Trudno mi się pogodzić z diagnoza schizofrenii
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Re: Trudno mi się pogodzić z diagnoza schizofrenii
Bo ja z pracy jako informatyk wyniosłam jedynie umiejętność konstruowania skomplikowanych haseł.
Wyobrażam sobie, że znajomość człowieka bardziej się przydaje w życiu.
Wyobrażam sobie, że znajomość człowieka bardziej się przydaje w życiu.
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
-
- zaufany użytkownik
mega wspierajacy wpis. mniejsza o to. odstawienie bylo pod nadzorem lekarza. takze jesli ktos nie zna tematu to lepiej niech milczy albo dopyta. to nie boli. troche empatii Maksymiliana. Troche empatii..Maksymiliana pisze: ↑czw cze 20, 2019 4:25 pm Teraz masz nauczkę i to dla wszystkich którzy chcą tak odstawiać, żeby NIE ODSTAWIAĆ LEKÓW
Ostatnio zmieniony czw cze 20, 2019 6:49 pm przez Maciejka34, łącznie zmieniany 1 raz.
"Dobrze jest znać prawdę i głośno o niej śpiewać, ale lepiej znać prawdę i śpiewać o śliwkach.."
-
- zaufany użytkownik
owszem..przydaje sie..wiele razy sie przydala. nie moge powiedziec ze nie. ale bez prawdziwej praktyki to niestety bedzie na nic za jakis czas. no ale musze sie z tym pogodzic. jakos to zaakceptowac. dziekuje za zainteresowanie..
"Dobrze jest znać prawdę i głośno o niej śpiewać, ale lepiej znać prawdę i śpiewać o śliwkach.."
Dlaczego? Przepisy zabraniają czy o coś innego chodzi?Maciejka34 pisze: ↑czw cze 20, 2019 2:52 pm i ze moje studia z psychoterapii nic nie znacza oprocz zmarnowanej kasy. bo nie moge pracowac terapeutycznie. 7 lat studiow szlag trafil..
-
- zaufany użytkownik
nie zabraniaja. chodzi o to ze terapeuta musi stale robic wgląd w siebie i swoja psychike. a to przy mojej chorobie nie jest wskazane. moze doprowadzic do kolejnej dekompensacji psychotycznej
- Catastrophique
- bywalec
Czytalem historie pewnej Pani - Arnhild Lauveng, ktora zostala terapeutka pomimo diagnozy schizofrenii. Jestem pewien, ze tez dalabys rade. Sprobuj, raz sie zyje . Nie ograniczaj sie, bo moze byc dobrze.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Podobnie myślę, jak Cata. Nie ma co się poddawać, ani komplikować sytuacji. Masz kolejne doświadczenie, ale możesz je wykorzystać na korzyść, pacjenci są z pewnością i tacy, że wolą terapeutę, który ma podobne do nich doświadczenia.
Poza tym gdyby szło coś w złą stronę to jest chociażby superwizja od tego.
pozdrawiam
k
Poza tym gdyby szło coś w złą stronę to jest chociażby superwizja od tego.
pozdrawiam
k
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
-
- zaufany użytkownik
dziekuje. bardzo buduje mnie to co piszecie. sama sie zastanawiam..czy faktycznie tak sie poddac bez walki. boje sie ryzykowac bo mam rodzine, dziecko, ktore woli mnie ogladac zdrowa a nie chora. zobacze jeszcze. na razie jestem pol roku po ostatniej psychozie. moze poczuje sie na silach by znow pracowac terapeutycznie. funkcjonuje dosc dobrze, lekarz ciagle to podkresla. szkoda mi po prostu porzucic to co sprawialo mi tyle satysfakcji i w co wlozylam tyle czasu, wysilku, pracy nad soba ale tez pieniedzy.
-
- zaufany użytkownik
kto wie.. moze nawet bylabym bardziej skuteczna w swojej pracy.. wiedzac jak to wszystko hula od srodka. w szpitalu poznalam kolege, z ktorym mam kontakt do tej pory. tez ma F20. przegadalismy cale godziny w szpitalu. sam powiedzial jeszcze w szpitalu, ze zaden lekarz , czy psycholog czy tabletka czy terapia tak mu nie pomogly jak ja..
Poza tym nawrót miałaś przecież bez leków, może na lekach jest bezpieczniej.
-
- bywalec
- Status: -
- Gadu-Gadu: -
możecie tez tak ja np. zmniejszyć zawsze dawke lekow ja teraz biore mniej solianu i wszystko mnie znowu cieszy i wracam do siebie.
-
- zaufany użytkownik
ja biore tylko aryzalere 10 mg codziennie. lekarz mowi ze nizej sie juz nie da zejsc. czuje sie na niej dobrze. lepiej niz wtedy jak bralam jeszcze inne leki oprocz tego.
- Catastrophique
- bywalec
Pewnie, ze bylabys skuteczna. Do tego praca dla innych jest mega satysfakcjonująca. Nie porzucaj tego.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
-
- bywalec
Byłoby dobrze pozbierac informacje od ludzi na temat leków długo stosowanych i efektów ubocznych. Sam nie wiem na którym leku najlepiej. Brałem tylko Rispolept, Abilify i Olzapine. O Solianie nic nie mogę powiedzieć. Może jakaś ankieta ta z tymi słupkami poziomymi. Tak tylko rzucam hasło.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Możesz zawsze działać jako wolontariuszka w szpitalu, nie pomagać psychologicznie/terapeutycznie tylko rozmawiać/słuchać.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
-
- zaufany użytkownik
to jest calkiem dobry pomysl..
no całkiem jednak z gender nikt cię nie będzie słuchać. pomyśl że znowu masz 15 lat i pamiętasz jedynie to co dobre, żęby widzieć tylko dobro w innych.
-
- bywalec
Kiedyś w telewizji oglądałem program o japońskich krewnych na wynajem. Jak ktoś czuje się tam samotny to dzwoni do takich firm wynajmujących ciocie wujków i innych krewnych za pieniądze. Ze słuchaczami to jeszcze nie słyszałem takiej możliwości pomocy poprzez wysłuchanie kogoś niespokrewnionego. Pewnie psychologowie to częściowo załatwiają, ale to trwa krótko.