O medytacji raz jeszcze i nie tylko

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
cezary123
zaufany użytkownik

Re: O medytacji raz jeszcze i nie tylko

Post autor: cezary123 »

Kamil Kończak pisze:
Sam wiesz dlaczego wierzysz w katolicyzm - bo mówi to co chcesz usłyszeć. Daje Ci nadzieję, że spotkasz swoich bliskich do których jesteś przywiązany i nie wyobrażasz sobie życia bez nich. Dlatego wierzysz w to co wierzysz. Jednak to jest świat materialny a nie duchowy - w tym drugim naszym Ojcem jest Bóg, jedynym.
To raczej oni nie wyobrażają sobie życia bez nas. Jak żyli i istnieli kiedy nas jeszcze nie wydobyli na świat? Doskonale by istnieli i bez nas. A my nic z tego byśmy nie mieli tylko nicość i brak siebie samego. Przed narodzinami to oczywiste.
Stary Bóg Ojciec nie umiera kiedy pojawia się młody Syn Boży.
Za to pojawia się pochodząca od Nich trzecia Osoba- Duch Święty. Tak nie wyobrażają sobie życia bez siebie, że trwają w nieskończonej miłości bez początku i końca. Jedna osoba nie przechodzi w drugą bo to by przeczyło miłości osobowej skierowanej z powrotem przez osobę kochaną. Jedna nie zjada drugiej aby stać się kontynuacją istnienia jak w reinkarnacji. :)
Nasze relacje jako stworzeń Boga mają być podobne a zbawienie oznacza włączenie się w niebieską transcendentalną nieskończoność miłości Osób Boga już na zawsze.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Nie chce mi się nawet tego czytać bo znam to na pamięć.

Kim jest Szatan katolicki? Wbij sobie do głowy Cezary, że dusze zostały wysłane do tego świata - ludzie mają inteligencję i wolę - mogą te narzędzia wykorzystywać zarówno do rzeczy dobrych jak i złych - mogą swoją wolę kierować albo z myślą o drugim człowieku, bliźnim albo tylko i wyłącznie z myślą o sobie.

Przykład : dwie osoby widzą piękny widok w górach - jedna czuje jedność i harmonię, odbiera to piękno i czuje je w sobie. Druga analitycznie przelicza co da się z tym miejscem zrobić np. pensjonat aby generował mamonę.
I to co różni te dwie osoby to ludzkie ego. Tak samo jak w przypadku człowieka, który np.zabija swoją byłą kochankę bo nie potrafi się pogodzić, że od niego odeszła. Katolik znowu powie, że to wina enigmatycznego Szatana a człowiek bardziej myślący powie, że to jego ego i chorobliwe przywiązanie, obsesja. Bo tak sobie w umyśle uroił, że ona jest jego własnością.
Na szczęście w sądach nie skazują Szatana - to dopiero byłaby groteska!

Można więc sobie wyobrazić co by było gdyby Watykan miał władzę absolutną - pasibrzuchy w sutannach robiłyby co im się żywnie podoba a w międzyczasie trwałaby w lesie nagonka na Szatana!

Jakiś czas temu w dpsie czytałem Łukaszowi książeczkę o Hacusiu - chyba z czasów powojennych a może sprzed. Hacusia w podróż zabrał Skrzat - oczywiście bajka nie mogła się obyć bez katolickiej propagandy w której dobrego i mądrego Polaka od złego chronił ksiądz z kropidłem a Niemiec był przedstawiony jako ten głupi bo nie wierzył w katolickie brednie. Na każdym kroku widać żniwa tej ciemnoty. Gdzie jest nasz kraj z katolickimi baśniami? W czarnej dupie. Gdzie są kraje, które wyrugowały katolicyzm i teraz są świeckie? 100 lat przed nami.

Tak więc jeśli mam ochotę komuś przypier*** albo to robię to nie zwalam tego na Szatana.

