Citalopram
Moderator: moderatorzy
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Citalopram
O substancji:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Citalopram
A ten brałem całkiem długo, bo blisko rok i przez jakiś czas się dobrze sprawdzał. Antydepresant raczej bezpieczny i o zrównoważonym profilu działania: poprawia nastrój i dobrze działa przeciwlękowo, przy jednoczesnych niewielkich i w dużej części całkowicie przejściowych skutkach ubocznych (np. początkowo całkiem siada libido, po jakimś czasie jest trochę lepiej, ale i tak niedobrze). U mnie spowodował też początkowo silny jadłowstręt. Baaardzo długo się wkręcał, później nastrój skoczył dość mocno, po jakimś czasie było mniej więcej ok, ale bez szału, a później jakby zupełnie przestał działać. Dobry, ale raczej na depresję lekką bądź umiarkowaną. Do sertraliny nie ma startu moim zdaniem, ale pamiętajcie, że reakcja na lek jest w przypadku każdej osoby indywidualna.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Citalopram
A ten brałem całkiem długo, bo blisko rok i przez jakiś czas się dobrze sprawdzał. Antydepresant raczej bezpieczny i o zrównoważonym profilu działania: poprawia nastrój i dobrze działa przeciwlękowo, przy jednoczesnych niewielkich i w dużej części całkowicie przejściowych skutkach ubocznych (np. początkowo całkiem siada libido, po jakimś czasie jest trochę lepiej, ale i tak niedobrze). U mnie spowodował też początkowo silny jadłowstręt. Baaardzo długo się wkręcał, później nastrój skoczył dość mocno, po jakimś czasie było mniej więcej ok, ale bez szału, a później jakby zupełnie przestał działać. Dobry, ale raczej na depresję lekką bądź umiarkowaną. Do sertraliny nie ma startu moim zdaniem, ale pamiętajcie, że reakcja na lek jest w przypadku każdej osoby indywidualna.
gówno w proszku na kijoszku
Re: Citalopram
Brałam escitalopram- ale podobnie dość- nie zauważyłam spektakularnej poprawy-mooże nieco wyciszał
Od piekła I nieba oddziela nad tylko życie-najkrótsza rzecz na świecie. .
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Jest dział o escitalopramie. To są podobne leki. Można spotkać opinie, że wręcz to samo i takie, że jednak trochę coś innego. Nie wiem, po tych lekach raczej nie można spodziewać się spektakularnych efektów. Może poza paroma momentami, jakie miałem z sertraliną, które były dość spektakularne. Ale to lek trochę inaczej działający. Wystarczy się wklikać na kultowy hyperreal żeby zobaczyć, że sertra jako jedyna jest używana w celach "rekreacyjnych". Ludzie tam biorą przykłądowo 1000 mg sertry na raz i mają loty. Ale czego oni tam nie robią. Założę się, że gdyby tylko dało się ją odpowiednio rozpuścić waliliby ją po kablach.
Takie badania ostatnio gdzieś w Stanach przeprowadzili. Jakieś szerokie zestawienie wyników tego, po którym antydepresancie ludzie generalnie czują się najlepiej. Wyszło, że po sertralinie i escitalopramie.
Takie badania ostatnio gdzieś w Stanach przeprowadzili. Jakieś szerokie zestawienie wyników tego, po którym antydepresancie ludzie generalnie czują się najlepiej. Wyszło, że po sertralinie i escitalopramie.
gówno w proszku na kijoszku
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Tak jak pisał Przegłosowany: escitalopram nie przynosi spektakularnej poprawy, ale jednak w sposób wyczuwalny podnosi jakość życia. Po prostu, nagle, pewnego dnia robi się lżej. Jakby ktoś zdjął z ramion, przytoczony tam z niewiadomych powodów, ciężar. Ten ciężar znika. Zycie znów staje się znośne.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
moi- ja piszę z autopsji;)
Nie było zdjęcia ciężaru itd. itd. W sumie niewiele się zmieniło, niestety.
Trochę mnie wyciszył i tyle:( Przerobiłam chyba wszystkie substancje antdep.
