Osoby leworęczne są bardziej podatne na choroby psychiczne

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Re: Osoby leworęczne są bardziej podatne na choroby psychicz

Post autor: JudasHonor »

Tam gdzie nie ma jasno sprecyzowanego wytłumaczenia rodzą sie różne teorie. Przykładowo, dawno temu burze, pioruny przypisywano działaniom sił nadprzyrodzonych. Aż w końcu wyjaśniono powstawanie zjawiska.

W psychiatrii pojawia sie wiele teorii z tego same powodu. Tylko, że mechanizm powstawania chorób psychicznych (z wyjątkiem tych wywołanych urazami mózgu, zażywania narkotyków, itp) jest ogólnie znany. Choroby psychiczne powstają pod wpływem środowiskowym a nie cech ludzkich.

Choroby psychiczne to ocena wystawiona społeczeństwu. To system kreuje takie a nie inne wartości, możliwości i ludzi. Dlatego pewne sprawy lepiej przemilczeć, niż powiedziec wprost, że ten świat robi z ludzi "wariatów".
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Awatar użytkownika
Miau
zaufany użytkownik

Post autor: Miau »

Ja to wszystko rozumiem. Chodziło mi o to, że - szczegółowiej rzecz ujmując - do twierdzenia, że istnieje związek przyczynowo-skutkowy między leworęcznością a chorobami psychicznymi, prowadzi inne wnioskowanie niż jakie prowadzi o stwierdzenia na temat samochodów w podanym przez Ciebie przykładzie.
Moja uwaga o wiązaniu leworęczności z różnymi zaburzeniami to było zdanie sprawy o moim spostrzeżeniu - że tak jest (wedle moich obserwacji). Nie powiedziałam, że tak jest.
Zdziwiło mnie to, że napisałeś, że mechanizm powstawania chorób psychicznych jest dobrze znany. Czy nie jest tak nadal, że są różne hipotezy, żadna nie jest w o wiele większym stopniu potwierdzona niż inne?
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

deskrypcja pisze:Ja jestem leworęczna, podobno lateralizacja jest u mnie silna.
Poza pisaniem ręcznym wszystko robię tak samo dobrze prawą jak lewą reką.
Chyba nie wiesz, co oznacza słowo lateralizacja, bo to oznacza asymetrię czynnościową ciała.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

@deskrypcja
Oczywiście, że nie chciałem sugerować jakoby kolor samochodów miał coś związanego z powstawaniem chorób psychicznych.

Chodzi o to, że tam gdzie są niedopowiedzenia, niejasności, nie ma spójnej, jasnej odpowiedzi tworzy się jakby próżnia, pustka. Tą pustkę można zapełniać spekulacjami, np o źródłach choroby, kryjących się za tym czy jest się leworęcznym czy też nie.

Swoją drogą taką pustkę wykorzystują manipulatorzy. Gdyż, manipulator może działać (czyt. manipulować) tylko w przestrzeni niedopowiedzeń, nie wiedzy, niejasności. Przykładowo, aby ktoś mógł manipulować przy kreowaniu powiedzmy fałszywego wizerunku o mnie, to musi istnieć w tych ludziach, mających być przedmiotem manipulacji nie wiedza na mój temat. Tą nie wiedzę zapełnia manipulator swoją wersją mojego wizerunku.

W identyczny sposób polityk, manipuluje wyborcami. Ponieważ brak jednoznacznej, pewnej prawdy, czy spełni swoje obietnice, tworzy przestrzeń, którą wypełni zaufanie wyborców. Jest to przestrzeń z naszej wiary, niewiedzy (albo naiwności) na której polityk będzie sie opierał, działał, tworzył wizje, snuł opowieści.

Podsumowując, niewiedza, niedopowiedzenia tworzą przestrzeń dla spekulacji, marzeń, obaw, manipulacji, bujd, obietnic i kłamstw. Z drugiej strony inspirują ludzi do głębszego poznania, kusząc odkryciem tajemnicy.
Awatar użytkownika
Miau
zaufany użytkownik

44 pisze:
deskrypcja pisze:Ja jestem leworęczna, podobno lateralizacja jest u mnie silna.
Poza pisaniem ręcznym wszystko robię tak samo dobrze prawą jak lewą reką.
Chyba nie wiesz, co oznacza słowo lateralizacja, bo to oznacza asymetrię czynnościową ciała.
Napisałam o lateralizacji w odniesieniu do leworęczności, miałam na myśli lateralizację lewostronną.
Myślałam, że z kontekstu zdania można to wywnioskować.
Została mi taka kiedyś zdiagnozowana.

