60 procent polaków uważą że w kraju jest tragedia, ale jedna czwarta że super !
Moderator: moderatorzy
- FreshEscape
- bywalec
60 procent polaków uważą że w kraju jest tragedia, ale jedna czwarta że super !
W jakim kraju i w jakich warunkach żyje jedna czwarta polaków. Czy też jak Kaczyński ostnio robili zakupy jak byli dziecmi. Dorosli ludzie nie wiedzą co ile kosztuje, nie płacą rachunków. Tylko mieszkają z mama i tatą albo partnerem co za nich to wszystko robi ? W jak wirtualnej rzeczywiśctości żyje jedna czwarta polaków ?
Re: 60 procent polaków uważą że w kraju jest tragedia, ale jedna czwarta że super !
hmmm w Holandii też drożyzna i w Belgii. Czy biorą przykład z Kaczyńskiego ? Szacun.
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
- FreshEscape
- bywalec
Re: 60 procent polaków uważą że w kraju jest tragedia, ale jedna czwarta że super !
Ale w Holandi czy Belgi człowiek ze stopmiem niepełonosprawności bierze od 14 do 16 euro za godzine pracy. A jak nie ma pracy to ma stały zasiłek dla bezrobotnych 1 500 euro miesiecznie. A ceny w lidlu są mniejsze niż w polsce tak samo ciuchy. Myslisz ze 7 procent inflacji dla takiego beneluxchyka to to samo co w polsce ? Przy naszych zarobkach ?
- Józef80
- zaufany użytkownik
Nie wiem skąd ta "ankieta", bo nie podano źródła. Więc pewnie jakaś ściema
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- FreshEscape
- bywalec
Jak wiele tysięcy ludzi w Polsce, pierwszy raz w zżyciu nie stać mnie na ogrzanie domu/mieszkania tej zimy. Nie stać mnie na zrobię takich zakupów jakich bym chciał i jem za przeproszeniem g""""o A ja jestem sam, co mają powiedzieć ludzie co mają dzieci i sa w rodzinie. Nie wspomnę już o większości moich znajomych co mają kredyty mieszkaniowe. Czy dla Ciebie to ściema ? Czy po prostu nie masz masz znajomych i nie wiesz jak jest.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Ściema skoro nie podajesz linku do ankiety. Co mogę doradzić? Do roboty a nie na socialu
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- FreshEscape
- bywalec
Czy Twoim zdaniem człowiek któremu przyznano kredy mieszkaniowy żyje z socjalu ? Ja rozumiem że nie bardzo cokolwiek ogarniasz, Ale wystarczy włączyć wolne radio i posłuchać w pracy i nie będziesz uważał ze to ściema...
- Józef80
- zaufany użytkownik
Kredyty byle komu dają. Twoje argumenty bez ankiety są dla mnie nic nie warte bo znam statystyki i są one inne.
Klamiesz z ankietą i siejjesz propagandę jedynie. Nie widzę siebie w dalszej dyskusji.
Klamiesz z ankietą i siejjesz propagandę jedynie. Nie widzę siebie w dalszej dyskusji.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- FreshEscape
- bywalec
- Józef80
- zaufany użytkownik
Inaczej odpowiem - każdy wiedział jak będzie z "kopciuchami" i były dotacje na ich zmianę. Teraz są dotacje uchwalane na dodatek 3 tysięcy do węgla. Ci co mają centralne ogrzewanie jak ja lub gazowe nic nie dostaną jak zwykle.
Taka ogólnie jest cena wojny i nie kupowania od Rosji węgla.
Masz rację w jednym, nie znam nikogo kto by miał jeszcze piec węglowy. To nie moje klimaty...
Patrząc na ostatnią twórczość Twoją na forum to siejesz propagandę i plujesz na Polskę. Pamiętaj że nikt Cię tu na siłę nie trzyma. Znam naprawdę wiele osób i choć każdy wie jak wszystko drożeje to zarazem wie że jest wojna i to wszystko zmienia. Zarazem to są ludzie pracujący, inne klimaty i inne podejście do życia.
Taka ogólnie jest cena wojny i nie kupowania od Rosji węgla.
Masz rację w jednym, nie znam nikogo kto by miał jeszcze piec węglowy. To nie moje klimaty...
Patrząc na ostatnią twórczość Twoją na forum to siejesz propagandę i plujesz na Polskę. Pamiętaj że nikt Cię tu na siłę nie trzyma. Znam naprawdę wiele osób i choć każdy wie jak wszystko drożeje to zarazem wie że jest wojna i to wszystko zmienia. Zarazem to są ludzie pracujący, inne klimaty i inne podejście do życia.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- FreshEscape
- bywalec
Otóż widzisz, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Ja nie znam osoby która by takiego pieca nie miała. Mało tego, powiem Ci ze nie znam nikogo w powiecie kto by nie opalał węglem, drzewem, pelletem lub jeszcze droższym gazem. Sam sie zastanawiam czym Ty i Ci Twoi znajomi opalają, chyba śmieciami. Albo mieszkają w mieście mają ciepło systemowe i łoni już sie niczym nie przejmują.
