Czy Bóg istnieje i można to udowodnić?

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Czy Bóg istnieje i można to udowodnić?

Post autor: cezary123 »

A Absolut milczy.
Jezus Chrystus robi co może i proponuje zakładać stowarzyszenia i fundacje przez ludzi o podobnych potrzebach duchowych, dla nich i dla innych.
Nie płaci się podatków, nie musi być rygoru charakterystycznego dla gospodarki rynkowej, a jeszcze jak będzie jakiś kult istoty nadprzyrodzonej, potwierdzony wiarą członków, to już całkiem inny świat.
W pewnym stopniu takie organizacje są potrzebne i przyczyniać się mogą do zwiększenia ogólnego obiegu dobra na świecie albo przynajmniej łagodzić trochę zło.

[youtube]0pLcbf26d80[/youtube]
cezary123
zaufany użytkownik

Zapraszam ateistów do dyskusji. Śmiało.
Dlaczego to ma być monolog wierzących.
Gdzie był Stwórca, cwaniak, który umiał skonstruować Galaktyki, mikroskopijne komórki Życia wszelakiego z niepowtarzalnym kodem DNA, kwarki i fale grawitacyjne, w tym czasie, kiedy w zakamarkach ruin na planecie Ziemia dochodziło do zbrodni i okropieństw?
A Jezus Chrystus już raz umiał przybrać postać człowieka i przechadzać się po Ziemi, to teraz nie mógł zrobić desantu spadochroniarzy anielskich i aresztować złoczyńców przyłapawszy ich na gorącym uczynku, zanim kogoś zdążyli skrzywdzić? :)
Potem ludzie wierni i tak przypisują Bogu opiekę i pomoc, a nie mogliby wcześniej?

Co o tym sądzić?
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

No nie wiem. Bóg takie nie wiem co to jest.
Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Jam jest. Bóg stworzył mnie na podobieństwo swoje. :D
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik
Status: Rencista

Post autor: Bratnia dusza »

U mnie czasem wiara wraca samoistnie, świadomość taka. Trudno jest mi ją przyjąć bo boli mnie historia świata i opisany udział w tym samego Boga.

10 lat uczyłem sie Hebrajski i Kabały by zrozumieć drzewo życia. Nie wiem czy to coś zmienia, bo o ile drzewo życia jest idealne, to opisane dzieje Boga już nie.

אני לא יכול להבין את ההיסטוריה, את הכאב של עוול עושה אלוהים פושע ולא אהבה דרך
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać

de mello - minuta mądrości
cezary123
zaufany użytkownik

karuna pisze: pt mar 23, 2018 1:37 pm No nie wiem. Bóg takie nie wiem co to jest.
Ale dziwne, że jest cokolwiek zamiast zupełnego niczego :)
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Bratnia dusza pisze: pt mar 23, 2018 2:32 pm 10 lat uczyłem sie (...) Kabały by zrozumieć drzewo życia. Nie wiem czy to coś zmienia...
10 lat uczyłeś się systemu magii i czarów opracowanego przez Żydów podczas pobytu w Babilonie, którego celem jest oddawanie czci lucyferowi – "umierającemu bogu Babilonu". Poza otwarciem się na demoniczne działanie nie wiesz, czy to coś zmienia i nadal nie znasz prawdy.

"Kabalistyka jest czystym Iluminizmem ponieważ głosi tajemną doktrynę tak, że ostatecznie mistrz wyższego poziomu uczy się: że święty wąż jest prawdziwym bogiem; że całe zło, które osoba robi przez alchemię, jest w magiczny sposób odmienione do prawości, że, lucyfer jest panem. Szatan jest prawdziwym i jedynym bogiem. To jest centralna doktryna kabalistyki" (Texe Marrs, "Codex Magica" 2005 str. 426).

Albert Pike generał amerykańskiej armii, mason 33-ego stopnia pisał:

"Wszystkie naprawdę dogmatyczne religie wywodzą się z kabały, wszystkie stowarzyszenia masońskie zawdzięczają jej swoje tajemnice i symbole" (Albert Pike, "Morals and Dogma", str. 744-745).

Pozwól zatem, że przedstawię jedne z najpiękniejszych słów zawartych w Biblii.. jedyną słuszną prawdę..

