Co wolno pisać o innych, a czego nie ? Ile agresji tolerujemy ?
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Co wolno pisać o innych, a czego nie ? Ile agresji tolerujemy ?
O tolerancji tego forum, jak daleko ona idzie, a gdzie jest jej limit
To jest temat dla moderatorów, choć widoczny dla wszystkich. Ten temat, jak i drugi - dla wszystkich pt. "Jak pisać dobre posty" uzupełniają się nawzajem.
To forum wychodzi z założenia, że ludzie muszą się czasami kłócić, muszą coś chlapnąć, muszą czasami komuś coś wprost, co go dotyczy, a szczególnie powinien mieć także szansę pisania ktoś w stanie ostrym psychozy. Nie będziemy nikogo pouczać, czy mu wolno rzucać mięsem, czy nie, bo nie mamy po temu wyższej mądrości niż użytkownicy sami.
Ale nie możemy też tolerować, że komuś się robi przykro, ktoś ma dość i nie chce tu więcej wchodzić, bo go drugi niesłusznie objechał. A takie są chamskie nieraz posty pisane z zamysłem, żeby sprawić komuś przykrość. Tego nie akceptujemy.
Żeby odróżnić jedno od drugiego było zasadą, że reagujemy dopiero w przypadku skargi. Jeśli ktoś się poskarży, że mu przykro, to będziemy go bronić. Kłopot jest w sytuacjach, w których ludzie mają dość i odchodzą, a nie chcą się już nawet poskarżyć. Takimi użytkownikami powinniśmy się także opiekować, ale jak to uczynić ? Trzeba się domyślać, że notoryczne rzucanie mięsem i uwagami ad persona może mieć złe skutki. Tu zależy wiele od moderatora, który powinien to ocenić na podstawie rzeczywistych uczuć ludzi, a nie na podst. swoich przekonań estetycznych, które chętnie innym narzuci. Jak zrobić ? Moderator powinien wpierw pisać w samym wątku (nie w innym miejscu !) w obronie niesłusznie atakowanego, żeby wyczuć sprawę. A czasami sam fakt, że ktoś się o Ciebie troszczy wystarcza !
Kluczowe jest, żeby ktoś, komu coś przeszkadza nie rezygnował bez poskarżenia się, bo czasami reagujemy na sytuacje dopiero jeśli zaczną one komuś przeszkadzać.
Do tego dochodzą dwie inne sprawy:
1. Dział wątków osobistych jest szczególny, bo tam piszą ludzie opowiadając nieraz o sprawach czasami wręcz intymnych. Na posty w dziale wątków osobistych mamy podwyższoną wrażliwość na wszelką agresję. Nie dopuszczamy tam postów, które gdzie indziej przeszłyby bez kłopotu.
2. Czasami ktoś ktoś zna drugiego użytkownika, np. ze szpitala i zna jego sprawy osobiste. Nie tolerujemy, żeby taka wiedza wyciekała za pomocą forum na zewnątrz. O tym nie wolno pisać. A jeśli jest potrzeba przegadania czegoś pod większą ochroną admin łatwo otworzy osobny dział, do którego dyskutanci zaproszę kogo zechcą, a poruszane tam sprawy pozostaną na zewnątrz oraz dla innych użytkowników całkiem niewidoczne.
To jest temat dla moderatorów, choć widoczny dla wszystkich. Ten temat, jak i drugi - dla wszystkich pt. "Jak pisać dobre posty" uzupełniają się nawzajem.
To forum wychodzi z założenia, że ludzie muszą się czasami kłócić, muszą coś chlapnąć, muszą czasami komuś coś wprost, co go dotyczy, a szczególnie powinien mieć także szansę pisania ktoś w stanie ostrym psychozy. Nie będziemy nikogo pouczać, czy mu wolno rzucać mięsem, czy nie, bo nie mamy po temu wyższej mądrości niż użytkownicy sami.
Ale nie możemy też tolerować, że komuś się robi przykro, ktoś ma dość i nie chce tu więcej wchodzić, bo go drugi niesłusznie objechał. A takie są chamskie nieraz posty pisane z zamysłem, żeby sprawić komuś przykrość. Tego nie akceptujemy.
