Kard. Stanisław Dziwisz święci serwery

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
cezary123
zaufany użytkownik

Re: Kard. Stanisław Dziwisz święci serwery

Post autor: cezary123 »

moi pisze:Na pewnym poziomie nie różnimy się od zwierząt. A jednak raczej wybieramy wierność i opiekę nad jedną, nie wieloma osobami. Po prostu, oprócz biologii, istnieją w nas inne rodzaje motywacji.
Z motywacją, czy bez motywacji ten drugi człowiek pozostaje tym samym sobą, nawet jeżeli na jego oczach uprawiamy seks z trzecią osobą.
Jeżeli osoba jest niezdatna albo niekochana, to nic dziwnego, że nie da się nie łączyć w pary więcej razy.
Ale to nie partnerzy a półpartnerzy, albo ćwierćpartnerzy. Prawdziwy partner jest niezastąpiony i to się czuje całym sobą do końca. I jeszcze mało.
:)
I nie ma czegoś takiego jak wielu partnerów ale nie naraz. Właśnie naraz, bo tylko wtedy rozpada się związek, jeżeli któraś strona znajduje lepszego i albo zostaje wyrzucona za drzwi albo sama odchodzi.
W momencie zdrady ma właśnie wielu partnerów naraz. Owe zjawisko trwa oczywiście tylko chwilę.
moi pisze: Żeby to zrozumieć, trzeba naprawdę sporo czasu na to poświęcić, niektórzy mówią nawet, że całe życie.

I nie mówią prawdy, bo tego co napisałem nie da się zrozumieć. Ale jest faktem. :)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

A karmę popełnia umysł więc można się domyślać , że umysł pokonuje śmierć ciała :) A żeby podporządkować umysł musi chyba być coś co ponad umysł osadzony w czasie wykracza czyli świadomość :) Ale oczywiście mogę się mylić.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

cezary123 pisze:... jeżeli na jego oczach uprawiamy seks z trzecią osobą. ... :)
I nie ma czegoś takiego jak wielu partnerów ale nie naraz....
Oczywiście, jeśli wielu to tylko naraz, Cezary. Masz całkowitą rację, ale to jeszcze nic. Dla mnie wiele lepsze jest jak cała Polska umówiła się, że ktoś tam przestał być umarłym, choć już nim był, więc nikt nie ponosi już żadnej winy, za to co zrobił i będzie jeść jajo ! I to wszystko na dodatek publicznie !

Na prawdę woda na serwery Kamila to pestka. Serio nie wiem, za co on się ciągle obraża.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Oj Zbyszku - każdy się na coś "obraża" i każdego coś uraża. Ciebie uraziło ostatnio moje porównanie "machanie szabelką". Więc jak widzisz każdy ma swojego bzika i każdy ma swoje sacrum - dla Ciebie jest to historia Polski (i takie a nie inne widzenie polskiej polityki) a dla mnie m.in. świeckie państwo, którego wspomniany rytuał jest zaprzeczeniem. I tyle.

p.s. O wiele bardziej fundamentalne problemy dotyczące religii, rozważałem w innych swoich postach np. o micie wolnej woli i w innych, gdzie wielokrotnie o wiele głębiej wchodziłem w temat niż w tym wątku.

the formless."

Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Tobie to wszystko co związane z kościołem katolickim to przeszkadza Kamil - nawet jeżeli jest coś robione w słusznej sprawie. Ale tak to już jest jak ktoś ma ograniczony światopogląd tak jak Ty właśnie.
Ja wychodzę z innego założenie - jeżeli coś jest dobre to jest dobre bez względu czy to pochodzi z islamu, chrześcijaństwa (katolicyzm) czy np. z buddyzmu.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
cezary123
zaufany użytkownik

zbyszek pisze:Oczywiście, jeśli wielu to tylko naraz, Cezary. Masz całkowitą rację, ale to jeszcze nic.
W tych sprawach zdania nie zmienię. Niestety nie wszystko co się dzieje na świecie da się zamknąć w ludzkim rozumie, wyobraźni i etyce. Po prostu staje się, przytłaczając nas i koniec. I tu jest tajemnica moralności lub niemoralności.
Seks z wieloma ludźmi jest tak samo niemoralny jak śmierć bliskich i szukanie następnych.
Jesteśmy seksem, więc z tym nie ma żartów.
Lepiej, żeby dusza ganiała ukochanego po innych ciałach, niż żeby ciało masakrowało kolejne dusze.
cezary123
zaufany użytkownik

Cała sztuka dobrać się w pary raz a dobrze.
Siłą rzeczy wszystkie inne dusze stają się obce też raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

@ Matt - No ok - masz swoje zdanie a ja mam swoje i jestem np. za świeckim państwem. Tam gdzie religia mówi słusznie potrafię jej przyznać rację np. uważam, że ludzie powinni brać ze sobą ślub a nie żyć w "wolnym" związku - więc widzisz, są rzeczy w których zgadzam się z religią. Mam też określone zdanie na temat środowisk LGBT chociaż uważam, że księżom brakuje szacunku, empatii, i wyczucia w tej sprawie.

