Uzależnienie od Internetu!

Tu zajmujemy się środkami odurzającymi tylko o ile jest to związane ze schizofrenią.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Uzależnienie od Internetu!

Post autor: eN »

No nie wiem. Nie traktuję żadnych zajęć jako obowiązków. Jeśli coś muszę lub chcę zrobić, to po prostu to robię. Nie wiem co jest moim obowiązkiem a co nim nie jest, i nie wiem w jaki sposób miałbym to stwierdzić.
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Post autor: czejenka »

Wiesz, przyjmuje się, że obowiązki domowe przede wszystkim sprzątanie w domu, zmywanie, wynoszenie smieci, itp - czyli wszystko, co trzeba robić w domu, żeby było w nim estetycznie i schludnie, choc często nie chce sie tego robić;)
Awatar użytkownika
marek-sportowiec
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: marek-sportowiec »

W syfie, można też żyć jak się chce przecież . . .
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Awatar użytkownika
czejenka
zaufany użytkownik

Post autor: czejenka »

...do momentu, az wszystkie naczynia i sztućce beda brudne, wszystkie skarpetki sztywne, a podłoga cała zasypana warstwa przedmiotów i ubrań, że co krok, to cos łamiesz i niszczysz ;)
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

niewyksztalcony pisze:W pewnym wieku, gdy nadejdzie starość, nie wypada już mieć znajomych. To takie dziecinne i niepoważne.

Tutaj! Dokładnie tu, w tym miejscu.
Nad tym przekonaniem popracuj.
niewyksztalcony pisze:Znajomych może mieć nastolatek czy dwudziestolatek, ale dla starców to zostaje samotnia.
I jeszcze jedno, to zawoalowane przekonanie, że jesteś starcem.

Nie warto kierować się przekonaniami, które wynikają z uczuć. Przekonania, to są utrwalone myśli, które nie muszą być świadome a kierują Twoim życiem i budują obraz Twojej rzeczywistości.
Jeśli chcesz coś zmienić, to najpierw zmień przekonania na takie, które opierają się na obiektywnych faktach.

Pięć pytań do zdrowego przekonania:

1. czy opiera się ono na oczywistych faktach*?
2. czy pomaga mi ono chronić moje zdrowie, lub życie?
3. czy pomaga mi ono osiągać swoje bliższe lub dalsze cele w życiu?
4. czy pomaga mi unikać niepożądanych konfliktów z innymi ludźmi?
5. czy pomaga mi ono czuć się tak, jakbym chciał się czuć?

Zasada jest taka, że 3 odpowiedzi "nie" na powyższe pytania oznaczają, iż przekonanie jest dla Ciebie niezdrowe.

Przekonania zmienia się na bazie schematu ABCD, gdzie:

A = Obiektywna sytuacja
B = Twoje myśli
C = Emocje
D = Twoje działanie

Przy czym należy pamiętać, że myśli wywołują emocje a przekonania, to myśli.
Układaj nowe przekonanie, zadawaj do niego te pięć pytań. Sprawdzaj, jakie emocje ono wywołuje i jakie zachowanie się z nimi wiąże w sytuacjach, których dotyczą. Dalej trenuj w praktyce, aż do płynnej zmiany. Indywidualnie od Ciebie zależy, jak długo potrwa zmiana konkretnego przekonania.

* - Fakty oczywiste, to takie, które nie są opinią. Można je sprawdzić wykonują tzw. Test Spostrzeżeń Kamerą. Ponieważ kamera wideo nie ma możliwości dokonywać ocen, rejestruje tylko fakty. Wszystko więcej, to Twoje myśli.
Pisząc, że jesteś stary nie opierasz się na faktach, ponieważ na skali maksymalnego wieku człowieka jesteś bliżej początku życia a starością określa się odcinek końcowy.

Obrazek
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Wiele osób czyni innym zarzuty: "masz jakieś niezdrowe przekonania", a tu jak się okazuje można sprawdzić, czy dane przekonania są rzeczywiście niezdrowe, czy nie ! Podoba mi się to.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

Jeśli Ci się podoba, to możesz dowiedzieć się więcej na ten temat z podręcznika (nie tylko dla terapeutów).
Jest bardzo konkretnie napisany.

http://www.simonton.pl/node/53
http://www.psyche.pl/p,pl,111698,racjon ... alnej.html
Zapraszam do rozmowy na czacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „narkotyki”