Dlaczego warto studiować Biblię

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Re: Dlaczego warto studiować Biblię

Post autor: Amannn »

Catastrophique pisze: śr sty 04, 2023 11:10 pm Amannn ma ten widok na co dzien w lustrze a potem wchodzi na forum. To wiele tlumaczy ;).
To jest już tak prostackie ze bardzo wstyd. Piszesz jakbyś był ograniczony umysłowo. Nie masz polotu ani finezji.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Katastrofa przecież ty wyglądasz strasznie pytałeś się kiedyś koleżanek a zapomniałem ty nie masz koleżanek jak ty wyglądasz. Jak ktoś z takim wyglądem jak ty mógł wpaść na pomysł ze inni mu zazdroszczą wyglądu? Wiesz to wszystko wygląda na twoja psychozę Myślę ze dobry psychoterapeuta byłby ci w stanie wiele pomóc. Może jedz do Andrzeja Lichosyta to Andrzej jakieś dziwki zorganizuje dużo ci to pomoże rozdziewiczą cię w końcu.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Tak bys chcial aby bylo.
Wyglądam zajebiście, jestem bardzo przystojny i codziennie mam potwierdzenie tego m.in w postaci bardzo pozytywnej reakcji kobiet. Gdy dołączyć do tego pozytywna osobowość, pewnosc siebie, inteligencje i elokwencję - naprawdę nie narzekam na brak powodzenia.
Cos o czym możesz tylko pomarzyć ;)

Prowadzę tez znane i docenione szkolenia i prelekcje na temat flirtu i small talku miedzy kobietami i mężczyznami.

I wiem jak Cię to boli, Złociutki ;).
To jest jeden z głównych powodów Twojej wścieklosci spowodowanej moja osoba. Nie Ty jeden tak masz i niestety - nic z tym nie mozesz zrobić poza zazdrościa i frustracją wylewana na forum, ktore nikogo nie obchodzą, klawiaturowy wojowniku ;).
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Januszek, kogo to obchodzi, marny człowieczku. Sam prowokujesz w stadzie i złościsz się, że nie wszyscy chcą ci zazdrościć i ganiać i irytować się porównywaniem z tobą.
Takich Januszków są miliony. Ludzie srają na takich i ich życia. A kobiety nie są głupie, żeby się nabrać.
Pomylone to i tyle.

Przysłów 16:18

(18) Przed porażką - wyniosłość, duch pyszny poprzedza upadek.
Biblia Tysiąclecia

(18) Pycha chodzi przed upadkiem, a wyniosłość ducha przed ruiną
Biblia Warszawska

(18) Przed upadkiem pojawia się pycha, a przed potknięciem - duch wyniosłości.
Biblia Paulistów

(18) Pycha zwiastuje zagładę, duch wyniosły - upadek.
Biblia Poznańska

(18) Pycha chodzi przed upadkiem, wyniosłość ducha — przed potknięciem.
Przekład Literacki

(18) Przed zginieniem przychodzi pycha, a przed upadkiem wyniosłość ducha.
Biblia Gdańska

(18) Przed zginieniem uprzedza pycha, a przed upadkiem duch się wynosi.
Biblia Jakuba Wujka

(18) Pycha poprzedza upadek, a duch wyniosły – potknięcie.
Przekład Nowego Świata 1997
https://www.biblia.info.pl/biblia.html

18 Pycha poprzedza upadek,
a wyniosłość* — potknięcie+.
Przekład Nowego Świata 2008
https://www.jw.org/pl/biblioteka/biblia ... C3%B3w/16/
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: czw sty 05, 2023 6:21 am Tak bys chcial aby bylo.
Wyglądam zajebiście, jestem bardzo przystojny i codziennie mam potwierdzenie tego m.in w postaci bardzo pozytywnej reakcji kobiet. Gdy dołączyć do tego pozytywna osobowość, pewnosc siebie, inteligencje i elokwencję - naprawdę nie narzekam na brak powodzenia.
Cos o czym możesz tylko pomarzyć ;)

Prowadzę tez znane i docenione szkolenia i prelekcje na temat flirtu i small talku miedzy kobietami i mężczyznami.

I wiem jak Cię to boli, Złociutki ;).
To jest jeden z głównych powodów Twojej wścieklosci spowodowanej moja osoba. Nie Ty jeden tak masz i niestety - nic z tym nie mozesz zrobić poza zazdrościa i frustracją wylewana na forum, ktore nikogo nie obchodzą, klawiaturowy wojowniku ;).
Katastrofa to co piszesz świadczy tylko o tym jak bardzo jesteś zaburzony Jeśli masz takie powodzenie u kobiet to dlaczego nigdy nie byłeś i nie mieszkałeś z kobietą. O zaślubinach nie wspomnę?
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Katastrofa ty masz psychozę i żyjesz w swiecie urojeń wymagasz większych dawek leków.
cezary123
zaufany użytkownik

1 List Jana 2:16

"Wszystko bowiem, co jest na świecie, a więc: pożądliwość ciała, pożądliwość oczu i pycha tego życia nie pochodzi od Ojca, lecz od świata. (17) Świat zaś przemija, a z nim jego pożądliwość; kto zaś wypełnia wolę Bożą, ten trwa na wieki".

