Ucikejące oczy do góry
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Re: Ucikejące oczy do góry
Lekarze jak każdy człowiek dzisiaj szukają w necie wiedzy. Większość czasopism naukowych udostępnia swoje treści on line. Jak będziesz wprowadzał w błąd lub oczerniał dostaniesz bana też na ten dział. Specjalizacja bierze się z wiedzy a nie z jej braku.
- FreshEscape
- bywalec
Doje...ś do pieca, wczoraj. W zwiąku z osobą, co poszukujw pomocy dla brata. Ja już szkończyłem rozmowe z głupkiem z netu i nie pisze do zaufanego z forum schizofrenia, co znaczy. Ze trzeba na takiego człowieka uważać. Bo taki człowiek sam nie wie gdzie sie znajduje i co ma w głowie. Jakie siły w umyśle zaufanego na tym forum w głowie panują, sam bóg nie ogarnia. Ale jak szczeniacki gnoju, będziesz mi pisał coś o banie. Bo wydaje ci sie że jesteś bogiem i naczelnym psychiatrą polski to konsekwencje obejmą całe twoje życie i życie ludzie którzy cie tu usadowili !!!
Zapomniałem Abilify dodać po nim, podobnie jak po Latudzie i tych co pisałem akatyzja, jedynie Olanzapina, pomaga jakoś sensownie myśleć, w stanach bliskich depresji lub gorszym nastroju, gdyby nie te napady spojrzeniowe(oczka) , to zauważyłem, że dzieję się, gdy jestem zmęczony głównie, po odstawieniu perazyny i tak już mogę trochę dłużej coś porobić, ale tak 6h i więcej wytężonego działania to oczka na bank uciekają.
Jakie zioła masz na myśli?
Może warto powiedzieć, nawet dla faktu czego unikać Brałem już różne specyfiki i zioła, także myślę, że warto wiedzieć.
Jakie zioła masz na myśli?
Może warto powiedzieć, nawet dla faktu czego unikać Brałem już różne specyfiki i zioła, także myślę, że warto wiedzieć.
Ginko biloba np . albo brahmi lub gotu kola . Ale z lekami tych ziół raczej łączyć nie wolno ze względów o których pisałem . Same te zioła też maja pewne skutki uboczne które mogą się kumulować ze skutkami ubocznymi leków Na przykład połączenie ginko biloby z abilify jest stanowczo odradzane.
Ashwaganda jest chyba najbezpieczniejsza jeśli chodzi o interakcje z lekami ale poczytaj jeszcze o niej i sprawdź to , zwłaszcza czy nie jest metabolizowana w wątrobie.
Takim lekiem który bardziej nadaje się do łączenia z ziołami jest solian bo jest metabolizowany w nerkach a nie w wątrobie.
Inaczej łączenie leków z ziołami wpływa na przyswajalność leków i może doprowadzić do wywołania przez nie ich skutków ubocznych.
Do sprawdzania potencjalnych interakcji możesz użyć serwisu webmd.com.
Ashwaganda jest chyba najbezpieczniejsza jeśli chodzi o interakcje z lekami ale poczytaj jeszcze o niej i sprawdź to , zwłaszcza czy nie jest metabolizowana w wątrobie.
Takim lekiem który bardziej nadaje się do łączenia z ziołami jest solian bo jest metabolizowany w nerkach a nie w wątrobie.
Inaczej łączenie leków z ziołami wpływa na przyswajalność leków i może doprowadzić do wywołania przez nie ich skutków ubocznych.
Do sprawdzania potencjalnych interakcji możesz użyć serwisu webmd.com.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Miałem z tym problem jak brałem rispolept .Pomagało położenie się na ok. 15 minut i wyciszenie z zamkniętymi oczami.Problem zniknął gdy zmieniłem leki.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
Na co zmieniłeś jak można wiedzieć? Jakie dawki?
Niestety będzie to olanzapina ale poczekaj jak ci Piotrek odpowie
Olanzapina jest spoko, myślę, o zmniejszeniu dawki na możliwie najmniejszą, a jednocześnie skuteczną, zresztą zbyt dużego wyboru nie mam, są tylko trzy ZypAdhery, w tabletki i generyki się nie chce bawić, tylko się zastanawiam, jak to przeliczyć, jaki jest odpowiednik dziennej dawki dla zastrzyku 405mg, 300mg, 210mg, jakoś to w ogóle można porównać?
Tak najlepiej spytaj się psychiatry taka optymalna dawka olanzapiny podtrz to ponoć 6.2
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Sorry ale nie pamiętam bo to było ok.20 lat temu.Wydaje mi się że był to solian albo zalasta.Solian pamiętam że brałem w dawce 100mg,zalasty nie wiem jakie brałem dawki ale napewno stosunkowo niskie.Napewno rispolept na którym miałem te nieprzyjemne objawy z oczami brałem w dawce 2mg.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Dla mnie te uciekające do góry gałki oczne były by mało uciążliwe gdyby nie to,że towarzyszyło temu zawsze uczucie że jestem beznadziejny i czułem się wtedy zmieszany i zawstydzony jakby wszyscy mieli że mnie bekę.Najgorzej było w pracy gdzie stałem na bramkach w supermarkecie.Dookoła tłumy ludzi a ja czułem się jak ostatni frajer.Jak mnie łapało w domu to tak jak napisałem wystarczyło że położyłem się i zamknąłem oczy na kilkanaście minut i te przykre objawy przechodziły.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
Ja mam to samo uczucie, dyskomfort nie do opisania, w domu to właśnie da się położyć i przechodzi, gorzej poza domem.
