Najmądrzejsi to my jednak nie jesteśmy, skoro widząc bankructwo socjalizmu czy interwencjonizmu państwowego, w dalszym ciągu popieramy te skompromitowane idee. Popieramy również polityków, którzy nie są w stanie stworzyć dobrego systemu prawnego, dobrego systemu ekonomicznego, którzy nie są w stanie przeprowadzić poważnych, wymaganych reform. Z tego co pamiętam - dziś PO ma 50% poparcia. Po tylu latach kłamstw, po tylu latach bujania w obłokach, po tylu zmarnowanych szansach - naród wciąż ich popiera. To nie jest objaw ani zdrowia, ani normalności. To wynik wieloletniej tresury - stworzenia całego narodu homo sovieticusów.moi pisze:Nie uważam, żebyśmy byli biednym, durnym i dzikim krajem. Daleko nam do krajów Trzeciego Świata.
Należy zlikwidować zasiłki dla bezrobotnych - debata
Moderator: moderatorzy
Re: Należy zlikwidować zasiłki dla bezrobotnych - debata
Oczywiście, że korzystam, chociaż nie wykorzystuję pełni możliwości systemu. Tym bardziej, że nie widzę możliwość działania zupełnie poza nim, prywatna wizyta to nie wszystko. Tak czy inaczej z góry ograniczeni jesteśmy dostępem do określonych leków, bo te wybierają za nas, dla nas, urzędnicy. Wolałbym, żeby jednak rynek leków był wolny od urzędniczej ingerencji - koncerny farmaceutyczne zmuszone by były wówczas do większej dbałości o klientów, którzy nigdy w życiu nie kupiliby powtórnie leku, po którym mają akatyzję, tyją w zastraszającym tempie, śpią całymi dniami, czy dokuczają im jeszcze inne dolegliwości. Dziś wielkiego wyboru nie mam, mogę tylko zgodzić się na to, co zaproponuje lekarz, który zaproponuje to, na co uprzednio zgodził się urzędnik. A urzędnik zgodzi się na jakiś lek, bo... tego to akurat nie wiem, ale mogę się domyślać, że podobnie jak w knajpie - 10% napiwku to norma.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
eN_ pisze:Tak czy inaczej z góry ograniczeni jesteśmy dostępem do określonych leków, bo te wybierają za nas, dla nas, urzędnicy.
Przecież w Polsce masz dostępne wszystkie ogólnie na świecie stosowane leki w schizofrenii. Kiedy pojawia się nowy lek, prawie natychmiast jest refundowany w Polsce. Akurat choroby psychiczne mają dobrze pod tym względem w Polsce. Gorzej jest z chorymi na czerniaka i SM, którzy są obejmowani trzyletnimi (i krótszymi) terapiami,a po nich pozostawieni sami sobie (koszty leczenia przekraczają możliwości zwykłego podatnika).eN_ pisze:Dziś wielkiego wyboru nie mam, mogę tylko zgodzić się na to, co zaproponuje lekarz, który zaproponuje to, na co uprzednio zgodził się urzędnik.
Nie wiem, jakich polityków masz na myśli? Millera? Oleksego? Nie przepadam za nimi, ale polityków wywodzących się z byłej PZPR jest tak wielu, bo kiedyś każdy musiał przejść taką "drogę rozwoju zawodowego". Nie wszyscy chcieli ryzykować utratą rodziny i życia. Niektórzy chcieli żyć "normalnie". Nie mam o to do tych polityków żalu. Moja mama też należała do partii i była na kierowniczym stanowisku. Dzięki temu przetrwaliśmy, mimo alkoholizmu ojca.eN_ pisze:Po tylu latach kłamstw, po tylu latach bujania w obłokach, po tylu zmarnowanych szansach - naród wciąż ich popiera.
Pozdrawiam.m.
