Schizotypowe zaburzenie osobowości
Moderator: moderatorzy
- asthar
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Schizotypowe zaburzenie osobowości
Jaki ma związek ze schizofrenią i czy może bezpośrednio do niej prowadzić?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: Schizotypowe zaburzenie osobowości
To pytanie powinnaś zadać jakiemuś lekarzowi. Tutaj, na forum, poznasz jedynie obiegowe, potoczne opinie na ten temat, wypowiedziane przez laików, a nie wiem, czy o to Ci chodzi.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Moi ale te wypowiedzi laików to przecież chyba 'nie widzi mi się' a wyczytane z artykułów pisanych przez lekarzy.
Jedni psychiatrzy mówią, że F21 nie prowadzi do schizofrenii a inni lekarze podają zapobiegawczo tym osobom neuroleptyki w małych dawkach.
Jedni psychiatrzy mówią, że F21 nie prowadzi do schizofrenii a inni lekarze podają zapobiegawczo tym osobom neuroleptyki w małych dawkach.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Faktycznie, zapomniałam, że można przecież powoływać się na artykuły lekarzy. Ale nigdy nie ma pewności, bez przytoczenie źródeł, że ktoś sobie danych informacji nie zmyślił. Internet to jednak zawodne źródło informacji. Nie czerpałabym stąd wiedzy, bo bardzo trudno oddzielić tu ziarna od plew. Najlepszym przykładem jest Wikipedia, w której aż się roi od błędów.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Możliwe jest rozwinięcie się schizofrenii lub innych zaburzeń psychotycznych
u ok. 17-25 %
u ok. 17-25 %
- pawel(29l.)
- zaufany użytkownik
W czasie mojego pierwszego pobytu na oddziale psychiatrii (po prubie samobujczej) psychiatra stwierdził zaburzenia schizotypowe. Z tego co się orientują to objawy schizotypii muszą się utrzymywać minimum rok, by można zdiagnoować schizofrenię; tak było w moim przypadku. Schizofrenię prostą stwierdził już inny psychiatra po którymś z kolei pobycie w szpitalu.
Nie jestem Bogiem, jestem człowiekiem.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Taki ma związek,że nie ma objawów wytwórczych.Osoba zgłasza takie objawy jak pustka,derealizacja,deprersonalizacja,anhedonia.Kontakt słowny,orientacja przestrzenna,napęd są zachowane.Takie zaburzenie ma cechy autyzmu,występują deficyty poznawcze.Mogą występować iluzje,które według psychiatrów produkowane są przez mózg.Lekarze są wobec tego raczej bezradni.Z taką osobowością człowiek już się rodzi i z biegiem lat zaburzenia bedą się pogłębiały jeśli człowiek nie będzie pracował nad nimi.Samo zaburzenie raczej nie doprowadzi do schizofrenii bo w istocie w pewnym sensie schizofrenią jest.Takie zaburzenie może przejść w schizoafektywne.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
-
- zaufany użytkownik
F21 Zaburzenie typu schizofrenii (schizotypowe)
Zaburzenie to cechuje się ekscentrycznym zachowaniem oraz nieprawidłowościami myślenia i afektu zbliżonymi do zmian spotykanych w schizofrenii, choć w żadnym etapie nie występują tu zdecydowanie odchylenia charakterystyczne dla schizofrenii. Objawy mogą obejmować: chłodny lub niedostosowany afekt, anhedonię, dziwne lub ekscentryczne zachowanie, skłonność do społecznego wycofywania się, paranoidalne i dziwaczne idee nie osiągające poziomu urojeń, zaburzenie myślenia i zaburzenia postrzegania (perceptual disturbances)6, niekiedy przemijające epizody quasi-psychotyczne z nasilonymi iluzjami, o
mami słuchowymi lub innymi oraz myślami podobnymi do urojeń, zwykle pojawiające się bez udziału czynników zewnętrznych. Nie ma wyraźnego początku, a rozwój i przebieg mają zwykle cechy właściwe zaburzeniom osobowości.
