Jak powstało to forum i kto je założył ?

dział techniczny, tu proszę kierować pytania i uwagi do administratora i moderatorów

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Jak powstało to forum i kto je założył ?

Post autor: zbyszek »

Stoķrotķa pisze: śr wrz 29, 2021 9:48 pm Chciałbym dowiedzieć się jak wyglądało powstanie forum i z jakiej inicjatywy powstało. Kto utrzymuje forum i ile środków finansowych jest potrzebnych, żeby mogło funkcjonować. Jakie są koszta i gdzie postawiony jest hosting.
Forum powstało wiosną 2003 po tym, jak dyrekcja pewnego szpitala, dla którego chciałem napisać za dramo stroną internetową kategorycznie odmówiła możliwości, żeby sami chorzy mogli umieszczać na stronach szpitala swoje prace, rysunki wiersza, a także spostrzeżenia i oceny dot. szpitala. Wybrałem standardowe oprogramowanie phpbb. Forum leciało z początku na serwerze ustawionym u mnie w domu na tym samym łączu, którym się zwykle posługiwałem. Myślałem także o możliwości głosowań w sprawach politycznych za pośrednictwem sieci i stąd kupiłem domenę evot.org od e-voting .
Dopiero po wielu latach przeszedłem na płatny serwer dobrej forum. Obecnie serwer znajduje się fizycznie w Katowicach w większej serwerowni S3 Data Center https://3s.pl, ma super szybkie łącza i szybkie dyski. Płacę za niego ok. 800 zł rocznie. Nie mam, ani nie miałem od nikogo żadnych dotacji, bo zależało mi na uniknięciu podejrzeń, że realizuję tym forum interes jakiejś firmy, lub choćby służby zdrowia.

Kiedyś było więcej moderatorów i trochę mi ich brak. Sam więcej się wtedy udzielałem, a dziś zaglądam na forum sporadycznie, dopiero gdy znajdę chwilkę wolnego czasu.

Jestem infomatykiem, więc dobrze radzę sobie z php, w którym to języku forum jest napisane. phpbb należy do public domain. Nic nie płacimy za oprogramownie.

Kiedyś dawno, dawno temu mieliśmy włamanie, nie ze wszystkim sobie radziłem. Był czas, że forum stało unieruchomione chyba kilka miesięcy. Wyjściem okazało się filtrowanie po IP - i tak nie ma do nas dostępu z wielu zagranicznych sieci np. w Chin lub z Rosji.

Obecny problem to zbyt duże skanowanie przez automaty, też np. przez googla oraz wyszukiwarka forum, która jest niemiłosiernie przeciążona. Mamy olbrzymią bazę danych nie tylko samych postów, lecz skojarzeń słów, co teoretycznie powinno pomagać w szybkim znalezieniu odpowiedzi na ważne pytanie. Lecz praktycznie obecna baza to wiedza statystyczna o tym jak piszemy, jakimi skojarzeniami posługujemy się. Trochę szkoda mi to wyrzucić, co odciążyłoby wyszukiwarkę forum. Możliwe, że warto byłoby zapamiętywać tylko wybrane terminy, np. te rozpoczynające się znakiem #, jak #psychoza, #solian, itd. a resztę wyrzucić.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Jak powstało to forum i kto je założył ?

Post autor: Dobro »

zbyszek pisze: czw wrz 30, 2021 11:02 pm Forum powstało wiosną 2003 po tym, jak dyrekcja pewnego szpitala, dla którego chciałem napisać za dramo stroną internetową kategorycznie odmówiła możliwości, żeby sami chorzy mogli umieszczać na stronach szpitala swoje prace, rysunki wiersza, a także spostrzeżenia i oceny dot. szpitala.
Ciekawe, tzn nieciekawe... W zasadzie przykre podejście szpitala, przynajmniej twórczość powinna mieć miejsce.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

zbyszek pisze: czw wrz 30, 2021 11:02 pm Lecz praktycznie obecna baza to wiedza statystyczna o tym jak piszemy, jakimi skojarzeniami posługujemy się. Trochę szkoda mi to wyrzucić, co odciążyłoby wyszukiwarkę forum.
Gdzie można znaleźć te statystyki?
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Stoķrotķa
bywalec
Status: 💰💰💰💰💰

