Jakie to są objawy zwiastunowe schizofrenii?
Moderator: moderatorzy
Jakie to są objawy zwiastunowe schizofrenii?
Czytałem na forum, że niektórzy są w stanie odpowiednio wcześnie wykryć objawy zwiastunowe schizofrenii i wdrożyć leczenie i wtedy zapobiega się nawrotowi choroby. Jakie to są dokładnie objawy u was i jak je odpowiednio wcześnie wykryć? Taka wiedza może być przydatna. Chyba, że macie sposoby na to jak się pozbyć tych objawów bez leków, też spoko. Ja jednak często gdy miałem nawrót choroby to po prostu za późno reagowałem, przez co robiłem sobie bałagan w życiu, a może po prostu wystarczy odpowiednio wcześnie wziąć tą tabletkę? Ciekawe
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Re: Jakie to są objawy zwiastunowe schizofrenii?
U mnie psychozy rozwijały się przez kilka tygodni zanim zaczynałem być bezkrytyczny do urojeń.Najpierw były podejrzenia,doszukiwanie się potwierdzenia u innych ludzi,pojedyńcze głosy aż w końcu wydarzało się coś co sprawiało że nie miałem już wątpliwości i wtedy zaczynał się horror psychozy.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
mi się psychoza rozwijała paree lat, ale nawet na poczatku tego rozwoju nie byłbym w stanie powiedziec, ze choruje, choroba juz mnie miala w garsci
najlepiej to nie odstawiac leków.
najlepiej to nie odstawiac leków.
Po pierwsze problemy ze snem.
Czujesz że coś jest inaczej, do tego gorzej śpisz i zaczynasz zauważać jakieś rzeczy typu ktoś się na ciebie spojrzał na ulicy, pewnie ktoś coś na ciebie gada, luje pod klatką wrzeszczą bo mają problem do ciebie, koleś z telefonem może cię filmować itp... I to jest ten moment że to wraca.
Czujesz że coś jest inaczej, do tego gorzej śpisz i zaczynasz zauważać jakieś rzeczy typu ktoś się na ciebie spojrzał na ulicy, pewnie ktoś coś na ciebie gada, luje pod klatką wrzeszczą bo mają problem do ciebie, koleś z telefonem może cię filmować itp... I to jest ten moment że to wraca.
Też bym stawiał na kłopoty z snem a do tego podejrzliwość, urojenia, nadmierna aktywność w jakiejś dziedzinie. Mi zanim się rozwinęła pierwsza psychoza bardzo dużo korzystałem z internetu oglądając nałogowo filmiki pewnego guru a potem doszły wizję jak zamykałem oczy i głosy ale pierwsza psychoza rozwijała się u mnie kilka lat, były głosy co jakiś czas ale wtedy uważałem to za jakiś rozwój duchowy a potem uważałem że wszyscy słyszą głosy ale nikt o tym nie mówi.
- piotrs
- zaufany użytkownik
stres nerwy że coś sie dzieje nie mozna spac i nawrót
u mnie stres alkohol film urwany i jazda
u mnie stres alkohol film urwany i jazda
-
- zarejestrowany użytkownik
Tak jak piszą przedmówcy.
Najpierw kłopoty ze snem.
Nagła utrata wagi, stopniowe, niezauważalne wręcz na pozór odrywanie się od rzeczywistości - dopatrywanie się głębszego sensu w rzeczach bez większego znaczenia. Podejrzliwość.
Najpierw kłopoty ze snem.
Nagła utrata wagi, stopniowe, niezauważalne wręcz na pozór odrywanie się od rzeczywistości - dopatrywanie się głębszego sensu w rzeczach bez większego znaczenia. Podejrzliwość.
- amigo
- zaufany użytkownik
U mnie psychoza zaczyna sie szybko i nagle. Od razu dostaje glosow i urojen. Nie ma zadnych objawow zwiastunowych. Konczy sie to najczesciej szpitalem psychiatrycznym.