Wysoka dopamina

Moderator: moderatorzy

MajanosComp2
zarejestrowany użytkownik

Wysoka dopamina

Post autor: MajanosComp2 »

Witam, co daje dopamina w normie lub nieco podwyzszona? Czy człowiek zdrowy mając wysoko dopamine jest dusza towarzystwa, ma dobry humor i latwo mu wyrywać laski czy to raczej zależy od charakteru bo np jeden jest flegmatyk drugi choleryk, introwertyk itp.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Wysoka dopamina

Post autor: hvp2 »

Dopamina to hormon motywacji, przyjemności i rozkoszy. Jest istotnym elementem działającego w mózgu tzw. układu nagrody. To ona odpowiada za uczucie przyjemności przy wykonywaniu ulubionych czynności i za uczucie orgazmu przy seksie.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

hvp2 pisze: czw cze 29, 2023 12:03 am Dopamina to hormon motywacji, przyjemności i rozkoszy. Jest istotnym elementem działającego w mózgu tzw. układu nagrody. To ona odpowiada za uczucie przyjemności przy wykonywaniu ulubionych czynności i za uczucie orgazmu przy seksie.
Oj już bym nie przesadzał. Seks ogólnie jest miły.
gówno w proszku na kijoszku
MajanosComp2

Chyba dopamina to coś więcej np. Na neuroleptykach jestem mułem i nie da się ze mna o niczym porozmawiać a jak biorę male dawki lub wcale to mozna o wszystkim porozmawiać aż się sam zastanawiam jakie życie byłoby bez leków bo ja urojen nie mam tylko zaburzenia schizotypowe.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Dopamina ma niewiele do rzeczy. Uruchom intelekt i dobroć w sobie. Zmiana będzie radykalna
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

MajanosComp2 pisze: czw cze 29, 2023 12:32 am ja urojen nie mam tylko zaburzenia schizotypowe.
Na czym polegają u Ciebie konkretnie te zaburzenia? Jakie masz objawy??

Ilu psychiatrów tak Cię zdiagnozowało?

Ile lat bierzesz neuroleptyki?
Od ilu lat masz tą diagnozę??
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Post autor: hidden92 »

To nie jest tak że jak jest dopamina to jest wszystko super a jak jej nie ma to jest do d*py. Każdy neuroprzekaźnik działa inaczej w innej części mózgu. W niektórych rejonach jest ona podniesiona u schizofreników i na te rejony (ale też nie tylko) działają leki. Każdy neuroprzekaźnik w innej części mózgu pełni inną funkcje.
Awatar użytkownika
Katastrofa
bywalec

Post autor: Katastrofa »

Plebs naśladuje graczy zwanych players and the Gamers! Narodziliśmy się szczęśliwcami. Czasem wyczerpanie, a czasem przeładowanie! Explorer od the brain! Dziecko biologiczne po ojcu cały jego hajs dziedziczy oraz mieszkanie
MajanosComp2

hvp2 pisze: czw cze 29, 2023 2:22 am
MajanosComp2 pisze: czw cze 29, 2023 12:32 am ja urojen nie mam tylko zaburzenia schizotypowe.
Na czym polegają u Ciebie konkretnie te zaburzenia? Jakie masz objawy??

No na tym, że mam lęki wśród ludzi, czuje ich wzrok na sobie, mam splaszczone emocje, 0 motywacji i inicjatywy i nie mogę zasnąć wcześniej niż o 5 nad ranem (ale to bez leków). Taka diagnozę dostalem po paru letnim braniu antydepresantów w szpitalu ktorym bylem 7 dni :p i o dziwo lepiej sie czuje na neuroleptykach biz ssri bo ssri mnie dość micno przymula.
Awatar użytkownika
Katastrofa
bywalec

Post autor: Katastrofa »

Światowej sławy raper jesteś najwidoczniej znany? Drugi Eminem z liceum polskiego rapuje o European Union?
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

MajanosComp2 pisze: czw cze 29, 2023 5:28 pm
hvp2 pisze: czw cze 29, 2023 2:22 am Na czym polegają u Ciebie konkretnie te zaburzenia? Jakie masz objawy??

No na tym, że mam lęki wśród ludzi, czuje ich wzrok na sobie, mam splaszczone emocje, 0 motywacji i inicjatywy i nie mogę zasnąć wcześniej niż o 5 nad ranem (ale to bez leków). Taka diagnozę dostalem po paru letnim braniu antydepresantów w szpitalu ktorym bylem 7 dni :p i o dziwo lepiej sie czuje na neuroleptykach biz ssri bo ssri mnie dość micno przymula.
Ja nie jestem lekarzem, więc nie wiem co Ci radzić. Może pogadaj ze swoim psychiatrą że chciałbyś spróbować brać mniej neuroleptyków. Jak oni Ci je zlecają to zapewne kierują się uznanymi na świecie algorytmami postępowania. Może te leki mają Cię zabezpieczyć przed rozwinięciem się pełnoobjawowej schizofrenii. Najlepiej zapytaj o to lekarza.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