Post autor: Stoķrotķa »

Przykładowo https://cyberfolks.pl/hosting-www/ tutaj mają takie ceny:

POJEMNOŚĆ 5 GB SSD Cached, Odnowienia 183,27 zł/rok, TRANSFER 250 GB na miesiąc
POJEMNOŚĆ 25 GB SSD Cached, Odnowienia 293,97 zł/rok TRANSFER bez limitu
POJEMNOŚĆ 100 GB SSD Cached, Odnowienia 429,27 zł/rok TRANSFER bez limitu
POJEMNOŚĆ 300 GB SSD Cached, Odnowienia 736,77 zł/rok TRANSFER bez limitu

A moim zdaniem ta baza evot.org po tylu latach działalności to i tak maksymalnie mogłaby ważyć 5-7 GB, więc nie rozumiem skąd ta kosmiczna suma wydatków ok. 800 zł rocznie. Nie doszukałem się cennika do tego 3S.pl czy S3, ale ciekawi mnie co oni tam konkretnie oferują. Nie myślałeś, żeby umieścić na forum reklamy po to żeby się nie dokładać? Ogólnie rzecz biorąc 200 (limitowany transfer) albo 300 zł rocznie nie wystarczyło by na pokrycie środków związanych z hostingiem?

Nie wiem co oni Ci za te 800 zł oferują, jak nieźle trzeba się natrudzić żeby zobaczyć posty innego użytkownika, jak cały czas wyszukiwarka informuje że jest przeciążona i proszę spróbować później.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Aktualnie forum zajmuje do 10 GB. Firma S3 nie oferuje serwerów na klientów detalicznych. My kupujemy te usługi przez unixstorm.org w ramach tzw. konta reseller. Co rusz ktoś mądry popisuje się tu rzekomo tańszym serwerem,lecz po co zamieniać siekierkę na kijek.

Sprawa reklam też była już dyskutowana. Łagodnie mówiąc nie widzę uprawnień, żeby sprzedawać czyjąś uwagę w niejasnych transakcjach wiązanych jakimś firmom, które nie mają z naszym tematem nic wspólnego. Jeśli nie zrozumiesz powiem prościej - po co ktoś posługujący się tym forum ma być potem zarzucany nie wiadomo skąd jakimiś reklamami np. środków psychotropowych.
Police
bywalec

Post autor: Police »

Forum założył nnfof co było widać w zaangażowanie w forum.

Po co się tłumaczysz jak nasze myślenie jest określane jako objaw pozytywny?

Schizofreni nie ma. Proszę się na forum matematyka.pl dowiedzieć więcej o wielkim twietdzeniu fermata cz optymalizacji albo inżynierii osoby.

21 wiek
na tym forum wszyscy żartują. schizofrenia nie istnieje. tu mamy hyde park do debat kto głupszy.
Police
bywalec

Post autor: Police »

Każde wasze życzenie będzie spełnione co do forum.

Kontakt: nnfof.@#
na tym forum wszyscy żartują. schizofrenia nie istnieje. tu mamy hyde park do debat kto głupszy.
swtern
zaufany użytkownik

Post autor: swtern »

To ja powiem:najwpierw pierdolnelo(prawdopodobnie supernowa)Pozniej byla rewolcja przenysłowa dosoki ktoś nie wynalazl internetu...
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Post autor: Jaskolka »