(9) Kto twierdzi, że żyje w światłości, a nienawidzi brata swego, dotąd jeszcze jest w ciemności. (10) Kto miłuje swego brata, ten trwa w światłości i nie może się potknąć. (11) Kto zaś swojego brata nienawidzi, żyje w ciemności i działa w ciemności, i nie wie, dokąd dąży, ponieważ ciemności dotknęły ślepotą jego oczy. (12) Piszę do was, dzieci, że dostępujecie odpuszczenia grzechów ze względu na Jego imię. (13) Piszę do was, ojcowie, że poznaliście Tego, który jest od początku. Piszę do was, młodzi, że zwyciężyliście Złego. (14) Napisałem do was, dzieci, że znacie Ojca, napisałem do was, ojcowie, że poznaliście Tego, który jest od początku, napisałem do was, młodzi, że jesteście mocni i że nauka Boża trwa w was, i zwyciężyliście Złego. (15) Nie miłujcie świata ani tego, co jest na świecie! Jeśli kto miłuje świat, nie ma w nim miłości Ojca. (16) Wszystko bowiem, co jest na świecie, a więc: pożądliwość ciała, pożądliwość oczu i pycha tego życia nie pochodzi od Ojca, lecz od świata. (17) Świat zaś przemija, a z nim jego pożądliwość; kto zaś wypełnia wolę Bożą, ten trwa na wieki.
Biblia Tysiąclecia.

(9) Kto mówi, że jest w światłości, a brata swojego nienawidzi, w ciemności jest nadal. (10) Kto miłuje brata swego, w światłości mieszka i nie ma w nim zgorszenia. (11) Kto zaś nienawidzi brata swego, jest w ciemności i w ciemności chodzi, i nie wie, dokąd idzie, gdyż ciemność zaślepiła jego oczy. (12) Piszę wam, dzieci, gdyż odpuszczone są wam grzechy dla imienia jego. (13) Piszę wam, ojcowie, gdyż znacie tego, który jest od początku. Piszę wam, młodzieńcy, gdyż zwyciężyliście złego. (14) Napisałem wam, dzieci, gdyż znacie Ojca. Napisałem wam, ojcowie, gdyż znacie tego, który jest od początku. Napisałem wam, młodzieńcy, gdyż jesteście mocni i Słowo Boże mieszka w was, i zwyciężyliście złego. (15) Nie miłujcie świata ani tych rzeczy, które są na świecie. Jeśli kto miłuje świat, nie ma w nim miłości Ojca. (16) Bo wszystko, co jest na świecie, pożądliwość ciała i pożądliwość oczu, i pycha życia, nie jest z Ojca, ale ze świata. (17) I świat przemija wraz z pożądliwością swoją; ale kto pełni wolę Bożą, trwa na wieki.
Biblia Warszawska

(10) Kto miłuje swego brata, trwa w światłości i nie staje się dla nikogo przyczyną upadku. (11) Kto zaś nienawidzi swego brata, trwa w ciemności i chodzi w ciemności. Nie wie, dokąd zmierza, ponieważ ciemności oślepiły jego oczy. (12) Piszę do was, dzieci: odpuszczone są wam grzechy ze względu na Jego imię. (13) Piszę do was, ojcowie: znacie Tego, który jest od początku. Piszę do was, młodzieńcy: zwyciężyliście Złego. (14) Napisałem do was, dzieci, że poznałyście Ojca. Napisałem do was, ojcowie, że poznaliście Tego, który jest od początku. Napisałem do was, młodzieńcy, że jesteście mocni, a nauka Boża trwa w was i zwyciężyliście Złego. (15) Nie miłujcie świata ani tego, co jest na świecie. Jeżeli ktoś miłuje świat, nie ma w nim miłości Ojca. (16) Wszystko bowiem, co jest na świecie: pożądliwość ciała, pożądliwość oczu i pycha ze spraw doczesnych nie pochodzi od Ojca, lecz od świata. (17) Świat jednak przemija, a z nim jego pożądliwość. Kto natomiast wypełnia wolę Bożą, trwa na wieki.
Biblia Paulistów