Chodzi mi o masę niepotrzebnych pośredników, stojących pomiędzy producentem leku a pacjentem. Gdyby pomiędzy mną a piekarnią istniało tylu decydentów, to nie wiem czy kiedykolwiek trafiłbym na smakujące mi pieczywo. Chciałbym, żeby producent leku konkurował z innymi producentami leków o pacjentów. Powtarzam - gdyby pacjenci byli bliżej producenta, tak jak to jest z preparatami niewymagającymi recepty - wówczas firmy farmaceutyczne musiałyby dołożyć większych starań, by leki, które produkują, nie powodowały tylu przykrych efektów ubocznych, na które sami tak często się skarżymy.moi pisze:Przecież w Polsce masz dostępne wszystkie ogólnie na świecie stosowane leki w schizofrenii. Kiedy pojawia się nowy lek, prawie natychmiast jest refundowany w Polsce.
Wszystkich, którzy do tej pory byli u władzy. Ja też nie mam żalu o to, że zamordyści za mordę brali - taka praca, oni tylko wykonywali rozkazy i chcieli mieć za co wyżywić rodzinę. Jednak od pewnego czasu mamy wolne wybory i powinniśmy wybierać partie, które stworzą wszystkim ludziom dogodne warunki do zadbania o swoje sprawy.moi pisze:Nie wiem, jakich polityków masz na myśli? Millera? Oleksego? Nie przepadam za nimi, ale polityków wywodzących się z byłej PZPR jest tak wielu, bo kiedyś każdy musiał przejść taką "drogę rozwoju zawodowego". Nie wszyscy chcieli ryzykować utratą rodziny i życia. Niektórzy chcieli żyć "normalnie". Nie mam o to do tych polityków żalu. Moja mama też należała do partii i była na kierowniczym stanowisku. Dzięki temu przetrwaliśmy, mimo alkoholizmu ojca.
Nie mam nic przeciwko pomocy innym ludziom, o ile odbywa się ona na zasadzie dobrowolności. Czy nie byłoby uczciwiej, gdybyś założyła fundację, wraz z innymi, podobnie Tobie myślącymi, i w ten sposób, pobierając dobrowolne składki, finansowała studia młodym, zdolnym?moi pisze:ja mam lekko lewicowe poglądy
Takich prywatnych fundacji mogłoby powstawać setki, i każda opierałaby się na zasadzie dobrowolnej wpłaty środków, a nie przymusu podatkowego. Jestem przekonany, że taka forma pomocy byłaby znacznie bardziej skuteczna, i pieniądze trafiałyby do tych, którym rzeczywiście na studiach i studiowaniu zależy. Nie mówiąc już o tym, że oszczędziłabyś masę pieniędzy, które obecnie marnotrawione są na urzędników, którzy zajmują się pobieraniem i rozdzielaniem tychże środków. W fundacji kontakt ze studentem byłby bezpośredni, więc i pomoc nie polegałaby na obecnym rozdawnictwie, bez względu na to, czy danego studenta stać na samodzielne sfinansowanie studiów, czy nie.
- marek-sportowiec
- nadużywający
- Kontakt:
Może najpierw zacząć od likwidacji bezrobocia?
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Kto i w jaki sposób miałby tego dokonać?
- moi
- moderator
- Kontakt:
Uczestniczę już w pracach jednej fundacji, pomagającej więźniom. Bardzo trudno jest funkcjonować w gąszczu sprzecznych przepisów. Założenie fundacji nic więc nie da, dopóki nie zostaną zmienione przepisy, regulujące jej pracę.eN_ pisze:Czy nie byłoby uczciwiej, gdybyś założyła fundację, wraz z innymi, podobnie Tobie myślącymi, i w ten sposób, pobierając dobrowolne składki, finansowała studia młodym, zdolnym?
Ale mnie nie interesuje ilość pośredników, a jakość i cena leku, który otrzymuję na końcu. A te są w porządku. Nie widzę więc tu problemu.eN_ pisze:Chodzi mi o masę niepotrzebnych pośredników, stojących pomiędzy producentem leku a pacjentem.
Uważam, że tak właśnie się dzieje. Masz wiele preparatów do wyboru i myślę, że jest spora szansa tak dobrać lek, by miał jak najlepsze działanie, a jak najmniej skutków ubocznych. Mnie się to udało.eN_ pisze:Chciałbym, żeby producent leku konkurował z innymi producentami leków o pacjentów.