Teraz relacja z takiego pobicia. Pobiłem (JA) Kowalskiego bo mnie obrażał w wyjątkowo chamski sposób.
Ja pobiłem. Dlaczego? Bo utożsamiłem się z obelgą i mnie dotknęła, odebrałem ją serio - człowiek naruszył moje morale. Na tyle mocno, że nie potrafiłem się opanować i puścić tego mimo uszu. Utożsamiłem się z moim ego. Straciłem dystans. Więc wydaje mi się, że aby te morale odzyskać muszę mu przywalić. I to jest ten Twój Szatan. A dla mnie Szatan jest właśnie wtedy kiedy za bardzo zatapiamy się w ten świat i przywiązujemy się do tego co oferuje. Wtedy kiedy człowiek nastawiony jest na mieć a nie być. Dlaczego to robi? Bo chce. Jeśli więc ktoś twierdzi, że w jego życiu działa Szatan to prawdę jest to, że istnieją w nim przeciwstawne dążenia i brak spójności wewnętrznej.

W "opętaniu" dochodzi więc do rozdarcia struktur osobowościowych.
Np. dziewczyna wychowana w ultrakatolickiej rodzinie gdzie od najmłodszych wszelkie tabu było na porządku dziennym. Gdzie przekazywano np. obrzydzenie do seksu. Wkładali jej do głowy pomyje. Nie dziwne, że w takich warunkach może się wytworzyć osobowość mnoga gdzie w człowieku będą walczyć przeciwstawne dążenia - zwichrowane przez religię sumienie i podświadome pragnienia o charakterze seksualnym.
Tak więc można sfiksować kiedy człowiek nie wie w którym kierunku iść - ani w jedną ani w drugą.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
cezary123
zaufany użytkownik

Ale Satan nie jest tym co mówisz. Mówisz jak ateista, a dla wierzących sprawa rozgrywa się jednocześnie jako nasze własne zło i egoizm i "w górze" w relacji miedzy człowiekiem a Bogiem. Jest Bóg ponad człowiekiem to może być i Satan pomimo nas.To o to chodzi.
Po przefiltrowaniu przez ateizm rzeczywiście pozostaje to co w nas, bez żadnej nadprzyrodzoności i pojęcia "grzechu". Grzech to coś więcej niż tu na Ziemi pomiędzy nami. To dotyka właśnie tego czegoś co jest pomiędzy nami a Bogiem. Ale jak pomija się Boga, którego i tak nikt z nas żywych ani świat materialny nie może udowodnić...
cezary123
zaufany użytkownik

Największym kłamstwem Satana jest to, że nie istnieje.
Ludzie na to nabierają się łatwiej niż na to, że Bóg nie istnieje.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

cezary123 pisze: Jest Bóg ponad człowiekiem to może być i Satan pomimo nas.To o to chodzi.
Nie jestem katolikiem więc mnie to nie interesuje. Interesuje mnie jedynie rozmowa na którą Cię zwyczajnie nie stać.

Oczywiście - człowiek jest wielowymiarową istotą - mamy ciało fizyczne, umysł oraz duszę, która jest świadoma. Tak więc nad wymiarem fizycznym jest ten mentalny, umysłowy a nad nim duchowy.
We Wszechświecie nic ze sobą nie walczy a to co wyłamuje się z harmonii z całością staje się NIEŚWIADOME.
I to jest Twój Szatan - Umysł i to co tworzy czyli mnogość form w przeciwieństwie do Boga, który jest jednością i brak w nim separacji oraz dualizmu. Szatan jest światem materii do którego człowiek kieruje swoją uwagę.

Katolicy za to wierzą w złego do szpiku kości Szatana ale nikt nigdy go nie widział - kiedyś można było nim straszyć dzieci, podporządkowywać sobie ludzi, dzisiaj społeczeństwa są jednak mądrzejsze.
cezary123 pisze:Największym kłamstwem Satana jest to, że nie istnieje.
Ludzie na to nabierają się łatwiej niż na to, że Bóg nie istnieje.
Z Tobą można odbijać piłeczkę w nieskończoność. A po co mi wiara w Twojego Satana? Jest ich wielu?

Wiara w katolickiego Satana jest największą dziejową głupotą. Dla mnie zło jest brakiem Boga, nieświadomością i egoizmem. Innego zła nie ma.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”