Czytam właśnie

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Re: Czytam właśnie

Post autor: cezary123 »

Catastrophique pisze: pn sty 21, 2019 11:48 am Nie wiem, Cezary, chodzilo mi tylko o slowo "zezlomomowano". Nie powinno sie tak pisac o ludziach, których spotkalo cos zlego.
Cieszę się, że jesteś wrażliwy na ludzką krzywdę.
Oczywiście więźniowie obozów, obozów pracy czy psychuszek nie mogli się tak czuć? Może byli wdzięczni społeczeństwu, że pozwolono im w ogóle jeszcze trochę żyć?
cezary123
zaufany użytkownik

Oczywiście nikt z nas, będąc u władzy państwa totalitarnego nigdy by takich określeń nie użył. Może nawet nigdy nie zdecydowalibyśmy się na żadną politykę zagraniczną a we własnej ojczyźnie zaprowadzili wieczne szczęście i raj.
Awatar użytkownika
klucz żurawi
zaufany użytkownik

Post autor: klucz żurawi »

Nawiązałem do fragmentu o nieopłacalnych urządzeniach myślących i robotach w "Powrocie z gwiazd".
Ja bym tego fragmentu nie łączył z ludobójstwem. Inna sprawa, ze powstanie maszyn imitujących ludzi nie tylko w wyglądzie ale i w zachowaniu będzie stwarzać problemy psychologiczne w kontaktach z nimi. Lem starał się to wyeksponować. Przeczytajcie chociażby "Terminus", "Polowanie" czy "Wypadek" wszystkie z "Opowieści o pilocie Pirxie"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ten fragment ze składnicą złomu może zaburzyć odbiór "Powrotu z gwiazd". Bo przez uznanie automatów za ludzi czytelnik może uznać, że beretryzowani nie są jednak tacy wrażliwi na śmierć. Ja bym radził roboty z tej powieści traktować jako sprzęt a nie jako żywe istoty.
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2019 1:13 pm przez klucz żurawi, łącznie zmieniany 1 raz.
wyjątek
zaufany użytkownik
Status: student
Gadu-Gadu: używam skype'a

Post autor: wyjątek »

"Nie podoba mi sie takie okreslenie, wiec moge o tym napisac."
a napisałem że nie możesz?
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

,,Kroki w nieznane ,,polecam.Najlepsza fantastyka
cezary123
zaufany użytkownik

klucz żurawi pisze: pn sty 21, 2019 12:57 pm Inna sprawa, ze powstanie maszyn imitujących ludzi nie tylko w wyglądzie ale i w zachowaniu będzie stwarzać problemy psychologiczne w kontaktach z nimi.
I problemy filozoficzne i ontologiczne, co nie dla każdego jest w obecnych czasach zbyt oczywiste.
W książce "Summa technologiae" można sobie poczytać problemie odróżnienia imitacji ducha w maszynie od prawdziwej świadomości wzbudzonej stopniem złożoności układu materialnego.
Wiele jest dyskusji na przykład o tym, kiedy w zarodku czy płodzie ludzkim zaczyna pojawiać się świadomość, a do którego momentu jest on tylko nieświadomym zlepkiem komórek.
A co, jeżeli rzeczywiście konstruując jakieś złożone systemy niebiologiczne ściągniemy na ziemię nowe samoświadomości?
wyjątek
zaufany użytkownik

"W książce "Summa technologiae" można sobie poczytać problemie odróżnienia imitacji ducha w maszynie od prawdziwej świadomości wzbudzonej stopniem złożoności układu materialnego."
ducha? wierzysz w duchy?
cezary123
zaufany użytkownik

wyjątek pisze: pn sty 21, 2019 5:57 pm "W książce "Summa technologiae" można sobie poczytać problemie odróżnienia imitacji ducha w maszynie od prawdziwej świadomości wzbudzonej stopniem złożoności układu materialnego."
ducha? wierzysz w duchy?
Wolę trole kobiece rozmawiające o miłości, ale tu akurat chodzi o zwykły problem świadomości pojawiającej się, kiedy stopień złożoności układu materialnego osiąga pewien poziom. Wszystkie organizmy biologiczne to przecież tylko systemy atomów i cząsteczek chemicznych grających w jakimś procesie zwanym życiem, a przecież świadomość mają już zwierzęta. Być może też dostatecznie złożone układy i procesy pozabiałkowe zaczną odczuwać naprawdę wrażenia ze świata: ból, wrażenia zmysłowe, obrazy i modele zewnętrznej rzeczywistości a inteligencja i świadomość pozwoli im nawet na odczucie siebie samego.

http://www.is.umk.pl/~duch/ref/PL/_9d-w-m/99dwm.html
i to jeszcze:
http://www.is.umk.pl/~duch/cog-book/AI/AIC.pdf