Utajona reakcja schizofreniczna
Schizofrenia:
- borderline ("z pogranicza")
- utajona
- prepsychotyczna
- zwiastunowa
- rzekomonerwicowa
- rzekomopsychopatyczna
Schizotypowe zaburzenia osobowości
Nie obejmuje:zespół Aspergera (F84.5)
schizoidalne zaburzenie osobowości (F60.1)
F25 Zaburzenia schizoafektywne
Epizodyczne zaburzenia z intensywnymi objawami zarówno afektywnymi, jak i schizofrenicznymi, które jednak nie uzasadniają rozpoznania ani schizofrenii, ani epizodów depresyjnego czy maniakalnego. Inne stany z objawami afektywnymi, które nakładają się na wcześniej występującą psychozę schizofreniczną lub współistnieją bądź pojawiają się naprzemiennie z utrwalonymi zaburzeniami urojeniowymi innego rodzaju, klasyfikowane są jako F20-F29. Objawy psychotyczne w chorobach afektywnych, które nie są zgodne z nastrojem, nie uzasadniają rozpoznania zaburzeń schizoafektywnych.
F25.0 Zaburzenie schizoafektywne, typ maniakalny
Są to zaburzenia z tak wyrazistymi objawami zarówno schizofrenicznymi, jak i maniakalnymi, iż brak jest podstaw do rozpoznania schizofrenii lub epizodu maniakalnego. Kategorii tej należy używać tak w stosunku do pojedynczego epizodu, jak i wobec nawracającego zaburzenia, w którym większość stanowią epizody schizoafektywne typu maniakalnego.
Psychoza schizoafektywna, typ maniakalny
Psychoza podobna do schizofrenii, typ maniakalny
Prosze porównaj sobie i cokolwiek może z tego pojmiesz.Powodzenia
Zaburzenie to cechuje się ekscentrycznym zachowaniem oraz nieprawidłowościami myślenia i afektu zbliżonymi do zmian spotykanych w schizofrenii, choć w żadnym etapie nie występują tu zdecydowanie odchylenia charakterystyczne dla schizofrenii. Objawy mogą obejmować: chłodny lub niedostosowany afekt, anhedonię, dziwne lub ekscentryczne zachowanie, skłonność do społecznego wycofywania się, paranoidalne i dziwaczne idee nie osiągające poziomu urojeń, zaburzenie myślenia i zaburzenia postrzegania (perceptual disturbances)6, niekiedy przemijające epizody quasi-psychotyczne z nasilonymi iluzjami, o
mami słuchowymi lub innymi oraz myślami podobnymi do urojeń, zwykle pojawiające się bez udziału czynników zewnętrznych. Nie ma wyraźnego początku, a rozwój i przebieg mają zwykle cechy właściwe zaburzeniom osobowości.
Utajona reakcja schizofreniczna
Schizofrenia:
- borderline ("z pogranicza")
- utajona
- prepsychotyczna
- zwiastunowa
- rzekomonerwicowa
- rzekomopsychopatyczna
Schizotypowe zaburzenia osobowości
Nie obejmuje:zespół Aspergera (F84.5)
schizoidalne zaburzenie osobowości (F60.1)
F25 Zaburzenia schizoafektywne
Epizodyczne zaburzenia z intensywnymi objawami zarówno afektywnymi, jak i schizofrenicznymi, które jednak nie uzasadniają rozpoznania ani schizofrenii, ani epizodów depresyjnego czy maniakalnego. Inne stany z objawami afektywnymi, które nakładają się na wcześniej występującą psychozę schizofreniczną lub współistnieją bądź pojawiają się naprzemiennie z utrwalonymi zaburzeniami urojeniowymi innego rodzaju, klasyfikowane są jako F20-F29. Objawy psychotyczne w chorobach afektywnych, które nie są zgodne z nastrojem, nie uzasadniają rozpoznania zaburzeń schizoafektywnych.
F25.0 Zaburzenie schizoafektywne, typ maniakalny
Są to zaburzenia z tak wyrazistymi objawami zarówno schizofrenicznymi, jak i maniakalnymi, iż brak jest podstaw do rozpoznania schizofrenii lub epizodu maniakalnego. Kategorii tej należy używać tak w stosunku do pojedynczego epizodu, jak i wobec nawracającego zaburzenia, w którym większość stanowią epizody schizoafektywne typu maniakalnego.
