Czytam właśnie
Moderator: moderatorzy
Re: Czytam właśnie
.
Ostatnio zmieniony sob sty 19, 2019 9:28 pm przez Pamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyżby był to "Przedziwny człowiek" Farmelo?
Rzeczywiście, komentować wystrój mieszkania człowieka, który w wieku 31 lat dostał nobla z fizyki, to niesmaczne jest.
LaDopamina
No właśnie. I interesował się tylko Myszką Miki i czymś podobnym według tego "przyjaciela". Same dziwactwa.
Zainteresowało mnie, bo ktoś z rodziny miał podobne dzieciństwo dwujęzyczne z trudnym ojcem ale mój krewny miał zdolności do języków.
Myślałam, że coś podobnego do Isaacsona biografii Einsteina przeczytam.
Myślałam, że coś podobnego do Isaacsona biografii Einsteina przeczytam.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Szczepan Twardoch "Królestwo".Powieść wojenna,kolejny klimat wojny ,który męczę w nowym roku:)
A jakąś pacyfistyczną powieść czytałeś?
"Niegdyś wielki Kant opracował już ścisły, prawniczy
plan urządzenia świata na zasadzie wiecznego pokoju. Przekonywał, że zwycięstwo,
odniesione na wojnie, nie jest dowodem tego, że słuszna sprawa wygrała. Jest co najwyżej
świadectwem fizycznej przewagi i talentów strategicznych”
Józef Wittlin
http://pisarze.pl/eseje/8263-janusz-ter ... iknej.html
Może warto na przykład "Przygody dobrego wojaka Szwejka"?

Widzę coraz bardziej jak wiele mnie różni w tych poglądach z ludźmi, których napotykam na swojej drodze życia. Zgadzamy się prawie we wszystkim, a tu nagle wyskakuje, że ja pacyfista a ktoś uwielbia te problemy i całą tę otoczkę militarną. Historia należała do najbardziej nielubianych przeze mnie przedmiotów w szkole, bo zamiast poznawać rozwój cywilizacji, świadomości, kształtu istnienia, kultury, byliśmy dręczeni tym, kto więcej organizmów szablą usiekł i dlaczego. Po co to było ludzkości potrzebne? Śmierci, zło, nienawiść i cierpienia tych istot są nieodwracalne.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Jeśli interesuje cię to, to polecam "Powrót z gwiazd" Lema.A jakąś pacyfistyczną powieść czytałeś?
Chociaż nie jest to główny watek. Wyeliminowanie w społeczeństwie ryzyka jest soczewką przez którą Lem przedstawia problem: "Czy było warto ryzykować lot do gwiazd"
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Daniel Olbrychski "Parę lat z głowy"Jego zapiski wspomnień z życia z lat 90tych. Książka z jego piwnicy.
- Catastrophique
- bywalec
Dan Olweus - Mobbing w szkole.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

