Jakie mogą być konsekwencje nieleczonej schizofrenii?

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

Post autor: Bezpieczny »

http://expertia.pl/dentistry/material/17203
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/

Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
bbb
zaufany użytkownik

Re: Jakie mogą być konsekwencje nieleczonej schizofrenii?

Post autor: bbb »

W skrócie-okropne. Następuja urojenia, omamy leki, które moga i nawet doprowadzaja do całkowitej izolacji a nawet smierci.
arek77
zaufany użytkownik

Post autor: arek77 »

czyli co?trzeba brać te leki i czekać na lepsze dni,schizofrenia to jednak powazna choroba i pani profesor w przekonywujący sposób mówi że leki to konieczność bo bez nich inwalidyzacja
shekspir
bywalec

Post autor: shekspir »

NAprawdę bardzo ciekawa strona, jest tam mnóstwo rzeczowych informacji.
psycho
zarejestrowany użytkownik

Post autor: psycho »

tragiczne. można zupełnie zapaść się w siebie
shekspir
bywalec

Post autor: shekspir »

i to właśnie robię
neurotyk
bywalec

Post autor: neurotyk »

nieleczona w zaden sposob schizofrenia prowadzi do smierci.
to takie pytanie "co sie stanie z rozpedzonym samochodem jak wyrwie sie kierownice" albo inaczej "jak sie bedzie skrecac na oslep w lewo i prawo, wyrywajac hamulce"
schizofrenia to choroba postrzegania w czasie i przestrzeni. o bardziej pewnej smierci nie slyszalem.
jak nie wypadek "losowy", to samobojstwo, ale droga jest w jedna strone.
dlatego gdy tylko rozpoznacie u kogos bliskiego symptomy schizofrenii - czas jakki uplynie od momentu rozpoczecia leczenia jest na wage zlota.
aneta1870

Post autor: aneta1870 »

Człowiek zapada się w tym drugim świecie z którego bez leków nie jest w stanie wyjść. A niekiedy nawet leki nie gwarantują wyjścia z tego nierzeczywistego świata,bo jeżeli ktoś nie poddał sie od razu leczeniu,gdy widział juz pewne symptomy,objawy to być moze tak zapadł sie w tym drugim świecie,że wyjście z niego jest teraz niemożliwe albo prawie niemożliwe. Pozatym urojenia,omamy,podejrzliwe myśli i wiele innych objawów powodują,że człowiek nie jest w stanie normalnie funkcjonować,pracować,uczyć się... Dlatego jak widzicie,że cos złego sie z Wami dzieje to nie przechodzcie obok tego obojętnie,ale jak najszybciej działajcie...jak najszybsze leczenie moze nawet spowodować,ze całkowicie wyzdrowiecie...
lektor
bywalec

Post autor: lektor »

aneta1870 pisze:Dlatego jak widzicie,że cos złego sie z Wami dzieje to nie przechodzcie obok tego obojętnie,ale jak najszybciej działajcie...
A ile to razy bylem na policji albo w wywiadzie aby mnie ekranowali i zabrali tego "elektronika" z zasciany i nikt mnie nie sluchal.A mowiac powaznie w tej chorobie nie ma sie wgladu w swoj stan.
Awatar użytkownika
Constantius
zaufany użytkownik

Post autor: Constantius »

w tym linku nie ma nic na temat....
Kępiński pisał ze nie leczona schizofrenia prowadzi do całkowitej alienacji psychicznej, emocjonalnej, społecznej, narastania urojeń i omamów. Stan ten trwa tak długo aż organizm chorego całkowicie się wypali, czyli na końcu popadnie w otępienie... stan zejściowy.......
W skrajnym przypadku jest to tzw śmierć psychiczna.......Pacjent jest zdrowy fizycznie natomiast umarł psychicznie.......
Stany takie były całkiwicie na porządku dziennym w czasach przed wynalezieniem leków psychotropowych. Pacjenci do końca życia przebywali w szpitalach trwając w psychozach.... Lekarze bardziej czekali na samoczynną reemisję chorego niż leczyli....
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