9) Kto mówi, że jest w światłości, a nienawidzi swego brata, ten wciąż jeszcze jest w ciemności. (10) Kto miłuje swego brata, ten trwa w światłości i nic go nie zachwieje. (11) Kto zaś nienawidzi swego brata, ten żyje i chodzi w ciemności, i nie wie, dokąd idzie, bo ciemność oślepiła jego oczy. (12) Piszę wam, dzieci, że przez Jego imię zostały wam odpuszczone grzechy. (13) Piszę wam, ojcowie, że poznaliście Tego, który był od początku. Piszę wam, młodzieńcy, że zwyciężyliście Złego. (14) Napisałem wam, dzieci, że poznaliście Ojca. Napisałem wam, ojcowie, że poznaliście Tego, który był od początku. Napisałem wam, młodzieńcy, że jesteście mocni, słowo Boże w was trwa i zwyciężyliście Złego. (15) Nie miłujcie świata ani tego, co jest na świecie. Jeżeli ktoś miłuje świat, nie ma w nim miłości Ojca. (16) Albowiem wszystko, co jest na świecie: pożądliwość ciała, pożądliwość oczu i chełpienie się bogactwem - nie pochodzi od Ojca, lecz ze świata. (17) A świat przemija wraz ze swą pożądliwością; kto zaś spełnia wolę Boga, ten trwa na wieki.

Biblia Poznańska
cezary123
zaufany użytkownik

(9) Kto twierdzi, że jest w Świetle, a nienawidzi swojego brata, właściwie nie wyszedł z ciemności. (10) W Świetle trwa ten, kto kocha swego brata. W takiej osobie nie ma też nic, co mogłoby dla innych stać się przyczyną upadku. (11) Kto natomiast nienawidzi swojego brata, tkwi w ciemności i w niej się porusza. Człowiek ten nie wie, dokąd zmierza, gdyż ciemność dotknęła jego oczu. (12) Piszę do was, dzieci, gdyż ze względu na Jego imię dostąpiliście przebaczenia grzechów. (13) Piszę do was, ojcowie, gdyż poznaliście Tego, który jest od początku. Piszę do was, młodzi, gdyż zwyciężyliście złego. (14) Napisałem do was, dzieci, gdyż poznaliście Ojca. Napisałem do was, ojcowie, gdyż poznaliście Tego, który jest od początku. Napisałem do was, młodzi, gdyż jesteście mocni i trwa w was Słowo Boże — i zwyciężyliście złego. (15) Nie kochajcie świata ani tego, co go napędza. Kto darzy miłością świat, nie ma w nim miłości Ojca. (16) Bo to wszystko, co steruje światem: żądze ciała, żądze oczu oraz pycha życia, nie pochodzi od Ojca. To należy do świata. (17) Świat natomiast przemija, a wraz z nim jego żądze. Ten zaś, kto pełni wolę Boga, trwa na wieki.
Przekład Literacki

(9) Kto mówi, iż jest w światłości, a brata swego nienawidzi, w ciemności jest aż dotąd. (10) Kto miłuje brata swego, w światłości mieszka i zgorszenia w nim nie masz. (11) Lecz kto nienawidzi brata swego, w ciemności jest i w ciemności chodzi, a nie wie, gdzie idzie, iż ciemność zaślepiła oczy jego. (12) Piszę wam, dziatki! iż wam są odpuszczone grzechy dla imienia jego. (13) Piszę wam, ojcowie! żeście poznali tego, który jest od początku. Piszę wam, młodzieńcy! żeście zwyciężyli onego złośnika. (14) Piszę wam, dziateczki! żeście poznali Ojca. Pisałem wam, ojcowie! żeście poznali onego, który jest od początku. Pisałem wam, młodzieńcy! że jesteście mocni, a słowo Boże mieszka w was, a żeście zwyciężyli onego złośnika. (15) Nie miłujcie świata, ani tych rzeczy, które są na świecie; jeźli kto miłuje świat, nie masz w nim miłości ojcowskiej. (16) Albowiem wszystko, co jest na świecie, jako pożądliwość ciała i pożądliwość oczu, i pycha żywota, toć nie jest z Ojca, ale jest z świata. (17) Światci przemija i pożądliwość jego; ale kto czyni wolę Bożą, trwa na wieki.

Biblia Gdańska

(9) Kto mówi, iż jest w światłości, a brata swojego nienawidzi, aż dotąd jest w ciemności. (10) Kto miłuje brata swego, w światłości mieszka, a zgorszenia w nim nie masz, (11) Lecz kto nienawidzi brata swego, w ciemnościach jest i w ciemnościach chodzi, a nie wie, gdzie idzie, iż ciemności zaślepiły oczy jego. (12) Piszę wam, synaczkowie, iż wam bywają odpuszczone grzechy dla imienia jego. (13) Piszę wam, ojcowie, żeście poznali tego, który jest od początku. Piszę wam, młodzieniaszkowie, iżeście zwyciężyli złośnika. Piszę wam, dziateczki, iżeście poznali Ojca, (14) Piszę wam, młodzieńcy, iżeście mocni, a słowo Boże mieszka w was i zwyciężyliście złośnika. (15) Nie miłujcie świata ani tego, co jest na świecie. Jeśli kto miłuje świat, nie masz w nim ojcowskiej miłości. (16) Abowiem wszytko, co jest na świecie, jest pożądliwość ciała i pożądliwość oczu, i pycha żywota, która nie jest z Ojca, ale jest z świata. (17) A świat przemija i pożądliwość jego. Lecz kto czyni wolą Bożą, trwa na wieki.
Biblia Jakuba Wujka

