jak z wykonywaniem zawodu???

Moderator: moderatorzy

Gość

jak z wykonywaniem zawodu???

Post autor: Gość »

Witam.Juto wybieram sie do psychiatry,ponieważ od pewnego czasu mam problemy ze swoja psychiką(depresja???nerwica???)Kazdy wtajemniczony wie jak to wyglada lub zapoznał sie z tym.Sam sobie juz z tym nie poradze, a próbowałem,mowilem przyjacielowi ...nie pomoglo.Zastanawiam sie tylko jak to bedzie z moja dalsza przyszłościa jezeli chodzi o prace,szkole.Praca jak praca nie jest to nic specialnego (fizyczny),ale wiadomo jak jest dzisiaj ciezko o prace,bardzo ona mi odpowiada i jak na polskie warunki dobrze platna.Jezeli psychitra zdiagnozuje u mnie jakieś zaburzenia(jakie nie wiem???)To co wtedy z moja pracą???obecnie jestem na L4 ale z innego powodu.jednak dzisiaj wiem ze nie chce jak narazie wracać do pracy bo jest to silniesze odmnie i mnie przeraza sama mysl o tym.Jednak jak pisałem wczesniej chce pracowac i tam wrocić ale jak wszystko wroci do normy>chcialbym zeby mi ktoś poradzil co robić?Jezeli otrzymam zwolnienie z pracy od psychiatry...jak na mnie bedzie patrzał pracodawca?boje sie ze juz nie bede mogl tam wrocić.Prosze o konkretne odpowiedzi,wlasciwe o rady i pomoc.Pozdrawiam i z góry dziekuje
Awatar użytkownika
tom76
zaufany użytkownik

Post autor: tom76 »

Ja w swoim CV nie piszę że byłem chory psychicznie i w rozmowie kwalifikacyjnej też o tym nie mówie.
Codziennie jeżdzę samochodem w firmie i psychiatra mi tego nie zabronił a biore na noc 5mg zolafrenu i jest dobrze.

Moim zdaniem psychiatra powinien najpierw postawić Ci diagnozę,rozpocząć ewentualne leczenie i pouczyć Cie jakie masz przeciwskazania.
Jeżeli okaże się że będziesz musiał zmienić stanowisko pracy to niech psychiatra pomoże Ci uzasadnić zmianę stanowiska pracy gdy będziesz rozmawiał z pracodawcą.Powodzenia
Gość

Post autor: Gość »

A co ze zwolnieniem z pracy?Narazie nie mam sil tam wrocić,chce poznać diagnoze lekarza,odpocząć i wrocić na obecne stanowisko.
Nie wiem jak na ewentualne zwolnienie lekarskie zareaguje pracodawca,co zrobić??jak wytłumaczyć to w swoim środowisku???NIE WIEM CO ROBIĆ
Awatar użytkownika
Darius
moderator
moderator

Post autor: Darius »

A CZY MUSISZ WOGULE SIę TłUMACZYć. To zależy od pracodawcy, jeżeli zwolnienie wpływa do działu kadr w firmie to nie wszyscy muszą wiedzieć od jakiego lekarza masz zwolnienie.
Kocham życie - ale czy życie kocha mnie???
Awatar użytkownika
Nowy
zaufany użytkownik

Post autor: Nowy »

Pracodawcy zazwyczaj niechętnie widzą chorych psychicznie w swojej firmie. Wyjątkiem są ZPCh-ry (zakład pracy chronionej). Ja po zwolnieniu od psychiatry utraciłem zdolność wykonywania pracy na wcześniej zajmowanym stanowisku. Miękkie zwolnienie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

moi

Post autor: moi »

Jeżeli masz dobrego, zaufanego lekarza, to spróbuj szczerze z nim o tym pogadać. Myślę, ze (jeśli jest naprawdę w porządku) powinien ci podpowiedziec, jak ominąć na zwolnieniu wpisu od psychiatry. JA tego nie przerabiałam, ale czasy są trudne i wielu lekarzy to rozumie . Moja znajoma regularnie dostaje co jakiś czas zwolnienia od ...neurologa (małżeństwo zaprzyjaźnionych lekarzy stworzyło taką fuzję).O innych pomysłach nie słyszałam, prawdę mówiąc, ale sądzę, ze dobry lekarz zrobi wszystko, by swojemu pacjentowi "nie bruździć" w życiu...Musisz tylko do niego trafić.Mam nadzieję, ze się uda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”