Wysoka dopamina
Moderator: moderatorzy
- FreshEscape
- bywalec
Re: Wysoka dopamina
Ale to nie ja tak mówie, tylko tak mówi pismo haha. Praktyka to też pokazuje... Jak przy psychozie czesz brać antydepresanty, które nakręcają jeszcze bardziej ?hidden92 pisze: ↑czw cze 29, 2023 11:28 pm Sam nie wiesz co piszesz. Ogarnij się. Sam piszesz że określonych leków nie można brać przy psychozie a potem mnie housem nazywasz. Nie napisałem że neuroleptyki nie są potrzebne. Idę stąd bo zaraz sam stwierdzisz znowu że się lepiej od lekarzy znasz. A to zwykły hipokryta, gadać nie ma sensuu.
Chcesz gadać , gadaj. Nie chcesz to nie pisz. Twoja sprawa. Ale jeśli każdego co ma swoje zdanie i opinie, doswiadczenie. Będziesz nazywał hipokrytami i sie przed nimi uciekał. To kiepsko będzie ci w życiu...
Wracając do tematu, dopamina wpływa na uczenie się, motywację, nadmiar-nałogi.
Zastanawiam się czy mam ostatnio problemy z uczeniem z braku dopaminy.
Zastanawiam się czy mam ostatnio problemy z uczeniem z braku dopaminy.
- podniebnyromantyk
- zaufany użytkownik
Może tak być, ale może to być też wysoki cholesterol, większość neuroleptyków może go podnosić. Mogę też polecić https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Piracetam który wpływa na podniesienie dopaminy i efektywniejsze jej wykorzystanie. Mieszałem ten lek z neuroleptykami i nie odczułem synergii lub innych negatywnych interakcji, przepisywał mi go swojego czasu ten sam lekarz co wypisuje mi pozostałe leki, zakładam więc ze jest to bezpieczne.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Ogólnie mówi się, że to hormon szczęścia, i że dopamina sprzyja dobremu samopoczuciu.MajanosComp2 pisze: ↑śr cze 28, 2023 11:40 pm Witam, co daje dopamina w normie lub nieco podwyzszona? Czy człowiek zdrowy mając wysoko dopamine jest dusza towarzystwa, ma dobry humor i latwo mu wyrywać laski czy to raczej zależy od charakteru bo np jeden jest flegmatyk drugi choleryk, introwertyk itp.
Teoria dopaminowa twierdzi, że "nadmiar" dopaminy prowadzi do schizofrenii. Ale jak to rozumiem to wcale nie jest jej za dużo tylko źle działają receptory, przechwytują ją za dużo.
Człowiek zdrowy, który ma tej dopaminy z jakiegoś powodu "więcej", będzie odczuwał jakiś rodzaj szczęścia, może jakiś haj. A nie każdy musi być przy tym duszą towarzystwa, tak jak piszesz może mieć na zachowanie również wpływ temperament osoby.
Wikipedia: Leki przeciwpsychotyczne używane do leczenia psychozy obniżają poziom dopaminy i często wywołują anhedonię. Wiele czynności związanych z przyjemnością (seks, jedzenie) wywołuje wzrost uwalniania dopaminy. Wszystkie substancje uzależniające bezpośrednio lub pośrednio wpływają na przekaźnictwo dopaminy w jądrze półleżącym powodując wzrost pożądania substancji uzależniającej.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
- pingui
- bywalec
- Status: Guru
Nasze leki ponoć nie uzależniają, a na dodatek blokują dopaminę, mimo to z jakiegoś dziwnego powodu pożądamy naszych leków każdego dnia?
Wszystko to nie jest takie proste i ów podział na dopaminę i serotoninę wcale nie jest taki oczywisty. Gdzieś te hormony się przenikają, gdzieś uzupełniają, by gdzie indziej się zastępować. Niedobory zawsze są szkodliwe dlatego tak ważna jest homeostaza w organizmie.
Wszystko to nie jest takie proste i ów podział na dopaminę i serotoninę wcale nie jest taki oczywisty. Gdzieś te hormony się przenikają, gdzieś uzupełniają, by gdzie indziej się zastępować. Niedobory zawsze są szkodliwe dlatego tak ważna jest homeostaza w organizmie.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Jasne, przecież neuroptysie potrafią całe funkcjonowanie zepsuć. pozdro
Niech wszyscy będą szczęśliwi
- FreshEscape
- bywalec
Fajnie coś poczytać. Tylko kiedy zobaczyłęm, że wikipedie pisze np. zbyszek. To już nie korzystam z tych treścikaruna pisze: ↑sob lip 01, 2023 11:22 am Wikipedia: Leki przeciwpsychotyczne używane do leczenia psychozy obniżają poziom dopaminy i często wywołują anhedonię. Wiele czynności związanych z przyjemnością (seks, jedzenie) wywołuje wzrost uwalniania dopaminy. Wszystkie substancje uzależniające bezpośrednio lub pośrednio wpływają na przekaźnictwo dopaminy w jądrze półleżącym powodując wzrost pożądania substancji uzależniającej.
