latuda - ktoś brał ? jakieś wrażenia?
Moderator: moderatorzy
latuda - ktoś brał ? jakieś wrażenia?
ostatnio lekarka zaproponowała mi nowy lek latude
ma jakieś skutki uboczne? ja najbardziej boje się lęku bo na wszystkich lekach go miałem
ma jakieś skutki uboczne? ja najbardziej boje się lęku bo na wszystkich lekach go miałem
- piotrs
- zaufany użytkownik
Re: latuda - ktoś brał ? jakieś wrażenia?
ja bralem latude kilka dni chyba 18 g na dobe
jest na nim jak na rispolepcie
chce sie caly czas spac
apetyt nie chce sie tak jesc
lęki masz pewnie od brania duzych dawek leków
tez tak miale
- xmiaplacidus
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 67253143
Spać mi się po nim chciało, teraz znowu do niego wróciłam, ale lekarka kazała mi brać na noc.
F25.1
Też brałem latude krótko potrafi zamulić na kilka godzin, byłem senny po nim niestety to nie przechodziło na początku pojawiła się też akatyzja brałem zawsze rano.
Na moją prośbę lekarka przepisała mi Latudę.
Biorę ją od półtorej tygodnia, obecnie 38mg - dzisiaj nocą biorę pierwszą dawkę 74mg czyli pełną ambulatoryjną.
Czasami faktycznie bardziej się chce po tym spać, chociaż nie wiem czy to taka reguła, ale fakt tak 2h po wzięciu umi zamulić.
Działa na mnie dobrze, wręcz bardzo dobrze - jestem w końcu spokojny, stabilny, nie mam psychotycznego strachu połączonego z urojeniami co było jedną z moich największych bolączek F20. Halucynacje głosowo myślowe są nadal, ale przytępione jakby. Niemniej jednak tak jak mówię, ja dopiero zacząłem to brać. Więc pełne działanie będzie za powiedzmy miesiąc. Wiążę z tym lekiem bardzo duże nadzieje, które się powoli sprawdzają.
Obecnie zero skutków ubocznych. ZERO.
Pod tym kątem jest świetnie
Biorę ją od półtorej tygodnia, obecnie 38mg - dzisiaj nocą biorę pierwszą dawkę 74mg czyli pełną ambulatoryjną.
Czasami faktycznie bardziej się chce po tym spać, chociaż nie wiem czy to taka reguła, ale fakt tak 2h po wzięciu umi zamulić.
Działa na mnie dobrze, wręcz bardzo dobrze - jestem w końcu spokojny, stabilny, nie mam psychotycznego strachu połączonego z urojeniami co było jedną z moich największych bolączek F20. Halucynacje głosowo myślowe są nadal, ale przytępione jakby. Niemniej jednak tak jak mówię, ja dopiero zacząłem to brać. Więc pełne działanie będzie za powiedzmy miesiąc. Wiążę z tym lekiem bardzo duże nadzieje, które się powoli sprawdzają.
Obecnie zero skutków ubocznych. ZERO.
Pod tym kątem jest świetnie
- Xoredas
- zaufany użytkownik
- Status: Brak
Cześć to bardzo dobry lek dostałem go już jakiś czas temu go biore bo nie przeszkadza tak ma malo bardzo skutkow ubocznych biore 2 tablk te najmocniejsze bo caly czas mam glosy ale poprawil mi ten lek komfort zycia bo mniej tych objawow na nim jest to polecam bo ma malo skutkow ubocznych moim zdaniem to tez dobry lek na poczatek bo jest taki dla mnie neutralny tylko razem z posilkiem.
Ja zaczynałem od dawki 18,5 mg przez 4 dni, potem 37 mg i po zwiększeniu zauważyłem ogromną senność i przy tym kołatanie serca.
Odrazu odstawiłem bo się trochę przestraszyłem.
Lek brałem rano, w dzień nic mi się nie chciało, byłem senny ale w nocy nie spałem, no i te serce..
Lekarz miał pozytywny odzew od kilku pacjentów, myślałem, że zadziała, ale dla mnie niestety nie trafiony.
Odrazu odstawiłem bo się trochę przestraszyłem.
Lek brałem rano, w dzień nic mi się nie chciało, byłem senny ale w nocy nie spałem, no i te serce..
Lekarz miał pozytywny odzew od kilku pacjentów, myślałem, że zadziała, ale dla mnie niestety nie trafiony.
