Jak Jezus umarł za grzechy ?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
-
- zaufany użytkownik
Re: Jak Jezus umarł za grzechy ?
ta cała wasza rozmowa jest o niczym i glupia troche nie da sie tego czytac,
niech ten cytat bedzie wyjasnieniem i zakończeniem tego tematu ...
"Niech wasza mowa będzie: tak - tak, nie - nie, a wszystko ponad to - pochodzi od Złego."
Jezus Chrystus (Mt 5, 37)
"Niech wasza mowa będzie: tak - tak, nie - nie, a wszystko ponad to - pochodzi od Złego."
Ale Złego nie ma. Tak twierdzą ateiści
Satan pośmiertny jest tak samo nieudowodniony jak szczęśliwy pozadoczesny Bóg.
Satan pośmiertny jest tak samo nieudowodniony jak szczęśliwy pozadoczesny Bóg.

Nie Twoje nieistnienie a wszystkich innych zmarłych poza Tobą.RoBug pisze:yhm. czyli moje nieistnienie jest dowodem na moje istnienie?
Nic nie wiadomo dopóki my jeszcze żyjemy i istniejemy. Po nas będzie tak samo przez kolejne pokolenia do "końca świata", bo my nawet zmarłymi nie "będziemy" .
-
- zaufany użytkownik
cezary123 a ty jestes katolikiem ??
jedna z niewielu trzezwych wypowiedzi w tym watku =DNobody-333 pisze:ta cała wasza rozmowa jest o niczym i glupia troche nie da sie tego czytac,
@piotr:
Nie wiemNobody-333 pisze:cezary123 a ty jestes katolikiem ??
Bóg Jeden wie.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Ok Cezary, czyli zgodziliśmy się, że ws. zwykłej winy i kary za jeżdżenie na gapę trudno Ci prowadzić logiczną wymianę zdań bez przyjęcia jako pewnik hipotezy dot. tzw. "życia po śmierci", co zresztą było widać w tym wątku.
Załóżmy w takim razie, że istnieje "życie po śmierci", etc. Zechciej proszę podać jeszcze raz w skróconej formie w jaki sposób przy tym założeniu tłumaczy się zysk z "odkupywania" przez Jezusa mojego grzechu jazdy na gapę. Mówiłeś, ze ten grzech się poprzez ukrzyżowanie Jezusa zwiększa, co trudno mi było zrozumieć.
Wyjaśnijmy może najpierw czy Twoim zdaniem czyniąc to założenie o "życiu po śmierci" możemy nadal posługiwać się powszednią ludzką logiką, czy ona już nie obowiązuje i wszystko jest możliwe, i jeśli przykładowo dojdziemy do wniosku, że 2 x 2 jest 4 to nic nie znaczy, bo bóg nam może z tego zrobić 5.
Załóżmy w takim razie, że istnieje "życie po śmierci", etc. Zechciej proszę podać jeszcze raz w skróconej formie w jaki sposób przy tym założeniu tłumaczy się zysk z "odkupywania" przez Jezusa mojego grzechu jazdy na gapę. Mówiłeś, ze ten grzech się poprzez ukrzyżowanie Jezusa zwiększa, co trudno mi było zrozumieć.
Wyjaśnijmy może najpierw czy Twoim zdaniem czyniąc to założenie o "życiu po śmierci" możemy nadal posługiwać się powszednią ludzką logiką, czy ona już nie obowiązuje i wszystko jest możliwe, i jeśli przykładowo dojdziemy do wniosku, że 2 x 2 jest 4 to nic nie znaczy, bo bóg nam może z tego zrobić 5.