Uważam,że ustawa aborcyjna nie powinna być liberalizowana ale też uważam, że ludzie mają "wolną wolę" i jeśli większość będzie tak chciała to nic mi do tego. Uważam, że chociaż religia hamuje rozwój świadomości i rozwój intlektualny ,to robi dobre rzeczy jeśli chodzi o sprawy charytatywne. Chociaż i w tym aspekcie mam pewne krytyczne zdanie co do Caritasu. Mam np. duży szacunek do siostr zakonnych ale też uważam, że księża nimi pomiatają co twierdzą nawet sami księża np. Dominikanie ale zaraz ktoś powie, że dominikanie to niepradziwi katolicy... Mógłbym wymienić więcej aspektów w których moje poglądy są zbieżne z religią. Ostatnio chyba Wspaniale napisał mi, że mam więcej wspólnego z religią niż mi się wydaje - Ty za to masz zdanie odwrotne. Każdy widzi pewne sytuacje nieco inaczej -gdzie leży prawda"?

Jak widzisz - nie neguję wszystkiego co mówi religia jak leci.

the formless."

Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Bo cie skrytykowałem a teraz się próbujesz bronić a prawda jest taka że jedziesz na KK jak ci się tylko podoba.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nie odbieram Ci prawa do krytyki. Jedynie polemizuję z Twoim stwierdzeniem, że przeszkadza mi wszystko co związane z KK. A to nieprawda.
zbyszek pisze:
A przecież nadają jej one nierzadko szlachtność i głębię.
Czy to także uważasz za szlachetną głębię?

Zjednoczona Prawica planuje poświęcić pomieszczenia sejmowej, które przejęła od formacji Janusza Palikota. - Odmówimy na przykład modlitwę o uwolnienie - zdradzają nam pracownicy biura.
http://www4.rp.pl/artykul/1189572-Klub- ... ejmie.html

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze: nie człowiek się reinkarnuje, tylko jego karma. A to zupełnie co innego.
A człowiek idzie do piachu? Nie chciałbym być tym człowiekiem :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Cezary, ciało idzie do piachu. Duszy nie ma, karma (suma uczynków złego i dobrego) się inkarnuje. To tak w skrócie, bo i tak to przeinaczysz po swojemu ;)

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Cezary, ciało idzie do piachu. Duszy nie ma, karma (suma uczynków złego i dobrego) się inkarnuje.
Nie rozumiem. Jak nie ma duszy a ciało idzie do piachu, to mamy stan taki, jak przed narodzinami. Wszyscy są "tylko kimś innym". Nie ma podmiotu istnienia. Nie ma nic.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Tak, człowiek po śmierci znajduje się w takim stanie, jak przed narodzinami. I to trwa aż do momentu, gdy wyzwoli się z koła narodzin i śmierci.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Tak, człowiek po śmierci znajduje się w takim stanie, jak przed narodzinami. I to trwa aż do momentu, gdy wyzwoli się z koła narodzin i śmierci.

Pozdrawiam.m.
To zwykła nicość jest. To na nic :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

"Pustka jest formą, forma jest pustką" ;) To jeden z koanów buddyjskich. Jeśli go rozwiążesz (zrozumiesz), będziesz blisko poznania prawdy :)

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:"Pustka jest formą, forma jest pustką" ;) To jeden z koanów buddyjskich. Jeśli go rozwiążesz (zrozumiesz), będziesz blisko poznania prawdy :)

Pozdrawiam.m.
Buddyjskiej prawdy. Nie wiadomo jak bardzo udało się buddystom zbliżyć i trafić w prawdę o rzeczywistości.
Dobrze, że będę uwolniony od narodzin i śmierci.
No ale co z tego, że to nie będę ja, jeżeli ktoś równy mi tak samo będzie musiał męczyć się z życiem?
Jak zrobić, żeby nikt nie musiał być sobą po śmierci tylko sami inni i to w dobrym życiu, bo to chyba o to chodzi?
cezary123
zaufany użytkownik

Nie da się.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

moi pisze:"Pustka jest formą, forma jest pustką" ;) To jeden z koanów buddyjskich. Jeśli go rozwiążesz (zrozumiesz), będziesz blisko poznania prawdy :)

