Relaxacja jako element psychoterapii

Moderator: moderatorzy

Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Relaxacja jako element psychoterapii

Post autor: Chors »

Mój psycholog polecił mi metodę relaxacyjną która w moim przypadku jest skuteczna, pozwala rozładować napięcia i złość :) Polega ona na tym, że skupiamy się wzrokiem na jednym punkcie, następnie zamykamy oczy i skupiając się na ciele rozluźniamy poszczególne części ciała zaczynając od czubka głowy a na stopach kończąc. Gdy już jesteśmy rozluźnieni myślimy o gnębiącym nas zagadnieniu i pytamy się w myślach: "czy mogę to puścić?" . Chodzi o puszczanie złych emocji, o to by nie trawiły one nas i nie powodowały zamknięcia się na świat. Więcej o puszczaniu emocji na stronie:

http://www.dobrametoda.com/Sedona/kroki.htm

Naprawdę polecam, warto stosować, przynosi prawdziwą ulgę i sprawia ze życie staje się przyjemniejsze :)
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Dziś psycholog polecił mi że żeby mieć dobre sny a nie koszmary warto przed snem pomodlić się do Anioła Stróża lub (wersja dla niewierzących ;) ) powspominać jakąś fajną rzecz która mi się przydarzyła dziś :) Sprobuję tej metody i dam znać czy jest skuteczna :wink:
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

Post autor: jeremi »

na dobre sny to dobrze jest po prostu je prowokować.. myśleć natrętnie o czymś bardzo przyjemnym.. :)

..bo anioł stróż to raczej słaba opcja ;)
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Też dobra metoda ;)
Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Re: Relaxacja jako element psychoterapii

Post autor: savior »

Mi pomaga płyta z relaksacyjną muzyką - jakieś sample i szum oceanu, mewy, rewelacja, jak ktoś jest z Krakowa, to może kupić takie płyty w księgarni "Cud". I książki też fajne, niekoniecznie ezoteryczne. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „psychoterapia”