Ale działał ten lek? Pomagał?podniebnyromantyk pisze: ↑sob lip 01, 2023 6:53 amMoże tak być, ale może to być też wysoki cholesterol, większość neuroleptyków może go podnosić. Mogę też polecić https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Piracetam który wpływa na podniesienie dopaminy i efektywniejsze jej wykorzystanie. Mieszałem ten lek z neuroleptykami i nie odczułem synergii lub innych negatywnych interakcji, przepisywał mi go swojego czasu ten sam lekarz co wypisuje mi pozostałe leki, zakładam więc ze jest to bezpieczne.
Chyba powinnam częściej chodzić na spacery.
- podniebnyromantyk
- zaufany użytkownik
Tak, pomagał. Tylko pierwszego dnia lekko mi się "jeżyły" włosy, czułem dopamamine podniesioną ale psychozy nie dostałem.
Po trzech dniach miałem wiele lepszą kondycję pamięci i skupienia uwagi.
Po trzech dniach miałem wiele lepszą kondycję pamięci i skupienia uwagi.
- pingui
- bywalec
Po kij sztuczny lek skoro można naturalnie wystarczy dobrej jakości susz CBD i dopaminka sama poleci w górę, oczywiście ta dobra bo to jak z cholesterolem jest dobry i zły. Zła dopamina powoduje haluny na dzielni
- piotrs
- zaufany użytkownik
tak na dopamine poprawe nastroju
wystarczy dieta dobra w produkty w magzez np
orzechy gorzka czekolada
mozna brać czasami magnez w tabletkach jest nawet slim
czy kaszę zamiast pyr na obiaddma dużo mg
poczytac w necie
i spacer jest jak rozrusznik dla mózgu pisałem to wiele razy
wystarczy dieta dobra w produkty w magzez np
orzechy gorzka czekolada
mozna brać czasami magnez w tabletkach jest nawet slim
czy kaszę zamiast pyr na obiaddma dużo mg
poczytac w necie
i spacer jest jak rozrusznik dla mózgu pisałem to wiele razy
- pingui
- bywalec
Dokładnie tak sporo rzeczy w naturalny sposób uwalnia dopaminę, prawie wszystko co dostarcza przyjemności i uzależnia, a więc sex, gry wideo, banany czy słodycze nawet dobra książka. Gorzej jak jest silnie przyblokowana przez nasze farmaceutyki wtedy pojawia się zniechęcenie, wycofanie czy anhedonia właśnie. Rozwiązaniem prosić o zmniejszenie dawek lub zastosować CBD które działa trochę na przekór założonym blokadom w bardzo sprytny sposób. Jednak każdy musi sam wiedzieć i zadecydować czy chce się pakować w kolejną używkę, nawet taką prozdrowotną
- Katastrofa
- bywalec
Wódka Żołądkiwa Gorzka z zamrażalnika, czyli z lodówki!
- pingui
- bywalec
Apfe idź mi z tym gównem, zachlać mordę i gdzieś leżeć pod płotem, syf muł i wodochwosty
Jedni po wypiciu piwa mają wilczy głód, a niektórzy są po nim syci. Na jednych dopamina działa żrąco, na innych neutralnie. Do tego zaburzenia działania zastawki okołokątniczej i przesiąkliwośc jelita grubego mają wpływ na właściwości dopaminy. Nie-unormowana jest na pewno przyczyną złego samopoczucia, patrz: wychwyt zwrotny dopaminy i inhibitory tego wychwytu, ale czy faktycznie powoduje objawy wytwórcze: urojenia i omamy? Z drugiej strony, co, jeśli dopamina żłobi struktury mózgowe przynajmniej od okresu adolescencji..? To powinno się robić częściej rezonans i tomografię.
Ostatnio zmieniony ndz lip 09, 2023 7:36 pm przez Meduzola, łącznie zmieniany 1 raz.
- Katastrofa
- bywalec
Horror dozwolony od piećdziesięciu lat mam zamiar na płycie Blu-ray w 128K wydać! Potem będę produkował gry komputerowe! Hajs zarobię olbrzymą na tym w USA i sławę internetową zdobędę wieczną!
- piotrs
- zaufany użytkownik
bierz tabletki na możliwie najniższych dawkachKatastrofa pisze: ↑pt lip 07, 2023 8:38 pm Horror dozwolony od piećdziesięciu lat mam zamiar na płycie Blu-ray w 128K wydać! Potem będę produkował gry komputerowe! Hajs zarobię olbrzymą na tym w USA i sławę internetową zdobędę wieczną!
co bierzesz i ile
zmniejsz częstotliwość bo ludzie naprawdę potrzebuja porady
nowi zachorowani
a ty i amman zaśmieciacie forum
- piotrs
- zaufany użytkownik
powiedz co bierzesz ile i ile lat
doradzę bo jestem małym psychologiem
małym Bogiem na forum
małym psychiatrom
13 lat w chorobie brałem wszystkie proszki