Jaki zawód, praca?

Moderator: moderatorzy

zainteresowana123
zaufany użytkownik

Jaki zawód, praca?

Post autor: zainteresowana123 »

Zastanawiam się czy chorując na schizofrenie powinnam pracować wśród ludzi czy raczej wybrać pracę, zawód gdzie nie będę mieć większej styczności z ludźmi?czy ma to jakieś znaczenie?na pewno powinna być to praca jak najmniej stresująca, ale mam stwierdzoną przez psychiatrę osobowość schizoidalną która się izoluje i czy może lepiej by było gdyby to była praca z ludźmi-może bym się oswoiła z nimi?
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Re: Jaki zawód, praca?

Post autor: Antonio Kontrabas »

Biorac solian, bez ludzi dlugo nie wytrzymasz, umrzesz z nudow albo Cie rozsadzi :D Nienawidzilem pracy w grupie, obecnie jak nie ide do pracy to mnie nosi nie do wytrzymania :D
zainteresowana123
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:Biorac solian, bez ludzi dlugo nie wytrzymasz, umrzesz z nudow albo Cie rozsadzi :D Nienawidzilem pracy w grupie, obecnie jak nie ide do pracy to mnie nosi nie do wytrzymania :D
a przy jakiej dawce solianu Cię rozsadza? bo ja biorę teraz 200mg i nic
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Rowniez bralem 200, ale zmniejszylem w ciagu poltora roku do 50mg, dosc bolesne to przyznam, takie troche balansowanie na krawedzi. No i mniejsza dawka duzo mocniej aktywizuje, wieksza bardziej dociaza. Jednak jestem dosc pewny swojego stanu, wyraznie zauwazam granice psychozy i biore wtedy dodatkowo 100mg. Wazne jest rowniez by lek zazywac niezaleznie od jedzenia, 1h przed lub po posilku.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony wt lut 04, 2014 12:14 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
brzeszczot
zaufany użytkownik

Post autor: brzeszczot »

Szukaj takiej pracy, która sprawi Ci przyjemność. Nie kieruj się tym, co lepiej, czy warto itp .. Myśl o sobie i swoim życiu - ma być jak najlepsze - dla Ciebie. Znajdź sobie pracę, która Cię usatysfakcjonuje, wtedy i Twoje samopoczucie będzie lepsze, a co za tym idzie - i Ty będziesz lepszym pracownikiem :) Nie myśl o chorobie - ona wprawdzie może wrócić, ale przecież nie musi! A nawet jeśli wróci, to pracodawca, który poznał Cię jako dobrego pracownika nie pozwoli Ci uciec, bez problemu więc będziesz mogła pójść na zwolnienie. Nie zamartwiaj się wiec i żyj tak jak chcesz :) Schizofrenia to nie wyrok, który trzeba przyjąć ze zwieszoną głową, to choroba jak każda inna i nie ma co jej się poddawać, ani tym bardziej ulegać. Głowa do góry i więcej pewności siebie! Szukaj takiej pracy, która Ci odpowiada!
zainteresowana123
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:Rowniez bralem 200, ale zmniejszylem w ciagu poltora roku do 50mg, dosc bolesne to przyznam, takie troche balansowanie na krawedzi. No i mniejsza dawka duzo mocniej aktywizuje, wieksza bardziej dociaza. Jednak jestem dosc pewny swojego stanu, wyraznie zauwazam granice psychozy i biore wtedy dodatkowo 100mg. Wazne jest rowniez by lek zazywac niezaleznie od jedzenia, 1h przed lub po posilku.
po czym poznajesz że nawraca się psychoza?
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Zaczynaja mnie wkurzac ludzie, gromadza sie tlumnie i zaczajaja sie na mnie, to pierwsze oznaki ze cos nadciaga, nastepnie zaczynam wszystko brac do siebie, glosy na ulicy, w radiu i telewizji. Jak wkreca sie to drugie nalezy juz zazyc dawke kontrolna i wszystko wraca do normy :D To pierwsze czasem bywa oznaka przemeczenia lub zdenerwowania i na nastepny dzien znowu toleruje tych wszystkich ludzi, sasiadow i nie moge sie obejsc bez pogawedki z nimi.
Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Post autor: savior »

mei pisze:

