Bieżące kłopoty techniczne

dział techniczny, tu proszę kierować pytania i uwagi do administratora i moderatorów

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
ikik
bywalec

Post autor: ikik »

:lol:
U mnie przeklenstwo bylo w cytacie.
Zaraz tam swinia,prosiaku :wink:
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

chyba nie zdradzę pełnego algorytmu, lecz najprędzej odrzucane są słowa występujące w reklamach komercyjnych w języku angielskim dot. spraw "erotyki", chemii spożywczej, bankowości i "wulgarnej farmacji".
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Uprzejmie przepraszam za przerwę w działaniu forum,
podczas mojego wyjazdu padła jedna faza prądu w całym domu i serwer nie
działał prawidłowo, wróciłem dopiero teraz
sorry,
pozdrawiam
        zbyszek
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Na forum pojawiło się zbyt dużo niepoważnych postów. To zmusiło mnie do ograniczenia praw dostępu. Bez rejestracji można obecnie pisać wyłącznie w dziale dla niezarejstrowanych użytkowników.

Najlepszą odpowiedzią na takie próby podważenia sensu są jednak właściwe sensowne odpowiedzi innych użytkowników. Zamiast wchodzić w dziwaczne polemiki warto ujawniać niepoważne posty pytaniem o sens wypowiedzi i motywy autora. Pomimo, że w naturalny sposób omijamy głupawe posty i wątki warto swoją niezgodą na zaniżanie poziomu oraz podrywanie zaufania chronić innych. Nie jestem w stanie robić tego sam i dlatego poziom tego forum, a może wręcz jego istnienie w decydujący sposób zależy od rozsądnych wypowiedzi innych użytkowników. Kto rzeczywiście nie ma ochoty "się w to bawić" jednak dostrzega nieszczere posty tego proszę o zwrócenie mi uwagi guzikiem "M" tj. "zawołaj moderatora.

Uprzejmie proszę o unikanie odpowiedzi ostrzejszymi słowami, bo skutek może być odwrotny tego jaki znamy z bezpośrednich kontaktów ludzkich.
Świat komunikacji elektronicznej rządzi się innymi prawami, niż te które znamy z powszedniego życia.

Dla tego forum decydująca jest rzeczowa dyskusja i pomoc tym, którzy szukają dobrej rady. Uprzejmie proszę o kierowanie pogawędek towarzyskich do działu "wolne tematy". One też są ważne. Nie powinny jednak przysłaniać rzeczowej dyskusji i pomocy, bo tu rozbiją się ludzkie oczekiwania.

Za ubliżanie innym użytkownikom wyrzucony z forum został Eko. To pierwszy przypadek banu na tym forum. Możliwe, że Eko potrzebowałby naszej pomocy. Niestety na razie forum nie jest w stanie mu jej udzielić.
Ostatnio zmieniony wt sty 09, 2007 3:34 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

aktywacja kont

Z powodu automatycznej rejestracji zbyt wielu użytkowników udających chorych forum wprowadza aktywację kont. Oznacza ona, że rejestracja konta musi zostać potwierdzona odbiorem maila na rzeczywisty adres.

zob. także http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=1636 ,
http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=1823
Ostatnio zmieniony wt sty 09, 2007 7:21 am przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Rabbit
zaufany użytkownik

Re: aktywacja kont

Post autor: Rabbit »

zbyszek pisze:Z powodu automatycznej rejestracji zbyt wielu użytkowników udających chorych forum wprowadza aktywację kont. Oznacza ona, że rejestracja konta musi zostać potwierdzona odbiorem maila na rzeczywisty adres.
Czy to oznacza, że jeśli ktoś nie jest chory nie powinien uczęsczać na to forum. Bo ja nie jestem chory na schizofrenię i poczułem się, że robię coś nieodpowiedniego.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Dzień dobry Rabbit, forum jest zasadniczo dla wszystkich, lecz kpiące anonimy zagłuszają rzeczywistych użytkowników. Oczywiście jesteś mile widziany na naszym forum.

Następujący użytkownicy mogą mieć trudności w dostępie do forum

bmatu
bobo_kasz
Daniel - pogromca lwów
eko
Navajo22
robert
septic
spd
Sylwia
słoneczko
zalew

za co serdecznie przepraszam. Jest to spowodowane banem dla eko i niektórych anonimów. Postaram się usunąć ten problem jak najszybciej.
Jeśli ktoś z Was miałby także inny dostęp do Internetu będę wdzieczny za informację.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Wiktoria pisze:Niestety ludzie zdrowi często wykorzystuja nasza słabość a wówczas stajemy sie (ja osobiście) jak szalak ale to nie ze złosci raczej z nie mocy, lęku.
Nie Wika, przyczyna jest inna. To ogólnoludzki problem z nowymi mediami. Przywykliśmy do komunikacji w małej grupie bliskich nam osób (na sawannie) z całym mnóstwem przekazów nonwerbalnych, gestów, spojrzeń, etc. Komunikując się przy pomocy Internetu wielu ludzi ma emocjonalnie wrażenie, że bawi się własnym ekranem, pisze jakieś literki, a on mu odpowiada. To są najczęściej dzieci, bo trzeba trochę dojrzałości do wyobrażenia sobie człowieka, który siedzi po drugiej stronie. Takie dzieci bawią się tym podobnie jak małpa wykrzywiając się do lustra, które dostanie w ręce. Przeczytaj np. nową uwagę pod tytułem forum i spójrz: właśnie zarejestrował się nowy użytkownik pt. "znak pomocy". Pewno nawet nic nie napisze.

Wika, przyklej w centrum miasta czystą kartkę z napisem: "Proszę, żeby nikt tu nie pisał" i zmierz czas jaki kartka pozostanie czysta. A teraz dopisz jeszcze "Bardzo mi na tym zależy" przekonasz się, że czas ulegnie skróceniu !

Dlaczego tak się dzieje ? - Bo hominidzi poznają nową rzeczywistość przez zabawę i grę. To naturalna reakcja tak ludzi jak i małp. Trzeba trochę dojrzałości, że zapanować na tymi reakcjami.

Z tego powodu wszystkie fora internetowe mają duże kłopoty z utrzymaniem poziomu dyskusji, niezależnie do tematu. Moim pomysłem było po prostu wciągniecie wygłupiaczy w sensowny dialog, lecz ze wzrostem forum co się coraz mniej udaje. "Schizofrenia" to popularne słowo, jakie internauci wpisują do googla z najróżniejszych powodów.

Sama sytuacja zmusiła mnie do szukania nowych rozwiązań. Naturalną obroną jest podział społeczeństwa na klasy. Od wczoraj forum ma grupę "zaufanych użytkowników". Tylko ta grupa będzie miała dostęp do niektórych działów. Niedługo podam kryteria wyboru.
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Post autor: demeter »

Wiktoria pisze:Z taka wiadomością miło było powrócić
Trochę się o Ciebie martwiłam. Ale już dobrze, prawda?
Wiktoria pisze:Niestety ludzie zdrowi często wykorzystuja nasza słabość a wówczas stajemy sie (ja osobiście) jak szalak ale to nie ze złosci raczej z nie mocy, lęku.
Ludzie, bez podziału na zdrowych, chorych, mądrych i głupich zawsze wykazywali i wykazują pogardę dla inności. Już we wczesnych latach szkolnych dzieci upartują sobie "kozła ofiarnego" i znęcają się. Jak jest przyczyna? Nie wiem. Wiem natomiast, że trzeba się przeciwstawiać , a najlepszą metodą jest ignorowanie i kpina.
Ja osobiście jestem bardzo przekorna i gdy ktoś próbuje mnie krytykować, za coś, co w moim odczuciu jest dla mnie dobre robię to jeszcze bardziej ostentacyjnie. Pod warunkiem oczywiście, że rzecz dotyczy tylko mnie osobiście. Polecam!
Demeter
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Też nie mam dostępu do tych działów choć mam napisane zaufany użytkownik :roll:
Po drugie: gdzie się podział dział "wątki osobiste" :?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:
Rabbit
zaufany użytkownik

Post autor: Rabbit »

demeter pisze:
zbyszek pisze:Wejście do grupy zaufanych użytkowników pozostaje w mojej arbitralnej decyzji. Decydujące będzie, czy użytkownikownik prowadzi rzeczową wymianę zdań, czy tylko bawi się na tym forum emocjami innych. Ważne będzie:

1. rzeczywiste zainteresowanie tematem tego forum, a nie tylko zabawa
2. brak nieuzasadnionej agresji do innych:
Nie należy obawiać się wyłączenia z tej grupy z powodu
objechania drugiego jeśli to były jego szczere emocje, a nie tylko zabawa.
Jednak ordynarność wobec innego użytkownika, która nie wynika z
kontekstu kwalifikuje do usunięcia z grupy.
3. aktualny adres mailowy
4. więcej postów
5. rzetelne i staranne językowo wypowiedzi

Obecnie wybrałem kilkudziesięciu użytkowników. Proszę o info jeśli ktoś chciałby do tej grupy dołączyć.

Aktualnie tylko zaufani użytkownicy mają dostęp do działów:
1. leki, terapie
2. wiedza o schizofrenii
3. opieka medyczna i społeczna
4. wątki osobiste

Będę wdzieczny za uwagi i propozycje poprawek.
Nie mam dostępu do wymienionych przez Ciebie działów. Czy to oznacza, że nie spełniam warunków?
Mam tak samo.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Szkoda Milfredo, jesteś pierwszę osobą, którą usuwam. Jak widzę oprogramowanie usuwa tylko użytkownika, a pozostawia jego posty. Nigdy tego przedtem nie miałem możliwości wypróbować.
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Już mogę wchodzić we wszystkie działy, dzięki :)
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Wiktoria pisze:Widzę że ktoś sie porzadnie zdenerwował.
Raczej przeraził, zdenerwowanie miało wyłącznie użytkowy charakter.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

sorry za dzisiejszą przerwę w pracy serwera, zauważyłem dopiero teraz tj .w południe
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

wczoraj ok 16-tej pojawił się kłopot z dyskiem, który prowadził do wyłączenia forum. zauważyłem go niestety dopiero dziś rano. mam nadzieję, że sytuacja się nie powtórzy.
przepraszam za te przerwę
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

dziś po południu pojawił się błąd przy wysyłaniu postów. o godź 17:13 został usunięty, przepraszam
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Post autor: demeter »

Uruchomiłam moje wszystkie " zdolności informatyczne"( bozia nie była łaskawa) - chciałam poprawiś swój post. Dzieki, że wszystko w porządku.
Demeter
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

kłopoty mailowe

Niestety systemy operacyjne Billa Gacie (ang. Gates) przytruły Internet do tego stopnia, że z powodu rozbitych komputerów osobistych załamuje się światowy system mailowy. Jak stwierdza w swoim opublikowanym kilka dni temu artykule onet.pl jednym z głównych "dostawców" spamu jest sieć tpnet, co powoduje, że coraz mniej przyzwoitych serwerów mailowych chce odbierać maile pochodzące z sieci telekomunikacji polskiej (tpnet). od dłuższego czasu maili nie odbiera aol.com, a ostatnio wydaje się dołączyć do niego internia.pl i onet.pl. Dla użytkowników forum oznacza to, że coraz częściej:

1. nie mogą być powiadamiani mailem o nowych postach, PM, etc.

2. nie mogą się zarejestrować nowi użytownicy ! bo z powodu nadużyć zmuszony zostałem do warunkowania rejestracji prawidłowym kontem emailowym . do nowych użytkowników nie dochodzą po prostu maile z kodem aktywacji ich konta na forum !

Użytkowników, którym nie powiodła się z tego powodu rejestracja proszę o informację na mój adres zlisiecki w domenie gmail.com. Nowe skrzynki gmaila wydają się nadal dość dobrze działać.

Zgodnie z opublikowaną ostatnio na stronach onetu statystyką serwery doświadczają średnio jedną próbę włamania co trzydzieści klika sekund. choć to obciąża łącze mój system może bronić się przed atakami jeszcze przez lata, poczas gdy większość zwykłych pecetów jest dawno zarażona i zwiększa lawinę nadużyć.

Sytuacja staje się coraz bardziej dramatyczna i obecnie przeważającą większość czasu zużywam nie na odpisywanie na forum , lecz na ratowanie się przed nadużyciami. Choć informatycy wiedzą, że systemy Microsoftu nie nadają się publicznego użytku w ogólnodostępnej sieci, jednak zwykli użytkownicy są okłamywani przez komercję. Jeśli ktoś zacznie wykluczać z dostępu komputery z WindowsXP, Vistą, etc. będę pierwszym, który się do tego przyłączy. Choć to oznacza gros użytkowników trzeba ratować to co jeszcze działa.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

z powodu aktualizacji systemu serwer będzie dzisiejszej lub jutrzejszej nocy wyłączony na ok. dwie godziny,
za utrudnienia serdecznie przepraszam, jednak życzę także miłych snów.
z
ODPOWIEDZ

Wróć do „o tym forum”