Żeby odróżnić jedno od drugiego było zasadą, że reagujemy dopiero w przypadku skargi. Jeśli ktoś się poskarży, że mu przykro, to będziemy go bronić. Kłopot jest w sytuacjach, w których ludzie mają dość i odchodzą, a nie chcą się już nawet poskarżyć. Takimi użytkownikami powinniśmy się także opiekować, ale jak to uczynić ? Trzeba się domyślać, że notoryczne rzucanie mięsem i uwagami ad persona może mieć złe skutki. Tu zależy wiele od moderatora, który powinien to ocenić na podstawie rzeczywistych uczuć ludzi, a nie na podst. swoich przekonań estetycznych, które chętnie innym narzuci. Jak zrobić ? Moderator powinien wpierw pisać w samym wątku (nie w innym miejscu !) w obronie niesłusznie atakowanego, żeby wyczuć sprawę. A czasami sam fakt, że ktoś się o Ciebie troszczy wystarcza !
Kluczowe jest, żeby ktoś, komu coś przeszkadza nie rezygnował bez poskarżenia się, bo czasami reagujemy na sytuacje dopiero jeśli zaczną one komuś przeszkadzać.
Do tego dochodzą dwie inne sprawy:
1. Dział wątków osobistych jest szczególny, bo tam piszą ludzie opowiadając nieraz o sprawach czasami wręcz intymnych. Na posty w dziale wątków osobistych mamy podwyższoną wrażliwość na wszelką agresję. Nie dopuszczamy tam postów, które gdzie indziej przeszłyby bez kłopotu.
2. Czasami ktoś ktoś zna drugiego użytkownika, np. ze szpitala i zna jego sprawy osobiste. Nie tolerujemy, żeby taka wiedza wyciekała za pomocą forum na zewnątrz. O tym nie wolno pisać. A jeśli jest potrzeba przegadania czegoś pod większą ochroną admin łatwo otworzy osobny dział, do którego dyskutanci zaproszę kogo zechcą, a poruszane tam sprawy pozostaną na zewnątrz oraz dla innych użytkowników całkiem niewidoczne.
Re: Co wolno pisać o innych, a czego nie ? Ile agresji tolerujemy ?
A czy wolno tak jak robi Catastrophique wyzywać innych użytkowników od „kompletnych idiotów”?
viewtopic.php?p=681208#p681208
viewtopic.php?p=681208#p681208
- Catastrophique
- bywalec
Tak, Amannn, prawda bywa bolesna.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
Zostałeś zgłoszony Zbyszkowi jako potwierdzający swoje obelgi.
- Kiciuś_XXL
- moderator
A czy prawda nie jest bolesna? Jest!
Dołączasz się do obelg katastrofy?
- Kiciuś_XXL
- moderator
Gdzie ja używam obelg? Odpowiedź o tym?
tylko bez krętactw i wywijasów proszę?
Ja się pytam czy ty dołączasz się a nie używasz do obelg katastrofy powyższych zgłoszonych Zbyszkowi.Kiciuś_XXL pisze: ↑czw lis 10, 2022 4:33 am Gdzie ja używam obelg? Odpowiedź o tym?
Nie manipuluj!
- Kiciuś_XXL
- moderator
Co z tym moim pytaniem jest nie tak? tak często się mówi, hm...
po co te aluzje
Dobrze wiesz co z nim jest nie tak nawiązuje ono do takiego samego pytania katastrofy które z kole nawiązuje do jego obelgi
- Kiciuś_XXL
- moderator
Właśnie niezbyt dobrze wiem. Wyjaśnij mi lub oświeć mnie. Niech stanie się jasność.
Pytanie to (jakie zadałeś) nawiązuje do takiego samego pytania katastrofy które z kolei nawiązuje do jego obelgiKiciuś_XXL pisze: ↑czw lis 10, 2022 5:10 am Właśnie niezbyt dobrze wiem. Wyjaśnij mi lub oświeć mnie. Niech stanie się jasność.
Ostatnio zmieniony czw lis 10, 2022 5:55 am przez Amannn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kiciuś_XXL
- moderator
Kurcze nic z tego nie rozumiem co piszesz
- Catastrophique
- bywalec
No Amannn, jesteś kompletnym idiota, ale możesz nad sobą pracować i to zmienic. Zawsze jest wyjście z impasu .
niektórzy czasem po prostu myślą, że są lepsi od innych, a są po prostu idiotami, takie życie Amanku
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Można trochę o innych.
Na przykład pochwalić za posty dobre.
Można zauważyć, że ktoś się poprawil i z cieniasa, takiego beznadziejnego typa przeradza się w motyla i leci do nieba.
Na przykład pochwalić za posty dobre.
Można zauważyć, że ktoś się poprawil i z cieniasa, takiego beznadziejnego typa przeradza się w motyla i leci do nieba.
- Catastrophique
- bywalec
Byl taki program w Tv "Moja metamorfoza" .
- gratis
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Co w związku z tym, że był ten program!?
Boże bądż litośćiw mnie grzesznemu.