Osobiście biorę Latudę od około miesiąca. Próbowałem już różnych neuroleptyków w moim życiu (Kwetaplex, Abilify, Rispolept, Amisan) i Latuda jest bezsprzecznie najlepszym lekiem spośród nich. Czuję się na niej tak po prostu ... normalnie. Hamuje najgorsze objawy jak mocne lęki (ale nie te lżejsze, tu pomaga Amisan), psychozy strachowe, urojenia, negatywy, wahania nastroju, apatię, trochę abulię, częściowo ogranicza głosy, myslokształty. Biorę 74mg godzinę przed snem. Jedyny objaw uboczny, ale trochę nieprzyjemny to pocenie się głowy po zaśnięciu od tego - jako że mam bezsenność zwaną insomnią i się często wybudzam, to się często budzę zlany potem na poduszce. Gdyby nie to, to lek naprawdę niezły. Trochę też pomaga na potencję/chcicę seksualną. Energii mam tak akurat, ale mogłoby być nieco lepiej. Niemniej jednak, jest ok.
Ja tez sie bardzo poce po kwetiapinie
- xmiaplacidus
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 67253143
O pierwszym razie już pisałam.
Za drugim razem brałam na noc i powodowała bezsenność.
Za trzecim razem brałam ją w szpitalu, po godz. 17. Po 0,5-1 godz. bolał mnie brzuch, miałam silne nudności, czasami zwymiotowałam. No i nie działała...
Za drugim razem brałam na noc i powodowała bezsenność.
Za trzecim razem brałam ją w szpitalu, po godz. 17. Po 0,5-1 godz. bolał mnie brzuch, miałam silne nudności, czasami zwymiotowałam. No i nie działała...
F25.1
Mam podobnie też mam nudności, ale co ciekawe jak zjem tylko jedną kanapkę z kiełbaską to jest w normie gorzej jak płatki z jogurtem wtedy aż zgaga i odruchy.
- Kiciuś_XXL
- moderator
Z olanzapiny przeszedłem na Latudę
Latudę biorę od trzech miesięcy i oprócz problemów ze snem pozostałe wszystko ok. Nie chcę na razie nic brać na sen. Poczekam aż organizm sam się ustabilizuje
Latudę biorę od trzech miesięcy i oprócz problemów ze snem pozostałe wszystko ok. Nie chcę na razie nic brać na sen. Poczekam aż organizm sam się ustabilizuje
- Kiciuś_XXL
- moderator
Parę dni temu nie wziąłem Latudę na noc więc zrobiłem to rano.
Teraz wiem że dla mnie nie ma dobrych neuroleptyków które mogę brać rano. Mogę tylko na noc. Latude biorę od niedawna i niewiele jeszcze wiem o niej.
Miałem sobie wziąć dzień wolny od pracy z tego powodu.
Teraz wiem że dla mnie nie ma dobrych neuroleptyków które mogę brać rano. Mogę tylko na noc. Latude biorę od niedawna i niewiele jeszcze wiem o niej.
Miałem sobie wziąć dzień wolny od pracy z tego powodu.
-
- zaufany użytkownik
Często jest senność, szczególnie na dawkach od 74 mg.
- Kiciuś_XXL
- moderator
U mnie odkąd przeszedłem na latudę mam problemy ze snem. Już trzy miesiące mnie męczy. Niby śpię te cztery i pół godziny ale byłem przyzwyczajony na olanzapinie spać po 7 godzin dziennie. Może problemy ze snem wynikają z odstawienia olanzapiny właśnie?
Leki odstawia się bardzo powoli a nie szybko. Inaczej takie problemy występują . Przejdź na kwetiapine i będziesz spał po 10 godzin, tak się wykończysz.
ja zauważyłam ze lepiej działa na dzien, a na noc biore te bardziej usypiające
Jednak musze wspomnieć ze bałabym sie zajść w ciąże na latudzie bo prawdopodobieństwo urodzenia upośledzonego/niepełnosprawnego dziecka wysokie.(że niech se wezmą nawet 500+ ale jak tak leczą to sami niech wychowają to co stworzyli ;-) ).
Normalnie czuję w żyłach tą chemię i mnie często aż mdli.
Jak brałam na noc to nic spania, dopiero w dzień po tych innych spałam :/.
Jednak musze wspomnieć ze bałabym sie zajść w ciąże na latudzie bo prawdopodobieństwo urodzenia upośledzonego/niepełnosprawnego dziecka wysokie.(że niech se wezmą nawet 500+ ale jak tak leczą to sami niech wychowają to co stworzyli ;-) ).
Normalnie czuję w żyłach tą chemię i mnie często aż mdli.
Jak brałam na noc to nic spania, dopiero w dzień po tych innych spałam :/.
chyba przy wszystkich neuroleptykach zalecają odstawić lek na 2 tygodnie przed staraniem się o dziecko bo można urodzić chore dziecko
Mi powiedziano że teraz są takie warunki ze nie odstawiają leku wcale, co najwyżej dokładają nowe przy wymianie
to smutne
a ja już biorę 8 tabletek na dobę
a ja już biorę 8 tabletek na dobę