MajanosComp2 pisze: śr cze 28, 2023 11:40 pm Witam, co daje dopamina w normie lub nieco podwyzszona? Czy człowiek zdrowy mając wysoko dopamine jest dusza towarzystwa, ma dobry humor i latwo mu wyrywać laski czy to raczej zależy od charakteru bo np jeden jest flegmatyk drugi choleryk, introwertyk itp.
Sama dopamina, to jest tak jak witaminy, mże być dużo, może być mało. Liczy sie to jak ta dopamina działa na obszary mózgu. Jeśli jeden obszar, czy drugi będzie bardziej wrażliwy na nią, a inny prawie nie będzie reagował. To masz klasyczny przpadek pozytywno-negatywnej schizofrenii. Mimo że sam poziom dopaminy w organizmie jest taki jak u każdego !
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Może źle te antydepresanty miałeś dobrane, no wiesz.. każdy lek na każdego działa inaczej. Po za tym jak nie miałeś psychozy to nie wiem czy jest obowiązek te neuroleptyki brać, dobrze że czujesz się po nich lepiej, ale nie wiadomo czy są ci potrzebne.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

hidden92 pisze: czw cze 29, 2023 8:21 pm Najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Może źle te antydepresanty miałeś dobrane, no wiesz.. każdy lek na każdego działa inaczej. Po za tym jak nie miałeś psychozy to nie wiem czy jest obowiązek te neuroleptyki brać, dobrze że czujesz się po nich lepiej, ale nie wiadomo czy są ci potrzebne.
Na schizofrenie, jeśli nie dotyczy tylko i wyłącznie sfery objawów negatywnych. Nie stosuje sie antydepresantów ! Telefon do przyjaciela, czasem wiecej daje, niż leczenie sie u polskiego psychiatry. Jak ktoś był na studiach i wie jak to wygląda. Zakuć, zdać i zapomnieć. A już przez całe życie rozwijanie wiedzy to wprost patologia !
Co moge powiedzieć, NIC!
Przedstaw sie, ile lat, od ilu leczony, jakie leki, jakie ośrodki, jakie diagnozy ? i tysiące pytań zanim coś powiem...
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Może ma depresję i schizofrenię jednocześnie :-p.. nie wiadomo.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

hidden92 pisze: czw cze 29, 2023 8:54 pm Może ma depresję i schizofrenię jednocześnie :-p.. nie wiadomo.
Danie komuś antydepresantów w akywnej fazie psychozy, to gorzej niż codziennie powtarzać że jest nic nie wart i żeby sie zabił ! Bo czyjeś zdanie można nawet w psychozie olać. Ale Środek chemiczny, działający na mózg który tak działa to juz nie będe mówil o czym świadczy... A przecież wile takich osób żyje gdzieś, w jakiejś rodzinie, i to co oni przeżywają z gościem/gościówa w niewyleczonej psychozie, pobudzeni antydepresorami to tylko oni wiedzą...
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Może nie ma psychozy, nie masz takich wiadomości to nie diagnozuj. Najlepiej żeby skonsultował się z lekarzem.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

hidden92 pisze: czw cze 29, 2023 9:24 pm Może nie ma psychozy, nie masz takich wiadomości to nie diagnozuj. Najlepiej żeby skonsultował się z lekarzem.
A kto kogo diagnozuje ?!?! Nie umiesz czytać ? Powiedziałem, ze zanim cos powie to niech sie przedstawi, a potem sto pytań. Zanim coś powiem.
Może ma, może nie ma, ale jak ktoś mu nuroleptyki przepisał. To po ch...j piszesz ze są mu nie potrzebne /. hymmm ?
Chyba sam nie ogarniasz co piszesz haiden ? prawda ?

Kolejny mądry, odpowiedziałem na temat postu. Że nie dopamina, a wrażliwośc mózgu. A sie po moim wpisie nagle znalazł haiden, dr hosue, co trzeba było po nim piepszyć coś. Bo stwierdził że neuroleptyki nie potrzebne może.... I dalej ja wychodze na złego hahahahahahahha
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

z tego co słyszałem nie chcę przekręcić
jak np za wysoka dopamina to jest nie szcczęsna schizofrenia
jak zamała to depresja
musi byc w normie
pozniej regulować
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

FreshEscape pisze: czw cze 29, 2023 9:33 pm
hidden92 pisze: czw cze 29, 2023 9:24 pm Może nie ma psychozy, nie masz takich wiadomości to nie diagnozuj. Najlepiej żeby skonsultował się z lekarzem.
A kto kogo diagnozuje ?!?! Nie umiesz czytać ? Powiedziałem, ze zanim cos powie to niech sie przedstawi, a potem sto pytań. Zanim coś powiem.
Może ma, może nie ma, ale jak ktoś mu nuroleptyki przepisał. To po ch...j piszesz ze są mu nie potrzebne /. hymmm ?
Chyba sam nie ogarniasz co piszesz haiden ? prawda ?

Kolejny mądry, odpowiedziałem na temat postu. Że nie dopamina, a wrażliwośc mózgu. A sie po moim wpisie nagle znalazł haiden, dr hosue, co trzeba było po nim piepszyć coś. Bo stwierdził że neuroleptyki nie potrzebne może.... I dalej ja wychodze na złego hahahahahahahha
Sam nie wiesz co piszesz. Ogarnij się. Sam piszesz że określonych leków nie można brać przy psychozie a potem mnie housem nazywasz. Nie napisałem że neuroleptyki nie są potrzebne. Idę stąd bo zaraz sam stwierdzisz znowu że się lepiej od lekarzy znasz. A to zwykły hipokryta, gadać nie ma sensuu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”