abilify a bóle serca

aripiprazol

Moderator: moderatorzy

ckod2007
zaufany użytkownik

abilify a bóle serca

Post autor: ckod2007 »

No jak w temacie,odczuwam bóle serca.Mam dwie teorie-jedna to fakt że przesadzam z papierosami(oj na prawdę jest ciężko je rzucić w tej chorobie ,a według badań duży ,duży procent ludzi chorujących na naszą chorobę ma problem z nikotyną ,btw wyczytałem gdzieś że pomaga nam skoncentrować myśli wzmagając działanie neuroprzekazników)No w każdym razie temat papierosów to odrębna sprawa na długi wątek,który pewnie był tu już poruszany wiele razy.Zacząłem się jednak zastanawiać czy te "bóle"dziwne "odpływanie" ,"kucia" nie mają związku z braniem abilify.Obecnie jestem na dawce 15 mg...Martwi mnie mocno ten temat,bo jeśli to wina papierosów ,to nie umiem sobie z tym zupełnie poradzić(dochodzi do dwóch paczek dziennie-wstyd się przyznać a jestem jeszcze w miarę młody).Znacie osoby z naszą chorobą które pozbyły się nałogu?Są podjęte jakieś konkretne działania mające na celu redukcję nikotynizmu wśród schizofreników?
A więc kończąc,dwa pytania-Bóle serca mogą być efektem ubocznym abilify,czy raczej zaczyna mi się jakaś ostra jazda w organizmie przez papierosy(do tego piję dużo kawy co już daje mieszkankę wybuchową)....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
małomówiąca
zaufany użytkownik

Re: abilify a bóle serca

Post autor: małomówiąca »

Można rzucić papierosy mimo choroby psychicznej. Na forum są takie osoby, z tego co wiem, to całkiem sporo. Mój chłopak również rzucił po 13 latach palenia po 2 paczki dziennie. Więc jeśli się naprawdę chce, to można.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Tak, to możliwe. Miewam bóle serca po kwetiapinie, więc niewykluczone, że po innych lekach też się zdarzają.
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

Ja nie pale juz 3 lata - rzucalem na samej pernazynie. Obecnie biore pernazyne i abilifaj i sa niestety z nim klopoty. U mnie glownie duszności, robilo mi sie slabo i pustka atakuje ciagle.
Myślalem ze abilifaj jest raczej lajtowy a mam z nim cigle problemy, zastanawiam sie nad zmniejszeniem dawki o polowe.
Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

To raczej nie papierosy, ja ok 4 miesięcy brałem także Abilify rano i wieczorem Zolafren i również pojawiły się kłucia w okolicy serca, obecnie Sulpiryd i Zolafren i problem znikł. :wink:
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
ckod2007
zaufany użytkownik

Post autor: ckod2007 »

eh na prawdę czuję się nieciekawie..zaczęły mi się schizy że dostanę zawału przy większym wysiłku...serce mi dziwnie pulsuje,kłuje....czuje się w ciągłym napięciu...abilify ma aktywizowac-owszem aktywizuje ale do tego stopnia że robię sobie niesamowite ciśnienia -robię mnóstwo rzeczy i nie potrafie wyluzować,o ile kiedyś na prawdę byłem wyluzowanym człowiekiem ...teraz mam ciśnienie i nie mogę usiedzieć bez robienia niczego-przeglądanie setki ofert pracy....picie dużo kawy,po prostu umysł oraz ciało w ogóle nie odpoczywają....ciągłe mielenie....jestem do tego otyły-przytyłem 15 kilo na solianie...więc ta otyłość plus ciągły stres oraz ciśnienia ...dla mnie to (może to zabrzmi jak ust hipohondryka)droga do jakiś stanów przed zawałowych...
no i nie przesadzam ...czuje się kijowo...
is
zaufany użytkownik

Post autor: is »

Proponuję zrobić badanie ekg. Powinno rozjaśnić sytuację.
U mnie Abilify spowodowało wydłużenie odcinka QT, co wykazało właśnie badanie ekg. Lek ten w moim przypadku miał więc wpływ na jakość pracy serca. Po radykalnym obniżeniu dawki leku problem zniknął.
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
ODPOWIEDZ

Wróć do „abilify”