czy to jest to samo?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
andrzej kamiński
zaufany użytkownik

czy to jest to samo?

Post autor: andrzej kamiński »

Mam pytanie ,czy schizofrenia to to samo co psychoza schizofreniczna,a jeśli nie to jaka jest różnica?
xena
zaufany użytkownik

Post autor: xena »

W słowniku PWN te pojęcia są zamienne:

SCHIZOFRENIA [gr.], psychoza schizofreniczna, psychoza rozszczepienna, jedna z endogennych chorób psych. (lub grupa takich chorób), cechująca się występowaniem objawów specyficznej dezintegracji osobowości, tj. zmniejszeniem lub utratą naturalnej spójności i wzajemnej harmonii między składnikami budującymi życie psychiczne;

Ale nie wiem jak to jest w 'praktyce lekarskiej'/ Psychoza to choroba psychiczna endogenna, w tym schiza.
A ja się dziwię, ze nie zapytałes po prostu swojego lekarza... Ja bym spytała. W końcu to "Twoja" diagnoza.
xena wojownicza księżniczka w zadumie
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”