(9) Kto mówi, że jest w świetle, a jednak nienawidzi swego brata, ten aż dotąd jest w ciemności. (10) Kto miłuje swego brata, ten pozostaje w świetle i w jego wypadku nie ma powodu do zgorszenia. (11) Ale kto nienawidzi swego brata, ten jest w ciemności i chodzi w ciemności, i nie wie, gdzie idzie, ponieważ ciemność zaślepiła jego oczy. (12) Piszę do was, dziateczki, ponieważ ze wzgląd na jego imię zostały wam przebaczone grzechy. (13) Piszę do was, ojcowie, ponieważ poznaliście tego, który jest od początku. Piszę do was, młodzieńcy, ponieważ zwyciężyliście niegodziwca. Piszę do was dziecięta, ponieważ poznałyście Ojca. (14) Piszę do was, ojcowie, ponieważ poznaliście tego, który jest od początku. Piszę do was, młodzieńcy, ponieważ jesteście silni i pozostaje w was słowo Boga, i zwyciężyliście niegodziwca. (15) Nie miłujcie świata ani tego, co na świecie. Jeżeli ktoś miłuje świat, nie ma w nim miłości do Ojca; (16) ponieważ wszystko na świecie – pragnienie ciała i pragnienie oczu, i popisywanie się swoimi środkami do życia – nie pochodzi od Ojca, lecz pochodzi od świata. (17) Ponadto świat przemija i tak jest z jego pragnieniem, ale kto wykonuje wolę Boga, ten pozostaje na wieki.

Kto mówi, że jest w świetle, a jednak nienawidzi+ swojego brata, ten cały czas jest w ciemności+. 10 Kto kocha swojego brata, ten pozostaje w świetle+ i nic nie doprowadzi go do upadku*. 11 Ale kto nienawidzi swojego brata, ten jest w ciemności i chodzi w ciemności+. Nie wie, gdzie idzie+, bo ciemność zaślepiła jego oczy.
12 Dzieci, piszę do was, bo ze względu na jego imię wasze grzechy zostały przebaczone+. 13 Piszę do was, ojcowie, bo poznaliście tego, który jest od początku. Piszę do was, młodzi, bo zwyciężyliście Niegodziwca+. Piszę do was, dzieci, bo poznałyście Ojca+. 14 Piszę do was, ojcowie, bo poznaliście tego, który jest od początku. Piszę do was, młodzi, bo jesteście silni+, zachowujecie w sercu słowo Boga+ i zwyciężyliście Niegodziwca+.
15 Nie kochajcie świata ani tego, co jest na świecie+. Jeśli ktoś kocha świat, to nie kocha Ojca+, 16 bo wszystko na świecie — pragnienie ciała+, pragnienie oczu+ i przechwalanie się posiadanymi rzeczami* — nie pochodzi od Ojca, ale od świata. 17 Ponadto świat i jego pragnienia przeminą+, ale kto spełnia wolę Boga, będzie żył wiecznie+.

W tej wersji też było niezłe:

"ponieważ wszystko na świecie – pragnienie ciała i pragnienie oczu, i popisywanie się swoimi środkami do życia – nie pochodzi od Ojca, lecz pochodzi od świata. (17) Ponadto świat przemija i tak jest z jego pragnieniem, ale kto wykonuje wolę Boga, ten pozostaje na wieki".

Nie popisujcie się swoim życiem, bo i tak to przemijający proch marny. Nie ma czego zazdrościć.
cezary123
zaufany użytkownik

List Jakuba 1:9-12

Niech się zaś ubogi brat chlubi z wyniesienia swego, (10) bogaty natomiast ze swego poniżenia, bo przeminie niby kwiat polny. (11) Wzeszło bowiem palące słońce i wysuszyło łąkę, kwiat jej opadł, a piękny jej wygląd zginął. Tak też bogaty przeminie w swoich poczynaniach. (12) Błogosławiony mąż, który wytrwa w pokusie, gdy bowiem zostanie poddany próbie, otrzyma wieniec życia, obiecany przez Pana tym, którzy Go miłują.
Biblia Tysiąclecia

(9) A niech brat ubogi chlubi się z wywyższenia swego, (10) bogaty zaś z poniżenia swego, gdyż przeminie jak kwiat trawy. (11) Albowiem słońce wzeszło z żarem swoim i wysuszyło trawę, i kwiat jej opadł, i uległo zniszczeniu piękno jego wyglądu; tak zmarnieje i bogacz na drogach swoich. (12) Błogosławiony mąż, który wytrwa w próbie, bo gdy wytrzyma próbę, weźmie wieniec żywota, obiecany przez Boga tym, którzy go miłują.
Biblia Warszawska

