Czytam właśnie
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Czytam właśnie
Kończę Lenina Antoniego Ossendowskiego. Tutaj urywek: http://www.polskawalczaca.com/viewtopic.php?f=27&t=997 Książka ta była bestsellerem w 30-tych latach. Później w komunistycznej Polsce oczywiście na cenzurze, obecnie pojawiło się jedno wydanie i już znikło. Warto ją przeczytać, warto rozumieć rewolucję rosyjską.
Re: Czytam właśnie
Ja preferuję książki o tematyce psychologiczno - poradnikowej. Aktualnie czytam "Związki i rozwiązki miłosne, dialogi" - Katarzyna Grochola, Andrzej Wiśniewski. Interesująca rozmowa pisarki i psychoterapeuty.
David D. Burns
"Radość życia, czyli jak zwyciężyć depresję"
"Radość życia, czyli jak zwyciężyć depresję"
Pierwszy dzień Marc Levy
a w przerwach katuję Melancholię Kępińskiego
a w przerwach katuję Melancholię Kępińskiego
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Sandor Marai "Dziennik"
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
A ja, wraz z latoroślą, rozczytujemy się w uroczej serii przygodowo-fantastycznej dla młodzieży pt. "Felix, Net i Nika". Świeży pomysł, ciekawe pomysły, barwne postacie... jednym słowem - książki dla każdego bez względu na wiek. Można przy nich naprawdę odpocząć psychicznie. Autor: Rafał Kosik. Polecam
A w dalszych planach mam "Liczby Charona" - nowy kryminał Marka Krajewskiego
Pozdrawiam.m.
A w dalszych planach mam "Liczby Charona" - nowy kryminał Marka Krajewskiego
Pozdrawiam.m.
Lada chwila zacznę czytać "Jak radzić sobie lepiej z ludźmi" Petera Honey. Jestem dosyć ciekawy tej książki.
Christopher Isherwood "Samotny mężczyzna". Pożyczono mi do przeczytania, więc czytam
- JestemZerem
- bywalec
"Sztuka podstępu" Kevin Mitnick, czyli coś o socjotechnice. A Dla osób o żelaznej psychice (podkreślam) polecam "Necronomicon" Lovercrafta. Jednak UWAGA : potrafi ona naprawdę namieszać w głowie i zmienić praktycznie cale zycie (nie, to nie jest przesada). Przez nia nie spałem wiele nocy, jednak daje do myslenia, nie potrafie okreslic czy pozytywnie, czy negatywnie.
To co teraz jest normalne, dziś byłoby nie do zaakceptowania gdyby od początku człowiek myślał inaczej, bo to on narzuca myślenie przyszłym pokoleniom
Denerwują mnie ludzie którzy mnie nie rozumieją, dlatego będąc sam nie ma kto mnie nie rozumieć
Denerwują mnie ludzie którzy mnie nie rozumieją, dlatego będąc sam nie ma kto mnie nie rozumieć
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Ossendowski zainspirował mnie do dalszych studiów nad revolucją rosyjską. Czytam teraz "Rosję Bolszewików" Richarda Pipesa. Sam Pipes pochodzi z Polski, był swojego czasu doradcą u Reagana. To znany specjalista od Rosji, jakich jest w USA mało. Za czasów Jelcyna, kiedy jego xsiążka była już właściwie ukończona otwarty został dostęp do olbrzymich i bardzo ważnych archiwów rosyjskich i oczywiście Pipes z tego dostępu skorzystał.
Książka jest gruba, ale czyta się ją z zaciekawieniem, bo zawarte w niej jest mnóstwo materiału, dat, faktów, które pozwalają na plastyczne wyobrażenie sobie tego, co tam się właściwie w Rosji działo, a rzeczywistość nieraz przerasta najśmielsze fantazje. Niestety nasze wyobrażenie o Rewolucji pokutuje ciągle jeszcze z powodu zakłamanej historiozofii komunistycznej. Podam jeden przykład. Zwykle podaje się, że bolszewicy byli ze względu na kontrrewolucje, na interwencję obcą, na białych etc. zmuszeni do prowadzenia wojny domowej. Rzeczywistość była, jak wyjaśnia Pipes, całkowicie odwrotna. Bolszewicy mieli wojnę domową, czyli wojnę ze społeczeństwem w swoim programie i głównie po to doszli do władzy, żeby ją rozpocząć i przeciwko własnemu narodowi prowadzić ! Słusznie zakładali bowiem, że prawie wszyscy będą przeciwni ich pomysłom na nowe społeczeństwo.
Książka jest gruba, ale czyta się ją z zaciekawieniem, bo zawarte w niej jest mnóstwo materiału, dat, faktów, które pozwalają na plastyczne wyobrażenie sobie tego, co tam się właściwie w Rosji działo, a rzeczywistość nieraz przerasta najśmielsze fantazje. Niestety nasze wyobrażenie o Rewolucji pokutuje ciągle jeszcze z powodu zakłamanej historiozofii komunistycznej. Podam jeden przykład. Zwykle podaje się, że bolszewicy byli ze względu na kontrrewolucje, na interwencję obcą, na białych etc. zmuszeni do prowadzenia wojny domowej. Rzeczywistość była, jak wyjaśnia Pipes, całkowicie odwrotna. Bolszewicy mieli wojnę domową, czyli wojnę ze społeczeństwem w swoim programie i głównie po to doszli do władzy, żeby ją rozpocząć i przeciwko własnemu narodowi prowadzić ! Słusznie zakładali bowiem, że prawie wszyscy będą przeciwni ich pomysłom na nowe społeczeństwo.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Kupiłem także niedawno "Męską seksualność" Michaela Badera. Książka dość droga, jak na 180 stron, bo 33 zł, wydana 2009/2010 w bydgoskiej Oficynie Wydawniczej Brandta. Autor z San Francisco jest znanym psychoterapeutą i pisze z pozycji praktyka. Podaje już na pierwszych stronach nową hipotezę na temat tego skąd pochodzą i jaki sens mają fantazje erotyczne.
