Powstanie Warszawskie

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Re: Powstanie Warszawskie

Post autor: Wspaniale »

Temat powstania warszawskiego prawdę mówiąc bardzo mało mnie interesuje. Podobnie jak cała historia Polski.
Pentaner pisze:Tylko kto po Tobie zostanie?
A po kim ktoś zostaje? Rodzisz się i umierasz. Nawet jeśli zostaje rodzina,
to pamięć o tobie trwa krótko, a sama ona, pamięć dla ciebie martwego ma
taką samą wartość jak majątek doczesny - do grobu go nie zabierzesz, nigdzie
go nie weźmiesz, bo przestajesz istnieć tak samo jak kurczak, którego zjada się
na obiad.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Masz rację, ale nie próbowanie nadać życiu sensu jest umysłowym lenistwem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Makaron pisze:... bardzo mało mnie interesuje. .
Nie mam pretensji co do Twoich zainteresowań, jednak nie myśl, że ono na Ciebie nie oddziałuje poprzez elementy mentalności Twojego otoczenia.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Pentaner pisze:Masz rację, ale nie próbowanie nadać życiu sensu jest umysłowym lenistwem.
Lenistwem jest nie wstawanie skoro świt. Lenistwem jest nie wybieganie na spotkanie słońcu. Lenistwem jest nie wkładanie całego siebie w naukę dzięki której można się rozwijać i wydajnie pracować dla kraju, dla rodziny, dla chwały. Lenistwem jest... Jakiego byś nie nadał w swoim przekonaniu znaczenia życiu efekt zawsze będzie ten sam. Ciesz się życiem, jeśli potrafisz. Nie torturuj się tylko dlatego, że ktoś coś uważa, sądzi, że... itd.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Post autor: zigi »

Makaron, chciałem zapytać czy odrobiłeś pracę domową i przeczytałeś książkę którą ci poleciłem?? Już na pierwszych stronach jest napisane jakie były przyczyny wybuchu powstania i jakie zamiary mieli hitlerowcy wobec warszawiaków. Mam nadziej, że ta książka jest wystarczającym powodem, dla zaprzestania wypowiadania się w pogardliwym tonie, o Powstaniu Warszawskim...
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Na szczęście czas odrabiania prac domowych mam już za sobą :) O powstaniu warszawskim książki bym nie czytał, bo bym się zanudził na śmierć. Musiałby mi ktoś zapłacić za jej przeczytanie albo zmusić do tego.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Takie zachowanie, nazywa się ignorancją... I bywa również typowe dla ludzi, którzy działają według zasady - nie znam się, ale się wypowiem.
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Co prawda wczoraj była 71 rocznica wybuchu Powstania, ale pomyślałem, że wspomnę o tym. Szkoda tylko, że co niektórzy nie zdają sobie sprawy z poświęcenia jakiego wtedy dokonano, a pisanie, czy było słuszne, czy nie to już szczyt bezczelności, że nie wspomnę o propagowaniu faszystowskiej symboliki.
Nie do Was należy ocena tego zrywu i dajcie w końcu święty spokój poległym:
Przechodniu idź i powiedz wszystkim "Tu leżą dzieci, orla brać"
Czynem swym wolne, czynem zwycięskie, na straży nieśmiertelnych prawd
Nie waż się Orląt snu już zakłócać, w szeregach leżą dłonią w dłoń
Mali żołnierze wielkiej idei, czy słyszysz, to ich równy krok
[youtube]drn6JVqkSN8[/youtube]
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

zbyszek pisze:
Makaron pisze:... trochę jak Francuzki z De Gaulle`em na czele pod koniec wojny pomachali pukawkami i niby że to był ten ruch oporu, który po wojnie przejmie władzę ... Polakom zachciało się machać łapkami w tonie patriotycznym ....
Chyba masz Makaron nieco zdegenerowaną uczuciowość jeśli tak to odczuwasz. Co piszesz to przecież buta ruskich zbrodniarzy - tylko oni mogli tak to odczuć i ocenić. Myślę, że dalsza polemika ma niewiele sensu.

Spójrz choćby na zdjęcie na żółtą linią i pomyśl proszę jeszcze raz nad tym, co i dlaczego tu się rozegrało.
Jak Zbyszek się z kimś ni nie zgadza to zarzuca stalinizm albo komunizm, w najlepszym przypadku sprzyjanie Rosji...i taka jest uczuciowość Zbyszka i "obiektywizm".

@ Arq - każdy ma prawo do swojego poglądu.

