czesc. Mam 19 lat i nie wiem co mi jest.Mam lęk przed kontaktami z ludżmi, wydaje mi sie ze sie na mnie patrzą.(podobne objawy są też w fobii społecznej)Gdy jestem wśród ludzi zaczynam się pocić i wydaje mi się że śmierdze i inni to czują(stąd to że kiedyś mnie ośmieszono gdyż na serio śmierdziałem po imprezie)Czasami czuje jakąś drwine ze mnie u ludzi. Raz po paleniu marihuany słyszałem myśl kumpla. Ale to chyba działanie gandzi. Gdy widze jakis ludzi czasami czuje że mówią cosik o mnie.Proszę o radę.Czy to juz schizofrenia.????/
pozdrawiam Krzysiek
Czy mam schiza?
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
krzysiek, nikt rozsądny nie postawi ci diagnozy przez forum internetowe, choć moje wrażenie jest, że nie jesteś chory na schizofrenię z następujących powodów: 1. to co opisujesz to typowe konflikty pojawiające się w twoim wieku 2. w diagnozie schizofrenii ważny jeste element, czy sobie z tym jakoś radzisz, czy nie. jeśli własnym wysiłkiem potrafisz sobie dać rady ze schizofrenicznymi odczuciami to znaczy, że schizofrenii nie masz ! takie podejście jest najlepsze. ażeby wspomóc własny wysiłek poleciłbym ci jednak kontakt z jakimś doświadczonym specjalistą. najlepszy byłby psychoterapeuta z doświadczeniem lekarskim. tutaj jest cały kłopot: jak znaleźć, koszty, systematyka kilkunastu wizyt, itp.
jeśli nikogo takiego nie znajdziesz będziesz musiał sam stwierdzić, czy cierpisz. jeśli tak wtedy radzę wizytę u psychiatry.
jeśli jednak zależy ci na możliwie szybkij zapaści na schizofrenię wtedy trawka jest dobrym pomysłem
jeśli nikogo takiego nie znajdziesz będziesz musiał sam stwierdzić, czy cierpisz. jeśli tak wtedy radzę wizytę u psychiatry.
jeśli jednak zależy ci na możliwie szybkij zapaści na schizofrenię wtedy trawka jest dobrym pomysłem