Aha czyli jak ktoś ma jakieś inne doświadczenie , inne poglądy to niech sie nie odzywa i stąd idzie i nie mi sie na oczy nie pokazuje. Bardzo demokratyczne spojrzenie na swiat. Iście tzw. zawodówkowy patriotyzm w ryj dać temu co mi nie pasuje. Tylko PIS-owiec jest patriotą ? reszta to gorszy sort i tępa hołota ? Jak bardzo to mieszanie ludzi z błotem jest znane w tym waszym środowisku. Jesteś z nami albo przeciwko nam....
- Józef80
- zaufany użytkownik
Jestem z miasta i wszyscy mają CO i jak pisałem - kopciuchy stale mogą liczyć na dopłaty a że wolisz kopcić i żyć z socialu... Bo gdybyś pracował to nie było by tego tematu.FreshEscape pisze: ↑czw lip 21, 2022 9:38 amOtóż widzisz, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Ja nie znam osoby która by takiego pieca nie miała. Mało tego, powiem Ci ze nie znam nikogo w powiecie kto by nie opalał węglem, drzewem, pelletem lub jeszcze droższym gazem. Sam sie zastanawiam czym Ty i Ci Twoi znajomi opalają, chyba śmieciami. Albo mieszkają w mieście mają ciepło systemowe i łoni już sie niczym nie przejmują.
Aha czyli jak ktoś ma jakieś inne doświadczenie , inne poglądy to niech sie nie odzywa i stąd idzie i nie mi sie na oczy nie pokazuje. Bardzo demokratyczne spojrzenie na swiat. Iście tzw. zawodówkowy patriotyzm w ryj dać temu co mi nie pasuje. Tylko PIS-owiec jest patriotą ? reszta to gorszy sort i tępa hołota ? Jak bardzo to mieszanie ludzi z błotem jest znane w tym waszym środowisku. Jesteś z nami albo przeciwko nam....
Ja pracuję i rozumiem chorych. Nie buntuję się i nie neguję że utrzymuję sociale, ale nie toleruję marudzenia że wciąż komuś mało.
Nadeszły trudne czasy, wolę płacić jak dać zarobić zbrodniarzą którzy w końcu i nam wypowiedzą wojnę.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- Józef80
- zaufany użytkownik
Nie mogę edytować więc coś dopisze. U mnie czynsz z CO i śmieciami kosztuję prawie 2100 bez kilku groszy na miesiąc. Dochodzi jeszcze woda, prąd i gaz, co zamyka się w kwocie 2500.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- FreshEscape
- bywalec
Jak płacisz 2100 to chyba wynajmujesz ? Za 2100 ja nie kupie tony węgla. A tyle idzie średnio na miesiąć. Oprócz tego jakieś drzewo, rachunki opłaty. A zarabia sie u mnie najniższa krajową. Nie ma szans zeby wystarczyło, nawet jak sie nie je.
Kwestia tego żeby zrozumieć ze mogło by być inaczej. Ze gdyby nie obecni politycy to łatwo można by było przewidzieć po 2014 że węgiel z rosji i ukrainy może sie skonczyć. A co zrobił PiS w tym czasie. Zamknął 7 kopalnii i coraz bardziej uzalezniał nas od węgla ze wschodu.
Kwestia tego żeby zrozumieć ze mogło by być inaczej. Ze gdyby nie obecni politycy to łatwo można by było przewidzieć po 2014 że węgiel z rosji i ukrainy może sie skonczyć. A co zrobił PiS w tym czasie. Zamknął 7 kopalnii i coraz bardziej uzalezniał nas od węgla ze wschodu.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Mam mieszkanie na własność, ale 4 pokojowe w samym centrum Katowic.FreshEscape pisze: ↑czw lip 21, 2022 11:08 am Jak płacisz 2100 to chyba wynajmujesz ? Za 2100 ja nie kupie tony węgla. A tyle idzie średnio na miesiąć. Oprócz tego jakieś drzewo, rachunki opłaty. A zarabia sie u mnie najniższa krajową. Nie ma szans zeby wystarczyło, nawet jak sie nie je.
Na polityce się nie znam, nigdy nie głosowałem.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
- FreshEscape
- bywalec
To tak ja nie znać sie na sygnalizacji świetlnej, możesz nawet nie znać kolorów. Ale kiedy przejśc przez ulice każdy wie. Nie boli Cie to józek że ludzie z domów wolnostojących opalających węglem dotacje dostaną. A cała reszta nie ? Na poltyce sie nie znasz ale chyba poziom inflacji w polsce znasz, jak wpłynie wprowadzenie 11 mld złotych pustego pieniądza na gospodarke. Ja Ci powiem, tona będzie kosztować 5 000 zł.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Odpowiem Ci krótko - nie moja to wina.FreshEscape pisze: ↑czw lip 21, 2022 7:04 pmTo tak ja nie znać sie na sygnalizacji świetlnej, możesz nawet nie znać kolorów. Ale kiedy przejśc przez ulice każdy wie. Nie boli Cie to józek że ludzie z domów wolnostojących opalających węglem dotacje dostaną. A cała reszta nie ? Na poltyce sie nie znasz ale chyba poziom inflacji w polsce znasz, jak wpłynie wprowadzenie 11 mld złotych pustego pieniądza na gospodarke. Ja Ci powiem, tona będzie kosztować 5 000 zł.
Dla mnie nie ma dobrej partii politycznej, więc nie wybieram mniejsze zło i nikomu głosu nie daję.
Czy boli mnie inflacja? To oczywiste.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)