Można składać, wypłaty będą od maja, ale się kumulują pieniądze od złożenia wniosku.Sejm uchwalił wyczekiwaną wiele lat regulację prawną uprawniającą do otrzymania specjalnego dodatku, tzw. dodatku dopełniającego. Świadczenie nie jest jednak przeznaczone dla tak dużej grupy jak to pierwotnie zapowiadano, ale tak czy inaczej od 2025 r. dodatek otrzymają osoby, które są uprawnione do renty socjalnej, które są całkowicie niezdolne do pracy i samodzielnej egzystencji. To i tak dużo, podkreślają rodzice i opiekunowie, szczególnie osób z niepełnosprawnościami, którzy świadczenia przeznaczą np. na dodatkowe rehabilitację. Ustawa z dnia 27 września 2024 r. o zmianie ustawy o rencie socjalnej oraz niektórych innych ustaw (dalej jako: ustawa).
Dodatek dopełniający - I grupa ZUS - 2520zł miesięcznie
Moderator: moderatorzy
Dodatek dopełniający - I grupa ZUS - 2520zł miesięcznie
https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpiecze ... kiedy.html
- amigo
- zaufany użytkownik
Re: Dodatek dopełniający - I grupa ZUS - 2520zł miesięcznie
ciekawa informacja. Ja, a raczej mama na mnie dostaje zasilek 150 €. Mialem rozmowe z pracowniczka socjalna i lekarzem i stwierdzli, ze nalezy mi sie taki dodatek.
-
- zaufany użytkownik
Dobra, krótka piłka. Swine pokaż mi osobę chorą na schizofrenie, która ma całkowitą niezdolność do pracy i SAMODZIELNEJ EGZYSTENCJI?Swine pisze: ↑wt gru 31, 2024 9:15 am https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpiecze ... kiedy.html
Można składać, wypłaty będą od maja, ale się kumulują pieniądze od złożenia wniosku.Sejm uchwalił wyczekiwaną wiele lat regulację prawną uprawniającą do otrzymania specjalnego dodatku, tzw. dodatku dopełniającego. Świadczenie nie jest jednak przeznaczone dla tak dużej grupy jak to pierwotnie zapowiadano, ale tak czy inaczej od 2025 r. dodatek otrzymają osoby, które są uprawnione do renty socjalnej, które są całkowicie niezdolne do pracy i samodzielnej egzystencji. To i tak dużo, podkreślają rodzice i opiekunowie, szczególnie osób z niepełnosprawnościami, którzy świadczenia przeznaczą np. na dodatkowe rehabilitację. Ustawa z dnia 27 września 2024 r. o zmianie ustawy o rencie socjalnej oraz niektórych innych ustaw (dalej jako: ustawa).
Chodzę do ŚDSu i 1/4. Coś na komisji ściemniałem, że nie pamiętam o lekach i rodzice mi wydzielają, ale to nie wystarczy do I grupy.