Hmm, istnieje coś takiego jak "samoczynna remisja" ? ustąpienie objawów choroby bez konieczności przyjmowania leków ?
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
lopta
zaufany użytkownik

Post autor: lopta »

Ja miewam samoczynne remisje. A może ja mam po prostu co innego? Ostatnio miałem taką prawdziwą psychozę i zanikła po jednej zalaście na 3 dzień.
Od prawie 2 mcy się nic nie dzieje.
Awatar użytkownika
marek-sportowiec
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: marek-sportowiec »

W najlżejszym przypadku przymusowa hospitalizacja!
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
zawilinski
zaufany użytkownik

Post autor: zawilinski »

albo bierzecie leki albo sami sie prosicie o inwalidztwo. proste. wasz wybor. tylko kto wam naopowiadal bzdur, ze branie lekow jest zle?
bungo

Post autor: bungo »

JAK MOZNA LUDZIOM DORADZAĆ-WEŹ TEN PSYCHOTROP ALBO TAMTEN! KILKA LAT TEMU POSŁUCHAŁAM WASZYCH RAD I WYLĄDOWAŁAM W SZPITALU!DZIAŁACIE TYLKO NA NIEKORZYŚĆ PACJENTA! NIE POWINNO WAS W OGÓLE BYĆ!I JESZCZE TO WSPIERANIE I PROMOWANIE NOWYCH LEKÓW I KONCERNÓW FARMACEUTYCZNYCH! DZIEKUJE ZA POMOC!

BYE BYE!
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony czw mar 13, 2014 4:20 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
urrtom

Post autor: urrtom »

Witam,

uważam, że jest to do końca nie prawda.Nieleczoną schizofrenie da się w jakimś stopniu wyleczyć. Zauważyłem na swoim przykładzie, że coś co mnie ciekawiło i angażowałem się w to(nie związane ze swoim stanem psychicznym), pozwalało w jakimś stopniu zapomnieć o zatracaniu się w sobie. Zauważyłem też, że nie można sobie tego wmawiać. I co najważniejsze dużo rozmawiać z innymi osobami - w moim przypadku pomaga mi rozmowa z nieznajomymi, których widze pierwszy raz w życiu.
Mariii
zaufany użytkownik

Post autor: Mariii »

mei pisze:Jeżeli jeden lek nie pasuje, zawsze można spróbować innego. Nieleczona schizofrenia może doprowadzić nawet do śmierci.
Masz na myśli samobójstwo?
Jeśli o lekach mowa, to u każdego to wygląda inaczej. Są osoby, które bez nich nie mogą normalnie funkcjonować, a są i takie (w tym ja), które na prochach czują się dopiero chore.
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

mariii pisze:
mei pisze:Jeżeli jeden lek nie pasuje, zawsze można spróbować innego. Nieleczona schizofrenia może doprowadzić nawet do śmierci.
Masz na myśli samobójstwo?
Nie. Nie tylko. Samobójstwo to jedna z ewentualności. Można umrzeć z wycieńczenia, bo psychoza wyniszcza nie tylko mózg ale i ciało. Można przez nieleczoną schizofrenię umrzeć na wszystkie możliwe sposoby. Jakie są sposoby umierania, chyba każdy wie.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

W trakcie mojej pierwszej, bardzo ostrej psychozy przestałam jeść i spać. Wcześniej też nie miałam apetytu i schudłam tak bardzo że jak mnie przyjmowali w szpitalu byłam skrajnie wycieńczona i niektórzy pacjenci myśleli że przywieźli anorektyczkę (dowiedziałam się o tym od nich później). Zostałam przyjęta do szpitala bez wyrażenia zgody (nie było ze mną żadnego kontaktu). Potem miałam sąd na którym biegły psychiatra zeznał że mój stan zagrażał mojemu życiu, bez udzielonej pomocy na pewno bym umarła. Moja mama mówiła że nikłam w oczach a wciąż powtarzałam że czuję się dobrze.
Melisa
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”