Opracowanie - Clonazepam

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Opracowanie - Clonazepam

Post autor: amigo »

Organiczny związek chemiczny z grupy benzodiazepin, stosowany jako lek psychotropowy o silnym i długotrwałym działaniu przeciwdrgawkowym i przeciwlękowym. Profilem działania przypomina fenobarbital.Pomocniczo podaje się Clonazepamum w leczeniu psychoz i depresji, przy depresji i towarzyszącej jej apatii oraz w niektórych przypadkach innych zaburzeń psychicznych.

Klonazepam to jedna z nojmocniejszych benzodiazepin.Wiec nalezy uwazac, ze stosowanie i nie brac tego leku dluzej niz 2-3 tygodnie.

Początkowa dawka dobowa nie powinna przekraczać 1,5 mg. Klonazepam należy podawać w 3 dawkach podzielonych, w równych odstępach czasu. Dawkę należy zwiększać stopniowo o 0,25-0,5 mg co 3 dni, w zależności od reakcji pacjenta, aż do ustalenia dawki podtrzymującej wynoszącej zwykle 2-4 mg/dobę.

Oczywiscie wiadomo, ze nie wolno z ''clonem'' laczyc alkoholu, opioidow oraz prowadzic pojazdow.Depresja OUN.
Po podaniu p.o. 2 mg klonazepamu działanie rozpoczyna się w ciągu 30-60 min i utrzymuje się przez 8-12 h.
Awatar użytkownika
acetylfentanyl
bywalec
Status: paranoidalny

Re: Opracowanie - Clonazepam

Post autor: acetylfentanyl »

Dziękuję bardzo za takie informacje, na pewno się przydadzą, lubię przyswajać wiedze o lekach! :mrgreen:
narkoman i schizofrenik 8) :(
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

acetylfentanyl pisze: czw sie 01, 2024 12:06 pm lubię przyswajać wiedze o lekach! :mrgreen:
Ja tez. nie rozumiem niektorych moich znajomych. Choruje na schizofrenie a nie wiedza jakie leki biora . :roll:
Awatar użytkownika
acetylfentanyl
bywalec
Status: paranoidalny

Post autor: acetylfentanyl »

amigo pisze: czw sie 01, 2024 6:49 pm
acetylfentanyl pisze: czw sie 01, 2024 12:06 pm lubię przyswajać wiedze o lekach! :mrgreen:
Ja tez. nie rozumiem niektorych moich znajomych. Choruje na schizofrenie a nie wiedza jakie leki biora . :roll:
Ja mam wiele takich przyjaciół i tak naprawdę oni nawet nie usłyszeli słowa schizofrenia przez swoje dorosłe życie dopiero gdy powiedziałem im co to jest to dopiero zrozumieli z oporem
narkoman i schizofrenik 8) :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „klonazepam”