Nie myśl o diagnozie, etykietce. Staraj się funkcjonować normalnie, między ludźmi.
brzeszczot pisze:Szukaj takiej pracy, która sprawi Ci przyjemność. Nie kieruj się tym, co lepiej, czy warto itp .. Myśl o sobie i swoim życiu - ma być jak najlepsze - dla Ciebie. Znajdź sobie pracę, która Cię usatysfakcjonuje, wtedy i Twoje samopoczucie będzie lepsze, a co za tym idzie - i Ty będziesz lepszym pracownikiem :) Nie myśl o chorobie - ona wprawdzie może wrócić, ale przecież nie musi! A nawet jeśli wróci, to pracodawca, który poznał Cię jako dobrego pracownika nie pozwoli Ci uciec, bez problemu więc będziesz mogła pójść na zwolnienie. Nie zamartwiaj się wiec i żyj tak jak chcesz :) Schizofrenia to nie wyrok, który trzeba przyjąć ze zwieszoną głową, to choroba jak każda inna i nie ma co jej się poddawać, ani tym bardziej ulegać. Głowa do góry i więcej pewności siebie! Szukaj takiej pracy, która Ci odpowiada!
dużo racji, lepiej nie patrzec przez pryzmat diagnozy tylko życ po swojemu, pracowac i isc do przodu, a ludzie są nam do szczęścia potrzebni - mniej lub bardziej,
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Jaka praca może być dla kogoś, kto boi się ludzi, ale jednocześnie ich lubi i nie chce tak do końca się izolować, ale być z ludźmi i się nie stresować?
Cały czas nie wiem, co bym mogła robić, bo ja nie mam za bardzo zawodu ani umiejętności, ale prawdopodobnie mam zdolności manualne i nie wiem, czy praca na produkcji jest bardzo ciężka? Chciałabym robić coś takiego związanego z pracą fizyczną chyba, np ogrodnictwo czy coś, tylko nie wiem jak się tej pracy szuka. :P Może macie jakieś pomysły co można robić?
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Na początek możesz zrobić to co ja i szukać jakiejkolwiek pracy. Brać cokolwiek się trafi. A potem, jak już się trochę oswoisz z lękiem, ludźmi, itd., to poszukasz czegoś innego.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

To prawda, z czasem nabierzesz śmiałości i będziesz sobie radzić coraz lepiej. Wtedy możesz rozejrzeć się za jakąś lepszą ofertą pracy.

Pozdrawiam.m.
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

wyobcowana pisze:Jaka praca może być dla kogoś, kto boi się ludzi, ale jednocześnie ich lubi i nie chce tak do końca się izolować, ale być z ludźmi i się nie stresować?
Cały czas nie wiem, co bym mogła robić, bo ja nie mam za bardzo zawodu ani umiejętności, ale prawdopodobnie mam zdolności manualne i nie wiem, czy praca na produkcji jest bardzo ciężka? Chciałabym robić coś takiego związanego z pracą fizyczną chyba, np ogrodnictwo czy coś, tylko nie wiem jak się tej pracy szuka. :P Może macie jakieś pomysły co można robić?
ogrodnictwo... dobry pomysł
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Ja polecam ankieter telefoniczny, albo ostatnio moja najnowsza praca (zaczynam od poniedziałku) - konsultant telefoniczny (czyt. sprzedaż przez telefon ;p ) 8)
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

Ralf pisze:Ja polecam ankieter telefoniczny, albo ostatnio moja najnowsza praca (zaczynam od poniedziałku) - konsultant telefoniczny (czyt. sprzedaż przez telefon ;p ) 8)
Zależy... to dość stresująca robota...
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

No moze troche stresu jest :P ale jakoś daje sobie radę... dziś sprzedałem produkt 4 razy :)
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
orimme
bywalec

Post autor: orimme »

Mnóstwo branż, w których pracują tzw. fizyczni wykwalifikowani. Ludzie teraz chcą pracować w klimatyzowanym korpo, a nie np. spawać, więc tych ludzi mocno brakuje, a popyt nie spada.

Aktualnie jest bardzo wiele szkoleń, na które można sie zapisać: http://www.nosilo.mikrowitryna.pl/ Nawet w formie online. Tak więc zmaina pracy na inną nigdy nie była tak prosta.
Ostatnio zmieniony wt lip 30, 2024 11:04 am przez orimme, łącznie zmieniany 1 raz.
Galnin
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Galnin »

Kurcze temat sprzed 13 lat.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

ja nigdy nie pracowalem. Od 20 roku zycia jestem na rencie. Mam 29 lat. Nie wybieram sie do pracy. Wole rente, moze mniej kasy, ale liczy sie spokoj i brak stresu. Oprocz tego to raczej nie sprawdzilbym sie w zadnej pracy, bo zle reaguje na stres a wiadomo w pracy jest jego duzo.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

amigo pisze: pn lip 29, 2024 5:38 pm ja nigdy nie pracowalem. Od 20 roku zycia jestem na rencie. Mam 29 lat. Nie wybieram sie do pracy. Wole rente, moze mniej kasy, ale liczy sie spokoj i brak stresu. Oprocz tego to raczej nie sprawdzilbym sie w zadnej pracy, bo zle reaguje na stres a wiadomo w pracy jest jego duzo.
Jak wygram w lotka też tak zrobię.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”