Dziedziczność schizofrenii
Ryzyko w rodzinie: Jeśli jedno z rodziców cierpi na schizofrenię, ryzyko, że dziecko rozwinie chorobę, wynosi około 10%. Jeśli oboje rodziców mają schizofrenię, ryzyko wzrasta do około 40-50%. Dla porównania, ryzyko zachorowania na schizofrenię w populacji ogólnej wynosi mniej więcej 1%.
Bliźnięta jednojajowe: W przypadku bliźniąt jednojajowych, jeśli jedno z nich ma schizofrenię, drugie ma około 50% szans na rozwinięcie tej choroby, co sugeruje silny komponent genetyczny.
Moderator: moderatorzy
- amigo
- zaufany użytkownik
Re: Dziedziczność schizofrenii
A co sadzicie o zwiazku dwoch schizofrenika. Kobieta - schizo, facet - schizo. A poznie dzieci z tego. Ja uwazam, ze to kompletnie bez sensu, przekazywac '''chore'' geny.
Też uważam że to bez sensu. Nie naraziłabym swojego dziecka na to co sama przeszłam.
- 1st_gen
- zarejestrowany użytkownik
Ja wiem z ulotki w szpitalu że jak jeden z rodziców jest chory psychicznie to ryzyko że dziecko będzie miało chorobę jest 25%, a jeżeli oboje to ryzyko już 50%. Ale ja chcę mieć dzieci i szukam dziewczyny zdrowej psychicznie. Problem w tym że dzisiaj ona może być zdrowa, ale jak urodzi dziecko, to jak dużo kobiet może dostać depresji porodowej. A gdy oboje rodziców jest obserwowana u psychiatry to ich dzieci zabiera służba socjalna. Może nie odrazu, ale przy pierwszej wiarygodności że dzieciom coś sie musi stać, naprzykład, zwolnienie z pracy rodziców.
I jeszcze trzeba by znaleźć taką zdrową, co chciałaby chorego.1st_gen pisze: ↑wt maja 13, 2025 3:59 pm Ja wiem z ulotki w szpitalu że jak jeden z rodziców jest chory psychicznie to ryzyko że dziecko będzie miało chorobę jest 25%, a jeżeli oboje to ryzyko już 50%. Ale ja chcę mieć dzieci i szukam dziewczyny zdrowej psychicznie. Problem w tym że dzisiaj ona może być zdrowa, ale jak urodzi dziecko, to jak dużo kobiet może dostać depresji porodowej. A gdy oboje rodziców jest obserwowana u psychiatry to ich dzieci zabiera służba socjalna. Może nie odrazu, ale przy pierwszej wiarygodności że dzieciom coś sie musi stać, naprzykład, zwolnienie z pracy rodziców.
A w innym temacie jakaś kobieta pisała że była wkurzona na męża, bo przed ślubem zataił swoją chorobę.
Może gdyby wiedziała, to by za niego nie wyszła?
I co, nie może wziąć rozwodu?
po co zatajać chorobę, brać ślub, żeby potem się rozwieźć?
za dużo z tym zachodu
za dużo z tym zachodu
Dla ciebie
- 1st_gen
- zarejestrowany użytkownik
Dla mnie teraz znaleźć zdrową nie jest żaden problem, ponieważ dużo młodych i pięknych dziewczyn chcę być ze mną. Ale ja po piersze kocham wolność, a po drugie że ja chory psychicznie nie będę mieł prawa na dzieci i w ogóle w sądzie moje słowo nic by nie znaczyło. A co drugi ślub na Białorusi kończy się rozwodem i ja myślę o przyszlości.