klucz żurawi pisze: ↑czw sty 17, 2019 5:09 pm
Jeśli interesuje cię to, to polecam "Powrót z gwiazd" Lema.
Chociaż nie jest to główny watek. Wyeliminowanie w społeczeństwie ryzyka jest soczewką przez którą Lem przedstawia problem: "Czy było warto ryzykować lot do gwiazd"
I jeszcze większy problem wojny ekonomicznej, której przyczyną nie jest agresja, różnice narodowe czy religijne, nienawiść do jakiejkolwiek strony przeciwnej w ekosystemie, a po prostu złomowanie nieopłacalnych istnień. Tak było już przecież w czasach II wojny światowej, w obozach, jeżeli odejmiemy wpływ polityki i innych czynników. Nikt nie musi walczyć, wystarczy, że sami wyginą. I to jest bardzo realne widmo wojny. Bogatsze narody wykorzystają i zniszczą uboższe. Jak w takiej sytuacji być pacyfistą? Dzielić się majątkiem z ubogimi? Nie nienawidzimy nikogo, nie wojujemy a pacyfistami nie będziemy. Liczba ofiar stale rośnie.
I "Pokój na Ziemi". No bo skoro na Ziemi ma zapanować powszechne rozbrojenie i pokój, to wyścig zbrojeń i doskonalenie taktyki najlepiej wystrzelić na Księżyc. Wtedy na Ziemi będzie czysto. Oczywiście to nie jest żaden pacyfizm, a potęgowanie militaryzmu i ściąganie jeszcze większego zagrożenia dla rodzaju ludzkiego.
Jedyną prawdopodobną i skuteczną wersją bytu ziemskiego powstrzymującego wojny i rozlew krwi i niesprawiedliwość wołającą o pomstę do nieba może być coś takiego jak w opowiadaniu "Pułapka Gargancjana". Ale to jeszcze nie nasz poziom nauki i techniki.
Korporacje to zaledwie skromny model i prototyp czegoś takiego. Potrzebna jest nadświadomość rosnąca wykładniczo i przechodząca w nową jakość, nowego ducha a nie przez proste dodawanie w miarę łączenia się jednostkowych świadomości.
-
- zaufany użytkownik
- Status: student
- Gadu-Gadu: używam skype'a
"Tak było już przecież w czasach II wojny światowej, w obozach"
Żydzi nieopłacalni? beka
Żydzi nieopłacalni? beka
Nawiązałem do fragmentu o nieopłacalnych urządzeniach myślących i robotach w "Powrocie z gwiazd". Po wyrwaniu ze swojego środowiska i ciągu technologicznego samotne urządzenia w szczerym polu stają się nieopłacalne. "Lista Schindlera" się kłania.
Więźniami obozów koncentracyjnych z czasów II wojny światowej nie byli tylko Żydzi.
Wcześniej pod pozorem eksploatacji siły roboczej w obozach pracy zezłomowano wiele innych istnień. Tu chodzi o to, kiedy system ma prawo oceniać nasze prawo do istnienia. Przy jakiej opłacalności? Albo z drugiej strony przy jakim nadmiernym bogactwie?
Gdzie kończy się pokój a zaczyna regulowanie sprawy między człowiekiem a człowiekiem ukrytą lub jawną wojną.
I jaką formę może tu mieć pacyfizm? W walce polega on na wbiegnięciu między strony i zablokowaniu im możliwości zniszczenia się nawzajem.
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/obozy ... 49399.html
-
- zaufany użytkownik
"Nawiązałem do fragmentu o nieopłacalnych urządzeniach myślących i robotach w "Powrocie z gwiazd". Po wyrwaniu ze swojego środowiska i ciągu technologicznego samotne urządzenia w szczerym polu stają się nieopłacalne."
myślałem że pisałeś o historii
myślałem że pisałeś o historii
- Catastrophique
- bywalec
Co to za określenie? Dodatkowo w kontekście Holocaustu...
Tik tak tik tak

-
- zaufany użytkownik
@up szanuj wolność słowa co
- Catastrophique
- bywalec
Jaka znowu wolnosc slowa? Nie podoba mi sie takie okreslenie, wiec moge o tym napisac. Ty i tak niedlugo wylecisz z banem. Dziwne, ze tolerują Cie do tej pory.
Tik tak tik tak

Kontekście rewolucji bolszewickiej i gułagów. Mnie też to oburza, ale to i tak łagodne literackie porównanie, a naprawdę głos ludu, który wychwycili politycy itd. był bezlitosny. Myślisz, że bez poparcia społecznego ktokolwiek miałby środki i możliwości wojować, tworzyć obozy, łapać za broń i robić czystki etniczne czy ekonomiczne?Catastrophique pisze: ↑ndz sty 20, 2019 10:42 pmCo to za określenie? Dodatkowo w kontekście Holocaustu...
Ludzie nie życzą sobie, żeby za ich pieniądze utrzymywano nieopłacalne maszyny.
Stąd najpierw rewolucja a potem odwet i tak w kółko. Czasem dzieje się to niepostrzeżenie ale konsekwentnie podczas wojny ekonomicznej, o której pisałem.
Wniosek stąd taki, że uczestniczenie w systemach militarnych państw automatycznie obarcza winą każdego za wszelkie zło, które stąd wyniknie w skali całej planety.
I problem nie polega na posłuszeństwie wobec autorytetu jak próbuje sugerować wynik eksperymentu Milgrama czy Eksperyment Stanfordzki a na zdjęciu z podwładnych odpowiedzialności. Człowiek, który nie musi wybierać pomiędzy trudną miłością a łatwym wypełnianiem rozkazów i czynieniem bliźnim szkody, po prostu nie myśli, nie analizuje i nie czuje. Wypełnia tylko rozkazy. Nie z posłuszeństwa. Dlatego, że nic nie musi.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4803570/ ... ure-ludzka
I problem nie polega na posłuszeństwie wobec autorytetu jak próbuje sugerować wynik eksperymentu Milgrama czy Eksperyment Stanfordzki a na zdjęciu z podwładnych odpowiedzialności. Człowiek, który nie musi wybierać pomiędzy trudną miłością a łatwym wypełnianiem rozkazów i czynieniem bliźnim szkody, po prostu nie myśli, nie analizuje i nie czuje. Wypełnia tylko rozkazy. Nie z posłuszeństwa. Dlatego, że nic nie musi.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4803570/ ... ure-ludzka
- Catastrophique
- bywalec
Nie wiem, Cezary, chodzilo mi tylko o slowo "zezlomomowano". Nie powinno sie tak pisac o ludziach, których spotkalo cos zlego.
Tik tak tik tak