Oczywiście mogą to być wrażenia i świadomości zupełnie inne niż naszego mózgu. W rozdziale "Konstrukcja świadomości" Summy technologiae, Lem dzieli się wątpliwościami dotyczącymi możliwości poznania przez nas czy też doświadczenia świadomości takich układów i na odwrót. To, że potrafimy zmierzyć pewne parametry naszego mózgu i na tej podstawie określić czy działa tam niezmącona świadomość ludzka czy nie, wcale nie musi oznaczać, że jakieś inne parametry układów pozabiałkowych nie będą umożliwiały zajarzenia się tam innej świadomości, innych wrażeń, nigdy nam i nikomu na tym świecie nie znanych. Bardzo ciekawe jest to, że wtedy to, co uznajemy za część obiektywną rzeczywistości - doznawanie istnienia i rzeczywistości z punktu widzenia świadomości i organizmu ludzkiego wcale takim światem obiektywnym nie jest.
Wystarczy wyobrazić sobie świadomość, która widzi na innych częstotliwościach fal elektromagnetycznych. I już widzi przez najgrubsze ściany wszystko z największą rozdzielczością, jeżeli tylko odbiera promieniowanie gamma. Ale nie tak, jak my przekładając za pomocą noktowizorów czy kamer podczerwieni inne częstotliwości na te, które jest w stanie odebrać ludzkie oko czyli zwykłe jakieś obrazy w zakresie światła. On naprawdę widzi tamtą rzeczywistość. Niewyobrażalne dla nas. A to tylko przykład innego świata wrażeń zmysłowych.
A co z inną świadomością i innym umysłem? Inne poczucie siebie samego na tle materii, na tle innych umysłów istniejących do tej pory, na tle dostępnego do tej pory istnienia? Świat zupełnie innej rzeczywistości, nieznany nam.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

wyjątek pisze: pn sty 21, 2019 12:58 pm a napisałem że nie możesz?
Nie musiales. To wynika z Twojej uwagi na temat wolnosci slowa.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Jestem z Wami 8-14 czerwca 1987 pielgrzymka Jana Pawła 2 w Polsce.
wyjątek
zaufany użytkownik

@up szanujesz papieża polaka?
515
bywalec

Post autor: 515 »

Marta Madejska - Aleja Włókniarek
Naprawdę wciągająca i zajmująca lektura. Z miejsca odświeżyłam sobie “Ziemię obiecaną”, wyszukałam dokumentalnego filmu omawianego przez autorkę (Wanda Gościmińska. Włókniarka) i nie wiem, czy nie sięgnę po niektóre publikacje książkowe. Brawo dla autorki za włożoną w książkę pracę i pasję. Czyta się jednym tchem.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Andrzej Szczypiorski powieść "Początek".

Początek – powieść Andrzeja Szczypiorskiego z 1986 roku. Jest ona najbardziej znanym dziełem tego pisarza, przełożonym na wiele języków. W Niemczech wydana została w 1988 roku pod tytułem Piękna pani Seidenman (Die schöne Frau Seidenman).

Ponieważ ówczesne władze nie zgodziły się opublikować jej w Polsce, wydana została w 1986 w Paryżu przez Instytut Literacki.

"Początek" Andrzeja Szczypiorskiego to książka, która powinna znaleźć się w każdej domowej bibliotece. Dlaczego? Jest to powieść niezwykła, która porusza problem tolerancji, tożsamości narodowej, polemizuje z polskimi (i nie tylko) mitami, dotyka spraw często bolesnych i wstydliwych. Szczypiorski nie dzieli ludzi ze względu na narodowość czy wykształcenie, dowodzi, że Człowiekiem może być przedstawiciel każdego narodu, ale też żaden naród nie może sobie uzurpować prawa do wyjątkowości czy świętości, bo w każdym rodzą się także zbrodniarze i niegodziowcy.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Mircea Eliade - Joga i nieśmiertelność

Potężne kompedium wiedzy o wszelkich nurtach hinduizmu.
Tylko dla fanów tematu.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Essential Coaching Tools, Coach U.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Kair z cyklu artystyczne stolice świata.Dużo jest obrazków Faraonów :mrgreen:
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Mateusz Grzesiak "Psychologia nauczania".
Wiecej ksiazki tego autora nie kupie. Ktorys raz z rzedu spotkalem sie z laniem wody, teoretyzowaniem, zamiast praktycznych porad.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Zaciekawila mnie osobowosc Elona Muska. Czytam jego biografię. Następna w kolejce biografia Steva Jobsa,
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

"Dzieje kultury Stanów Zjednoczonych". Bardzo niepoprawne politycznie. Wylicza jakich wynalazków Indianie nie mieli. Wygląda na to, że Europejczycy byli bardziej zaawansowani technologicznie!
cezary123
zaufany użytkownik

klucz żurawi pisze: pn sty 21, 2019 12:57 pm
Nawiązałem do fragmentu o nieopłacalnych urządzeniach myślących i robotach w "Powrocie z gwiazd".
Ten fragment ze składnicą złomu może zaburzyć odbiór "Powrotu z gwiazd". Bo przez uznanie automatów za ludzi czytelnik może uznać, że beretryzowani nie są jednak tacy wrażliwi na śmierć.
Bo naprawdę nie byli. To była amputacja wszystkich emocji od pewnego ich nasilenia w życiu. I tych pożytecznych społecznie i tych destrukcyjnych. Taki pacyfizm na siłę. Ludzie czy lwy niezdolni do silnych wzruszeń są wprawdzie łagodni, ale też i nie uratują życia, jeżeli wiąże się to z ryzykiem. Ta scena z realistycznego teatru, kiedy Hal Bregg wtrąca się w przedstawienie, nieświadomy, że to tylko gra. Albo co to było perto? Pewna kobieta lubiła to zażyć przed randką, żeby było tak jak..., no wiadomo.
Nie ma doskonałych technicznych metod okiełznania ludzkich złych stron, bo narusza się też i te dobre jednocześnie. Scena z "Wizji lokalnej", gdzie bystry uniemożliwiały agresję walczącym dzieciom w piaskownicy. Nie doprowadziło to do uszlachetnienia intencji ani atakujących ani atakowanego tylko do frustracji.
Człowiek sam musi w ekstremalnych sytuacjach zdobywać się na szlachetność, rozsądek i miłość do życia.
Środki techniczne mogą jedynie być wykonawcami decyzji naszego rozumu i serca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „książki”