Pozdrawiam.m.
Już dawno go rozwiązałem i zrozumiałem ale nie jestem jeszcze oświecony co prowadzi do slów Hymnu do miłości "gdybyś posiadł wszelką możliwą wiedzę, wiarę tak że byś góry przenosił" rozwiązałbyś wszystkie intelektualne zagadki świata czyli np. koany a miłości byś nie miał byłbyś niczym. Taka jest prawda której buddyzm niestety moim zdaniem nie rozumie. Droga do oświecenia nie ma nic wspólnego z intelektem choć intelekt też jest potrzebny ale tylko do pewnego momentu. Potem musi zostać podporządkowany przez coś wyższego. Droga do oświecenia to droga odsunięcia na bok ego, to droga pokory a bez tego nie ma miłości.

Jest wiele dowodów na to, że istnieje umysł, który popełnia karmę oraz świadomość - dusza. Umysł ciągnie nas do świata zewnętrznego poprzez zmysły a świadomość to wewnątrz.

Oczywistym dowodem na wieczną świadomość - duszę jest zaszczepiona w nas tęsknota za trwałą, wieczną harmonią. Gdyby nie było czegoś w nas co wykracza poza czasowy i relatywny umysł - nie byłoby tęsknoty za trwałością, wiecznością. Gdyby nie wieczny wymiar w nas samych, który można nazwać duszą, świadomością to nie byłoby pragnienia uwoleniania się od materii, od czasowego i relatywnego umysłu, który nas więzi w ignorancji i cierpieniu.

Więc te pragnienia nie mogą być zwidami umysłu, który nie lubi świata i ucieka od życia - ponieważ po głębszym zastanowieniu można dojść do wniosku, że umysł kocha świat i kocha się nim rozkoszować. Umysł poprzez zmysły ciągnie nas do świata zewnętrznego, tworzy pragnienia, przywiązuje nas do rzeczy materialnych, różnych wyobrażeń i koncepcji i jest tym który blokuje i zakopuje Prawdę.

Moim zdaniem gdyby samemu umysłowi zostawić wolną rękę i popuścić mu cugle to ho ho - nigdy nie miałby dość wrażeń tego świata bo jest nienasycony, jest moim zdaniem jak bestia, która pożera wszystko i chce wciąż więcej i więcej. Coś w nas jednak kontroluje nasz umysł i sprowadza go na dobrą drogą wyciągajac z manowców.

Absolutna Prawda to Prawda wieczna i ponadczasowa niezależna od umysłu, który ma wymiar relatywny. Jeśli nie ma wymiaru wiecznego - nie ma Prawdy obiektywnej więc nie ma żadnej Prawdy tylko taka na jaką się umówimy. A jeśli obiektywna Prawda istnieje to nie ma możliwości istnienia absolutnego fałszu bo istnienie obiektywnej Prawdy wyklucza jego istnienie. Bo nie ma żadnego odrębnego bytu i kategorii tylko zasłona z ignorancji i niewiedzy.

Więc niesetety - buddyzm odrzucając wieczną, trwałą Prawdę ponad umysłem sam sobie zaprzecza.

Buddyzm mówi o pustce bo moim zdaniem błędnie odrzucił Boga (mówiąc że stan czystego umysłu jest kresem wszystkiego) który wchodzi w miejsce tej pustki kiedy ego oraz umysł zostaną podporządkowane- zostaje naga dusza, naga czysta świadomość i światło więc jak może być pustką? Pustka jest tak na prawdę metaforą i oznacza umysł wolny od pragnień materialnych, od przywiązań, od grzechów po katolicku, od splamień po buddyjsku. Oznacza czysty umysł który uwolnił się od rzeczy materialnych i nietrwałach, wy obrażeń, koncepcji, więc stał się pusty czyli czysty i zrobił miejsce dla czystej, boskiej świadomości która manifestuje się w miejsce tej "pustki", dla Ducha, świadomości która jest najwyższym bytem i boską esencją, źródłem trwałego szczęścia.

Buddyzm nie może mówić o oświeceniu bo oświecenie oznacza stanie się jednym z trwałą, wieczną Prawdą ponad czasowym i relatywnym umysłem. Więc nie ma oświecenia bez tej wiecznej i trwałej Prawdy, która wykracza poza czasowy umysł. A jak tą Prawdę się nazwie - Bogiem, Ojcem, Matką, Wielkim Duchem, Źródłem, Tao, Logos, Duchem świętym, Nirwaną, Nibanną, muzyką sfer to już indywidualna sprawa.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Fiu, fiu ;)