(9) Biedny brat niech się szczyci swym wyróżnieniem, (10) bogaty zaś - swym upokorzeniem, bo uschnie jak zielona trawa. (11) Wzeszło słońce i swym żarem wypaliło trawę; jej kwiat opadł, a piękno zginęło. Tak samo zmarnieje bogaty ze swoimi dziełami. (12) Szczęśliwy człowiek, który mimo pokusy wytrwa w dobrym, bo gdy będzie wypróbowany, otrzyma od Boga wieniec życia, obiecany tym, którzy Go miłują.
Biblia Paulistów

(9) A brat ubogi niech się chlubi swoim wywyższeniem, (10) bogacz zaś - swoim uniżeniem, gdyż przeminie niby kwiat polnej trawy. (11) Bo wzeszło słońce a jego żar wypalił trawę; kwiat jej opadł i stracił swój powab. Tak też obrócą się wniwecz przedsięwzięcia bogacza. (12) Szczęśliwy ten człowiek, który zwycięży pokusę! Gdy bowiem ostoi się w próbie, otrzyma wieniec życia, jaki Pan obiecał tym, którzy Go miłują.
Biblia Poznańska

(9) Niech ubogi brat szczyci się swoim wywyższeniem. (10) Bogaty natomiast niech ma na względzie swoje poniżenie, ponieważ przeminie jak kwiat trawy. (11) Oto wzeszło słońce, przypiekło promieniami, wysuszyło trawę, jej kwiat opadł i piękno przepadło. Podobnie zwiędnie bogaty na drogach swego życia. (12) Szczęśliwy człowiek, który przechodzi przez próbę, bo gdy zostanie wypróbowany, otrzyma wieniec życia, który Bóg obiecał tym, którzy Go kochają.
Przekład Literacki

(9) A niech się chlubi brat niskiego stanu w wywyższeniu swojem, (10) A bogaty w poniżeniu swojem; bo jako kwiat trawy przeminie. (11) Albowiem jako słońce, kiedy weszło z gorącością, ususzyło trawę, a kwiat jej opadł i zginęła ona śliczność kształtu jego, tak i bogaty w drogach swoich uwiędnie. (12) Błogosławiony mąż, który znosi pokuszenie; bo gdy będzie doświadczony, weźmie koronę żywota, którą obiecał Pan tym, którzy go miłują.
Biblia Gdańska

(9) A niech się brat podły chłubi w podwyższeniu swoim, (10) a bogaty w podłości swojej. Boć przeminie jako kwiat trawy. (11) Abowiem weszło słońce z upaleniem i ususzyło trawę, i kwiat jej opadł, i zginęła śliczność oblicza jego: tak i bogaty w drogach swoich uwiędnie. (12) Błogosławiony mąż, który zdzierżywa pokusę: bo gdy będzie doświadczony, weźmie koronę żywota, którą obiecał Bóg tym, którzy go miłują.
Biblia Jakuba Wujka

(9) A pomniejszy brat niech się wielce raduje ze swego wywyższenia, (10) bogaty zaś ze swego upokorzenia, gdyż przeminie on jak kwiat roślinności. (11) Słońce bowiem wschodzi ze swym palącym żarem i wysusza roślinność, a jej kwiat opada i ginie piękno jej zewnętrznego wyglądu. Tak też bogacz zwiędnie na swych drogach życiowych. (12) Szczęśliwy jest człowiek wytrwale znoszący doświadczanie; bo gdy dostąpi uznania, otrzyma koronę życia, którą [Jehowa] obiecał tym, co go zawsze miłują.

Ubogi brat niech się cieszy* ze swojego wywyższenia+, 10 a bogaty ze swojego upokorzenia+. Bo człowiek bogaty przeminie jak polny kwiat. 11 Gdy słońce wschodzi i przynosi spiekotę, taka roślina wysycha, jej kwiat opada i traci ona swój piękny wygląd. Podobnie bogaty zmarnieje, dążąc do swoich celów+.
12 Szczęśliwy jest człowiek, który wytrwale znosi próby+, bo gdy zyska Boże uznanie, otrzyma koronę* życia+ obiecaną przez Jehowę* tym, którzy Go kochają.

https://www.jw.org/pl/biblioteka/biblia ... /jakuba/1/
cezary123
zaufany użytkownik

List do Galatów 6:4

"Ale niech każdy sprawdza, jakie jest jego dzieło, a wtedy będzie miał powód do radosnego uniesienia ze względu na samego siebie, a nie w porównaniu z drugim"

"Każdy niech osądza swoje czyny i w sobie niech znajduje powód do chluby, a nie w porównywaniu się z innymi".

