Jak odstawiać leki? Podstawowe zasady

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Jak odstawiać leki? Podstawowe zasady

Post autor: Catastrophique »

Wiem, juz wiem, ze wielu z Was lubi się usprawiedliwiać czynnikami zewnętrznymi i przenosic oraz unikac odpowiedzialności za własne życie.
A potem na nie narzekacie, obwiniając oczywiście np lekarzy, bo najbliżej stoją ;).
To droga donikąd.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Gorylcio
bywalec

Post autor: Gorylcio »

lepiej se wezme na schizofrenie 50 mg solianu i nie będe tył...
I co w z tym złego, że jakiś schizofrenik będzie wolał brać solian czy abilify, by nie tyć? Leków jest do groma i mądry lekarz stara się dobrać lek tak, by był najmniej uciążliwy i odczuwalny dla pacjenta.
Wiem, juz wiem, ze wielu z Was lubi się usprawiedliwiać czynnikami zewnętrznymi i przenosic oraz unikac odpowiedzialności za własne życie.
A potem na nie narzekacie, obwiniając oczywiście np lekarzy, bo najbliżej stoją ;).
To droga donikąd.
Brightangel ma skrajny pogląd, że leki są szkodliwe i można je zastąpić ziółkami i suplami, ale ty też masz skrajny pogląd tylko z drugiego bieguna, że leki są wyłącznie pozytywne i jeśli ktoś na danym leku się źle czuje, to to nie jest absolutnie wina leku, tylko wynik choroby albo zła wola chorego.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Gorylcio pisze: pt lip 01, 2022 2:24 pm I co w z tym złego
To w tym złego że jak sie siąsiad z sąsiadem kłóca i nie moga spac potem po nocach to sie im rodzinny wieksze dawki neuroleptyków przepisuje. 50 mg solianu to nawet sie małym psom na nerwy z powodu fajerwerków na sylwestra nie daje, tylko wiecej...
Gorylcio
bywalec

Nie każdy schizofrenik ma takie jazdy, że wymaga końskiej dawki. Ja np. mam zalecone 100mg solianu.
Pikolo
zaufany użytkownik

Post autor: Pikolo »

A kolega kim jest, że wie jakie dawki sie psom podaje? Inna sprawa, szczerze współczuję tym psom
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Gorylcio pisze: pt lip 01, 2022 3:22 pm Ja np. mam zalecone 100mg solianu
powiedzmy sobie szczerze czy solian to jedyny lek od psychiatry który przyjmujesz ?
Gorylcio
bywalec

Zalecony mam słaby antydepresant i nic innego już od psychiatry nie biorę.
Pikolo
zaufany użytkownik

Kolega chyba lubi psychotropy ? Podeslac własne? Co to za pytanie ?Jak ktoś nie che sie leczyc to sie nie leczy. Amen
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Pikolo pisze: pt lip 01, 2022 7:16 pm Kolega chyba lubi psychotropy ? Podeslac własne? Co to za pytanie ?Jak ktoś nie che sie leczyc to sie nie leczy. Amen
Jak ktoś jest zj***m i leczy to u psychiatry to se moze wybrac czy bierze leki czy nie. Schizofrenik bez leków upada...
Pikolo
zaufany użytkownik

Wiec obys ty ze swoją opinią nigdy nie powstal
Pikolo
zaufany użytkownik

Moze powinienem trochę wychamować z osadem :) powiem tyle nie mierz wszystkich swoja miara. Nie odpowiadasz za cały świat a tylko za siebie. Za wszystkich schizofreników tez nie odpowiadasz. Psychiatrzy jednak czesto bezmyślnie skazuja zarówno dziedzieci jak i dorosłych na psychotropy. Grunt aby koncerny farmaceutyczne sie nażarły życie ludzie i tak się nie liczy wiec mozna zrobic z niego biznes i nikogo nie będzie obchodziła przeciez chora psychicznie osoba. Starczy wymyślić chorobę a potem podać leki ktore tylko czesto pogorsz stan pacjeta. Pacjent po czasie sam uwierzy ze jest poważnie chory i przekona jeszcze do tego środowisko
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Co zostało napisane to zostało napisane. WŁASNIE pokazujesz jaki jestes ten tego zdrowy bez leków... Łamie dla Ciebie zasadym, bo CI co sie nie lecza sa dla mnie powietrzem...
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Ja się tylko pytam, czy wszyscy zwolennicy leków zostali już wykastrowani odpowiednimi dawkami psychotropów?
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Pikolo
zaufany użytkownik