Pytanie jest do Cezarego ale pozwól że ci odpowiem
Bóg wszystko może i z 4 zrobić 5 ale tego nie zrobi bo dusza sobie tego nie będzie życzyła jak będzie załóżmy bilans ujemny np -5 to prędzej powie pagórki zakryjcie mnie a góry padnijcie na mnie jak ma się do tego nieskończone Miłosierdzie Boże otóż i tu jest wolność można skorzystać z niego bądź odrzucić jak to Bertold pisał " ... I choćbyś Miłosierdzie Boże uwarzał za trąd ... "
Teraz jest czas Miłosierdzia
Bóg wszystko może i z 4 zrobić 5 ale tego nie zrobi bo dusza sobie tego nie będzie życzyła jak będzie załóżmy bilans ujemny np -5 to prędzej powie pagórki zakryjcie mnie a góry padnijcie na mnie jak ma się do tego nieskończone Miłosierdzie Boże otóż i tu jest wolność można skorzystać z niego bądź odrzucić jak to Bertold pisał " ... I choćbyś Miłosierdzie Boże uwarzał za trąd ... "
Teraz jest czas Miłosierdzia
W taki sposób, że człowiek może wreszcie stać się całkowicie bezgrzeszny i zbliżyć się do Wiecznego Boga.
Sam tego nie dokona, własnie przez różne najmniejsze nawet grzechy i niedoskonałość sumienia. Bóg jako doskonałe Dobro nie ma w sobie żadnego grzechu i zadna inna istota Jemu w tym przed odkupieniem nie dorówna..
Jezus jako Bóg, pierwszy za nas to uczynił i utorował nam drogę do Siebie. Do Życia wiecznego jak On. Ale tu już musimy uczynić kolejne założenie wiary: Że Absolutny Bóg istnieje.
Był bezgrzeszny a musiał umrzeć jak my. Nasz grzech staje się większy z powodu porównania naszego istnienia do istnienia bezgrzesznego Boga-człowieka Jezusa
Tak na ten moment ja rozumiem teologię odkupienia.
Czy możemy posługiwać sie logiką przy założeniu życia po śmierci? Możemy o ile wierzymy w swoje własne istnienie po końcu biologicznego naszego życia. Nie ma logicznego dowodu, jak do tej pory, że nas nie będzie.
Poza tym Odkupienie spełni się dopiero w całości po powtórnym przyjściu Chrystusa- Boga do nas, a zatem tak czy tak wszyscy zmarli muszą równolegle z nami samymi czekać nie w nieodwracalnej nicości wiecznej a w jako oni sami, choć na razie nieżywi i bez żadnego ciała.
Tu jest ciekawe studium Chrystusowego odkupienia:
Odkupienie dojdzie do swego wypełnienia jedynie wraz z powtórnym pojawieniem się Chrystusa, który ustanowi swoje ostateczne królestwo. Kiedy przedstawi Ojcu owoce swoich zmagań. Błogosławieni w niebie będą uczestniczyć w chwale nowego stworzenia. Obecność Boża przeniknie całą rzeczywistość stworzoną; wszystko zajaśnieje blaskiem Wiecznego, aby „Bóg był wszystkim we wszystkich” (1 Kor 15,28).
http://www.vatican.va/roman_curia/congr ... ne_pl.html
Sam tego nie dokona, własnie przez różne najmniejsze nawet grzechy i niedoskonałość sumienia. Bóg jako doskonałe Dobro nie ma w sobie żadnego grzechu i zadna inna istota Jemu w tym przed odkupieniem nie dorówna..
Jezus jako Bóg, pierwszy za nas to uczynił i utorował nam drogę do Siebie. Do Życia wiecznego jak On. Ale tu już musimy uczynić kolejne założenie wiary: Że Absolutny Bóg istnieje.
Był bezgrzeszny a musiał umrzeć jak my. Nasz grzech staje się większy z powodu porównania naszego istnienia do istnienia bezgrzesznego Boga-człowieka Jezusa
Tak na ten moment ja rozumiem teologię odkupienia.
Czy możemy posługiwać sie logiką przy założeniu życia po śmierci? Możemy o ile wierzymy w swoje własne istnienie po końcu biologicznego naszego życia. Nie ma logicznego dowodu, jak do tej pory, że nas nie będzie.
Poza tym Odkupienie spełni się dopiero w całości po powtórnym przyjściu Chrystusa- Boga do nas, a zatem tak czy tak wszyscy zmarli muszą równolegle z nami samymi czekać nie w nieodwracalnej nicości wiecznej a w jako oni sami, choć na razie nieżywi i bez żadnego ciała.