Myślę, że ten proces właśnie się odbywa. Przewodzą sprawdzeni, dobrzy politycy, którzy podejmują mądre decyzje. Nie narzekam na obecny skład rządu.eN_ pisze:Jednak od pewnego czasu mamy wolne wybory i powinniśmy wybierać partie, które stworzą wszystkim ludziom dogodne warunki do zadbania o swoje sprawy.
Pozdrawiam.m.
Ty nie widzisz problemu z lekami a ja go widzę - kwestia przypadku i szczęścia do danego leku. Moim zdaniem wybór jest mocno ograniczony faktem, że konkurencja jest iluzoryczna. Ceny też nie zawsze są, nazwijmy to, uczciwe, jak sam podawałem jakiś czas temu przykład - cena leku po zaprzestaniu jego refundowania uległa obniżeniu. Można? Można. Ale refundowanie częstokroć bardziej się opłaca, skoro można uzyskać za ten sam lek cenę wyższą od rynkowej.
Z jednej strony jesteś zadowolona z obecnych rządów (zupełnie nie wiem dlaczego, jest to dla mnie niepojęte, ale to Twoja opinia) a z drugiej zmagasz się z gąszczem sprzecznych przepisów. Stawiam złoto przeciwko kamieniom, że żaden z posłów nawet przez chwilę się nie zainteresował wprowadzeniem przepisów prostych i przejrzystych. Czyli nie dość, że pod przymusem pobierane są składki, które są masowo marnotrawione, to jeszcze utrudnia się dobrowolną działalność obywateli, którzy chcą w jakiś sposób, z własnych środków, pomagać innym ludziom.
Cóż, rząd nie znosi konkurencji.
Z jednej strony jesteś zadowolona z obecnych rządów (zupełnie nie wiem dlaczego, jest to dla mnie niepojęte, ale to Twoja opinia) a z drugiej zmagasz się z gąszczem sprzecznych przepisów. Stawiam złoto przeciwko kamieniom, że żaden z posłów nawet przez chwilę się nie zainteresował wprowadzeniem przepisów prostych i przejrzystych. Czyli nie dość, że pod przymusem pobierane są składki, które są masowo marnotrawione, to jeszcze utrudnia się dobrowolną działalność obywateli, którzy chcą w jakiś sposób, z własnych środków, pomagać innym ludziom.
Cóż, rząd nie znosi konkurencji.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Pamiętaj, że przepisy prawne to pozostałość także i po poprzednich ekipach rządzących.eN_ pisze:Z jednej strony jesteś zadowolona z obecnych rządów (zupełnie nie wiem dlaczego, jest to dla mnie niepojęte, ale to Twoja opinia) a z drugiej zmagasz się z gąszczem sprzecznych przepisów.
A co do tego leku, którego przykład podawałeś- mógłbyś jeszcze raz podać jego nazwę?eN_ pisze:Ceny też nie zawsze są, nazwijmy to, uczciwe, jak sam podawałem jakiś czas temu przykład - cena leku po zaprzestaniu jego refundowania uległa obniżeniu.
Pozdrawiam.m.
Nie pamiętam, czy to ten, który kiedyś podawałem, ale również potaniał, gdy przestał być refundowany: http://wyborcza.pl/1,76842,6520158,Iwab ... otnie.html
- moi
- moderator
- Kontakt:
To jest wyjątek. Mogło dojść do jakichś niedopatrzeń, to się zdarza. Wyjątek, który -moim zdaniem- nie potwierdza reguły.
eN. za leki które przyjmujesz na swoją chorobę płacisz od kilku od kilkunastu złotych. To nie jest zła cena. Chciałbyś płacić mniej? Uważam, że jesteś w bardzo dobrej, uprzywilejowanej sytuacji.
Przyznaję, problemem są inne schorzenia - np. chorzy na SM pozostawieni sami sobie. Ale to wymaga gruntownej reformy całej służby zdrowia, nie zaś tylko rynku leków refundowanych.
