Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Moderator: moderatorzy
- zdrowy
- zaufany użytkownik
Re: Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Co do renty socjalnej to zabierają..
Co do użytkownika Kotek to wolę jego twórczość pisaną w tym temacie niż to co pisał wcześniej...
Też dostrzegam poprawę. Pisz dalej!
Co do użytkownika Kotek to wolę jego twórczość pisaną w tym temacie niż to co pisał wcześniej...
Też dostrzegam poprawę. Pisz dalej!
Może bieda,ale uśmiechnięta.
głęboka asceza
W biedzie śmieją się tylko głupcy.
Zapraszamy na nasze forum dyskusyjne! https://schizofrenia.icd6.pl/
Prawo o rencie socjalnej jest w moim odczuciu niesprawiedliwe ze względu na swoją gwałtowną zerojedynkowość. To, czy będziesz miał pieniądze, zależy od "szczęścia", można funkcjonować słabiej od kogoś, kto nie ma rentę socjalną i mimo tego nie mieć renty socjalnej, pomimo tego, że niepełnosprawność i u jednej, i u drugiej osoby powstała w czasie wymaganym do przyznania renty socjalnej. Udało mi się trzy razy dostać bez odwoływania się rentę socjalną, co świadczy o tym, że przez kilka lat byłem zdecydowanie wyraźnie niepełnosprawny, bo za byle jaką niepełnosprawność tej renty nie dają.
W moim odczuciu w nowych przepisach względnie za bardzo uprzywilejowuje się państwowymi środkami osoby niezdolne do samodzielnej egzystencji i za mało wspiera się państwowo tych niepełnosprawnych, którzy nie mają orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji czy znacznego stopnia niepełnosprawności, często pozostawiając tych drugich praktycznie z niczym. I taki bez niezdolności do samodzielnej egzystencji, i taki z niezdolnością do pracy może być ciężko upośledzony pod względem umiejętności zdobywania pieniędzy, zwłaszcza przez wykonywanie pracy. Czasem osoba jeżdżąca na wózku inwalidzkim może więcej zarabiać od osoby z diagnozą zespołu Aspergera czy osoby z diagnozą schizofrenii, mimo tego, że osoba z diagnozą zespołu Aspergera czy osoba z diagnozą schizofrenii ma "tylko" umiarkowany stopień niepełnosprawności, a sprawna psychicznie osoba jeżdżąca na wózku inwalidzkim ma znaczny stopień niepełnosprawności.
W moim odczuciu w nowych przepisach względnie za bardzo uprzywilejowuje się państwowymi środkami osoby niezdolne do samodzielnej egzystencji i za mało wspiera się państwowo tych niepełnosprawnych, którzy nie mają orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji czy znacznego stopnia niepełnosprawności, często pozostawiając tych drugich praktycznie z niczym. I taki bez niezdolności do samodzielnej egzystencji, i taki z niezdolnością do pracy może być ciężko upośledzony pod względem umiejętności zdobywania pieniędzy, zwłaszcza przez wykonywanie pracy. Czasem osoba jeżdżąca na wózku inwalidzkim może więcej zarabiać od osoby z diagnozą zespołu Aspergera czy osoby z diagnozą schizofrenii, mimo tego, że osoba z diagnozą zespołu Aspergera czy osoba z diagnozą schizofrenii ma "tylko" umiarkowany stopień niepełnosprawności, a sprawna psychicznie osoba jeżdżąca na wózku inwalidzkim ma znaczny stopień niepełnosprawności.
Skala ICF by rozwiązała problem orzecznictwa.