Psychoza schizoafektywna, typ maniakalny
Psychoza podobna do schizofrenii, typ maniakalny
Prosze porównaj sobie i cokolwiek może z tego pojmiesz.Powodzenia
Nie chcę przyjaciół, a z wrogiem sobie poradzę.
-
- zaufany użytkownik
Przekonałam się już, że to są suche definicje, a i tak nigdy nie wiadomo co tak konkretnie się pod nimi kryje, dlatego każdy mógłby sobie coś błędnie zdiagnozować.
No właśnie, a może ktoś napisałby, czym różnią się te zaburzenia od choroby, tak na "chłopski rozum"?
Sam nie wiem czemu schizotypia siedzi w jednym worku z psychozami
Jeśli ktoś posiada konto na tacyjakja to możecie zadać pytanie psychiatrze dlaczego tak jest.
Jeśli ktoś posiada konto na tacyjakja to możecie zadać pytanie psychiatrze dlaczego tak jest.
-
- zaufany użytkownik
Zaburzenia schizotypowe kiedys porównywali do charakteropatii-czyli do źle wykształtowanego charakteru.
Schizoafektyne to tak jak dwubiegunówka.
Dzisiaj wszysko wkładaja do jednego worka, z taka różnica,że do literki F dopisuja np.F20 , F21 i tak dalej-dodaja jeszcze literki po przecinku.
Dla mnie schizofrenia powinna dzielic sie katakoniczną, paranoidalna , prostą itp.
Schizoafektyne to tak jak dwubiegunówka.
Dzisiaj wszysko wkładaja do jednego worka, z taka różnica,że do literki F dopisuja np.F20 , F21 i tak dalej-dodaja jeszcze literki po przecinku.
Dla mnie schizofrenia powinna dzielic sie katakoniczną, paranoidalna , prostą itp.
Nie chcę przyjaciół, a z wrogiem sobie poradzę.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Chyba jest w tym dużo racji,że schizotypia to niewykształcony charakter.Wiem to po sobie.Jednak choroba afektywna dwubiegunowa to nie to samo co zab.schizoajektywne.W Chad nie ma myśli wytwórczych.Zresztą wszystko to i tak jest manifestacją energii więc kombinacje mogą być różne.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
Zaburzenie schizotypowe to choroba psychiczna, tak samo jak schizofrenia paranoidalna czy zaburzenia schizoafektywne. To coś poważniejszego niż nerwica czy problemy osobowościowe. Powiedziałbym, że zaburzenie schizotypowe to rodzaj schizofrenii. Ok. 9,5 miesiąca temu dostałem diagnozę F21, a lekarz w zaświadczeniach do komisji w sprawie orzeczenia stopnia niepełnosprawności i ZUS napisał, że pojawiły się u mnie urojenia, chociaż myślę, że zrobił to po to, aby łatwej było mi uzyskać wyższy poziom niepełnosprawności czy rentę socjalną - mam dziwaczne idee, które nie osiągają poziomu urojeń, a nie urojenia. Doświadczałem też wielu koincydencji, które niektórzy brali za urojenia - mi te koincydencje wyglądają na zjawisko nadprzyrodzone, a nie na objaw psychotyczny.
Uważam, że to może być korzystne dla osób z rozpoznaniem zaburzeń schizotypowych. W amerykańskiej klasyfikacji DSM jest coś takiego jak schizotypowe zaburzenie osobowości, schizotypia jest tam w mniej poważnej kategorii niż w ICD-10. W ICD-11 zaburzenia schizotypowe też mają być w jednej subkategorii ze schizofrenią, a nie z zaburzeniami osobowości. Powiedziałbym też, że czasem zaburzenia niepsychotyczne mogą dawać większe dziwactwo czy nawet upośledzenie niż psychozy.
Te zaburzenia także są chorobą... Od schizofrenii mogą się odróżniać brakiem (przynajmniej trwałych, ciągłych) urojeń i omamów. Może ktoś to lepiej opisze