Pozdrawiam.m.
eN. za leki które przyjmujesz na swoją chorobę płacisz od kilku od kilkunastu złotych. To nie jest zła cena. Chciałbyś płacić mniej? Uważam, że jesteś w bardzo dobrej, uprzywilejowanej sytuacji.
Przyznaję, problemem są inne schorzenia - np. chorzy na SM pozostawieni sami sobie. Ale to wymaga gruntownej reformy całej służby zdrowia, nie zaś tylko rynku leków refundowanych.
Pozdrawiam.m.
Skąd wiesz, że wyjątek, skoro masa leków jest refundowana, i nie wiadomo jaka byłaby ich cena rynkowa, bo zwyczajnie nigdy po takiej cenie nie były sprzedawane?
Poza tym widzisz tylko jedną stronę medalu - niskie ceny leków, zakładam, że po uwolnieniu cen byłyby wyższe, chociaż w to, prawdę powiedziawszy, nie wierzę; dostęp do lekarzy różnych specjalności, o ile wytrzymam oczekiwanie w kolejce i nie skończyły się limity na zabiegi, o ile w ogóle lekarz uzna, że warto wydać skierowanie, bo przecież on też musi dokonywać jakiejś selekcji, wiedząc, iż jest ograniczony limitami, i nie może wydawać skierowań wszystkim potrzebującym, a nawet jeśli wyda, i nie będzie miał z tego powodu problemów, to wraca problem kolejek. Nie widzisz ile to wszystko kosztuje, ja potwornie marnotrawione są środki, a każdy pacjent traktowany jest przedmiotowo, bo ani zarobek lekarzy, ani zarobek pielęgniarek nie zależy bezpośrednio od pacjenta.
Poza tym widzisz tylko jedną stronę medalu - niskie ceny leków, zakładam, że po uwolnieniu cen byłyby wyższe, chociaż w to, prawdę powiedziawszy, nie wierzę; dostęp do lekarzy różnych specjalności, o ile wytrzymam oczekiwanie w kolejce i nie skończyły się limity na zabiegi, o ile w ogóle lekarz uzna, że warto wydać skierowanie, bo przecież on też musi dokonywać jakiejś selekcji, wiedząc, iż jest ograniczony limitami, i nie może wydawać skierowań wszystkim potrzebującym, a nawet jeśli wyda, i nie będzie miał z tego powodu problemów, to wraca problem kolejek. Nie widzisz ile to wszystko kosztuje, ja potwornie marnotrawione są środki, a każdy pacjent traktowany jest przedmiotowo, bo ani zarobek lekarzy, ani zarobek pielęgniarek nie zależy bezpośrednio od pacjenta.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Wiesz co, ja nigdy nie miałam problemu z dostaniem skierowania od swojego lekarza rodzinnego. Nigdy. Nie słyszałam, żeby lekarza rodzimego ograniczały jakieś limity na skierowania do specjalistów.
Co do kolejek, masz rację, ale to wymaga gruntownej przebudowy obecnej służby zdrowia.
Pozdrawiam.m.
Co do kolejek, masz rację, ale to wymaga gruntownej przebudowy obecnej służby zdrowia.
Pozdrawiam.m.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
mariii pisze:W moim rejonie jest pełno Ukraińców, połowa z nich handluje po bazarach, pracuje nielegalnie na budowie, czy przy pomocach domowych.
Wszystkie te prace są na lewo, a Ci z nich którzy mają załatwioną kartę pobytu, pobierają zasiłki z naszego budżetu... Byłam ostatnio świadkiem rozmowy, młoda dziewoćka chwaliła się, że co miesiąc wysyła do domu 2000 zł, które odkłada. To jakie ona ma zyski!?
To dosyć wybiórcze myślenie bo to samo możnaby powiedzieć o niektórych Polakach za granicą.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Oskarżasz inne nacje o to,że Polacy muszą wyjeżdząc za granicę w poszukiwaniu pracy?Zajmij się politykami,idź na wybory.To dzięki nim mamy to co mamy.Pracownicy innych nacji to sprawa marginalna.Anglicy też mają do rządu i Polaków pretensje a najczęściej nasi rodacy wykonują praca,których nie podjąłby się Anglik.mariii pisze:Ksenofobia to lęk przed obcymi, który akurat powinnaś rozumieć.
