Czy Polański jest schizofrenikiem/przeżył psychozę?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Czy Polański jest schizofrenikiem/przeżył psychozę?

Post autor: antygratis »

Pytanie, jak w temacie.

Mam na myśli to, co sączy się z jego filmów, a szczególnie to, co zawarł w swojej tzw. trylogii apartamentowców: "Wstręcie", "Lokatorze" i "Dziecku Rosemary". Sam Hitchcock powiedział swego czasu, że uważa filmy Polańskiego za zbyt straszne, aby je oglądać.

"Wstręt"

- tym filmem, zrealizowanym przez podrzędne horrorstudio za niewielkie pieniądze, podniecało się całe towarzystwo psychiatrów i psychologów jako obraz oddający wręcz doskonale stan postępującej psychozy.

"Lokator"
- film będący ekranizacją opowiadania Rolanda Topora pt. "Chimeryczny Lokator". Rzecz o zahukanym, totalnie nieasertywnym, nieśmiałym lokatorze wprowadzającym się do mieszkania w kamienicy po właścicielce, która wyleciała przez okno. Sam Polański mało ceni ten film, w kontekście tego, że dla wielu widzów jest on wręcz kultowy i 'ba' uchodzi nawet za najlepszy obraz "mistrza". Polański w roli głównej, Trelkowskiego. Rzecz nie tylko o psychozie oddanej wręcz podręcznikowo, ale i o zawiłościach stosunków, powiedzmy, "lokatorskich". Jak sam tytuł wskazuje. Moim zdaniem lepszy obraz schizofrenii niż "Wstręt".

"Dziecko Rosemary"
- film, z którego sam Roman jest wreszcie zadowolony. Jak pisał w autobiografii cieszyła go szczególnie nić "niedopowiedzenia, dwoistości" zakończenia. Schizofrenikom myślę łatwo się w tym filmie połapać.

No i pytanie z tematu. Czy Polański był/jest schizofrenikiem lub czy też osobą podatną na psychozy? No bo skąd jego tak gorące zainteresowanie tematem? No skąd?
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Czy Polański jest schizofrenikiem/przeżył psychozę?

Post autor: hvp2 »

Polański na pewno nie jest schizofrenikiem! Jest bardzo dobrym reżyserem który lubi zgłebiać mroczne tematy.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

A nie można być jednocześnie bardzo dobrym reżyserem zgłębiającym mroczne tematy i psychotykiem? Jakoś tak jest, że ma wielkie wyczucie tematu, a i jego zainteresowanie tematem skłania do myślenia. ;)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
swtern
zaufany użytkownik

Post autor: swtern »

Wg mnie on jest zafascynowany satanizmem.A kiedys schizofrenia=opetanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filmy”