Badania jakościowe nt. znaczenia aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych

W tym dziale proszę umieszczać pytanie studentów, ankiety, lub inną wymianę informacji między naszym środowiskiem, a studentami psychiatrii lub psychologii

Moderator: moderatorzy

Mateusz_SWPS
zarejestrowany użytkownik
Status: Student 4 roku Psychologii

Badania jakościowe nt. znaczenia aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych

Post autor: Mateusz_SWPS »

Szanowni Państwo,

Jestem studentem IV roku Psychologii na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu i rozpoczynam etap tworzenia mojej pracy magisterskiej. Tematem jest znaczenie aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych do tej jednostki. Dane empiryczne, które zbieram na potrzeby pracy mają charakter jakościowy, a narzędziem służącym do pozyskiwania tych danych jest wywiad. Celem badania jest poznanie perspektywy osoby uczestniczącej w odniesieniu do aktywności zawodowej, tak aby przeanalizowane później dane mogły poszerzyć wiedzę naukową na temat rozpoznań oraz mogły stanowić obszar dla lepszego zrozumienia zjawiska w społeczeństwie.

Pojawiam się tu, aby zachęcić do wzięcia udziału w badaniach wszystkie osoby, które byłyby zainteresowane dołożeniem cegiełki do rozwoju nauki i poszerzania społecznej świadomości. Wzięcie udziału w badaniu nie pozostanie bez rekompensaty dla osoby uczestniczącej :) Okoliczności, w jakich miałby być przeprowadzony wywiad pozostają kwestią do uzgodnienia pomiędzy obiema stronami (dopuszczalna forma spotkania zarówno online jak i stacjonarnie).

Pierwszym krokiem dla osób zainteresowanych wzięciem udziału w badaniu jest wypełnienie kwestionariusza rekrutacyjnego:
https://psychodpt.fra1.qualtrics.com/jf ... 2ldLww31KC
  • Jeśli osoba uczestnicząca dotrze do ostatniego bloku niniejszego kwestionariusza, pojawi się komunikat z prośbą o pozostawienie do siebie danych kontaktowych. Jest to równoznaczne z zakwalifikowaniem się do kolejnego etapu badania, jakim będzie spotkanie (online lub stacjonarne) w celu przeprowadzenia wywiadu. Pozostawione przez osobę dane będą dostępne tylko mnie i odpowiednio zabezpieczone przed osobami trzecimi. Udział jest dobrowolny, można zrezygnować z udziału na każdym jego etapie.
  • Formularz jest także przestrzenią, którą można wykorzystać do zadania mi wstępnych pytań - chętnie odpowiem :) Można napisać także w wiadomości prywatnej.
W całym badaniu mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie.

Jeszcze raz gorąco zachęcam do udziału wszystkie osoby zainteresowane. Życzę dobrego dnia :)
underachiever

Re: Badania jakościowe nt. znaczenia aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych

Post autor: underachiever »

Mateusz_SWPS pisze: pt sty 10, 2025 12:52 pm
...wszystkie osoby, które byłyby zainteresowane dołożeniem cegiełki do rozwoju nauki i poszerzania społecznej świadomości.
Wysokie pobudki. Tylko na to czekałem... :mrgreen:
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Re: Badania jakościowe nt. znaczenia aktywności zawodowej dla osób z diagnozą schizofrenii lub rozpoznań pokrewnych

Post autor: GagatkA »

underachiever pisze: pt sty 10, 2025 7:22 pm Wysokie pobudki. Tylko na to czekałem... :mrgreen:
Też bym wolała przelew na konto xD
underachiever

Post autor: underachiever »

GagatkA pisze: pt sty 10, 2025 11:18 pm
underachiever pisze: pt sty 10, 2025 7:22 pm Wysokie pobudki. Tylko na to czekałem... :mrgreen:
Też bym wolała przelew na konto xD
Więc chodzi o to, by schizofrenia w siłę rosła, a schizofrenikom żyło się dostatniej. :icon-mrgreen:
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Panie studencie, skąd wziąć tyle schizofreników na potrzeby badania? Pracujących najlepiej?