- Słonecznik1
- bywalec
zapewne coś na tle nerwowym , zależy jakie sytuacje , nie słyszałem o czymś takim ze gałki ci się kręcą , biedobrze ale skąd mam wiedzieć czy mówisz wogóle prawde idź do lekarza i nie wąchaj kleju .Proszek do prania smażony na patelni też pewnie by wykręcił adriano nie jednego zawodnika.....
- Rin
- zarejestrowany użytkownik
- Kontakt:
Witam serdecznie.
Niestety ja też mam problem z uciekającymi oczami. Ogólnie byłoby ze mną całkiem dobrze, gdyby nie ta uciążliwa dolegliwość. Zdarza się, że mam 5 dni spokoju, a czasami co 2-gi, 3-ci dzień lub nawet kilka dni z rządu. Dodam, że zażywam Akineton, jednak on nic mi nie pomaga. Lekarz przepisał mi Xanax doraźnie i właśnie wtedy, kiedy uciekają mi oczy zażywam go. Zwykle przechodzi po 30 minutach. W domu nie ma za bardzo z tym problemu, bo po prostu położę się do łóżka i przechodzi. Najgorzej jak złapie mnie to na ulicy. Niedawno byłem u dentysty i rzecz jasna mnie to złapało. Zacząłem się stresować, co potęgowało jeszcze bardziej to uciekanie oczu. Wreszcie tak mnie to dobiło, iż zacząłem płakać. Kompletnie sobie z tym nie radzę, do takiego stopnia, że boję się samemu wyjść z domu, wychodzę z mamą, tatą i bratem. Czuję się jak pies uwiązany do budy. Zapisałem się też na zajęcia z języka japońskiego. Niestety i to nie wypaliło, bo już na pierwszych lekcjach dostawałem tych napadów i trzeba było z nich zrezygnować. Ogólnie napiszę, że jestem załamany. Lekarz do którego chodzę w ogóle nie dostrzega problemu i nazywa to "mniejszym złem" i że nic strasznego się nie dzieje. A ja nie mogę normalnie funkcjonować. Dobija mnie to. Ostatnio też przyjaciółka zaprosiła mnie do siebie do innego miasta i w sumie jest mi przykro z tego powodu, bo ja po prostu nie mogę jechać przez te oczy. Mam dość takiego życia, nie chcę już tak żyć. Nie chcę w ogóle żyć. Rozważam samobójstwo.
~Rin
Niestety ja też mam problem z uciekającymi oczami. Ogólnie byłoby ze mną całkiem dobrze, gdyby nie ta uciążliwa dolegliwość. Zdarza się, że mam 5 dni spokoju, a czasami co 2-gi, 3-ci dzień lub nawet kilka dni z rządu. Dodam, że zażywam Akineton, jednak on nic mi nie pomaga. Lekarz przepisał mi Xanax doraźnie i właśnie wtedy, kiedy uciekają mi oczy zażywam go. Zwykle przechodzi po 30 minutach. W domu nie ma za bardzo z tym problemu, bo po prostu położę się do łóżka i przechodzi. Najgorzej jak złapie mnie to na ulicy. Niedawno byłem u dentysty i rzecz jasna mnie to złapało. Zacząłem się stresować, co potęgowało jeszcze bardziej to uciekanie oczu. Wreszcie tak mnie to dobiło, iż zacząłem płakać. Kompletnie sobie z tym nie radzę, do takiego stopnia, że boję się samemu wyjść z domu, wychodzę z mamą, tatą i bratem. Czuję się jak pies uwiązany do budy. Zapisałem się też na zajęcia z języka japońskiego. Niestety i to nie wypaliło, bo już na pierwszych lekcjach dostawałem tych napadów i trzeba było z nich zrezygnować. Ogólnie napiszę, że jestem załamany. Lekarz do którego chodzę w ogóle nie dostrzega problemu i nazywa to "mniejszym złem" i że nic strasznego się nie dzieje. A ja nie mogę normalnie funkcjonować. Dobija mnie to. Ostatnio też przyjaciółka zaprosiła mnie do siebie do innego miasta i w sumie jest mi przykro z tego powodu, bo ja po prostu nie mogę jechać przez te oczy. Mam dość takiego życia, nie chcę już tak żyć. Nie chcę w ogóle żyć. Rozważam samobójstwo.
~Rin
- Katastrofa
- bywalec
Optyk i neurolog.
Kiedyś na przemęczone oczy był żel ze świetlika. No ja wiem, że uciekające oczy wynikają z układu nerwowego, w tym mózgu, ale natura lubi zaskakiwać.
Hej Rin! Może napiszesz jakie leki teraz zażywasz? Jeśli Twój obecny lekarz nie widzi większego problemu, to czas zmienić lekarza.
Ja miałam ten problem z uciekającymi oczami i doskonale wiem o czym piszesz.
U mnie uciekanie oczu zaczęło się po zastrzykach z Fluanxolu. Zmienili mi lek na Solian i nie puściło. Potem Abilify - nie mogłam po nim spać w ogóle i lekarka zmieniła mi na Olanzapinę. Po niej uciekanie oczu ustało. Bałam się że przytyję, ale zażywam ją już 12 lat i utrzymuję prawidłową wagę.
Od 12 lat nie mam uciekania oczu. Zapytaj o jakiegoś dobrego lekarza w Twojej okolicy. Nie musisz godzić się na Akineton, który troszkę zalecza, ale nie eliminuje problemu. Lekarz może tak Ci dobrać leki że nie będzie tego uciekania oczu. Bardzo Ci współczuję - jesteś w trudnej ale na pewno nie beznadziejnej sytuacji.
Melisa