Poprostu odniosem zapewne mylne wrażenie, że ponosisz z tego jakas osobista korzyść. Rozsadny człowiek przeprasza i koryguje opinie. I ja tez to chcialem uczynić.
Nie znasz mojej histori niektórzy walczą cale życie aby cos osiągnąć. Natomiast kiedy już dojdą nagle benc i od nowa trzeba z dołu piąć sie w górę. Czasem mam juz dość
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

FreshEscape pisze: pt lip 01, 2022 1:45 pm Ale jak to mówi wyzsza moralnosc "ja nie bede włosów spod prysznica wygrzebywał w hotelu jako sprzątacz.
"Włosów łonowych" czyichś, fuj, bleee :icon-mrgreen:
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Gorylcio pisze: pt lip 01, 2022 2:24 pm Brightangel ma skrajny pogląd, że leki są szkodliwe i można je zastąpić ziółkami i suplami, ale ty też masz skrajny pogląd tylko z drugiego bieguna, że leki są wyłącznie pozytywne i jeśli ktoś na danym leku się źle czuje, to to nie jest absolutnie wina leku, tylko wynik choroby albo zła wola chorego.
Jak wyzej widac, nie piszę ze leki sa tylko pozytywne. Efekty uboczne sa, ale nie występują w takim stopniu, ze uniemozliwiaja normalne zycie. Od woli chorego zależy właśnie najwiecej, a uciekanie od tej odpowiedzialności jest slabe i ma swoje konsekwencje, bo nie da sie do konca zycia być utrzymywanym i zależnym od innych. W ogole, co to za zycie?
cezary123
zaufany użytkownik

A ileż ludzi właśnie przez pęd do pieniędzy i ciągłą pogoń za dobrami materialnymi i "jakością życia" wkręciło się w zgubny kołowrót, rozchorowało się, czasem nieodwracalnie. Później i psychologowie i psychiatrzy i leki niewiele pomoga, tylko tyle, że uratują przed gorszymi następstwami depresji, nerwic czy psychoz. Ludzie często muszą wtedy zadowolić się rentą do końca życia.

A inni ludzie, spokojni i szczęśliwi realizują się w prostych sprawach, robią co lubią i mają czas na wszystko.

"Owoce wariackiej higieny pracy i samobójczego stylu życia

– Żyjemy w zbyt szybkim tempie i zapracowujemy się na śmierć – wyjaśnia dr Dariusz Wasilewski, specjalista psychiatra, dyrektor medyczny Klinik Terapii ALLENORT. – Cywilizacja niesie ze sobą szereg zaburzeń związanych ze stresem, a kultura korporacyjna ze swoją kompletnie szaloną "higieną” pracy rodzi stany depresyjne, lękowe, trudności z zaśnięciem lub utrzymaniem snu".

https://www.medonet.pl/narodowy-test-zd ... tylu-zycia

Rodzina dała mi wszystko: życie, dom, wykształcenie, przyszłość.
A specjaliści od sprzedawania sukcesu czy zbawienia co? Nic, jeszcze by obdarli do ostatniego grosza albo i więcej gdyby mogli. Ileż ludzi wydało na łapiduchów całe swoje majątki, żeby ratować zdrowie i jeszcze zadłużyło się na śmierć?
cezary123
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: sob lip 02, 2022 11:08 am W ogole, co to za zycie?
Lepsze niż Twoje.
Zła motywacja. Osoby chore wpędza w poczucie winy i później cokolwiek zrobią, to będzie źle, za mało, jeszcze nie to.
Najpierw trzeba zaakceptować siebie i życie takim jakim się jest, a wszystko inne będzie wtedy im dodane.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

cezary123 pisze: pn lip 04, 2022 10:50 am
Catastrophique pisze: sob lip 02, 2022 11:08 am W ogole, co to za zycie?
Lepsze niż Twoje.
Rzeczywiście, zajebiste.
Ciągle siedzenie w domu, bez przyjaciół i znajomych (na zywo), bez partnerki, bez pracy (czyli bez własnych pieniędzy). Do tego czesto depresja i fobia społeczna, bardzo niskie poczucie własnej wartości. Żyć nie umierać ;).
cezary123
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: pn lip 04, 2022 4:06 pm
Rzeczywiście, zajebiste.
Ciągle siedzenie w domu, bez przyjaciół i znajomych (na zywo), bez partnerki, bez pracy (czyli bez własnych pieniędzy). Do tego czesto depresja i fobia społeczna, bardzo niskie poczucie własnej wartości. Żyć nie umierać ;).
Ale masz głupie wyobrażenia o moim życiu ..... :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”