Risset a Rispolept

risperidon

Moderator: moderatorzy

pvv
zarejestrowany użytkownik

Risset a Rispolept

Post autor: pvv »

Przez około 3 lata lekarz przypisywał mi Rispolept - lek jest skuteczny na urojenia jednak efekty uboczne są dość dokuczliwe. Mogę je opisać jako ..splątanie - musiałem się mocno rano zastanawiać czy brałem już lek czy nie, czy myłem zęby czy nie, a z kim to ja rozmawiałem przed chwilą przez telefon itp. szczególnie silnie te objawy występowały przy zmianie dawki.
Po zmianie leku na Risset w dużym stopniu te niepożądane objawy ustąpiły. Co mnie bardzo zdziwiło - teoretycznie leki te zawierają ten sam związek risperidon, a jednak Risset okazał się dla mnie lepszy.
Aby mieć pewność że poprawa jest związana z Rissetem .. ponownie zacząłem przyjmować Rispolept w tej samej dawce 2 mg - znów poczułem się gorzej.
Dla mnie różnica między nimi jest wyraźna.
Czy macie podobne doświadczenia z risperidonem albo z innymi lekami?
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Re: Risset a Rispolept

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony pt lut 07, 2014 11:41 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Post autor: Emocja »

jA kiedys bralam respolept,czulam sie po nim dobrze,jednak musialam odstawic ten lek z powodu efektow ubocznych,u mnie to byl mlekotok
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
madziks
zarejestrowany użytkownik

Post autor: madziks »

Rispolept był pierwszym neuroleptykiem jaki dostawałam. Zaczęli mi go podawać w szpitalu, w formie kropel. Czułam się po tym okropnie. Wchodziłam do pokoju i nie wiedziałam po co to zrobiłam, zapominałam o wielu rzeczach, a o czytaniu ze zrozumieniem mogłam co najwyżej pomarzyć (Był to duży problem, bo kończyłam wtedy pierwszą klasę liceum, musiałam nadrobić zaległości, które porobiły mi się przez pobyt w psychiatryku, żeby zdać do drugiej klasy. Do dziś nie wiem, jak udało mi się to zrobić.).
W domu miałam przyjmować Risset w tabletkach. Szczerze mówiąc nie zauważyłam żadnej różnicy. Obydwa leki były okropne. Udało mi się namówić lekarza, żeby przepisał mi coś innego i zaczęłam się czuć trochę lepiej, chociaż to i tak nie było do końca to.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Post autor: Agata M »

x
Ostatnio zmieniony czw sie 13, 2015 6:27 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 2 razy.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Post autor: Agata M »

.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 2:47 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „rispolept”