Brak zdolności do samodzielnej egzystencji - renta ZUS
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Brak zdolności do samodzielnej egzystencji - renta ZUS
Za co dają brak zdolności do samodzielnej egzystencji? Czy mówić że chodzi się do ŚDSu?
WRÓŻKA
Re: Brak zdolności do samodzielnej egzystencji - renta ZUS
Mam schizofrenie rezydualną (deficytową) i mam niezdolność do samodzielnej egzystencji.
-
- zaufany użytkownik
mam paranoidalną i zus mnie uzdrowił. nie jestem całkowicie niezdolny do pracy, a co dopiero do samodzielnej egzystencji.
By iść do śds trzeba chyba mieć orzeczonko z pcpr, oraz skierowanie od psychiatry..tak mi mówili jak chcieli mnie w to wkęcić.. podziękowałem
By iść do śds trzeba chyba mieć orzeczonko z pcpr, oraz skierowanie od psychiatry..tak mi mówili jak chcieli mnie w to wkęcić.. podziękowałem
Chcą dawać za brak zdolności do samodzielnej egzystencji rentę na poziomie minimalnej krajowej, czyli z 4000zł.
WRÓŻKA
-
- zaufany użytkownik
Nie licz na to. System jest spierolony..
- amigo
- zaufany użytkownik
ja nie umiem nic robic, pewnie skoncze w DPS
a to ty myslisz ze ludzie co maja rodziny i wspaniale intratne stanowiska w firmach to gdzie skoncza? rodzina tym predzej takiego delikwenta wypchnie do dps bo przyzwyczajeni do luksusow i wygody co im bedzie jakis starzec niedolezny dziadyga po domu srau i dzieci gorszyl
Trzeba mieć utrwalone objawy negatywne. Mam od dzieciństwa alogie, blady afekt, wycofanie spoleczne. Po nie braniu leków doszła znaczna awolicja. Teraz tylko słucham radia i układam pasjansa.
Współczuję sytuacji A jesteś w stanie robić samodzielnie cokolwiek, np. zakupy, przygotowywanie posiłków, pranie itp?
- piotrs
- zaufany użytkownik
renty i zasiłki mają wzrosnąć od stycznia
np zasiłek stały dla osoby samotnie gospodarującej to 1200 zł na miesiąc
np zasiłek stały dla osoby samotnie gospodarującej to 1200 zł na miesiąc
W domu robie tylko na zasadzie przynies, wynies, pozamiataj...
Nie wiem co robic z tymi pieniedzmi z renty socjalnej, 500 zl dla niesamodzielnych, zasiek pielegnacyjny
odkladam na koncie bo ta odmiana schizofrenii powoduje ze zyje sie bardzo proste zycie bez planow i pragnien
Nie wiem co robic z tymi pieniedzmi z renty socjalnej, 500 zl dla niesamodzielnych, zasiek pielegnacyjny
odkladam na koncie bo ta odmiana schizofrenii powoduje ze zyje sie bardzo proste zycie bez planow i pragnien