wielki szacunek Zbyszku za to Forum i Twoje do niego podejście.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Eden pisze: ndz lip 17, 2022 7:21 pm Ale my wiemy, że Zbyszek nikogo nie szanuje, nikim się nie opiekuje, nikomu nie pomaga. Jest to Biuro Obsługi Klienta, platforma informacyjna. Ten serwis nie zamierza nikomu pomóc - uspokaja tylko wypytaniem się co jest grane.
Jak potrzebujesz mamy czy taty to zwroty kieruj do swojej rodziny. Administrator tego forum czy jakiegokolwiek innego nie jest terapeutą społeczności. Jedyne co mu można zarzucić to że forum kiepsko działa, w tygodniu wręcz jest unieruchomione.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Eden pisze: ndz lip 17, 2022 8:36 pm Schizofrenia jako ekonomia, informacja, a nawet ponowne narodziny.
ja w przyszłym życiu nie będę już miał schizofrenii :)
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Eden pisze: ndz lip 17, 2022 8:36 pm Zbyszek to święty Józef - jest jak wujek. Ale urojenia wielkościowe wcale nie polegają na tym, za kogo się uważasz. Urojenia wielkościowe, "bycia bogiem, królami, Antychrystami" to ktoś co chwilę wydaje rozkazy innym, co jest nie do zniesienia. Ktoś z urojeniami wielkościowymi jest nie do zniesienia, bo bez przerwy rozkazuje, a wcale nie chodzi w tym o to, za kogo się uważa.
Jak na człowieka który chciał zgwałcić niemowlaka własnej siostry. Masz bardzo dużo do powiedzenia. Obyś w niebie przed świętym Piotrem się tak bronił. Niestety zawiodę cię, 7 krąg piekła jest ci pisany. I przestań wizualizować swoje urojenia na ludziach bo to jest niesmaczne...
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Zawiode Cię, magia którą piszesz na mnie nie działa. Zostałem wychowany tam gdzie ta magia była tworzona... Jak pokazac film z co niektórymi z głosem to zaprzeczą że to oni tam są. Po pewnym czasie zwykły człowiek sam zaczyna wątpić w to co widzi i co słyszy. A napisane przez ciebie było jasno z co Cie siostra zamknęła. Nie zgadza sie tylko niemowlak. Jak pisałeś ze dziecko to tak to zrozumiałem.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Forum powstało na mocy schizofrenii.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Odwiedziłem też twoja-psychiatria: https://twoja-psychiatria.pl/viewtopic. ... 897#p98897 , które działa już od dwóch lat.
Rzeczywiście problem scjentologów istnieje, co widać choćby po postach w tym wątku powyżej użytkownika, który zarejestrował się jako Police.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Eden, kilka wyjaśnień. Server domeny evot.org, za który płacę ok 1200 rocznie obsługuje nie tylko to forum, lecz także moje inne serwisy. Spójrz proszę pod adres http://zbyszek.evot.org , żeby je poznać. Zależało mi na dostępie prze ssh, co też trochę kosztuje. Mam super pomoc pracowników firmy unixstorm, którzy merytorycznie pochodzą jeszcze z UNIX-u, gdzie sam zaczynałem jako infromatyk i serwer jest super szybki, czego tu zupełnie nie widać, bo jesteśmy przeładowani wyszukiwarką starych postów. Dodatkowo skanuje nas kilkadziesiąt botów, czego jeszcze nie usunąłem.

A czy forum ma dbać i opiekować się nad użytkownikami ? Taka oferta będzie się jednym podobać, u innych wzbudzać niechęć. Dlatego dbamy o podstawową funkcję - dobra wymiana informacji. Na niej - jeśli działa - można zbudować wiele innych. Sam nie miałem na to czasu, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ktoś o właściwym wykształceniu oferował za pomocą tego forum swoje usługi psychiatrii lub psychologii - nawet płatne ! Wystarczy, żeby dostał ode mnie zamknięty dział, który będzie spełniał wymogi ochrony danych osobowych ... i już !

Oczywiście, że użytkownicy, którzy znają się od lat będą sobie nawzajem pomagać. Forum inspiruje także do spotkań w realu, do poznawania się chłopak z dziewczyną, etc. Na bazie tego forum można zbudować wiele innych rzeczy. Wystarczy tylko trochę wyobraźni, do czego zachęcam.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Przepraszam
Ostatnio zmieniony pt kwie 21, 2023 11:33 am przez miś wesołek, łącznie zmieniany 1 raz.
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Kurde ja się nie znam, ale że to tyle kosztuje taka zabawa w forum własne, to nie wiedziałem. :)

Z tego powodu, bardzo przepraszam wszystkich użytkowników za swoje nieciekawe posty, dlatego że są nieciekawe to mało ich ostatnio pisałem ale nieważne to wszystko w sumie. xd
Awatar użytkownika
Catastrophigłupek
bywalec
Status: Upośledzony

Post autor: Catastrophigłupek »

Mój gey 100% Januszek K. Ciągnie druta

Mój gey 100%
Życie jest przygodą dla odważnych albo niczym. |"I do not fear for You are with me" | Semper in altum
ODPOWIEDZ

Wróć do „o tym forum”