Wykrecanie po haloperidolu

decaldol

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Wykrecanie po haloperidolu

Post autor: amigo »

Jak wezme haloperidol w sporej dawce to mnie wykreca. Spora dawka to 150-200 kropel. Zaczynaja mi sztywniec miesnie, robie sie napiety. W szpitalu po haloperidolu musieli podawawac mi domiesniowo akineton
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Wykrecanie po haloperidolu

Post autor: the end »

Uboczne skutki tego przestarzałego leku.
nic
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

amigo pisze: pt kwie 18, 2025 6:43 pm Jak wezme haloperidol w sporej dawce to mnie wykreca. Spora dawka to 150-200 kropel. Zaczynaja mi sztywniec miesnie, robie sie napiety. W szpitalu po haloperidolu musieli podawawac mi domiesniowo akineton
Mieszkasz w Hispzanii na zachodzie, zawsze myślałem, że tam jest wyższy poziom wiedzy i leczenia niż w PL. A tu wychodzi na to, że jeszcze stosują ten lek?
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Zdrowaśny pisze: pt kwie 18, 2025 10:29 pm
amigo pisze: pt kwie 18, 2025 6:43 pm Jak wezme haloperidol w sporej dawce to mnie wykreca. Spora dawka to 150-200 kropel. Zaczynaja mi sztywniec miesnie, robie sie napiety. W szpitalu po haloperidolu musieli podawawac mi domiesniowo akineton
Mieszkasz w Hispzanii na zachodzie, zawsze myślałem, że tam jest wyższy poziom wiedzy i leczenia niż w PL. A tu wychodzi na to, że jeszcze stosują ten lek?
Tak. W hiszpanii jest stosowany haloperidol. Ale w wiekszosci przypadkow odchodzi sie od tego neurolpetyku. Na wyciszenie objawow pozytywnych stosowany jest aripiprazol w zastrzyku domiesniowym.
Ozon
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Ozon »

amigo pisze: sob kwie 19, 2025 11:23 am

Tak. W hiszpanii jest stosowany haloperidol. Ale w wiekszosci przypadkow odchodzi sie od tego neurolpetyku. Na wyciszenie objawow pozytywnych stosowany jest aripiprazol w zastrzyku domiesniowym.
Lepsze pytanie a czy w Hiszpanii dają klozapinę?

Bo np w Finlandii mają od dawna unikać a w Polsce rzadko bo rzadko ale wciąż się zdarza.

„Po wprowadzeniu klozapiny w Finlandii (1975 rok) zaobserwowano niekorzystne działania hematologiczne (neutropenię i agranulocytozę), które prowadziły do śmierci. Z powodu tych objawów ograniczono stosowanie klozapiny w leczeniu schizofrenii.”

https://www.doz.pl/leki/w640-klozapina
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Ozon pisze: sob kwie 19, 2025 9:56 pm
amigo pisze: sob kwie 19, 2025 11:23 am

Lepsze pytanie a czy w Hiszpanii dają klozapinę?

Bo np w Finlandii mają od dawna unikać a w Polsce rzadko bo rzadko ale wciąż się zdarza.

„Po wprowadzeniu klozapiny w Finlandii (1975 rok) zaobserwowano niekorzystne działania hematologiczne (neutropenię i agranulocytozę), które prowadziły do śmierci. Z powodu tych objawów ograniczono stosowanie klozapiny w leczeniu schizofrenii.”

https://www.doz.pl/leki/w640-klozapina
Tak . W hiszpanii daja klozapine . Jest to lek trzeciego rzutu. Jak pozostale trzy nie funkcjonuja lekarze podaja klozapine.
ODPOWIEDZ

Wróć do „haloperidol”