Tu jest ciekawe studium Chrystusowego odkupienia:
Odkupienie dojdzie do swego wypełnienia jedynie wraz z powtórnym pojawieniem się Chrystusa, który ustanowi swoje ostateczne królestwo. Kiedy przedstawi Ojcu owoce swoich zmagań. Błogosławieni w niebie będą uczestniczyć w chwale nowego stworzenia. Obecność Boża przeniknie całą rzeczywistość stworzoną; wszystko zajaśnieje blaskiem Wiecznego, aby „Bóg był wszystkim we wszystkich” (1 Kor 15,28).
http://www.vatican.va/roman_curia/congr ... ne_pl.html
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Napiszę jedynie, że czuję się olewany w rozmowie a także na pw przez Zbyszka.
Nie chodzi mi nawet o mnie tylko o to, że na tym forum nie da się przeprowadzić dyskusji w większym gronie, we wzajemnym słuchaniu siebie i konkretnym odpowiadaniu na argumenty.
Tym bardziej dziwi mnie zachowanie Zbyszka bo używa zdań typu" czy nie sądzicie, że Cezary" aby potem znowu rozmwawiać tylko z nim. Dlatego nie rozumiem tych zwrotów odnoszących się do rzeszty kiedy i tak resztę pomija. Od admina, moderatora oczekuję trochę więcej. Głównie tego aby moderował rozmowę i wychwycał zdania innych osób piszących w wątku aby stworzyć większą obiektywność i spójność.
Wtedy taka dyskusja wiele by zystakała. Szkoda, że nie można na to liczyć.
Nie chodzi mi nawet o mnie tylko o to, że na tym forum nie da się przeprowadzić dyskusji w większym gronie, we wzajemnym słuchaniu siebie i konkretnym odpowiadaniu na argumenty.
Tym bardziej dziwi mnie zachowanie Zbyszka bo używa zdań typu" czy nie sądzicie, że Cezary" aby potem znowu rozmwawiać tylko z nim. Dlatego nie rozumiem tych zwrotów odnoszących się do rzeszty kiedy i tak resztę pomija. Od admina, moderatora oczekuję trochę więcej. Głównie tego aby moderował rozmowę i wychwycał zdania innych osób piszących w wątku aby stworzyć większą obiektywność i spójność.
Wtedy taka dyskusja wiele by zystakała. Szkoda, że nie można na to liczyć.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Czy nie uważasz Cezary, że tu zawarta jest istotna manipulacja słowna ? Przecież "odkupienie" ma przynosić jakąś ulgę, a nie dodatkowy balast ?cezary123 pisze:... Nasz grzech staje się większy z powodu porównania naszego istnienia do istnienia bezgrzesznego Boga-człowieka Jezusa ....
Poza tym najprostszy wniosek z tego, co piszesz wydaje się być - Więc nie przyrównujmy się do boga i nie będzie całego kłopotu !
W sumie jednak uważasz, że po tym, jak Jezus dał się ukrzyżować moje jeżdżenie na gapę obciąża moje sumienie więcej niż 2,40 zł , czy tak ?
Czy rozumiesz, dlaczego ja uważam, że to nie ma związku i każdy odpowiada za swoje grzechy, a nie cudze ?
Czy przyjmujesz w końcu do wiadomości, że rozmijasz się z faktami ? W moim sumieniu moja jazda na gapę była warta 2,4 zł i ani krzty więcej ani mniej ! Liczę, że przyjmiesz moją prawdomówność i prawdziwość relacji, jaką tu ze swojego sumienia zdaję.
Kamil daj spokój Zbyszek robi po prostu z ciebie pieniacza

on ciebie prowokuje

- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Sorry Kamil, zależy mi na dokładnej wymianie argumentów z Cezarym - po to odszczepiłem ten wątek. Później chętnie podyskutuję z Tobą.
I nie będzie bezgrzesznego życia po śmierci. Duża strata.zbyszek pisze: Więc nie przyrównujmy się do boga i nie będzie całego kłopotu !
Każdy odpowiada za swoje grzechy ale jak wierzy się w istnienie pomimo śmierci i Wiecznego Boga, który stał się człowiekiem to nasze winy i z drugiej strony- dobro, trwa i nie wiadomo co z tym zrobić w obliczu Doskonałego Absolutu który nas powołał do Siebie.zbyszek pisze:
W sumie jednak uważasz, że po tym, jak Jezus dał się ukrzyżować moje jeżdżenie na gapę powinno obciążać moje sumienie więcej niż 2,40 zł , czy tak ?