Powodzenia!
Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
Mateusz_SWPS
Status: Student 4 roku Psychologii

Post autor: Mateusz_SWPS »

Drodzy Państwo,
Może nie wybrzmiało to w pierwszym poście, więc doprecyzuję:

W grupie badawczej powinny znaleźć się osoby, które cechują się choć minimalną chęcią do podejmowania aktywności zawodowej. Nie chodzi tu wyłącznie o bycie osobą zatrudnioną, ale także podejmowanie działań i prób w kierunku zdobycia tego zatrudnienia lub podejmowanie działań które osoby nazywają swoją pracą/swoją aktywnością zawodową. Interesuje mnie to, jakie znaczenie dla osób z diagnozą schizofrenii i rozpoznań pokrewnych (np. zaburzenia schizotypowe lub schizoafektywne) ma aktywność zawodowa (np. co motywuje osobę do chodzenia do pracy poza uzyskaniem wynagrodzenia/ dlaczego podejmuje się takich i takich działań i co za tym idzie).

Zapraszam do badania osoby, które:
- są zatrudnione w różnym wymiarze godzin (pełny etat, niepełny, praca tymczasowa, weekendowa itd); kwestie takie jak tryb pracy (zdalny/stacjonarny) lub forma zatrudnienia (umowa o pracę, zlecenie itd) są mniej istotne ale będą przydatne do interpretacji statystycznych;
- osoby, które nie pracują, ale są gotowe do podjęcia pracy (np. śledzą oferty, same upowszechniają swoje ogłoszenie o poszukiwaniu, są zarejestrowane w urzędzie pracy, uczęszczają na targi pracy, spotykają się na konsultacje z doradcą zawodowym)
- osoby, które z różnych powodów nie mogą podjąć zatrudnienia, ale nie wykluczają tego w przyszłości
- osoby, które wcześniej pracowały, ale mają przerwę
- osoby, które zajmują się działalnością typu wolontariat, pomoc sąsiedzka, opieka nad członkiem rodziny, bliskimi itd.

Tutaj istota podejmowania aktywności ma znaczenie i motywacja jaka za tym idzie.

Nie chciałbym zachęcać do wzięcia udziału osób, które:
- nie mają ochoty do podjęcia pracy mimo możliwości, remisji;
- nie przypisują aktywności zawodowej żadnego znaczenia w swoim życiu.

Resztę osób wpisujących się w kryteria gorąco zachęcam :)

Czas wywiadu nie jest określony, natomiast udział w nim na pewno nie pozostałby bez rekompensaty.

Będę również wdzięczny za pomoc przy wskazaniu miejsc, do których mógłbym dotrzeć z moim ogłoszeniem.

@Dobro - dziękuję :)
Awatar użytkownika
gratis
zaufany użytkownik

Post autor: gratis »

Dobra spadaj trolu bo jak coś chcecie to przychodnia tutaj
Powodzenia i krzyżyk na droge
Awatar użytkownika
gratis
zaufany użytkownik

Post autor: gratis »

Ha ha wypełniłem nawet dwa razy Kotulski
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Post autor: GagatkA »

Mateusz_SWPS pisze: ndz sty 12, 2025 2:50 pm Będę również wdzięczny za pomoc przy wskazaniu miejsc, do których mógłbym dotrzeć z moim ogłoszeniem.
Ja to głównie śmieszkuję, nie przejmuj się mną. :) Taka ze mnie śmieszka hihi.
Mogę natomiast napisać 6669 stronicowy tom o tym, jakie słodkopierdzące bzdety opowiada się na temat rynku pracy dla niepełnosprawnych w Polsce... podczas gdy w praktyce to jest jedno wielkie śmierdzące guano. Mówię to jako osoba, która pracowała w ZAZ prawie 6 lat.

Wróć do „studia psychiatrii lub psychologii”