Czy mam schiza?

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

Krzysiekfez

Czy mam schiza?

Post autor: Krzysiekfez »

czesc. Mam 19 lat i nie wiem co mi jest.Mam lęk przed kontaktami z ludżmi, wydaje mi sie ze sie na mnie patrzą.(podobne objawy są też w fobii społecznej)Gdy jestem wśród ludzi zaczynam się pocić i wydaje mi się że śmierdze i inni to czują(stąd to że kiedyś mnie ośmieszono gdyż na serio śmierdziałem po imprezie)Czasami czuje jakąś drwine ze mnie u ludzi. Raz po paleniu marihuany słyszałem myśl kumpla. Ale to chyba działanie gandzi. Gdy widze jakis ludzi czasami czuje że mówią cosik o mnie.Proszę o radę.Czy to juz schizofrenia.????/
pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

krzysiek, nikt rozsądny nie postawi ci diagnozy przez forum internetowe, choć moje wrażenie jest, że nie jesteś chory na schizofrenię z następujących powodów: 1. to co opisujesz to typowe konflikty pojawiające się w twoim wieku 2. w diagnozie schizofrenii ważny jeste element, czy sobie z tym jakoś radzisz, czy nie. jeśli własnym wysiłkiem potrafisz sobie dać rady ze schizofrenicznymi odczuciami to znaczy, że schizofrenii nie masz ! takie podejście jest najlepsze. ażeby wspomóc własny wysiłek poleciłbym ci jednak kontakt z jakimś doświadczonym specjalistą. najlepszy byłby psychoterapeuta z doświadczeniem lekarskim. tutaj jest cały kłopot: jak znaleźć, koszty, systematyka kilkunastu wizyt, itp.

jeśli nikogo takiego nie znajdziesz będziesz musiał sam stwierdzić, czy cierpisz. jeśli tak wtedy radzę wizytę u psychiatry.

jeśli jednak zależy ci na możliwie szybkij zapaści na schizofrenię wtedy trawka jest dobrym pomysłem
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”