"Wszyscy bowiem zgrzeszyli i są pozbawieni chwały Boga; A zostają usprawiedliwieni darmo, z jego łaski, przez odkupienie, które jest w Jezusie Chrystusie. Jego to Bóg ustanowił przebłaganiem przez wiarę w jego krew, aby okazać swoją sprawiedliwość przez odpuszczenie, w swojej cierpliwości, przedtem popełnionych grzechów; Aby okazać swoją sprawiedliwość w obecnym czasie po to, aby on był sprawiedliwym i usprawiedliwiającym tego, kto wierzy w Jezusa." [Rz 3:23-26]
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

Tal pisze: pt mar 23, 2018 6:51 pm
Bratnia dusza pisze: pt mar 23, 2018 2:32 pm 10 lat uczyłem sie (...) Kabały by zrozumieć drzewo życia. Nie wiem czy to coś zmienia...
10 lat uczyłeś się systemu magii i czarów opracowanego przez Żydów podczas pobytu w Babilonie, którego celem jest oddawanie czci lucyferowi – "umierającemu bogu Babilonu". Poza otwarciem się na demoniczne działanie nie wiesz, czy to coś zmienia i nadal nie znasz prawdy.
Bluźnisz i żyjesz w całkowitym kłamstwie, głosisz sektę kościoła rzymsko katolickiego, który ukradł żydom religie i święte pisma. Oczywiście zmieniając je pod siebie. Z czasem władza zdobywana mordem sprawiła ze ta sekta jest religią, ale głosi fałszywe nauki.

Kabała została dana narodowi wybranemu, by komunikował się samym Bogiem. By poznał prawdę o Bogu i zrozumiał wielkie dzieło. Kabała była pilne strzeżona i przekazywana ustnie wybranym. To sprawiło ze częściowo została zapomniana i obecnie nikt jej nie zna w całości.

Nie ma większej prawdy o Bogu jak drzewo życia, przypuszczam ze jak katolik nawet nie wiesz co oznacza imie Boga, nic nie wiesz po za tym co powiedzieli ci inni i przeczytałeś w wybranych wersach które podyktował kościół.

Potem sie dziwicie ze zydzi nie chcą was katolików na ziemi świętej, ze nie pozwalają wam odprawiać tam swoich ceremonii.

Podstawy kabały nie sa trudne :icon-smile: poznaj Boga którego wychwalasz tak jak pokazał się wybranym :!:

Uwierz ze nie ma tam magii :naughty: to sekty chciały poznać zaklęcia dla władzy, bo Bóg takimi zaklęciami stworzył świat. Ale w kabale nie ma magii bóg magie zabronił, nie uczy jej

Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Na jakiej podstawie twierdzisz, że jestem katolikiem?
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

Tego nie wiem - wybacz :angelic-flying:

Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Wybaczam Ci w Chrystusie Jezusie :-)
Awatar użytkownika
AgnieszkaSylwia
zaufany użytkownik

Post autor: AgnieszkaSylwia »

Sąsiadka1 mówi, że tego nie trzeba udowadniać, Sąsiadka2 mówi "dobra tam i spokój", a mnie sie kojarzy, że przecież Pan Bóg ludziom się objawiał. A "na Początku byli Górale, a potem Żydzi i Grecy".- Józef Tischner, ksiądz w kierpcach...
cezary123
zaufany użytkownik

Meduzola pisze:przecież Pan Bóg ludziom się objawiał
Chciałby :)
Wszechświat się rozlatuje, gatunki wymierają, dziura ozonowa, skażenie środowiska, cywilizacje przemijają, nie wiadomo czy Absolut nie ma jakichś ograniczeń, Stwórca lata po Kosmosie i łata co może. Na objawienia nie ma czasu, na taką zabawę. :)
Meduzola pisze: A "na Początku byli Górale, a potem Żydzi i Grecy".- Józef Tischner, ksiądz w kierpcach...

Tak. Tischnera lubię. Mądrze gada.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

cezary123 pisze:
Meduzola pisze:przecież Pan Bóg ludziom się objawiał
Chciałby..
Czyli rozumiem, że według Ciebie Jezus nie był i nie jest Bogiem?
I proszę Cezary123 odpowiedz jednoznacznie bez owijania w bawełnę. Tak, czy nie? Jednym zdaniem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

cezary123
zaufany użytkownik

Tal pisze: Czyli rozumiem, że według Ciebie Jezus nie był i nie jest Bogiem?
I proszę Cezary123 odpowiedz jednoznacznie bez owijania w bawełnę. Tak, czy nie? Jednym zdaniem.
Nie wiem. :)
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Jezus na pewno nic nie stworzył. :p
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: sob mar 24, 2018 10:13 pm
Tal pisze: Czyli rozumiem, że według Ciebie Jezus nie był i nie jest Bogiem?
Nie wiem. :)
Czyli nie poznałeś Boga i odrzucasz Jego świadectwo, które dał ludziom [1J 5:9-13]. W związku z czym za wszelką cenę starasz się zamknąć Boga w pudełku, aby relatywizować i kwestionować Jego oddziaływanie na wszechświat w którym żyje od wieków. Prawdopodobnie tylko po to, aby usprawiedliwić upadłą i grzeszną moralność tego świata. Niestety Cezary123, ale ten świat został już osądzony, a ludzie którzy bardziej umiłowali ciemność [J 3:19] odrzucają świadectwo jakie Bóg dał ludziom [J 18:37]. Ojciec wszelkiego stworzenia w swej niezgłębionej dobroci i mądrości podarował człowiekowi wolną wole, a więc zostaliśmy powołani do wolności w której skutki i konsekwencje wszelkich wyborów oraz decyzji ponosimy indywidualnie. Ja nie wiem jaki Bóg ma plan dla Ciebie. Wiem natomiast, że to czy przyjmiesz ewangelie, czy nie ma największe znaczenie dla Twojej wiecznej duszy.
karuna pisze: sob mar 24, 2018 11:01 pm Jezus na pewno nic nie stworzył. :p
Karuna weź te słowa do serca..

On jest obrazem Boga niewidzialnego i pierworodnym wszelkiego stworzenia. Przez niego bowiem wszystko zostało stworzone, to, co w niebie i to, co na ziemi, to, co widzialne i co niewidzialne, czy trony, czy panowania, czy zwierzchności, czy władze. Wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone. On jest przed wszystkim i wszystko istnieje dzięki niemu. [Kol 1:15-17]
Awatar użytkownika
AgnieszkaSylwia
zaufany użytkownik

Post autor: AgnieszkaSylwia »

"
Wszechświat się rozlatuje, gatunki wymierają, dziura ozonowa, skażenie środowiska, cywilizacje przemijają (...)". Bez krzty panteizmu brzmią Twoje słowa. Cywilizacje nie przemijają, np. szlachta wileńska przywędrowała z dzisiejszej Serbii, czy nawet z Uzbekistanu. Ginące gatunki to efekt uprzemysłowienia, w naturze nic nie ginie, tylko zmienia właściciela... Posadziłam jabłonkę, ale ona była komuś solą w oku, mój grafsztyn.
Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

Tal pisze: sob mar 24, 2018 11:35 pmNiestety Cezary123, ale ten świat został już osądzony, a ludzie którzy bardziej umiłowali ciemność [J 3:19] odrzucają świadectwo jakie Bóg dał ludziom [J 18:37]. Ojciec wszelkiego stworzenia w swej niezgłębionej dobroci i mądrości podarował człowiekowi wolną wole, a więc zostaliśmy powołani do wolności w której skutki i konsekwencje wszelkich wyborów oraz decyzji ponosimy indywidualnie.
Dawno większych głupot nie czytałem. Wolna wola? U Boga albo się kłaniasz w modlitwach godzinami na kolanach albo czeka Ciebie wedle pisma wieczne potępienie i to nazywasz dobrocią i wolną wolą?

Świat został dawno osądzony? Wielka nieskończona miłosierność nas potępił?

Spójrz w te swoje pisma i przewidź na oczy, Bóg to dręczyciel, oskarżyciel i morderca w największej skali. Rzekomo do dziś wszystko co żyje choruje w okrutnym cierpieniu i umiera przez osąd i potępienie grzechu pierworodnego. Jezus? A co on uczynił takiego dla nas? Gdzie te wielkie odkupienie win? Skoro kara jest wieczna! Nic nie zrobił i dla nikogo nie ma znaczenia, jest oszustem i fałszywym prorokiem jak i jego Bóg Szatanem.

Potrafisz policzyć wedle pisma ile istnień już Bóg unicestwił i za co? Jeśli to wolna wola i miłość to ja do tego klubu nie będę należał.

Ktoś musi w końcu powiedzieć - precz z taką religią.

Awatar użytkownika
Bratnia dusza
zaufany użytkownik

karuna pisze: sob mar 24, 2018 11:01 pm Jezus na pewno nic nie stworzył. :p
Stworzył złudzenie odkupienia, złudzenie odpuszczenia grzechów bo nadal cierpimy za grzech pierworodny i nigdy to sie nie zakończy. Stworzył uległy fetysz oddanych sługów wychwalających to wątpliwe dzieło na kalanach z nad wyraz kłamliwymi tekstami, które odnoszą się do wielkiej miłości której Bóg nigdy człowiekowi nie ukazał. Tak jak swojego syna posłał na krzyż i na trzy dni do piekieł po daremno tak nas wszystkich stale zniewala i krzyżuje, syła śmierć i choroby, kataklizmy, stworzył swoje dzieło by jedno zjadało żywcem drugie, by większość gatunków zyła w stałym głodzie i strachu przed atakiem innych gatunków. To te wielkie dzieło Jezusa i jego ojca Szatana dręczyciela całego świata.

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”