powszechny dochod minimalny predzej latwiej szybciej i prosciej te wszystkie sprawy pozwolilby obejsc
choc nie watpie ze nadal powszechnie krzykaczy by nam nie braklo: ze jak to tak srodki publiczne nierobom sie rozdaje za free?? bo ja musze tyrac na te moje 20 kola miesiac po 14h na dobe a dziecioroby, nieroby i niedojdy maja miec ot tak?? potem panstwo tonie w dlugach i dzieci moich dzieci beda musialy dyficyt splacac po wsze czasy
wiem ze najchetniej by nas do pieca tacy wpakowali ale my sie damy, oj nie
choc nie watpie ze nadal powszechnie krzykaczy by nam nie braklo: ze jak to tak srodki publiczne nierobom sie rozdaje za free?? bo ja musze tyrac na te moje 20 kola miesiac po 14h na dobe a dziecioroby, nieroby i niedojdy maja miec ot tak?? potem panstwo tonie w dlugach i dzieci moich dzieci beda musialy dyficyt splacac po wsze czasy
wiem ze najchetniej by nas do pieca tacy wpakowali ale my sie damy, oj nie
Rencistom dochód podstawowy pomógłby o tyle, że jakby ich "ozdrowili", to nie straciliby całej sumy, tylko mieliby stałą sumę dochodu podstawowego zamiast większej, ale łatwiejszej do odebrania renty. Emeryci i renciści nie zyskaliby nic na wprowadzeniu dochodu podstawowego, ale obecnie wykluczeni niepełnosprawni, bezrobotni czy słabo zarabiający byliby beneficjentami. W moim odczuciu jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż faworyzowanie niektórych grup. Czasem ktoś, kto lepiej funkcjonuje od kogoś, kto nie ma renty socjalnej, ma rentę socjalną. Zadowoliłbym się dwa razy mniejszą rentą od obecnej w postaci dochodu gwarantowanego dla każdego tylko za to, bo żyje, ale bez możliwości zmniejszenia jej do zera lub zostania z samym zasiłkiem pielęgnacyjnym i orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Ludzie mieliby więcej pieniędzy chociażby na działalność charytatywną i dzielenie się ze słabszymi ekonomicznie. Byłoby coś w rodzaju 800+ także dla wszystkich dorosłych. Lepsza deflacja niż inflacja, wzrost gospodarczy jest dobry. Żadnych Zielonych Ładów, żadnego in vitro!
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/477324 - 4 sposoby na pułapkę rentową. Artykuł z 2017 roku. Ciekawe, na jakie schorzenia mieli przyznane renty cztery wymienione osoby. Myślę, że mogło nie być wśród nich kogokolwiek z rentą "na psychikę"...
https://www.prawo.pl/samorzad/nowy-mode ... 17739.html - Nowy model orzekania oprze się na dwóch stopniach niepełnosprawności, jednak nieprędko. Uważam, że tylko dwa stopnie niepełnosprawności to zły pomysł, bo ci z umiarkowanym, zwłaszcza na schorzenia specjalne, mogą trafiać do lżejszego, a nie do cięższego, który może być zarezerwowany dla dzisiejszych posiadaczy odpowiedników pierwszej grupy inwalidzkiej (nie wiem, na czym dokładnie nowy system miałby polegać, ale piszę o tym, czego się obawiam).
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/477324 - 4 sposoby na pułapkę rentową. Artykuł z 2017 roku. Ciekawe, na jakie schorzenia mieli przyznane renty cztery wymienione osoby. Myślę, że mogło nie być wśród nich kogokolwiek z rentą "na psychikę"...
https://www.prawo.pl/samorzad/nowy-mode ... 17739.html - Nowy model orzekania oprze się na dwóch stopniach niepełnosprawności, jednak nieprędko. Uważam, że tylko dwa stopnie niepełnosprawności to zły pomysł, bo ci z umiarkowanym, zwłaszcza na schorzenia specjalne, mogą trafiać do lżejszego, a nie do cięższego, który może być zarezerwowany dla dzisiejszych posiadaczy odpowiedników pierwszej grupy inwalidzkiej (nie wiem, na czym dokładnie nowy system miałby polegać, ale piszę o tym, czego się obawiam).
Na schizofrenię i chad pewnie będą dawać 1 stopień i tak, na lżejsze choroby psychiczne 2.
Deficytu w budżecie jest 400 mld zł, 100 mld zł poszło na kreatywną księgowość i jest z obejściem budżetu.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: wrzesień
Re: Paraolimpiada 2024
bardzo dobrze
każdy dzień to nowy początek
Ja mam zespół Aspergera, zaburzenia schizotypowe i nerwicę natręctw i mimo swojego dziwactwa i niezaradności będę miał tylko lekki stopień, bo nie mam schizofrenii czy ChAD-u? Nie mam omamów, prawie w ogóle nie biorę leków psychotropowych. Schizofrenikom chyba bardziej współczują niż aspergerowcom? Zespół Aspergera nie musi oznaczać niewielkich potrzeb wsparcia, często są one duże i mogą być nawet bardzo duże. Mam idee wielkościowe, posłannicze, "derealizacyjne", podejrzliwość, myślenie magiczne, idee ksobne. Ale nie mam niezwykłych złudzeń percepcyjnych. Nie umiem żyć w tym przesiąkniętym złem świecie.
Jestem przeciwko obniżeniu liczby stopni niepełnosprawności z trzech do dwóch.
Uważam, że podwyższenie renty socjalnej do minimalnego wynagrodzenia nawet tylko dla osób z niezdolnością do samodzielnej egzystencji to zbytnie faworyzowanie jednej grupy z budżetu państwa, gdy inni niepełnosprawni zostają z niczym lub mogą drżeć nawet o normalną rentę socjalną, dlatego jestem PRZECIW temu projektowi ustawy. Zamiast tego powinni zwiększyć liczbę świadczeniobiorców i uwzględniać np. warunki mieszkaniowe (np. jak ktoś żyje samotnie, a nie ma pierwszej grupy inwalidzkiej, to też powinien mieć jakieś zwiększenie w stosunku do tych, co są pod opieką rodziców).
