Opłata za dom opieki

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Andrzej Urban

Opłata za dom opieki

Post autor: Andrzej Urban »

Umieszczenie schizofrenika w domu opieki wiąże się z kosztami. Słyszałem że są domy gdzie w zamian za opiekę oddaje się jego rentę ale ponoć dostać się tam nie jest łatwo. W domach prywatnych miejsc jes sporo ale koszt około 1600 zł miesięcznie. Czy jest ktoś kto poradzi mi gdzie można się udać z prośbą o przyjęcie do domu oddając rente. Żyje skromnie a mój brat nie jest w stanie funkcjonować w społeczeństwie z żaden sposó ( stan zdrowia jest fatalny - opinia lekarzy z którą w zupełności się zgadzam ) Czuje się za niego moralnie odpowiedzialny stąd chće mu zapewnić normalne warunki życia. Chodzi o rejon północnowschodniej Polski choć tak naprawde nie ma to znaczenia gdzie taki ośrodek będzie. W tym rejonie mógłbym go częściej odwiedzać. Za odpowiedz dziękuję z góry i pozdrawiam.
Dom opieki

Post autor: Dom opieki »

Wiem,że na takiej zasadzie, o jakiej Pan wspomina (opieka nad chorym w zamian za rentę) w większości przypadków są prowadzone przez zakony. Nie jestem w tej chwili w stanie wskazać dokładnie gdzie takie ośrodki się znajdują, ale sadzę, że mógłby pan zasięgnąć porady we własnej parafii lub(w miarę swoich mozliwości) u wyższych władz kościelnych.
Gość

Post autor: Gość »

Dom opieki pisze:Wiem,że na takiej zasadzie, o jakiej Pan wspomina (opieka nad chorym w zamian za rentę) w większości przypadków są prowadzone przez zakony. Nie jestem w tej chwili w stanie wskazać dokładnie gdzie takie ośrodki się znajdują, ale sadzę, że mógłby pan zasięgnąć porady we własnej parafii lub(w miarę swoich mozliwości) u wyższych władz kościelnych.
lub tworzone przez organizacje samorządowe: urzędy marszałkowskie, powiatowe,gminne:
I o ile wiem : opłata wynosi 70% renty-emerytury, a 30 % ma chory na swoje wydatki.
Gość

Ponadto trudno nazywać opiekę "opieką nad chorym w zamian za rentę"..jest to koszt wyżywienia, zakwaterowania itp. Kazdy ponosi koszty swojego utrzymania zarówno u zdrowych jak i u chorych.
Natomiast gdy chory nie ma takiego świadczenia jak renta...to dotuje samorząd gminy wraz z rodziną, jeżeli jest rodzina.
Gość

Re: Opłata za dom opieki

Andrzej Urban pisze:Umieszczenie schizofrenika w domu opieki wiąże się z kosztami. Słyszałem że są domy gdzie w zamian za opiekę oddaje się jego rentę ale ponoć dostać się tam nie jest łatwo. W domach prywatnych miejsc jes sporo ale koszt około 1600 zł miesięcznie. Czy jest ktoś kto poradzi mi gdzie można się udać z prośbą o przyjęcie do domu oddając rente. Żyje skromnie a mój brat nie jest w stanie funkcjonować w społeczeństwie z żaden sposó ( stan zdrowia jest fatalny - opinia lekarzy z którą w zupełności się zgadzam ) Czuje się za niego moralnie odpowiedzialny stąd chće mu zapewnić normalne warunki życia. Chodzi o rejon północnowschodniej Polski choć tak naprawde nie ma to znaczenia gdzie taki ośrodek będzie. W tym rejonie mógłbym go częściej odwiedzać. Za odpowiedz dziękuję z góry i pozdrawiam.

Tam szukaj informacji:

http://www.domyopieki.pl/ Więcej(183)
tina
zarejestrowany użytkownik

Post autor: tina »

widzę że mamy ten sam dylemat też mam chorego brata i tez czuję się za niego moralnie odpowiedzialna . wiedziałam ze dopóki jest mama z która on mieszka to narazie jakoś jest ale co bedzie potem ? chciała bym mu pomóc ale wiem tez ze nie nadaje do zycia na własny rachunek ,zachorował jak miał 18 lat tj.6 lat temu i lekarze stwierdzili ze u niego choroba przebiega bardzo ciężko , często ma nawroty i czesto trafia do szpitala .niespełna miesiąc temu wyszedł po 4 miesięcznym pobycie po próbie samobójczej i od kilku dni zaopserwowałam ze cos się dzieje niedobraego a u niego od razu objawia się tym ze staje się agresywny w stosunku do mamy,a dziś zaatakował ją nożem , przewrócił na podłogę dusił i chyba tylko cudem mu się wyrwała .oczywiście trafił dziś do szpitala i chwilowo mogę spokojnie spać ale wiem że to jest spokój na krótką metę dziś uświadomiłam sobie ze muszę mu znaleść jakiś dom opieki bo któregoś dnia naprawde dojdzie do tragedii.więc bardzo prosze jak się uda panu coś dowiedzieć to bardzo proszę dac znać
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”