czy leki nie będą działały i dawały sztuczne wydłużenie choroby jak
ruchy mimowolne szczególnie twarzy w przypadku zolafrenu (olzapinum 10mg).
Sam walczę ze swoją dolegliwością, ponieważ wiem, że robiłem coś nie tak jak inni.
Myślę, że sam sobie zrobiłem dolegliwości i wiem co zrobić, ażeby ich nie było.
.
podobnie myslę
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Jak to jest w końcu z tym tyciem po neuroleptykach (biorę Zolafren-olanzapinum)?

Tyje się od samych tabletek, tak jak na przykład po hydrokortyzonie czy tyje się dlatego, że leki pobudzają apetyt i dopiero następstwem tego apetytu jest tycie ? ? ?
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
ligasz
bywalec

Post autor: ligasz »

Nie jestem lek. to co wiem zolafren zmienia poziom dopaminy powodując nadmiar prolaktyny czegoś odpowiedzialnego za odkładanie tluszczy , skutkiem jest wilczy apetyt i tycie .
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

A są w takim razie w ogóle takie neuroleptyki, po których się nie tyje. Opisany przez Ciebie powyższy mechanizm przeczyłby temu, że są takie. O k... nie chcę być grubasem. :(
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Ponoć nie tyje się po zeldoxie.

Ale ten lek tak drastycznie obniżył mi ciśnienie, oprócz niego wzięłam jeszcze dwie tabletki ketrelu (myślałam, że źle się czuję z powodu psychozy) i prawie zaliczyłam zapaść. :shock:

Ponoć zalasta rozpuszczalna w jamie ustnej nie powoduje tycia. Jednak źle na mnie działała, potem brałam tabletki i strasznie przytyłam. :(
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

jojo pisze:prawie zaliczyłam zapaść. :shock:
Aaaa... ja nie mogę nawet takich rzeczy czytać, bo wtedy dopiero się zaczyna hipochondria. :shock: ;)
Awatar użytkownika
Constantius
zaufany użytkownik

Re:

Post autor: Constantius »

Maser pisze:zolafren czy olzapin = kartofle czy ziemniaki
rzeczywiście to to samo jesli chodzi o substancję czynną.. natomiast to nie to samo jeśli chodzi o substancje pomocnicze zawarte w tabletce...
tak jak ketoprofen masć na ból to fastum, voltaren ketopronil i masa innych....
Wszystko żel... ale każdy o innym składzie otoczki koloidalnej dodanej do ketoprofenu. Stąd każða z tych maści jest inaczej płynna, lub wchłania się z inna szybkością....
To samo z lekiem przeciwdepresyjnym Effecti/ Venlectin/ Effecor/itd.... różne postacie kapsułek czasem tylko tabletka czasem proszek.... substancja aktywna ta sama venlafaksyna w róznym otoczeniu pomocniczym by inaczej się wchlaniało.... szybkośc wchłaniania czasem ma znaczenie stąd subiektywne odczucia że Zolafren a Zyprexa a Olanzapin inaczej działają.... generalnie działają tak samo dla mózgu ale z inną szybkością czy dawką co może byc odczuwalne..... ( nie koniecznie przez wszystkich )
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Awatar użytkownika
trzynasty3city
zarejestrowany użytkownik

Post autor: trzynasty3city »

podobno to to samo ale różnych producentów. Ja brałem zolafren 5 mg przez ponad 5 lat i czułem się idealnie-tyle że przytyłem ponad 40kg. Pod koniec brałem tylko 5 mg co drugi dzień - też idealnie. Teraz biorę 5 mg zolaxy, do tego 200 mg tegretolu który podobno wzmacnia działanie olanzapiny i jest stabilizatorem nastroju i na drugi dzień po prostu nie mogę się obudzić i dojśc do siebie, MASAKRA!!! - dlatego też się zastanawiam czy olanzapina różnych producentów może działać różnie, czy to może z tym tegretolem tak mnie ścina??
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Post autor: coty »

Z mojego doświadczenia wynika że te olanzapiny się różnią,zresztą potwierdził to mój lekarz.Teoretycznie w każdego rodzaju olanzapinie powinno być tyle samo olanzapiny :lol: w praktyce jest trochę inaczej,jeszcze dochodzą indywidualne reakcje na lek.Najmocniejsza z wszystkich olanzapin jest orginalna Zyprexa-psychiatrzy też o tym mówią.
Dokładnie nie wiem z czego to wynika ,trzeba było by się spytać jakiegoś psychofarmakologa.

Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „olanzapina”