(2) Jeden drugiego brzemiona noście i tak wypełniajcie prawo Chrystusowe. (3) Bo kto uważa, że jest czymś, gdy jest niczym, ten zwodzi samego siebie. (4) Niech każdy bada własne postępowanie, a wtedy powód do chluby znajdzie tylko w sobie samym, a nie w zestawieniu siebie z drugim. (5) Każdy bowiem poniesie własny ciężar. (6) Ten, kto pobiera naukę wiary, niech użycza ze wszystkich swoich dóbr temu, kto go naucza. (7) Nie łudźcie się: (8) Bóg nie dozwoli z siebie szydzić. A co człowiek sieje, to i żąć będzie: kto sieje w ciele swoim, jako plon ciała zbierze zagładę; kto sieje w duchu, jako plon ducha zbierze życie wieczne.
Biblia Tysiąclecia

(2) Jedni drugich brzemiona noście, a tak wypełnicie zakon Chrystusowy. (3) Jeśli bowiem kto mniema, że jest czymś, będąc niczym, ten samego siebie oszukuje. (4) Każdy zaś niech bada własne postępowanie, a wtedy będzie miał uzasadnienie chluby wyłącznie w sobie samym, a nie w porównaniu z drugim. (5) Albowiem każdy własny ciężar poniesie. (6) A ten, którego się naucza Słowa Bożego, niechaj się dzieli wszelkim dobrem z tym, który naucza. (7) Nie błądźcie, Bóg się nie da z siebie naśmiewać; albowiem co człowiek sieje, to i żąć będzie. (8) Bo kto sieje dla ciała swego, z ciała żąć będzie skażenie, a kto sieje dla Ducha, z Ducha żąć będzie żywot wieczny.
Biblia Warszawska

(2) Jedni drugim noście brzemiona, a tak wypełnicie prawo Chrystusa. (3) Jeśli ktoś sądzi, że jest kimś ważnym, podczas gdy nim nie jest, sam siebie oszukuje.
(4) Każdy niech osądza swoje czyny i w sobie niech znajduje powód do chluby, a nie w porównywaniu się z innymi. (5) Każdy bowiem poniesie swój własny ciężar. (6) Uczący się Ewangelii niech się dzieli wszelkim dobrem z nauczycielem. (7) Nie łudźcie się! Bóg nie pozwoli z siebie szydzić! Co człowiek posieje, to będzie zbierać. (8) Kto sieje w ciele, zbierze to, co przynosi ciało - zagładę. Kto natomiast sieje w Duchu, zbierze to, co daje Duch - życie wieczne. (9) Nie ustawajmy w czynieniu dobra. W odpowiednim czasie zbierzemy plon, jeśli teraz niczego nie zaniedbamy.
Biblia Paulistów

(2) Dźwigajcie jedni drugich ciężary, a w ten sposób wypełnicie prawo Chrystusa. (3) Jeśli bowiem ktoś sądzi, że coś znaczy - choć niczym nie jest - ten okłamuje samego siebie. (4) Niech każdy osądza swoje własne dzieło, a wówczas tylko sobą samym chlubić się będzie, a nie kimś innym. (5) Każdy bowiem poniesie własny ciężar. (6) Otrzymujący zaś naukę niech dzieli się wszystkimi dobrami z tym, który go naucza. (7) Nie łudźcie się, Bóg pozwala szydzić z siebie. Co człowiek posieje, to będzie zbierał. (8) Bo kto wsiewa w rolę ciała swego, z ciała tego zbierać będzie zgubę. Kto zaś wsiewa w rolę ducha, z ducha tego zbierać będzie życie wieczne. (9) Czyniąc dobrze nie zniechęcajmy się. Nie ulegając bowiem zniechęceniu, będziemy zbierać owoc we właściwym czasie.
Biblia Poznańska

(2) Jedni drugich brzemiona noście. W ten sposób wypełnicie Prawo Chrystusa. (3) Jeśli bowiem ktoś uważa, że jest czymś, będąc niczym, zwodzi samego siebie. (4) Niech każdy poddaje próbie swe własne postępowanie. Da mu to powód do chluby z tego, co sam osiągnął, a nie z tego, jak wypadł na tle innych osób. (5) Przecież i tak każdy poniesie swój własny ciężar. (6) Ten, kto jest nauczany Słowa, niech dzieli się wszelkim dobrem z tym, który naucza. (7) Nie błądźcie, Bóg nie pozwala z siebie szydzić! Dlatego co człowiek sieje, to i żąć będzie. (8) Kto sieje dla swojego ciała, z ciała będzie żął skażenie, a kto sieje dla Ducha, z Ducha będzie żął życie wieczne. (9) Bądźmy niestrudzeni w szlachetnym postępowaniu. Jeśli w nim wytrwamy, czeka nas czas wielkich żniw.
Przekład Literacki

(2) Jedni drugich brzemiona noście, a tak wypełniajcie zakon Chrystusowy. (3) Albowiem jeźli kto mniema, żeby czem był, nie będąc niczem, takiego zawodzi własny umysł jego. (4) Ale każdy niechaj własnego swego uczynku doświadcza, a tedy sam w sobie chwałę mieć będzie, a nie w drugim. (5) Albowiem każdy swoje własne brzemię poniesie. (6) A niech udziela ten, który bywa nauczany w słowie, temu, który go naucza, ze wszystkich dóbr. (7) Nie błądźcie; Bóg się nie da z siebie naśmiewać; albowiem cobykolwiek siał człowiek, to też żąć będzie. (8) Bo kto sieje ciału swemu, z ciała żąć będzie skażenie; ale kto sieje duchowi, z ducha żąć będzie żywot wieczny. (9) A dobrze czyniąc nie słabiejmy; albowiem czasu swojego żąć będziemy nie ustawając.
Biblia Gdańska