Mamy inne poglądy polityczne, ale przecież nie będziemy wchodziły, z tego powodu do kisielu.![]()
Piszecie o Żydach, Rumunach, Murzynach i innych mniejszościach, które powodują, że nasi rodacy wyjeżdżają szukać lepszego. Niedługo będzie ich u nas więcej, niż rodowitych krajanów.
Bronienie terytorium przed najazdem i zaborem obcych to fobia!? Nie wydaje mi się...
the formless."
the formless."
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
No właśnie, a gdyby ich nie było pracę mieliby Polacy...mariii pisze:Panna M pisze:Pracują w polu u rolników za psie pieniądze,
za które Polakom się nie chce nawet ręki podnieść...
Pracodawca musiałby podnieść wynagrodzenie i wszyscy byliby szczęśliwsi.
Oskarżaj rząd i pracodawców a nie Ukrainców.
the formless."
the formless."
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
moi pisze:Nie uważam, żebyśmy byli biednym, durnym i dzikim krajem. Daleko nam do krajów Trzeciego Świata. Myślę, ze Ty sam korzystasz z dobrodziejstw tego systemu, jeśli chodzi o leczenie. Chyba, że leczysz się całkowicie prywatnie?
Pozdrawiam.m.
Moi nie porównuj Polski do krajów Trzeciego Świata bo mamy o wiele większy potencjał.Nasz kraj liczy prawie 40 mln mieszkańców.Mamy zupełnie inną gosporarkę i sytuację geopolityczną.Żyjemy w Europie i powinniśmy porównywać się do krajów europejskich.Uważam,że polski przymusowy podatek emeryralny jest największym przekrętem jaki można sobie wyobrazić nie mówiąc już o normalnych podatkach.Średnia długość życia mężczyzny w Polsce to ok.70 lat.Wiek emerytalny w tej chwili wynosi 65 lat,chcą go wydłużyć do 67.Czyli taki przeciętny mężczyzna emeryturę na którą pracował całe życie będzie pobierał przez 3 lata.Teraz zacytuje z arytułu "Gdyby podatnik inwestował samodzielnie w przeciętny prywatny fundusz inwestycyjny tyle, ile zabiera nam ZUS, to - przy założeniu średniej rocznej stopy zwrotu na poziomie 6,6 proc. - przez 47 lat uzbierałby ponad 3 mln złotych.Emerytów stać byłoby więc nie tylko na dostatnią emeryturę, ale także na korzystanie usług medycznych w dowolnym zakątku świata".Niby takie oczywiste ale mało kto zdaje sobie z tego sprawę.To nie wymaga komentarza.Żyjemy w kraju zwykłych grabieżców.Z artykułu z,którego zacytowałem to zdanie wynika,że na państwo płacimy 2,5 -krotnie więcej niż Amerykanie.
http://emerytury.wp.pl/kat,2752,title,N ... &_ticrsn=5
the formless."
the formless."
Ukraińcy to dla mnie żywy przykład, bo widuję ich codziennie.Irish pisze:Oskarżaj rząd i pracodawców a nie Ukrainców.
Jestem, tym samym, w stanie poprzeć moje tezy.
Wydaje mi się, że każdy, kto wejdzie do rządu zostaje wyprany i jego poglądy różnią się od tych z kampanii. Czy któryś z polityków, mających rewelacyjny program wyborczy zrobił coś na + dla Polski. Tam zaczyna się walka o przetrwanie, ale nie o tym miało być...
Weszliśmy do Unii i otworzyliśmy granice. To działa w obie strony, my uciekamy i oni też.
Uciekamy od korzeni, rodzimy dzieci i nadajemy im obce obywatelstwa.
A małżeństwa za pieniądze!? Ludzie są w stanie zrobić dużo dla pozornego lepszego...
Niektórym się udaje.
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Mariii ale nie masz co obwiniac ukraincow - oni tez szukaja lepszego zycia, dlaczego tylko my mamy tak robic? Im tez sie cos od zycia nalezy 

Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia