Czy chcecie mieć dzieci

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

husband
zarejestrowany użytkownik

Re: Czy chcecie mieć dzieci

Post autor: husband »

czy jest tu osoba która urodziła będąc chora na schizofrenie ?
Jak dziecko? zdrowe ? Jak ciąża przeszła - co z lekami w tym czasie ?
Awatar użytkownika
maliana
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 8098683
Kontakt:

Post autor: maliana »

Nie zamierzałam i nie zamierzam mieć dzieci. Nie dałabym rady wychować na porządnego obywatela. Poza tym jeszcze odziedziczyłoby skłonność do chorób. Nie, dziękuję, poza tym nie przepadam za dziećmi, nie znajduję z nimi wspolnego języka.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Dziecko urodziło się i niestety psychicznie napiętnowane z powodu rodziców i wmówieniu,że to genetyczne zaczęło się leczyć i brać lekarstwa.Powód,to nie wytrzymało tego stresu i presji otoczenia.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Dlatego rodzice chorzy albo połowicznie chorzy powinni zakładać rodzinę na terenie wolnym od uprzedzeń. Zmienić środowisko, uwić gniazdko i zacząć życie od początku. I nie zdradzić się ani siebie w żaden sposób.
Może to i im pomoże i przestaną wariować. :)
Maniek1234
zaufany użytkownik
Status: trener interpersonalny
Gadu-Gadu: 560878

Post autor: Maniek1234 »

wezcie pod uwage to ze leki sa coraz lepsze z biegiem czasu i wasze dzieci nawet jesli zachoruja moga byc dzieki np szczepionce zupelnie zdrowe.
jestem urodzonym przywodca
"Kto nie wygra sam ze sobą, ten nie zwycięży nigdy"
bylem juz na piensku siedmiu piekiel ale teraz...chyba sie nawet nie spoce...
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Ja się boję,że moje dziecko pewnego dnia by chciało zabić wszystkich w szkole.W sumie mu się nie dziwie jeżeli byli by przybysze w naszej szkole trzeba eliminować.
Awatar użytkownika
karuna
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: karuna »

każdy jest dzieckiem
Awatar użytkownika
Augustin

Post autor: Augustin »

Nie mam zamiaru ani wiązać się z kimś na stałe ani mieć dzieci. Choroba sprawiła, że nie ufam sobie samemu. Nie mógłbym więc być dla nikogo (zwłaszcza dla żony i dzieciaków) oparciem a nie chcę być dla nikogo ciężarem. Bezdzietność i starokawalerstwo też mają sporo plusów.
cezary123
zaufany użytkownik

Augustin pisze:Nie mógłbym więc być dla nikogo (zwłaszcza dla żony i dzieciaków) oparciem
Jaka wymówka...
Żeby nie wziąć się za robotę i nie ożenić się.
cezary123
zaufany użytkownik

Augustin pisze: Bezdzietność i starokawalerstwo też mają sporo plusów.
Nie dla mnie.
cezary123
zaufany użytkownik

Chcieć to móc. :)
Trzeba tylko przestać udawać wariata.
[youtube]8Tr-YzOyH_E[/youtube]

:eusa-violin:
Awatar użytkownika
Augustin

cezary123, a czemuż to każdy powinien założyć rodzinę? Bo małżeństwo to sakrament? Bo powinnością biologiczną człowieka jest przedłużanie istnienia gatunku? Bo tak wypada?
Wybacz ale ja mam w tej kwestii inne zdanie. Wiele życiowych tragedii rozegrało się właśnie przez to , że ludzie myślą podobnie jak Ty. Ja sam od najmłodszych lat byłem światkiem ciągłych, wulgarnych awantur między rodzicami. Pamiętam jak wtedy płakałem i się bałem, że awantura może przekształcić się w rękoczyny.
Wiesz kiedy moi rodzice zaczęli naprawdę żyć? Z chwilą kiedy się rozstali i zamieszkali osobno w odległości ponad 100 km od siebie. Teraz widzę jak na twarzy Matuli często gości uśmiech ( gdy była z ojcem nie pamiętam, żebym go widział). Ojciec wreszcie może zajmować się swoimi pasjami ileż dusza zapragnie i obowiązki ojca i męża nie zaprzątają jego głowy ( wypełnianie tych obowiązków ciążyło mu bardzo nigdy mu nie wychodziło). Tak więc starokawalerstwo jednak ma swoje zalety.
cezary123
zaufany użytkownik

Augustin pisze:cezary123, a czemuż to każdy powinien założyć rodzinę? Bo małżeństwo to sakrament? Bo powinnością biologiczną człowieka jest przedłużanie istnienia gatunku? Bo tak wypada?
Żadne z tych z osobna a nawet wszystko razem to za mało. Każdy musi zrozumieć to sam. To znaczy z kimś. To znaczy ponad sobą. :)
Augustin pisze:Wiele życiowych tragedii rozegrało się właśnie przez to , że ludzie myślą podobnie jak Ty. Ja sam od najmłodszych lat byłem światkiem ciągłych, wulgarnych awantur między rodzicami
Uczciwość intelektualna każe sprawdzić wszystkie pary i rodziny na świecie. Zrobiłeś już to?
Wiem, że nasze podejście do życia kształtuje się przez to, co widzieliśmy w swojej rodzinie od dziecka. Tylko po co jeszcze pogłębiać zło i winę swoich rodziców? Przez to, że oni byli niedopasowani jakaś nowa wolna jednostka nie zechce być szczęśliwa z inną? Bo tak sobie z góry przez nich założyła?
Poza tym rodzinę zakłada się po dłuższym czasie poznawania świata, istot w nim żyjących i poddawaniu się poznaniu przez owe istoty. Nic na siłę. Można tak się mądrze dobrać, że szczęście zakwitnie. O ile się chce, oczywiście i nie leci na jakieś namiastki, płytkie rozkosze i pozory.
Augustin pisze:Ojciec wreszcie może zajmować się swoimi pasjami ileż dusza zapragnie i obowiązki ojca i męża nie zaprzątają jego głowy ( wypełnianie tych obowiązków ciążyło mu bardzo nigdy mu nie wychodziło)
Zależy czego oczekiwała od niego kobieta. Znam mężczyzn, którzy sami wychowują swoje dziecko, bo kobieta za bardzo ich dołowała zamiast pomagać.
Ostatnio zmieniony czw lis 17, 2016 11:21 am przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
cezary123
zaufany użytkownik

Augustin pisze:Teraz widzę jak na twarzy Matuli często gości uśmiech ( gdy była z ojcem nie pamiętam, żebym go widział).
I kiedy zrozumiesz, że prawdopodobnie była nieszczęśliwa w miłości a ojciec był w takiej sytuacji bez winy? Prawdopodobnie powinna być z innym. Nikt na siłę nikogo do miłości nie zmusza. Rodzina zakładana w pośpiechu, z rozsądku, z konieczności? Po co. Można założyć z miłości odwzajemnionej. Wiem, że to tajemnica dla par, które tego nie znają i dla osób jeszcze wolnych.
Awatar użytkownika
Augustin

cezary123 pisze:Zależy czego oczekiwała od niego kobieta. Znam mężczyzn, którzy sami wychowują swoje dziecko, bo kobieta za bardzo ich dołowała zamiast pomagać ;)
Na dobrą sprawę to mój Ojciec nawet nie wiedział do jakiej szkoły podstawowej/ średniej chodzę i w której klasie obecnie jestem.
Jeśli chodzi o wychowanie dzieci to zawsze twierdził, że ,,dzieci niech się wychowują same".
A wiesz za co dostałem od ojca z pięści w ryj (miałem wtedy jakieś 11-12 lat? ) ? Bo źle nastawiłem magnetowid i ojcu się mecz do końca nie nagrał.
Oto przykłady rzeczy o które Matula miała pretensję do Ojca. Uważasz, że niepotrzebnie swego męża dołowała? A może jeszcze powinna mu pomagać np. przytrzymywać mnie aby wszystkie ciosy Ojca trafiły bez pudła w mój ryj?
To raczej Ojciec dołował Matulę, stale słyszałem jak mówił , że jest gównem nie żoną itp.
No ale według Ciebie ojciec był w tej sytuacji bez winy.
cezary123
zaufany użytkownik

Augustin pisze:Oto przykłady rzeczy o które Matula miała pretensję do Ojca. Uważasz, że niepotrzebnie swego męża dołowała?
Sądzę, że była nieszczęśliwa w miłości i nikt na siłę ich nie łączył. Każdy jest wolną istotą.
Ciężka sprawa. Poruszasz bardzo osobiste sprawy swoich rodziców, których ja nie mam prawa oceniać i pewnie i sam nie jesteś w stanie zrozumieć. Nie nam ich rozsądzać. Nie byliśmy przy tym jak nasi rodzice się łączyli w pary. Potem na siłę nikt nikogo nie zmieni ani nie zmusi do obowiązków, jeżeli rodzina nie wynika z miłości. Tego jestem pewien na 100%.
Przemocy nic nie usprawiedliwia, nikt nie ma prawa bić drugiego człowieka za cokolwiek. Teraz masz traumę z tego powodu. Po co się obwiniasz za to, że byłeś tym czynnikiem, który uniemożliwiał rozwód i rozdzielenie ofiary przemocy od niegodziwego obojętnego sprawcy i rozłączenie nieszczęśliwego związku? Specjaliści potrafią na terapii wyciągać człowieka z takich obciążeń.

Są dzieci, które mają traumę z powodu kobiety matki, która nieszczęśliwa w miłości swoje niespełnienie emocjonalne/seksualne wyładowywała na Bogu ducha winnym mężu i wspólnym potomstwie. Mąż powinien natychmiast wyekspediować ją do innego samca i zająć się dziećmi sam. Znam przypadek, kiedy taka rozwódka cieszy się z innym zaspokojona i płaci alimenty swojemu byłemu na dziecko. On wychowuje swoje potomstwo na własną odpowiedzialność i bez sfrustrowanej/niezaspokojonej obcej kobiety. I wszystko gra. Nie ma więc powodu, żeby dzieci jako wolne istoty cierpiały z powodu zła rodziców i przekreślały swoje nowe możliwości szczęścia w swoim niezależnym istnieniu na tym świecie.

Dla ochłonięcia spróbuj jednak popatrzeć obiektywnie na wszystkie pary i rodziny na świecie. Liczba ich jest rzędu miliarda, tyle samo też jednostkowych losów najszczęśliwszych i najgorszych, więc znajdziesz tam wszystko.
Augustin pisze:A wiesz za co dostałem od ojca z pięści w ryj (miałem wtedy jakieś 11-12 lat? ) ? Bo źle nastawiłem magnetowid i ojcu się mecz do końca nie nagrał.
A kibolów to też ja nie lubię. Nie lubię też kobiet, które za takimi "atrakcyjnymi" bykami latają. Nie sądzę, żebym w życiu zechciał mieć coś wspólnego w sensie osobistym z takimi ludźmi a w sensie zawodowym nie muszę na szczęście. Mam lepsze plany :)
dziwolog999
bywalec

Post autor: dziwolog999 »

Jakbym miał dziecko i ono byłoby takie, jaki ja byłem w dzieciństwie, to bym chyba wpadł w totalną furię.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

A ja bym byl szczesliwy, bylem fajnym dzieckiem, bradzo spokojnym, choc moze za bardzo, moze troche autystycznym.
cezary123
zaufany użytkownik

Ja nie miałbym zastrzeżeń do swojego potomka, jeżeli zaistniałby na moje podobieństwo :)
Jednak wieź i takie pokrewieństwo istot to piękna rzecz.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Tak, zamiast jednego Cezarego, mielibysmy dwoch, praktycznie identycznych :doh: Jeden duzy Cezary i drugi maly Cezary. Kurka, sam nie wiem jakbysmy to zdzierzyli :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”