(2) Jeden drugiego brzemiona noście, a tak wypełnicie zakon Chrystusów. (3) Abowiem jeśli kto mniema, żeby czym był, gdyż niczym nie jest, sam siebie oszukawa. (4) A każdy niech sprawy swojej doświadcza, a tak w samym sobie tylko przechwalanie mieć będzie, a nie w drugim. (5) Bo każdy własne brzemię poniesie. (6) A niech użycza wszytkich dóbr ten, który bywa nauczan w słowie, temu, który go naucza. (7) Nie błądźcie: nie da się Bóg z siebie naśmiewać. (8) Abowiem co będzie siał człowiek, to też będzie żął. Bo kto sieje na swym ciele, z ciała też żąć będzie skażenie. A kto sieje na duchu, z ducha żąć będzie żywot wieczny. (9) A dobrze czyniąc, nie ustawajmy, abowiem czasu swego żąć będziemy, nie ustawając.
Biblia Jakuba Wujka

(2) Jedni drugich brzemiona noście i w ten sposób spełnijcie prawo Chrystusowe. (3) Bo jeśli ktoś myśli, że jest czymś, a jest niczym, to zwodzi swój umysł. (4) Ale niech każdy sprawdza, jakie jest jego dzieło, a wtedy będzie miał powód do radosnego uniesienia ze względu na samego siebie, a nie w porównaniu z drugim. (5) Każdy bowiem poniesie swój własny ciężar. (6) Niechaj też każdy, kto jest ustnie nauczany słowa, dzieli się wszelkimi dobrami z tym, który tak ustnie naucza. (7) Nie dajcie się wprowadzić w błąd: Bóg nie jest kimś, z kogo można drwić. albowiem co człowiek sieje, to będzie też żąć; (8) bo kto sieje ze względu na swe ciało, ten z ciała żąć będzie zepsucie, ale kto sieje ze względu na ducha, ten z ducha żąć będzie życie wieczne. (9) A zatem nie ustawajmy w czynieniu tego, co szlachetne, bo w stosownej porze będziemy żąć, jeśli się nie znużymy. (10) Istotnie więc, dopóki mamy czas sprzyjający temu, wyświadczajmy dobro wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy są z nami spokrewnieni w wierze.

2 Noście brzemiona jedni drugich+. W ten sposób wypełnicie prawo Chrystusowe+. 3 Jeśli ktoś myśli, że coś znaczy, choć nic nie znaczy+, to oszukuje samego siebie. 4 Niech każdy sprawdza swoje własne postępowanie+, a wtedy będzie miał powód do radości ze względu na samego siebie, a nie w porównaniu z kimś innym+. 5 Każdy przecież poniesie swój własny ciężar*+.
6 Poza tym niech każdy, kto uczy się* słowa Bożego, dzieli się wszelkimi dobrami z tym, który go uczy*+.
7 Nie dajcie się wprowadzić w błąd: Bóg nie da się z siebie naśmiewać*. Co ktoś sieje, to będzie zbierać+. 8 Kto sieje z myślą o swoim ciele, ten z powodu ciała zbierze zgubę*, ale kto sieje z myślą o duchu, ten dzięki duchowi zbierze życie wieczne+. 9 Tak więc nie przestawajmy czynić tego, co dobre, bo jeśli się nie poddamy*, w stosownym czasie zbierzemy plon+. 10 Dopóki możemy*, wyświadczajmy dobro wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy są z nami spokrewnieni w wierze.
https://www.jw.org/pl/biblioteka/biblia ... %C3%B3w/6/
cezary123
zaufany użytkownik

Niemcy: Rekordowa liczba żołnierzy rezygnuje ze służby. Korzystają z klauzuli sumienia

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... bacz_takze

I mają rację. Lepiej odejść niż zabijać.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

cezary123 pisze: sob sty 07, 2023 6:07 pm Niemcy: Rekordowa liczba żołnierzy rezygnuje ze służby. Korzystają z klauzuli sumienia

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... bacz_takze

I mają rację. Lepiej odejść niż zabijać.
Ja rozumiem cezary że twoja logika to logika przygłupiego Jaśia z Pdcipek Małych. Ale jak połączyłeś ten temat z tematem dlaczego warto studiować biblię ?