@JudasHonor

Ja nie napisałam, że wiążesz kolor samochodów z powstawaniem chorób psychicznych.
Ja napisałam, że z wiązaniem żółtego koloru samochodów z dużą mocą silników wiąże się inne rozumowanie, niż rozumowanie, jakie się wiąże z wiązaniem chorób psychicznych i lateralizacją lewostronną.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

@deskrypcja
Jakie jest więc to rozumowanie wiązania mańkutów z chorymi psychicznie ?
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

JudasHonor pisze:@deskrypcja
Jakie jest więc to rozumowanie wiązania mańkutów z chorymi psychicznie ?
Mózg to jest czarna skrzynka, o której prawie nic nie wiadomo jak działa. Po prostu jest statystyczna zależność pomiędzy leworęcznością a chorobami psychicznymi. Może ktoś kiedyś wyjaśni dlaczego.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Więc, statystycznie, żołte samochody mają silniejsze silniki.
Awatar użytkownika
Miau
zaufany użytkownik

Tak jak napisał 44, występuje prosta statystyczna zależność.

Natomiast w przypadku wiązania koloru żółtego i mocy silnika - zachodzi po prostu błędne rozumowanie.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

To jest właśnie statystyka, żółte samochody mają przeciętnie silniejsze silniki.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Statystyka kieruje się pewną logiką i zasadami, bo inaczej to statystycznie miałbyś jedną pierś i jedno jajko.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Statystyka stwierdza tylko stan faktyczny. Ale nie jest w stanie stwierdzić logicznie tego czy leworęczność ma wpływ na choroby psychiczne.

Związek między leworęcznością i chorobami psychicznymi wydaje się co najmniej absurdalny, nie sądzisz ?
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

JudasHonor pisze:Statystyka stwierdza tylko stan faktyczny. Ale nie jest w stanie stwierdzić logicznie tego czy leworęczność ma wpływ na choroby psychiczne.

Związek między leworęcznością i chorobami psychicznymi wydaje się co najmniej absurdalny, nie sądzisz ?
No to nie masz pojęcia o statystyce. Związek pomiędzy schizofrenią i leworęcznością jest taki, że wg. nauki schizofrenia zależy od mózgu i leworęczność też. Czyli istnieje związek jakiś między tymi zjawiskami.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

Ja jestem leworęczny i pozdrawiam wszystkich leworęcznych ;)
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

No to nie masz pojęcia o statystyce. Związek pomiędzy schizofrenią i leworęcznością jest taki, że wg. nauki schizofrenia zależy od mózgu i leworęczność też. Czyli istnieje związek jakiś między tymi zjawiskami.
Jeżdżę Fordem, który jest produkowany w fabryce Forda. Ale ani w niej nie pracuje ani tym bardziej nie jestem właścicielem tej fabryki. A związek między samochodem a fabryką samochodów istnieje.

--------------

Tak czy siak nie rozumiecie ważnej kwestii. Przyczyn chorób psychicznych nie szukajcie w cechach ludzkich. Inaczej nie długo będziemy dewagować o wpływie złych duchów i demonów na rozwój chorób.

Przyczyn, związków TRZEBA doszukiwać się w środowisku chorego. W środowisku w kórym dorastał, w którym egzystuje. Dotyczy to rodziny, ludzi, zdarzeń, przeżyć które dotknęły chorego.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

JudasHonor pisze:Przyczyn, związków TRZEBA doszukiwać się w środowisku chorego. W środowisku w kórym dorastał, w którym egzystuje. Dotyczy to rodziny, ludzi, zdarzeń, przeżyć które dotknęły chorego.
Właśnie, ale można też podyskutować o nic nie wartej ankiecie albo nauczyć się pisania lewą (a w przypadku mańkutów - prawą) ręką. :D
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”