Myślę, że to niezmiernie istotne zrozumieć siebie (lub partnera), poznać swoje potrzeby i tak bardzo pokrętne sposoby ich realizowania. Tu na tym forum kłocimy się o abstrakcje dotyczące homoseksualizmu i inne, podczas gdy prawdziwa wiedza leży tuż tuż, za zasłoną naszej własnej podświadomości. Ona to steruje naszymi predyspozycjami, lecz także tu znajdują częstokroć swoją przyczynę nasze własne poglądy i zapatrywania. Okazują się one być jedynie widocznymi wierzchołkam góry lodowej podświadomości. Freud podobno zdezaktualizowany i poprawiony wraca na przysługujące mu miejsce.
Seredecznie polacam tę książkę każdemu.
Myślę, że to niezmiernie istotne zrozumieć siebie (lub partnera), poznać swoje potrzeby i tak bardzo pokrętne sposoby ich realizowania. Tu na tym forum kłocimy się o abstrakcje dotyczące homoseksualizmu i inne, podczas gdy prawdziwa wiedza leży tuż tuż, za zasłoną naszej własnej podświadomości. Ona to steruje naszymi predyspozycjami, lecz także tu znajdują częstokroć swoją przyczynę nasze własne poglądy i zapatrywania. Okazują się one być jedynie widocznymi wierzchołkam góry lodowej podświadomości. Freud podobno zdezaktualizowany i poprawiony wraca na przysługujące mu miejsce.
Seredecznie polacam tę książkę każdemu.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Po raz kolejny : " Król Szczurów" i międzyczasie " Lot nad kukułczym gniazdem "
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
Kończę czytać "Eichmanna w Jerozolimie" Hannah Arendt.Książka o procesie Eichmanna po tym jak go złapali w latach sześćdziesiątych w Jerozolimie.Gorzka prawda o holokauście
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Eichmann, gdy go dopadli wiedział już, że przyjdzie mu zapłacić życiem i nie stawiał oporu. W samolocie dali mu jakiegoś "głupiego jasia" i tak przeszedł przez kontrolę. A co z innymi ? - To też ciekawe historie. Innych, których odszukali w Ameryce Południowej i zbyt ryzykowne było ich szmuglowanie po prostu mordowali. Państwo Izrael do dziś stawia swoje veto odmawiając podpisania układu o Międzynarodowym Trybunale Karnym, który rozwiązałby podobne sprawy w sposób bardziej legalny.
Miłej lektury.
A ja po raz drugi polecam każdemu "Męską seksualność" Michaela Badera, o której napisałem dwa posty wyżej. Ta książka jest rewelacyjna, odkrywa istotne tajemnice o tym dlaczego jesteśmy, jacy jesteśmy. Według mnie koniecznie przeczytać.
Miłej lektury.
A ja po raz drugi polecam każdemu "Męską seksualność" Michaela Badera, o której napisałem dwa posty wyżej. Ta książka jest rewelacyjna, odkrywa istotne tajemnice o tym dlaczego jesteśmy, jacy jesteśmy. Według mnie koniecznie przeczytać.
polecam ksiazke .MOje zycie musialo poczekac.http://godi.pl/ksiazka/moje-zycie-musia ... kac/51871/
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Zycie nie czeka na nikogo.
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Czytałąm książkę o Eichmanie i oglądałam film o nim. Ciekawa.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia
Dodatek do Sensu - Wieczór Susan Minot.
Marcelinko tez oglądałam film.marcelinka pisze:Czytałąm książkę o Eichmanie i oglądałam film o nim. Ciekawa.
zbyszek pisze:Eichmann, gdy go dopadli wiedział już, że przyjdzie mu zapłacić życiem i nie stawiał oporu. W samolocie dali mu jakiegoś "głupiego jasia" i tak przeszedł przez kontrolę. A co z innymi ? - To też ciekawe historie. Innych, których odszukali w Ameryce Południowej i zbyt ryzykowne było ich szmuglowanie po prostu mordowali. Państwo Izrael do dziś stawia swoje veto odmawiając podpisania układu o Międzynarodowym Trybunale Karnym, który rozwiązałby podobne sprawy w sposób bardziej legalny.
Miłej lektury.
Mnie w tej książce Zbyszku uderza to ze Eichmann który był współodpowiedzialny za wysłanie 6 milionów żydów do komór wcale nie był wyrachowanym barbarzyńcą czy psychopatą pozbawionym sumienia tylko zwykłym głupim urzędnikiem,wykonującym bezmyślnie rozkazy aby przypodobać się swoim zwierzchnikom i nie ogarniając swoim rozumem tego co czyni
Poza tym niestety są tam opisane niechlubne fakty o współudziale żydów w holokauście o czym normalnie się nie mówi
W ogóle ciekawa książka.
A co do tej Męskiej seksualności to przeczytam na pewno
Pozdrawiam Serdecznie.
Próbowałam zdobyć tę książkę, ale się nie udało...Emocja pisze:polecam ksiazke .MOje zycie musialo poczekac.http://godi.pl/ksiazka/moje-zycie-musia ... kac/51871/
Może u siebie znajdę.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Szukałaś na allegro.pl ?