Polecam zainteresowanym świetny tekst Jana Hartmana na ten trudny temat : http://hartman.blog.polityka.pl/2015/07 ... narodowej/
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Arq - każdy ma prawo do swojego poglądu.
Kamil nie Tobie oceniać, czy Powstanie było słuszne, czy nie i daruj sobie polityczne fakty, bo chyba nie masz wątpliwości, że dowódcy Powstania chcieli jak najlepiej dla Polski, a Ty negując ich decyzję odbierasz im ten zaszczytny fakt.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Powstanie Warszawskie czy komuś się to podoba czy nie wybuchło. Taki jest fakt. Nie interesują mnie opinie na temat czy stało się dobrze czy źle. Dla mnie najważniejsze jest to, że powstanie miało miejsce! Nie plujmy sobie wzajemnie w twarz pod tak ważnym tematem... Jakakolwiek wymiana zdań czy wtedy warto było stanąć na barykadzie czy nie, jest według mnie nieprzyzwoita. Jeśli ktoś powie, że tylu Polaków zginęło tam wtedy niepotrzebnie jest według niedorzeczne! W takim razie nie skonfrontuje swoje zdanie z tymi co przeżyli. Oni z chęcią mu opowiedzą jakimi wartościami się wtedy kierowali i dlaczego chcieli walczyć na barykadach!

Jedyną słuszną rzeczą jaką możemy zrobić w związku z powstaniem jest oddanie hołdu tym którzy brali wtedy w nim udział. A sprzeczki na jego temat, w szacunku dla ofiarności naszych rodaków, odłóżmy głęboko pod ziemię!
My Way My Generation
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Zgadzam się, możemy tylko brać przykład z ofiarności tych osób i wartości jakimi się kierowali.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

zigi pisze:Powstanie Warszawskie czy komuś się to podoba czy nie wybuchło. Taki jest fakt. Nie interesują mnie opinie na temat czy stało się dobrze czy źle. Dla mnie najważniejsze jest to, że powstanie miało miejsce! Nie plujmy sobie wzajemnie w twarz pod tak ważnym tematem... Jakakolwiek wymiana zdań czy wtedy warto było stanąć na barykadzie czy nie, jest według mnie nieprzyzwoita. Jeśli ktoś powie, że tylu Polaków zginęło tam wtedy niepotrzebnie jest według niedorzeczne! W takim razie nie skonfrontuje swoje zdanie z tymi co przeżyli. Oni z chęcią mu opowiedzą jakimi wartościami się wtedy kierowali i dlaczego chcieli walczyć na barykadach!

Jedyną słuszną rzeczą jaką możemy zrobić w związku z powstaniem jest oddanie hołdu tym którzy brali wtedy w nim udział. A sprzeczki na jego temat, w szacunku dla ofiarności naszych rodaków, odłóżmy głęboko pod ziemię!
Byłoby tak gdyby środowiska prawicowe nie zawłaszczyły tego wydarzenia jak i innych - gdyby z klęski nie próbowano zrobić zwycięstwa. Dlatego polecam uważanie i spokojnie przeczytać mądry tekst Hartmana - on o wiele lepiej niż ja wyjaśnia problem tamtych czasów. Żyjemy w kraju gdzie istnieje wolność słowa i każdy ma prawdo do kulturalnej krytyki. Na tym polega normalność, że rozmawia się odważnie o rzeczach trudnych.

Są osoby które przeżyły powstanie i są do niego krytyczne ale są zagłuszane przez nurt polityków.

the formless."

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Reichsfuhrer SS Heinrich Himmler o powstaniu w rozmowie z Hitlerem:
"Mein Fuhrer, czas jest niesympatyczny, ale historycznie to jest błogosławieństwo, że Polacy to robią. Za pięć, sześć tygodni my odejdziemy, ale Warszawa, stolica, głowa, inteligencja tego narodu została usunięta. Więc polski problem nie będzie więcej żadnym wielkim problemem dla naszych dzieci i wszystkich, którzy przyjdą po nas."

A dyskutować o faktach jest sens o tyle, o ile da się z nich wyciągnąć naukę na przyszłość.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

unreal pisze:Reichsfuhrer SS Heinrich Himmler o powstaniu w rozmowie z Hitlerem:
"Mein Fuhrer, czas jest niesympatyczny, ale historycznie to jest błogosławieństwo, że Polacy to robią. Za pięć, sześć tygodni my odejdziemy, ale Warszawa, stolica, głowa, inteligencja tego narodu została usunięta. Więc polski problem nie będzie więcej żadnym wielkim problemem dla naszych dzieci i wszystkich, którzy przyjdą po nas."

A dyskutować o faktach jest sens o tyle, o ile da się z nich wyciągnąć naukę na przyszłość.
Niestety środowiska prawicowe wolą zakłamywać historię, budować mity i tam gdzie powinniśmy pogrążyć się w zadumie i smutku - czy nawet krytycznej refleksji, oni kreuję dumę narodową, zupełnie irracjonalną. Niestety nierzadko Polak i przed szkodą i po szkodzie głupi.

the formless."

Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Polityka i historia musi się przeplatać... Tak było, jest i będzie. Ale ważniejsza jest świadomość całego narodu, dla nas wszystkich ważniejsze powinno być oddanie hołdu ofiarności dla poległych niż sprzeczka na argumenty w kontekście politycznym.

Nie jestem na tyle świadomy politycznie tego co robią środowiska prawicowe czy lewicowe z tematem powstania warszawskiego... Jeśli używają tego tematu w kontekście walki politycznej to są prymitywami.
My Way My Generation
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

zigi pisze:Polityka i historia musi się przeplatać... Tak było, jest i będzie.

Nie jestem na tyle świadomy politycznie tego co robią środowiska prawicowe czy lewicowe z tematem powstania warszawskiego... Jeśli używają tego tematu w kontekście walki politycznej to są prymitywami.
Skoro piszesz, że polityka i historia musi się przeplatać ale nie masz też świadomości obecnej retoryki historycznej jeśli chodzi o polityków...Są jednak właściwe proporcje a w Polsce zostały przekroczone. Ja się nie sprzeczam - ja piszę to co myślę w spobób kulturalny - rozmowa jest bardzo ważna - tak gdzie ma rozmowy i otwartości zaczyna się fanatyzm.

the formless."

Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:
Niestety środowiska prawicowe wolą zakłamywać historię, budować mity i tam gdzie powinniśmy pogrążyć się w zadumie i smutku - czy nawet krytycznej refleksji, oni kreuję dumę narodową, zupełnie irracjonalną. Niestety nierzadko Polak i przed szkodą i po szkodzie głupi.
Czyli zdanie środowisk prawicowych, że powstanie warszawskie jest dumą narodu to przejaw walki politycznej?
My Way My Generation
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Sam przyznałeś, że nie siedzisz w temacie. Dlatego na początek polecam tekst Hartmana :) Jest dla wielu czymś oczywistym jak środowska prawicowe zawłaszczają ważne święta historyczne i uzurupują sobie prawo do wyłącznej i jedynej interpretacji różnych wydarzeń historycznych a jak ktoś ma inne zdanie to jest heretykiem i podnosi rękę na świętość, odmawia się mu prawo do patriotyzmu, jest nieprawdziwym Polakiem czy nawet zdrajcą. Albo to co wyprawa IPN za rządów i pod wpływem pis. Upolitycznienie odczytywane historii jest bardzo duże.

Z tekstu Hartmana :
Gdy przed trzema laty z okazji rocznicy powstania upominałem się o zmianę rocznicowej retoryki z patetyczno-triumfalistycznej na bardziej żałobną i refleksyjną, napisał do mnie znany oksfordzki politolog prof. Zbigniew Pełczyński, zasłużony powstaniec:

Pamiętam i cenię bardzo heroizm i ofiarność innych powstańców, ale nie mogę zapomnieć ani zlekceważyć tragicznej śmierci setek tysięcy cywili i cierpienia tylu innych. Kult Powstania, tryumfalizm rocznicowy, a szczególnie nacjonalistyczne wybryki, które często towarzyszą obchodom, wydają mi się wysoce niewłaściwe. Wolałbym, aby model obchodów był całkowicie inny.
http://hartman.blog.polityka.pl/2015/07 ... narodowej/

arq pisze:
Kamil Kończak pisze:Arq - każdy ma prawo do swojego poglądu.
Kamil nie Tobie oceniać, czy Powstanie było słuszne, czy nie i daruj sobie polityczne fakty, bo chyba nie masz wątpliwości, że dowódcy Powstania chcieli jak najlepiej dla Polski, a Ty negując ich decyzję odbierasz im ten zaszczytny fakt.
Mam wątpliwości czy dowódcy chcieli dobrze dla Polski - jak dla mnie byli szaleńcami albo zdrajcami. Mam o wiele mniejsze wątliwości czy walczący tego dobra chcieli ale co dowódców to nie jestem pewien.
Ostatnio zmieniony ndz sie 02, 2015 8:23 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.

the formless."

Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Zgadzam się.

Ale dla Ciebie jako Polaka zdanie że powstanie warszawskie to pretekst do reprezentowania dumy z rodaków jaki ma sens? To też dla Ciebie przejaw walki politycznej i nic więcej?
My Way My Generation
ODPOWIEDZ

Wróć do „historia”