Czy rozumiesz, dlaczego ja uważam, że to nie ma związku i każdy odpowiada za swoje grzechy, a nie cudze ?
Dla ateistów może nie ma problemu. Śmierć i koniec.Wina tylko do końca życia. Dobro czy zło pozostaje tylko zacierającym się wspomnieniem w pamieci następnych pokoleń.
Dla wierzących nie ma tak łatwo. Ale z drugiej strony wierzą w to, że Bóg sam do nich pierwszy się zwrócił z propozycją zbawienia i uczestnictwa w Swoim szczęśliwym doskonałym bezgrzesznym wiecznym istnieniu i w ten sposób spełnienia naszego ludzkiego istnienia.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Nie wiem czy akurat Zbyszek robi ze mnie pieniacza ale dobrze to nazwałeś - są osoby, które właśnie tak się zachowują na tym forum. Najpierw zaczepią a kiedy człowiek coś odpisze projektują na niego swoje uczucia.piotr 84 pisze:Kamil daj spokój Zbyszek robi po prostu z ciebie pieniacza![]()
the formless."
the formless."
prawda ale Bóg jako wszystkowiedzący wiedział ( czy zakrył przed sobą ten grzech ) że człowiek zgrzeszy a mimo tego stworzył ludzi i to była Miłość bo chciał by człowiek uczestniczył w tej radości miłości bo przecierz wiedział ( chyba że zakrył te wiedze przed sobą )cezary123 pisze:Był bezgrzeszny a musiał umrzeć jak my. Nasz grzech staje się większy z powodu porównania naszego istnienia do istnienia bezgrzesznego Boga-człowieka Jezusa
" Jakim wypowiedziom przypisać większą wagę ? czy temu , że szatan nie zechce zbawienia czy temu , że jednak będzie jeden świat " synów zmartwychwstania " ? czy " pierwszy ziemski " będzie też " ostatnim ziemskim " ? a może ostateczna jedność świata nie wyklucza , by należały do niego takie istoty " ciężkie i gęste " , jakby na wieczną przestrogę ? Orygenez niczego na ten temat autorytatywnie nie twierdził .
cytat Orygenes Henryk Pietras
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Nie rozumiem tego zdania. Czy chcesz powiedzieć, że skoro wierzymy, że ukrzyżowanie nie było pozbawione sensu, a "nie wiadomo co z tym zrobić" to jakiś sens musimy temu faktowi przypisać i najpewniej jest to sens jakiegoś przewartościowana naszych grzechów ? Czy tak ?cezary123 pisze:... Każdy odpowiada za swoje grzechy ale jak wierzy ... to nasze winy i ... dobro, trwa i nie wiadomo co z tym zrobić ...
Cezary, czy nie masz wrażenia, że bronisz bezsensownej sprawy ? - "Sensu co prawda nie widać, lecz skoro wierzymy że sens jest, to musimy go tu jakoś wcisnąć, nawet jeśli się to nie za bardzo udaje."
Może po prostu to, w co wierzysz jest pojęciowo niespójne i nie da się nikomu "odkupić" jego grzechów, bo one są mu potrzebne, żeby mógł żyć etycznie, np. po to, żeby mógł się poprawić ?
Nie uzyskałem od Ciebie także odpowiedzi na zastrzeżenie, że jeśli proces nazywany "odkupywaniem grzechów" wiążesz nie z ulgą, lecz dodatkowym obciążeniem [naszych grzechów], to manipulujesz ludźmi, bo oni ze względu na Twój niefortunny dobór słów spodziewają się tu ulgi, a nie dodatkowego balastu.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ale to się robi samo - życie w złudzeniachcezary123 pisze:
nie wiadomo co z tym zrobić

the formless."
the formless."
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Jeśli taki człowiek istniał (co wątpliwe) to został zabity wyłącznie za swoje grzechy.
Żaden historyk nie wspomina nawet o tym Jezusie (darujcie sobie pisanie o sprzecznych ewangeliach, napisanych przez anonimowych autorów żyjących wiele lat później), w tamtych czasach krzyżowano tylko buntowników, a za bluźnierstwa kamienowano (kilku innych ludzi o tym imieniu tak zginęło).
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.