Skrajne OCD (niezdolność do samodzielnej egzystencji, odpowiedniki I grupy inwalidzkiej) jest poważniejsze od przeciętnej schizofrenii (odpowiedniki II grupy inwalidzkiej, całkowita niezdolność do pracy i umiarkowany stopień niepełnosprawności 02-P). Głębokie OCD (odpowiedniki II grupy inwalidzkiej, całkowita niezdolność do pracy i umiarkowany stopień niepełnosprawności 02-P) jest na tym samym poziomie, co przeciętna schizofrenia. Ciężkie OCD (odpowiedniki III grupy inwalidzkiej) jest łagodniejsze od przeciętnej schizofrenii. Umiarkowane czy łagodne OCD (już niezałapujące się na orzeczenie o niepełnosprawności) są tym bardziej łagodniejsze od przeciętnej schizofrenii.
Trzeba kierować się do pobrania za życie i zgłośić się do:kotek pisze: ↑sob wrz 07, 2024 10:24 amJa mam zespół Aspergera, zaburzenia schizotypowe i nerwicę natręctw i mimo swojego dziwactwa i niezaradności będę miał tylko lekki stopień, bo nie mam schizofrenii czy ChAD-u? Nie mam omamów, prawie w ogóle nie biorę leków psychotropowych. Schizofrenikom chyba bardziej współczują niż aspergerowcom? Zespół Aspergera nie musi oznaczać niewielkich potrzeb wsparcia, często są one duże i mogą być nawet bardzo duże. Mam idee wielkościowe, posłannicze, "derealizacyjne", podejrzliwość, myślenie magiczne, idee ksobne. Ale nie mam niezwykłych złudzeń percepcyjnych. Nie umiem żyć w tym przesiąkniętym złem świecie.
Jestem przeciwko obniżeniu liczby stopni niepełnosprawności z trzech do dwóch.
Uważam, że podwyższenie renty socjalnej do minimalnego wynagrodzenia nawet tylko dla osób z niezdolnością do samodzielnej egzystencji to zbytnie faworyzowanie jednej grupy z budżetu państwa, gdy inni niepełnosprawni zostają z niczym lub mogą drżeć nawet o normalną rentę socjalną, dlatego jestem PRZECIW temu projektowi ustawy. Zamiast tego powinni zwiększyć liczbę świadczeniobiorców i uwzględniać np. warunki mieszkaniowe (np. jak ktoś żyje samotnie, a nie ma pierwszej grupy inwalidzkiej, to też powinien mieć jakieś zwiększenie w stosunku do tych, co są pod opieką rodziców).
Skrajne OCD (niezdolność do samodzielnej egzystencji, odpowiedniki I grupy inwalidzkiej) jest poważniejsze od przeciętnej schizofrenii (odpowiedniki II grupy inwalidzkiej, całkowita niezdolność do pracy i umiarkowany stopień niepełnosprawności 02-P). Głębokie OCD (odpowiedniki II grupy inwalidzkiej, całkowita niezdolność do pracy i umiarkowany stopień niepełnosprawności 02-P) jest na tym samym poziomie, co przeciętna schizofrenia. Ciężkie OCD (odpowiedniki III grupy inwalidzkiej) jest łagodniejsze od przeciętnej schizofrenii. Umiarkowane czy łagodne OCD (już niezałapujące się na orzeczenie o niepełnosprawności) są tym bardziej łagodniejsze od przeciętnej schizofrenii.
ZUS@
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Moim zdaniem powinien być jeden stopień niepełnosprawności, albo jesteś niepełnosprawny albo nie.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: wrzesień
Albo boli albo nie. Dokładnie. Jak można wyleczyć chorobę to do pracy.
każdy dzień to nowy początek
Oddawać pół mojej czternastki!
Re: Paraolimpiada 2024
Dali SBkom wyższe emerytury zabrali biednym czternastki. Złodzieje.
w dniu 13 września 2024 r. (piątek)
godz. 13:00 – 14:30 - Sprawozdanie Komisji o obywatelskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o rencie socjalnej (druki nr 30 i 583) (5-minutowe oświadczenia w imieniu klubów i 3-minutowe oświadczenie w imieniu koła) (pkt 19)
godz. 13:00 – 14:30 - Sprawozdanie Komisji o obywatelskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o rencie socjalnej (druki nr 30 i 583) (5-minutowe oświadczenia w imieniu klubów i 3-minutowe oświadczenie w imieniu koła) (pkt 19)