Zelsox i spożywanie posiłków
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Zelsox i spożywanie posiłków
Witam
Słyszałem że zeldox powinno sie brac albo po jedzeniu albo w trakcie. Bo że niby lepiej się lek przyswaja. Czy wy też bierzecie zeldox po jedzeniu?
Słyszałem że zeldox powinno sie brac albo po jedzeniu albo w trakcie. Bo że niby lepiej się lek przyswaja. Czy wy też bierzecie zeldox po jedzeniu?
-
- zarejestrowany użytkownik
Re: Zelsox i spożywanie posiłków
Cytuję za FDA (Food and Drug Administration):
"Ziprasidone is well absorbed after oral administration, reaching peak plasma concentrations in 6
to 8 hours. The absolute bioavailability of a 20 mg dose under fed conditions is approximately
60%. The absorption of ziprasidone is increased up to two-fold in the presence of food".
Wynika z tego, że przyjmowanie Zeldoxu razem z pokarmem zwiększa biodostępność leku (czyli procent leku, jaki może wywołać efekt farmakologiczny i absorpcję (głównie w jelicie cienkim), która w obecności pokarmu zwiększa się dwukrotnie.
Więcej informacji można znaleźć w bazie DrugBank:
http://www.drugbank.ca/drugs/DB00246 (link do zeldoxu).
Z pozdrowieniami,
Laura
"Ziprasidone is well absorbed after oral administration, reaching peak plasma concentrations in 6
to 8 hours. The absolute bioavailability of a 20 mg dose under fed conditions is approximately
60%. The absorption of ziprasidone is increased up to two-fold in the presence of food".
Wynika z tego, że przyjmowanie Zeldoxu razem z pokarmem zwiększa biodostępność leku (czyli procent leku, jaki może wywołać efekt farmakologiczny i absorpcję (głównie w jelicie cienkim), która w obecności pokarmu zwiększa się dwukrotnie.
Więcej informacji można znaleźć w bazie DrugBank:
http://www.drugbank.ca/drugs/DB00246 (link do zeldoxu).
Z pozdrowieniami,
Laura
Według mojego nowego psychiatry, zeldox trzeba brać w trakcie posiłku, zresztą tak też piszą w jego ulotce.
Wolałabym ten lek brać po posiłku. Nie cierpię brać leków w trakcie posiłku. Jednak jak się nie będę stosować do zaleceń lekarza, to lek będzie gorzej działał i trudniej będzie ustalić, czy jest dla mnie odpowiedni.
Wolałabym ten lek brać po posiłku. Nie cierpię brać leków w trakcie posiłku. Jednak jak się nie będę stosować do zaleceń lekarza, to lek będzie gorzej działał i trudniej będzie ustalić, czy jest dla mnie odpowiedni.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie.
Zeldox należy brać w trakcie posiłku. Jeśli weźmiesz lek załóżmy 1h po posiłku, jego wchłanianie zmniejsza się o połowę. Tak mi powiedział mój psychiatra. Wiem, to uciążliwe, gdyż nie zawsze chce się jeść, ale co zrobić? Zdrowie jest ważniejsze, prawda?
Strzeż mnie jak źrenicy oka, Ukryj mnie w cieniu swych skrzydeł
Psalm 17,8
Psalm 17,8
- Constantius
- zaufany użytkownik
staram się brać zeldox z lub tuż po posiłku.... choć czasem mi się zapomina bo biorę to na noc.... wtedy coś jeździ w żołądku w łózku....
widać że żołądek nie może tego strawić czy coś...
widać że żołądek nie może tego strawić czy coś...
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
a ja biorę zawsze bez posiłku.