Poza tym kolejny linkowiec na forum co mu sie nawet nie chce przeczytać artykułu który linkuje...ehhhh dobrego moderatora by wam. Artykuł, a raczej ludzie się w nim wypowiadający piszą jasno że nie ma to nic wspólnego z przekonaniami. A tym ze moge trafić na front z ciepłych posadek-walczyć z ruskimi. To mniej wiecej tak jak ty cezary. Zrobiłeś dwie techniczne uczelnie wyższe. Ale jak ci powiedzieli ze jeszcze trzeba teraz pracować. To już nie, to już nie chcesz.
cezary123
zaufany użytkownik

FreshEscape pisze: sob sty 07, 2023 6:17 pm Ja rozumiem cezary że twoja logika to logika przygłupiego Jaśia z Pdcipek Małych. Ale jak połączyłeś ten temat z tematem dlaczego warto studiować biblię ?

Poza tym kolejny linkowiec na forum co mu sie nawet nie chce przeczytać artykułu który linkuje...ehhhh dobrego moderatora by wam. Artykuł, a raczej ludzie się w nim wypowiadający piszą jasno że nie ma to nic wspólnego z przekonaniami. A tym ze moge trafić na front z ciepłych posadek-walczyć z ruskimi. To mniej wiecej tak jak ty cezary. Zrobiłeś dwie techniczne uczelnie wyższe. Ale jak ci powiedzieli ze jeszcze trzeba teraz pracować. To już nie, to już nie chcesz.
O czym ty gadasz chory umysłowo człowieku :lol:
Kolejny wariat na którego szkoda nerwów. Lecz się.
cezary123
zaufany użytkownik

I od mojej kariery odjeb się.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

[/quote]
O czym ty gadasz chory umysłowo człowieku :lol:
Kolejny wariat na którego szkoda nerwów. Lecz się.
[/quote]

Tępie amman, bo nawet ktoś taki jak ty kto zawsze odnosił sie merytorycznie i rzeczowo do argumentów przeszedł na pyskuwke naszych dzieciaczków ammanka i pigui. Argument podwojnego magistra "o czym ty gadasz chory umysłowo człowieku" To po co pisać to tony gówno elaboratów samemu do sibie. Nie spodiewasz sie naprawde ze ktoś to zwerifukuje co pipszysz. Ze ktoś w końcu zacznie pytać o te głupoty ? A odpowiedz jest jaką każdy widzi... Magister inzynier kur..a jego mać... Amman przynajmniej po gimnazjum poszedł z pinguim na rente wiec nie mieli skąd brać. Ale ty ?
cezary123
zaufany użytkownik

"Błogosławieni, którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi".
Mt 5:9

"Miłość nieprzyjaciół"

"43 Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził20. 44 A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. 46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? 47 I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? 48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski".
Mt 5:43
cezary123
zaufany użytkownik

"Obdżektor: gdy sumienie nie pozwala wziąć broni do ręki.
Co łączy Muhammada Alego, Alberta Einsteina i Macieja Maleńczuka? Każdy z nich jako tzw. obdżektor w swoim czasie odmówił pełnienia służby wojskowej jako niezgodnej z własnym sumieniem. Z postawą tą wiążą się różne zjawiska historyczne, które łączy jedno: sprzeciw wobec noszenia broni".

Czytaj więcej: https://histmag.org/Obdzektor-gdy-sumie ... reki-23411
cezary123
zaufany użytkownik

"Odmowa pełnienia służby wojskowej przez Świadków Jehowy jako realizacja klauzuli sumienia. Uwarunkowania prawno-historyczne"
Marek Bielecki

Abstrakt
"Przedmiotem niniejszego opracowania są kwestie związane ze służbą wojskową Świadków Jehowy. Autor w głównej mierze skupia się na rozwiązaniach normatywnych i analizie orzecznictwa sądowego, ale przytacza również najważniejsze wątki z nauczania Świadków Jehowy. Artykuł przedstawia ewolucję jaka miała miejsce zarówno w regulacjach prawnych jak i stanowisku wymiaru sprawiedliwości. W zasadzie od przemian ustrojowych 1989 roku, zarówno prawodawca jak i sądy, konsekwentnie nie chciały przyznawać Świadkom Jehowy możliwości odmowy służby z bronią w ręku. Choć problemy, które rodzą się w związku w istniejącymi regulacjami i dotychczasową praktyką, w chwili obecnej – kiedy zawieszono powszechną służbę wojskową – zdają się pretendować do miana zbędnych dywagacji, nie można wykluczyć, że w obliczu istniejących zagrożeń, na powrót staną się aktualne".

https://czasopisma.kul.pl/spw/article/view/127
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Coś ruszyło. Ale jak zwykle pierdo...nie... Czym innym jest kewstia odmowy służby wojskowej. A odejście z armi zawodowego zołnierza. Który w tej armi już był, nawet kilka lat. I doskonale wiedział czym armia sie zajmuje i na czym polega zawód zołnierza. Więc nie piepsz ze nagle zrezygnowali bo im sie przypomniało ze nie chca zabijac.
Kominatorzy i leserzy jak pół tego forum. Nie zdziwił bym sie jakby to były jakieś osoby zaburzone...
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Freshescape czy ty się leczysz? Wiesz ze jesteś chory psychicznie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”