I to wydawało się mieć najmniej skutków ubocznych i jest najlepiej tolerowane. Chociaż tyle....
Nie było zdjęcia ciężaru itd. itd. W sumie niewiele się zmieniło, niestety.
Trochę mnie wyciszył i tyle:( Przerobiłam chyba wszystkie substancje antdep.
I to wydawało się mieć najmniej skutków ubocznych i jest najlepiej tolerowane. Chociaż tyle....
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Może brałaś zbyt małą dawkę (jaką brałaś)? Mnie lekarka uprzedzała, że przy małych dawkach ten lek może nie zadziałać.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Prozac 20 nie działał, za to Citalopram 20 wyciągnął mnie z depresji popsychotycznej typu leżymy w łóżeczku jak najdłużej się da. Thanks God!
spacjalistka od własnych: F20, F20.4, hipomanii, traum i załamania nerwowego. interesuję się szamanizmem, buddyzmem.
Ja biore 10mg Aurexu (citalopram) od czasu mojej proby s i jakos mnie wyciszyl ale zebym doznala jakiejs ogromnej poprawy to nie! Nadal mam mysli s choc nie tak silne, nadal mam leki i niepokoj. Wiec zrzucenia ciezaru nie doznalam!
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go.
Czasami żeby mój mózg zalała fala serotoniny to dorzucam sobie citalopram do metylphenidatu i moclobemidu. Wtedy jest fajnie
Królestwo moje nie jest z tego świata
Nom, ale można mieć takie efekty i bez takich mieszanek jak opisujesz, wystarczy dobry lek.
spacjalistka od własnych: F20, F20.4, hipomanii, traum i załamania nerwowego. interesuję się szamanizmem, buddyzmem.
Dla mnie optymalną;) 20mgmoi pisze:Może brałaś zbyt małą dawkę (jaką brałaś)? Mnie lekarka uprzedzała, że przy małych dawkach ten lek może nie zadziałać.
Pozdrawiam.m.
- zielonawitolda
- bywalec
- Kontakt:
ja brałam 40 mg citalopramu i nawet to nie pomogło i wylądowałam w świrowni
always look on the bright side of life
- aux03ster03
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
dobrze pamietam? citalopram to citabax?
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
- zielonawitolda
- bywalec
- Kontakt:
Ja konkretnie brałam escitalopram- taki o przedłużonym działaniu. Teraz chyba wrócę:(
Przy drugiej depresji popsychotycznej nawet maksymalna dawka CItalopramu nie dała rady, zmarnowaliśmy parę miesięcy testując podwyższenie dawki, za to Wenla - jak najbardziej ruszyła, po 6 dniach!
- raichu
- zaufany użytkownik
- Status: trener pokemon
Ja z Citalem miałem różne przygody. Otóż biorąc 20mg mi pomagał w początkowej fazie na doła a później lekarz mi odstawił z uwagi na nasiloną manię i pobudzenie (a mi potrzebny lek przeciwdepresyjny bo łapię doła). Po przywróceniu dostałem zespołu serotoninowego czy jakoś tak - Cital powodował senność zamiast aktywizować ale to chyba przez lek przeciwwymiotny metoklopramid, który brałem z racji refluksu i "cofki". Po zastąpieniu Aciprexem 20mg ok.
-
- zarejestrowany użytkownik
Biorę citalopram od roku 40mg ale na skutek utrzymującego się przygnębienia lekarz kazał zwiększyć o 20mg. Biorę go w tej dawce 3dni. Przybyło mi energii i aktywności. Ale myślę że to jeszcze za krótko żeby coś powiedzieć.
Jakie macie doswiadczenie z dawką 60 mg?
Jakie macie doswiadczenie z dawką 60 mg?
- piotrs
- zaufany użytkownik
no najważniejsza odpowiednia dawka trzeba ją samemu po sobie i wraz z lekarzem
ustalić
na pewno pomoże nie zaszkoddzi skutki uboczne zawsze są
na depresje można spacer i magnez brać
ruch poprawia nastrój dopaminę
ustalić
na pewno pomoże nie zaszkoddzi skutki uboczne zawsze są
na depresje można spacer i magnez brać
ruch poprawia nastrój dopaminę