Wykrecanie po haloperidolu
Moderator: moderatorzy
- amigo
- zaufany użytkownik
Wykrecanie po haloperidolu
Jak wezme haloperidol w sporej dawce to mnie wykreca. Spora dawka to 150-200 kropel. Zaczynaja mi sztywniec miesnie, robie sie napiety. W szpitalu po haloperidolu musieli podawawac mi domiesniowo akineton
-
- zaufany użytkownik
Re: Wykrecanie po haloperidolu
Mieszkasz w Hispzanii na zachodzie, zawsze myślałem, że tam jest wyższy poziom wiedzy i leczenia niż w PL. A tu wychodzi na to, że jeszcze stosują ten lek?
- amigo
- zaufany użytkownik
Tak. W hiszpanii jest stosowany haloperidol. Ale w wiekszosci przypadkow odchodzi sie od tego neurolpetyku. Na wyciszenie objawow pozytywnych stosowany jest aripiprazol w zastrzyku domiesniowym.
Lepsze pytanie a czy w Hiszpanii dają klozapinę?amigo pisze: ↑sob kwie 19, 2025 11:23 amTak. W hiszpanii jest stosowany haloperidol. Ale w wiekszosci przypadkow odchodzi sie od tego neurolpetyku. Na wyciszenie objawow pozytywnych stosowany jest aripiprazol w zastrzyku domiesniowym.
Bo np w Finlandii mają od dawna unikać a w Polsce rzadko bo rzadko ale wciąż się zdarza.
„Po wprowadzeniu klozapiny w Finlandii (1975 rok) zaobserwowano niekorzystne działania hematologiczne (neutropenię i agranulocytozę), które prowadziły do śmierci. Z powodu tych objawów ograniczono stosowanie klozapiny w leczeniu schizofrenii.”
https://www.doz.pl/leki/w640-klozapina
- amigo
- zaufany użytkownik
Tak . W hiszpanii daja klozapine . Jest to lek trzeciego rzutu. Jak pozostale trzy nie funkcjonuja lekarze podaja klozapine.Ozon pisze: ↑sob kwie 19, 2025 9:56 pmLepsze pytanie a czy w Hiszpanii dają klozapinę?
Bo np w Finlandii mają od dawna unikać a w Polsce rzadko bo rzadko ale wciąż się zdarza.
„Po wprowadzeniu klozapiny w Finlandii (1975 rok) zaobserwowano niekorzystne działania hematologiczne (neutropenię i agranulocytozę), które prowadziły do śmierci. Z powodu tych objawów ograniczono stosowanie klozapiny w leczeniu schizofrenii.”
https://www.doz.pl/leki/w640-klozapina